Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Почистване външно тяло на климатик

Featured Replies

Външното тяло вече 3 години бачка безотказно и зиме и лете (Фуджи)но виждам че е събрало бая прах, та мисля да му сваля тенекиите и да го изкъпя. Някои по вещ които го е правил ще споделили ли на какво да обърна повече внимание и с какво да внимавам при тази процедура?

Външното тяло вече 3 години бачка безотказно и зиме и лете (Фуджи)но виждам че е събрало бая прах, та мисля да му сваля тенекиите и да го изкъпя. Някои по вещ които го е правил ще споделили ли на какво да обърна повече внимание и с какво да внимавам при тази процедура?

ми наи добре викни някои човек които се занимава с климатици имат нещо подобно на пъроструика и го правят като нов цената върви около 40 50 лв не си струва да се праиш на маистор хората са го измислили вместо теб

Поздрави!!!

• Автор

ми наи добре викни някои човек които се занимава с климатици имат нещо подобно на пъроструика и го правят като нов цената върви около 40 50 лв не си струва да се праиш на маистор хората са го измислили вместо теб

Поздрави!!!

Да бе, майстор ша викам за тая дреболия, не съм от хората дето не могат и крушка да си сменят сами, да дам 50 лева за тоя де калти дърветата. То ако беше за маистор нямаше да питам в форума :yanim: Маистора съм си аз и климатика вече е чист като слънце Публикувано изображение Благодаря за включването все пак ;)

Няма нищо особено, само пази платките, щото много скъпи. :-)

Най хубаво става на земята като се свали ама се прави от специалисти ...

Виж тука как се прави

Редактирано от nebelservice (преглед на промените)

Много добре направена страничка с полезна информация Публикувано изображение Наистина когато не може да се направи на място и трябва да се сваля външното тяло се вика сервиз :)

• 5 месеца по-късно...

Ето лесен начин за почистване на външното тяло (много лесно се чисти с този препарат!): http://www.pestimenergia.bg/shop/product/1...ance-clear.html

А за почистване на топлообменника от прах и бактерии: http://www.pestimenergia.bg/shop/product/4...konvektori.html

Като стана въпрос за поддръжка на климатика, имам едно питане относно профилактичното поддържане. Имам "Осака" с 3год. гаранционно обслужване, но на практика в какво се състой това "гаранционно обслужване".Като дойдоха "майсторите" ме накараха(лично) да извадя филтрите на ВЪТРЕШНОТО тяло, измиване и отново поставяне,и подписване на документа. Та това ли е тяхното "гаранционно обслужване", не трябва ли те да правят това което сте описали (по-горе), за това ли давам 30лв.?

Да, и при нас беше така! Това е един вид изнудване с цел презаверка на гаранцията! Ще караме без гаранция, при евентуален проблем ще си платим...

Да, и при нас беше така! Това е един вид изнудване с цел презаверка на гаранцията! Ще караме без гаранция, при евентуален проблем ще си платим...

То и аз така карам, ама въпроса е принципен.Така ли ще постъпят, ако живеехме в "белите" държави?

Не трябва ли производителя на климатика да ги задължава, да правят съзнателно това обслужване?

То и аз така карам, ама въпроса е принципен...

"Ами ние цял живот все от принципите си страдаме - майсторът е майстор не за да работи, а за да дава акъл" - това го четох някъде и си го запомних...

Не знам как производителят би могъл да въздейства върху сервизната дейност, особено тук. Е, не очаквам да се награбят от Япония да дойдат да ми правят профилактика на климатика, но това е задължение на официалния дистрибутор, предполагам. Само че от него до магазина традиционно има няколко не дотам официални дистрибутори, които дават нужната лепта за размиване на отговорността.

