Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на цифров фотоапарат

Featured Replies

Я виж тука колко е добре тъмна снимка в сравнение с по-светла. Тъмната е правена с китовския обектив 18-55мм на отвор Ф3.5 при 18мм. Другата е правена с 50мм обектив отворен на Ф1.8. А ако китовския трябваше да е на 50 или 55мм за портрет, тогава отваря на Ф5.6 и става снимка на "бой на негри в тъмна нощ", т.е. много, ама много тъмно.

f18nx4.jpg

f35tr2.jpg

снимките ги звех от друг форум, човека който ги е качил там беше обяснил че фокуса го е правил на бързо ръчно.

Ми ние нормалните човеци си купуваме фотоапарати за да си снимаме най-вече близките ни хора за спомен.

Да и като разбере че си е похарчил парите за боклук, после ще бъде много късно. На кого ще го продаде като и другите са се прецакали да си го купят понеже китовете ги продават с най-лошия възможен зум на съответната марка. Моя китовски зум не мога да го продам до като е в гаранция апарата щото ако се развали трябва цялия кит да пратя в комплект. Е, аз поне не съм го плащал, 300евро за апарата заедно със 18-55мм зума си е като да си купиш само фотоапарата когато не е в промоция без никакъв обектив.

Пак се правиш че не ме разбираш.Ето какво може да се получи за 10 минути като си поиграеш с jpg-а,ако имам NEF-а резултата може да е много по-добър.Да снимаш с огледално рефлексен без да му ползваш екстрите е тъпо.Ако нямаш време да обработваш след това снимките или не ти се занимава ,по добре си вземи една турбо-сапунерка от новите и си свиркай.Така поне инвестицията е еднократна и няма да ти се налага да купуваш скъпи обективи.

Прочети тогава тестовете за 18-55мм зумовете на двете марки и разбери че с тях ще можеш да си правиш само пейзажи, защото като ги сложиш на 55мм и им се влошават качествата т.е. няма да е рязък а ще прави размити или замъглени снимки в сравнение с един 50мм обектив.

Кое ти е по-важно, хората - гадже, дечица, приятели или пейзажите?

А на 18мм обектива прави изкривявания и то доста големи. Като си го купиш снимай в тесен коридор и виж после как са наклонени стените. Лицата на хората няма да съответстват на това което са.

Една от най-важните причини поради която се охарчват потребителите за рефлекси е че, оптиката им ще е по-добра от тази на сапунерките.

Има специализирани форуми за всяка от двете марки. Иди и чети там какво разправят потребителите. Не знам адреси на инглиш щото си ходя на френски форуми, но ще ги намериш лесно. Там ще разбереш че е по-добре първо да си избереш обектив и после да си потърсиш някъде на промоция възможно по-евтин апарат. Щото фотоапаратите остаряват (морално) а обективите на Никон например от 1960г. още дето са купени пак можеш да си ги слагаш на цифровите рефлекси.

Знам че звучи разочароващо, но продавач вероятно няма да ти я каже тази болезнена истина, а ще гледа да ти продаде нещо.

Тука едни продавачи от големите магазини бяха слагали снимки (в една друга тема за сапунерки) правени вътре в един от магазините и направени така че да разбереш за кой точно става въпрос. От продавач по-добре акъл не взимай, ами чети из Интернета, без пари е познанието.

Имам чувсвото че съвсем се отплесна.Китовия обектив,при добра светлина ще е достатъчен за начало.Става идеално и за пейзаж и за портрет,друг е въпроса ако иска да снима с голямо увеличение обекти намиращи се на по голямо разстояние.На 18 мм портрет не се прави заради оптичните деформации. cool.gif

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

• Отговори 118
  • Прегледи 18,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Пак се правиш че не ме разбираш.Ето какво може да се получи за 10 минути като си поиграеш с jpg-а,ако имам NEF-а резултата може да е много по-добър.Да снимаш с огледално рефлексен без да му ползваш екстрите е тъпо.Ако нямаш време да обработваш след това снимките или не ти се занимава ,по добре си вземи една турбо-сапунерка от новите и си свиркай.Така поне инвестицията е еднократна и няма да ти се налага да купуваш скъпи обективи.

Нефа го нямам щото не е моя снимката. Но и при НЕФ при 100% на екрана се забелязва доста ясно Некачеството на осветлявана снимка, особено на човешка кожа. Аз снимам само в НЕФ и ги попипвам тук там снимките, но възможностите за "оправяне" за ограничени. Като я осветлиш и ти излиза една неплътна сянка около носа, или ушите стават малко като рисувани на точици в тъмното. То ако е могло да се снима вътре с тъмни обективи (без светкавица) кой щеше да си харчи парите за обективи отварящи от 1.4 ?

Имам чувсвото че съвсем се отплесна.Китовия обектив,при добвра светлина ще е достатъчен за начало.

