Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Безшумни вентилатори - ВЪПРОСЪТ РАЗРЕШЕН!

Featured Replies

Наскоро събрах една сравнително добра машинка в кутия ASUS TA-882, която си върви с два вентилатора на задния корпус. Видеото ми, обаче, е Palit 9500GT 1GB без вентилатор (само ребра и вдига до 45 градуса) и, като мислех изобщо да ги вързвам ли и вентилаторите, взех, че ги вързах, но са някакви тотални "китайки" и са доста шумни, та искам да ги сменя с нещо лагерно и наистина безшумно, а и на предния корпус има място за още два, мога и там да сложа. Препоръчайте ми модел и марка, за която знаете със сигурност, че не се чува. Мерси предварително на отзовалите се.

Редактирано от kaldata.com (преглед на промените)

Не си казал колко големи искаш да са...избери си ЦЪК...на всеки си пише колко dB е :)

• Автор

виж, тук и аз мога да си вляза в магазина и "да си избера". искам съвет за марка и модел от знаещ, а не от някакъв онлайн магазин. а относно това колко децибела пише - много неща пише за много продукти, но показателите са мерени в идеални, а не реални условия.

Трябва да са макс.1200 оборота , за предпочитане 120 мм.

Например този:

http://www.dekada.com/catalog/product_info...126972de2397697

или този , ако дъното може да го регулира :

От 80мм това:

Успех cool.gif

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

• Автор
Трябва да са макс.1200 оборота , за предпочитане 120 мм.

Например този:

или този , ако дъното може да го регулира :

От 80мм това:

Успех cool.gif

Арктик бяха един и от моите евентуални фаворити. дано ги намеря тук, мерси за реакцията

п.п. а какво ще кажеш за Enermax? Чух, че имали някакви магнитно-барометрични, а дори и на стандартните им се махала перката за по-лесно почистване, което хем ме зарадва, хем си помислих дали няма да има проблем при това откачане и закачане...

Кутията е предвидена за 1х120мм или 2х80мм отпред и 2х80мм отзад.

Моя съвет е сложи 1х120мм отпред и 1х80мм отзад другия го компенсира вентилатора на захранването.

При монтажа можеш да използваш Noiseblocker NB-Slics.

Заден за изсмукване използвай Arctic Cooling Arctic Fan 8L - 80mm .

ПП:Помоли във фирмата да ги чуеш няма да ти откажат!

ПП2:Виж също за 120мм Noiseblocker 120mm NB-BlackSilentFan XL1 Rev 3.0 + NB Slics

виж, тук и аз мога да си вляза в магазина и "да си избера". искам съвет за марка и модел от знаещ, а не от някакъв онлайн магазин. а относно това колко децибела пише - много неща пише за много продукти, но показателите са мерени в идеални, а не реални условия.

"В какви филми се вкарваш човече"...линк-а беше само допълнение към поста.Ти не беше доуточнил какво точчно искаш...Дори да сложиш най-безшумните вентилатори нещо друго ще започне да те дразни...я захранване,я харддиск.Второ това не е САМО онлайн магазин, а ди имат и офис където както androns каза можеш да отидеш и да разгледаш(и евентуално да ти пуснат някой да го чуеш).Също така ако не си забелязал ти бях дал линк към тихи вентилатори. :help wanted: И последно всеки вентилатор като се задръсти с прах става шумен.Така че...чистене biggrin.gif

Да попитам следното, че и аз съм навит да си вземам тихи 120мм вентилатори. Заслужава ли си вентилатор за 40 лева, каквито има в дадените линкове? Все си мисля, че 8-10 лева са малко за вентилатор и ще попадна на боклук.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Ако не ти е проблем парата да, но иначе отиди до декада (ако си от софия) и виж черната серия Noiseblocker която върви окло 15лв. бройката много са добри.Като сложиш от гумените тампони NB-Slics ефекта е същия като при 40 левовите.

Аз си взех от скъпите заради 6 годишната гаранция.

Във фирмата са много точни, преди време ми издуха една перка след година и половина употреба и ми я смениха.

В момента от към шум ме дразнят само хардовете.

Ако имаш начин монтирай си филтри за прах(които се почистват лесно и често) на вкарващите вентилатори, така ще ти се налага максимум 2 пъти в годината да отваряш компа(живея на партер на оживена улица и сме 3 човека пушачи) .

Редактирано от androns (преглед на промените)

Ако имаш начин монтирай си филтри за прах(които се почистват лесно и често) на вкарващите вентилатори, така ще ти се налага максимум 2 пъти в годината да отваряш компа(живея на партер на оживена улица и сме 3 човека пушачи) .

biggrin.gif

Напоследък слагам най-евтините Акаса, по 6 лева са, с вграден терморегулатор. Но не пожах да ги фиксирам в нето при бързия оглед. Подходящи са в случая и за захранвания, за доста други видео карти и т.н. Това като най-евтин вариант за охлаждане на въпросното видео, което май няма нужда ако не вдига повече от 45 градуса ? Ами това си е напълно нормално и безопасно за картата ? Ако не греша перките на кутията са сравнително безшумни, макар и да се въртят с високи обороти. В случая може да им се сложи по едно съпротивление за по-малко гюрултия и евентуално една тиха перка на видеото, нищо повече.

• Автор
Кутията е предвидена за 1х120мм или 2х80мм отпред и 2х80мм отзад.

Моя съвет е сложи 1х120мм отпред и 1х80мм отзад другия го компенсира вентилатора на захранването.

При монтажа можеш да използваш Noiseblocker NB-Slics.

Заден за изсмукване използвай Arctic Cooling Arctic Fan 8L - 80mm .