Предпочитам аз да си свърша нужното, но пък от зор си имам и принципи да не бърникам гаранционни продукти. Климатикът ми е все още нов, няма и два месеца и профилактиката му ще е чак на пролет, живот и здраве да е, но ще извикам тия, дето го инсталираха и не очаквам да ми правят евтини номера, защото ще им разкажа играта сетне. Едно от малкото реално действащи структури у нас е тази за защита на потребителите, там постигат много, убедих се сам с перипетиите на мой приятел.

Като стана въпрос за поддръжка на климатика, имам едно питане относно профилактичното поддържане.

Имам "Осака" с 3год. гаранционно обслужване, но на практика в какво се състой това "гаранционно обслужване".Като дойдоха "майсторите" ме накараха(лично) да извадя филтрите на ВЪТРЕШНОТО тяло, измиване и отново поставяне,и подписване на документа.

Та това ли е тяхното "гаранционно обслужване", не трябва ли те да правят това което сте описали (по-горе), за това ли давам 30лв.?

Много жалко, че има такива "майстори", да ги хванеш и ги :) . Аз наскоро същото виках по този повод майстори и се притеснявах че и мен така ще искат да ме прецакат, но те взеха че ме изненадаха и си свършиха работата много съвестно. Свалиха пласмасата на вътрешното тяло, измиха я хубаво с препарат, както и самото вътрешно тяло. Аз ако бях на твое място бих се обадил в тази фирма и да ги питам дали това е нормално, и ако не вземат някакви мерки един хубав скандал и по добре повече не прибягвай до тяхните услуги. Така или иначе само ти взимат парите. По добре пробваи с друга фирма, ако не ти признаят гаранцията то поне да ти го почистят както трябва, или пак сам си направи почистването.

и си свършиха работата много съвестно. Свалиха пласмасата на вътрешното тяло, измиха я хубаво с препарат, както и самото вътрешно тяло.

Да де, ама въпроса беше освен това какво правят! Щото това всеки по-чевръст мъж може да го направи! Нямам впредвид онея, дето ми висят цял ден по кафетата с вестниче в ръка...че, на тях това може да им се стори висш майсторлък!

Да де, ама въпроса беше освен това какво правят! Щото това всеки по-чевръст мъж може да го направи! Нямам впредвид онея, дето ми висят цял ден по кафетата с вестниче в ръка...че, на тях това може да им се стори висш майсторлък!

Ясно е, че може и сам да си го свършиш това, но гаранцията сам неможе да си я удължиш. А профилактика си е точно това - да се изчисти въртешното тяло на климатика и вече ако има някакви оплаквания да се вземат съответните мерки за отстраняването им, както и не на послено място удължаване на граганцията с още 1 год. до следващата профилактика.

Редактирано от pliokman (преглед на промените)

Ами то е ясно още като си споменал марката ...Осака ....хората там не са виновни толкова - знам със сигурност , че поне за миналата година за да си вземеш прилична заплата на монтажник трябва да правиш по 3 монтажа на ден задължително ...те и монтажите им са такива , ама не се бъркам - това им е политиката - така работят ...пък вие сте тръгнали за профилактика да ми говорите .... номера е да се подпише картата и да се лежи Не си мислете , че шефовете им не знаят за какво става дума - напротив , и на тях им е супер добре - няма разходи за материали , а и си представете колко такива "профилактики " може да направи един екип за 1 ден и колко кинти ще донесе на шефа като печалба .... Ама докато има балъци ще е така ...и не само в този бизнес ... както го е казал народа Не е луд тоя , дето яде баницата , луд е този , дето я дава !

• 1 година по-късно...

Е колега, техничар човек си, разбираш от климатици а се изказваш малко така ..., като кънтри певица :baby: То и прахосмукачките са с гаранция ама всеки трябва да си чисти торбички, филтри там едно друго, не вика сервиз в къщи нали. Иначе какво представлява профилактиката: Проверки на електрически тръбни връзи, измерване на халдилните процеси при работа и почистване на труднодостъпни места. понякога се налага и допълнително обучени на клиента, като е ламер и не се сеща да си чисти филтрите редовно. А колко ще изкара един екип от двама души ? колко профилактики прави мислиш 2 , 4, 10 на ден че от къде толкова климатици ? Много хора наистина се дразнят че им се вземат пари за нещо, което могат и сами да си го направят, ама не си го правят сами.