Става идеално и за пейзаж и за портрет,друг е въпроса ако иска да снима с голямо увеличение обекти намиращи се на по голямо разстояние.На 18 мм портрет не се прави заради оптичните деформации. cool.gif

Ааааа, добре щом ти казваш че ставало идеално ще ти пратя клиенти да ги обслужиш и им продадеш по едно тъмно зумче.

Обаче после как яко ще те псуват (скришом под мустак) само те си знаят. От къде добра светлина вътре вкъщи?

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Нефа го нямам щото не е моя снимката. Но и при НЕФ при 100% на екрана се забелязва доста ясно Некачеството на осветлявана снимка, особено на човешка кожа. Аз снимам само в НЕФ и ги попипвам тук там снимките, но възможностите за "оправяне" за ограничени. Като я осветлиш и ти излиза една неплътна сянка около носа, или ушите стават малко като рисувани на точици в тъмното. То ако е могло да се снима вътре с тъмни обективи (без светкавица) кой щеше да си харчи парите за обективи отварящи от 1.4 ?

Професионалистите които с това си изкарват хляба ги купуват предимно.С една свекавица с екстри можеш да направиш чудесни снимки с разсеяна светлина.Да си снимаш снимки в къщи,на излети и пътувания става много добре и турбо-сапунера.Но ако искаш да задълбаеш в фотографията просто е задължително да си вземеш сериозен апарат.

Но и трябва да се отделят и доста още средства за обективи,филтри,статив,чанти и раници и т.н.

И си в дълбока грешка,не продавам нито апарати нито обективи.Снимките правени в магазина не са реклама ,а примери.Просто това е начина да избираш по собствените си критерии. cool.gif

Mи за всичко - пейзажи, хора, каквото ми хареса. All Rounder ako ви говори нещо...

С какво си снимал досега?

Тука едни продавачи от големите магазини бяха слагали снимки (в една друга тема за сапунерки) правени вътре в един от магазините и направени така че да разбереш за кой точно става въпрос. От продавач по-добре акъл не взимай, ами чети из Интернета, без пари е познанието.

И аз не съм продавач, точно затова снимах в магазина - кой ще ми позволи да изнеса навън апарата да поснимам? angry.gif Последното нещо, което искам, е да правя реклама на който и да е магазин. Има си хора и места за тази работа.

Желанието ми е, доколкото мога, да помогна на човек, който иска да си купи любителски фотоапарат (за твое сведение "сапунерка" е пластмасовата кутийка, в която си държа сапуна в банята), и смятам, че по-добрия начин е да покажа снимки от съответния апарат, вместо да "блестя" с логически разсъждения.

По-скоро ти пишеш като рекламен агент на производителите на DSLR-и . Защо толкова отчаяно се опитваш да пробутваш апарати за по 2 - 3 хиляди лева на хора, които търсят апарати за 200 - 300 лв? Меко казано е неуместно.

С една свекавица с екстри можеш да направиш чудесни снимки с разсеяна светлина.

Да си снимаш снимки в къщи,на излети и пътувания става много добре и турбо-сапунера.Но ако искаш да задълбаеш в фотографията просто е задължително да си вземеш сериозен апарат.

Но и трябва да се отделят и доста още средства за обективи,филтри,статив,чанти и раници и т.н.

Най-евтината светкавица за Никон е 300лв, а па за с разсеяна светлина не знам дали няма да е по-скъпа от най-евтиния рефлекс.

Освен това светкавицата няма да подобри ниското качество на 18-55мм зума когато е на 55мм.

Моята сапунерка Канон купена лятото на 2008 г. година я платих 149 евро, а само обектива 50мм за рефлекса го платих 145 евро. Я сети сам кой обектив ще е по-качествен, тоя на сапунерката или тоя дето сам струва същата цена.

Е що така е задължително да си купиш сериозен апарат а в същото време можело да му наденеш несериозен тъмен зум ??? Нещо няма логика, или поне на мен така ми изглежда.

През 80-те години рефлексите ги продаваха със стандартен обектив от 55 до 58 мм в бг. После производителите измислиха модата на тъмните зумове.

Интересно !!! Обектива на моя руски Зенит е 58мм и отваря на Ф2, а сегашните тъмни зумове на Ф5.6, това е направо подигравка с потребителите от страна на производителите. Нека видят всички читатели на следната снимка разликата в отвора на Ф2 и на Ф5.6

0-7645-9802-3_0213.jpg

Защо толкова отчаяно се опитваш да пробутваш апарати за по 2 - 3 хиляди лева на хора, които търсят апарати за 200 - 300 лв?

Последният потребител пита кой рефлекс да избере.

А пък заглавието на темата е "Покупка на цифров фотоапарат".

Не е написал че е само за компактен цифров фотоапарат.