ПП:Помоли във фирмата да ги чуеш няма да ти откажат!

ПП2:Виж също за 120мм Noiseblocker 120mm NB-BlackSilentFan XL1 Rev 3.0 + NB Slics

специално ти благодаря за изчерпателното мнение, струва ми се наистина страхотен вариант и май точно към него се насочвам.

По-принцип в тази тенекия каквото и да сложиш ще се чува. Говорим ако наистина искаш да е тихо. Аз минах от Full Tower солидна кутия на по-малката и компактна ASUS TA-863 и разликата в шума беше огромна. Същата конфигурация, същите вентилатори, различен шум... Така, че за тих компютър на първо място е кутията, после идва охлаждането. 45 градуса на видеото са нормална температура... Та моя съвет е ако ще си с тази кутия да ограничиш броя на вентилаторите отколкото да търсиш безшумни такива.

Колкото до тези "китайските", не пречи да ги вържеш на 5V. Няма да се чуват, няма и да правят нещо кой знае какво, но все пак е нещо.

• Автор
По-принцип в тази тенекия каквото и да сложиш ще се чува. Говорим ако наистина искаш да е тихо. Аз минах от Full Tower солидна кутия на по-малката и компактна ASUS TA-863 и разликата в шума беше огромна. Същата конфигурация, същите вентилатори, различен шум... Така, че за тих компютър на първо място е кутията, после идва охлаждането. 45 градуса на видеото са нормална температура... Та моя съвет е ако ще си с тази кутия да ограничиш броя на вентилаторите отколкото да търсиш безшумни такива.

Колкото до тези "китайските", не пречи да ги вържеш на 5V. Няма да се чуват, няма и да правят нещо кой знае какво, но все пак е нещо.

а дали, ако сложа някакъв мек изолационен материал от вътрешна страна на капаците поне, ще пообере от шума?

п.п. и как да ги вържа на пет волта?

kaldata.com На кутията имам три 80мм вентилатора които са доста шумни.Пуснах ги на външно захранване.Купих си един обикновен китаиски адаптер които има копченце за регулиране на напрежението от 1.5 до 12 волта.Като ги пусна на 7.5 волта изобщо не се чуват.Като не ми трябват просто изключвам адаптера от контакта и готово.Не е особено елегантно решение но за момента ми върши перфекна работа.

а дали, ако сложа някакъв мек изолационен материал от вътрешна страна на капаците поне, ще пообере от шума?

За изолационния материал не мога да кажа от опит, но ако е подходящ ще има някакъв ефект.

12V е жълтата жица на захранването, 5V е червената жица, а черната е земя. Може да ги вземеш от някой обикновен молекс. 5V е между червената и черната жица. Също може да пробваш и нещо не толкова обичайно, вързването плюса на вентилатора за жълтата жица, а минуса вместо на земя за червената жица. Крайния резултат е 7V.

Ето тук е обяснено с картинки.

Няма нужда от адаптери и т.н.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор

благодаря и на двамата, и двата варианта са интересни. е, при прогрес (и липса на мързел) ще наснимам и ще пиша

Доста ще го пообере cool.gif ,ако материала с който изолираш е подходящ,поне това показа личният ми опит с моята кутия.Понеже не намерих оригиналният материал по магазините,експериментирах с три-четири заместители.Идеалният се оказа подложките,които се слагат под дъната в кутиите им,имах доста от тях.Свършиха чудесна работа.Вече ти обясниха как да вържеш вентовете на 5V,само да добавя,че ако слагаш светещи вентилатори(един познат искаше точно това да прави),трябва да провериш дали не греят,ако им намалиш волтажа,при него под седем волта не ставаше.
  • Автор

така, вързах червена към жълта и черна към червена. третия кабел да го вързвам ли, или да го оставя невързан?

• Автор

ок, дано не си изгоря дъното само biggrin.gif има ли някакъв риск, щото не ги вързвам към захранването, а към дъното направо?

1175ts7.jpg

...или направо към някой изход на захранването? ако да - към един изход и двата, или всеки към отделен, на 5 или на 7 волта?

6r3lfc.jpg

• Автор
Няма страшно... вързвай от дъното cool.gif

отказах се, вързвам към захранването. само да питам мога ли към един изход и двата? и на 5 или 7 волта?

...и дали, ако вържа двата така, както си се вързват за 12 волта, ще работят на по 6 всеки?

С това което си показал на картинката директно заминава дъното. Вентилаторите се вързват към молекса на захранването, не към дъното.

На 7 волта ще са достатъчно тихи, вързвай и двата вентилатора към един молекс както е показано.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор
С това което си показал на картинката директно заминава дъното. Вентилаторите се вързват към молекса на захранването, не към дъното.

да, аз и не исках така <мерси, SUN_CITY!!!>, затова го направих така - вързах и двата на 7 волта, на един изход от захранването, пуснах и работят. добре ли съм направил?

На 7 волта ще са достатъчно тихи, вързвай и двата вентилатора към един молекс както е показано.

да, осезаемо по-тихи са! благодаря ти, че се занимаваш с леймър като мен, zebo_dino biggrin.gif

малко ме обезпокои тази тема, но щом всичко запали, значи явно не е проблем за захранването...

да, аз и не исках така <мерси, SUN_CITY!!!>, затова го направих така - вързах и двата на 7 волта, на един изход от захранването, пуснах и работят. добре ли съм направил?

Аз имам 2 вентилатора включени към дъното (но са си стандартно - не съм рязал кабелите)! angry.gif но всеки си прави каквото реши... :beer:

Редактирано от SUN_CITY (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.