• 2 седмици по-късно...

А колко ще изкара един екип от двама души ? колко профилактики прави мислиш 2 , 4, 10 на ден че от къде толкова климатици ?

В случай , че става дума за мен ще кажа: Имаше период, където Осаките с този "дотиран" монтаж се късаха от монтажи. Даже се деряха, че и до 4 монтажа стигали ( на ден ) ама много се скпвали и можело да издържат 1 седмица така... Е, представи си тогава колко профилактики могат да се съберат в някакъв период и как смело може да се направят..набързо :smash: Освен това нещата имат и допълнителен бонус: Така "профилактирания" климатик може много елегантно да откаже малко след гаранцията... Което води пак бонуси - може да се ремонтира, а може, ако е някой инвертор да е по тънко да се сложи нов... Във фирмата,която бях, дълги години категорично отказвахме да се занимаваме специално с Осака 30% зарди това, че много се разбирахме с местните " дилъри " и 70% защото не искахме името ни по никакъв начин да се свързва с тази марка и стил на работа. Този принцип беше само под най-основния принцип никога не работим с 2ра употреба :nono:

но аз се отплеснах http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif Хората се дразнят,когато им вземат парите само ей така с един подпис - при нас никой досега не се е оплакал от цена за профилактика, обаче то е и друго, когато си видиш как ти разпадат климатика на карантии и как от всяка част излиза черна гадост. Особено като лъсне и капаците и испарителя вътре... :P Но това си е до фирма. Нашите кънтри певици това си знаят- това си баят :baby:

а пък за външното тяло (защото точно то е по темата) особено до някой булевард - гледа клиента какво изтича и му идва даже да почерпи :baby:

Редактирано от juve (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Здравейте.По въпроса за гаранцията,там нещата седят малко по различно ние като търговци не можем да задължим клиента да си прави профилактики които не са кои знае колко пари от 30,50лв.това всеки си го решава сам но и е нож с две остриета единия път спестяваш за 3години 90 или макс.150.и си креташ без гаранция и през това време се молиш ако е инвертор да не гръмне някоя платка защото е на цената на нов климатик (горе долу)а някои инвертори имат и по 4 платки а в другия вариант си плащаш за спокойствието и не се притесняваш за нищо.А за миенето не е кои знае каква философия даже не е нужно разглобяване на външното тяло по хубав препарат като меглио и поливаш питата обилно с вода всичко което трябва да се измие е видимо останалото е скрито вътре и не е за миене.Или се обади на колега и му даи 30лв тои ще дойде с точния препарат с маркуча за водата няма да ти наводни апартамента ще направи прфилактика и на вътршното тяло и за 30минути си готов!Успех

В случай , че става дума за мен ще кажа: Имаше период, където Осаките с този "дотиран" монтаж се късаха от монтажи. Даже се деряха, че и до 4 монтажа стигали ( на ден ) ама много се скпвали и можело да издържат 1 седмица така... Е, представи си тогава колко профилактики могат да се съберат в някакъв период и как смело може да се направят..набързо :ph34r: Освен това нещата имат и допълнителен бонус: Така "профилактирания" климатик може много елегантно да откаже малко след гаранцията... Което води пак бонуси - може да се ремонтира, а може, ако е някой инвертор да е по тънко да се сложи нов... Във фирмата,която бях, дълги години категорично отказвахме да се занимаваме специално с Осака 30% зарди това, че много се разбирахме с местните " дилъри " и 70% защото не искахме името ни по никакъв начин да се свързва с тази марка и стил на работа. Този принцип беше само под най-основния принцип никога не работим с 2ра употреба :nono: но аз се отплеснах http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/default/sad.gif Хората се дразнят,когато им вземат парите само ей така с един подпис - при нас никой досега не се е оплакал от цена за профилактика, обаче то е и друго, когато си видиш как ти разпадат климатика на карантии и как от всяка част излиза черна гадост. Особено като лъсне и капаците и испарителя вътре... :P Но това си е до фирма. Нашите кънтри певици това си знаят- това си баят :cool: а пък за външното тяло (защото точно то е по темата) особено до някой булевард - гледа клиента какво изтича и му идва даже да почерпи :yanim:

колега аз съм съгласен с теб за осаките доста време им гледам сеира ,за да направиш качествен монтаж в най добрия вариант на 2ма монтажници са им нужни минимум 1:30мин.в НАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ ,а за да се стигне до 4 монтажа и да се почине за обяд и да стигнеш до обекта да си качиш куфарите и после да ги свалиш или трябва да работиш до късно а не до 5ч.или стават ГРОЗНИ  ГЛЕДКИ.а да не говорим че на 10 монтажа има по 1 демонтиран задължително да не кажа по 2 защото не тръгва и се праща в бургас на еко клима и там се бавят по 1 месец и така до ...

• 1 година по-късно...

Аз имам един климатик в офиса вече 10г.Никога не съм му правил профилактика,само мия филтрите от време на време.Работи безотказно. За 10 г по 50лв профилактика трябваше да съм дал 500лв.Още 1-2 г да изкара и ще си купя нов на цената на профилактиката.

• 10 месеца по-късно...

Климатика може и да си работи дълго и без почистване,но ако е  доста мръсен, започва да работи като духалка, КПД-то намалява, тъй като за основното му предимство/взимане на топлина от околната среда/ е необходимо да е осигурен добър топлообмен с околната среда т.е. да няма много наслоена прах на външното тяло.Поздрави

• 10 месеца по-късно...

Няма как да се избегне това. Всички климатици капят. Това се нарича конденз и се получава от разликата в температурите. Погледни си хладилника - и в него е същото, но конденза се оттича с една тръба върху компресора, който загрява и изпарява водата.

Конденза някои производители го изпаряват в околната среда (навън).

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 1 час, pepimili написа:

Да знам че няма как да не тече, но няма ли начин водата да бъде начена така, че да не капе на съседите :)  Също така ми се иска да намаля вибрациите на външното тяло. 

Има начин и той се ползва навсякъде ако е правилен монтажа. Нарича се кондензна вана. Това е една метална плитка ваничка, която се слага под климатика и с тръба отвежда конденза към водосточна тръба или в най-лошия случай, поне по-надалеч от стената на която е монтиран. А за намаляване на вибрациите външното тяло се монтира на едни гумени тампони преди да се постави на металните подпори. И са много ефективни, на моите климатици външите тела изобщо не се чуват/усещат.

преди 7 минути, pepimili написа:

Много благодаря за информацията! Бихте ли ми препоръчали фирма, която няма да ми вземе много пари за тази услуга? Представа си нямам как вървят цените за този тип услуги :(

Ами не зная - предполагам, че трябва да се обадите и да разпитате. На мен ми бяха предложени и монтирани заедно с климатиците.

преди 32 минути, pepimili написа:

Много благодаря за информацията! Бихте ли ми препоръчали фирма, която няма да ми вземе много пари за тази услуга? Представа си нямам как вървят цените за този тип услуги :(

Всички фирми, които се занимават с климатици. Но първо питай колко пари ще искат.

Дали ще е скъпо ... - напомня ми вица (да не го разказвам целия) - "... 5 лева за това, че пробих дупката. И 1000 - щото знам, къде да я пробия."

Работата като материали и труд не е кой знае какво, но ако си на 15-я етаж - да увиснеш на фасадата, на две въжета ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.