п.п. и аз не съм в бг, така че нямам никакво отношение с пазара там.

Най-евтината светкавица за Никон е 300лв, а па за с разсеяна светлина не знам дали няма да е по-скъпа от най-евтиния рефлекс.

Освен това светкавицата няма да подобри ниското качество на 18-55мм зума когато е на 55мм.

Моята сапунерка Канон купена лятото на 2008 г. година я платих 149 евро, а само обектива 50мм за рефлекса го платих 145 евро. Я сети сам кой обектив ще е по-качествен, тоя на сапунерката или тоя дето сам струва същата цена.

Е що така е задължително да си купиш сериозен апарат а в същото време можело да му наденеш несериозен тъмен зум ??? Нещо няма логика, или поне на мен така ми изглежда.

През 80-те години рефлексите ги продаваха със стандартен обектив от 55 до 58 мм в бг. После производителите измислиха модата на тъмните зумове.

Интересно !!! Обектива на моя руски Зенит е 58мм и отваря на Ф2, а сегашните тъмни зумове на Ф5.6, това е направо подигравка с потребителите от страна на производителите. Нека видят всички читатели на следната снимка разликата в отвора на Ф2 и на Ф5.6

0-7645-9802-3_0213.jpg

Последният потребител пита кой рефлекс да избере.

А пък заглавието на темата е "Покупка на цифров фотоапарат".

Не е написал че е само за компактен цифров фотоапарат.

п.п. и аз не съм в бг, така че нямам никакво отношение с пазара там.

Много е приятно човек да спори с теб.Но се надявам все пак да сме от полза за тези които имат питанки за апаратите.В спора се ражда истината разправят.Най лесния начин е да подкрепяме думите с примери,йелателно от собствени снимки,а не от другите форуми.Най-добрия в момента избор на огледално-рефлексен апарат в момента в България мисля че е Пентакс КМ с два обектива за 999 лв,Канона и Никона струват толкова само с 18-55.Нямат стабилизация в тялото и мотор и за това ще им трябват обективи със стабилизация и мотор за АФ.Аз вече си го взех,след като някой беше питал пак за огледално рефлексен и като се поразмислих и сравнявах реших и аз да се метна в оркестъра.С един преходник си ползвам и великолепния обектив на зенита,малко е труден МФ ,ама му се намира цаката.

сравнявайте

А за зумовете не си прав.Тъмни са верно,но само така може хем да имаш глезотията да сменяш фокусното разстояние и обектива да е с нормални размери и цена.И това си е отдавна така.Ето ти едно варио от края на 80-те с което смених Зенита си и е с почти същите параметри като сегашните.Работи си перфектно и с дигиталния имам си и потвърждение на фокуса даже/с обектива на зенита тая екстра я нямам/:

А ето и старата ми светкавица Уномат която не си спомням за колко я купих,но не мисля че беше суперскъпа.Виждаш таблицата отзад,нагласяш си скорост,бленда и чувсителност и нямаш повече ядове.А разсеяната светлина се получава не само с филтри на светкавицата /имах 5,ама ги изгубих отдавна/ а и като я насочиш или в тавана или към някоя стена или друга повърхност дето ще ти отрази светлината.

преди имах канон а4??, не си спомням номера му.

Та ако не държиш да имаш апарат с определена марка ,а такъв който да ти върши работа препоръчвам ти Пентакса.Другия вариант изчакваш още няколко месеца и си вземаш Никон Д90 .Той вече в нещо наистина по различно.А и дотогава Никон ще са оправили проблемите с фокуса дето някои от бройите на Д90 имат.

Много е приятно човек да спори с теб.Но се надявам все пак да сме от полза за тези които имат питанки за апаратите.

Най-добрия в момента избор на огледално-рефлексен апарат в момента в България мисля че е Пентакс КМ с два обектива за 999 лв,Канона и Никона струват толкова само с 18-55.

С един преходник си ползвам и великолепния обектив на зенита,малко е труден МФ ,ама му се намира цаката.

А за зумовете не си прав.Тъмни са верно,но само така може хем да имаш глезотията да сменяш фокусното разстояние и обектива да е с нормални размери и цена.

А разсеяната светлина се получава не само с филтри на светкавицата /имах 5,ама ги изгубих отдавна/ а и като я насочиш или в тавана или към някоя стена или друга повърхност дето ще ти отрази светлината.

Няма чак толкова голямо значение дали сме от полза на двамата питащи. Те са малко малцинство в сравнение с всички любопитни които ще четат темата. Ако поне 10% разберат нещо ще е добре.

Да, 1000 лв за Пентакс с два зума а при мене 300 евро за Никон с един зум.

От къде го взе тоя преходник, правил ли ти е го някой?

Ми щом като е вярно че са тъмни значи съм прав.

Насочвах към тавана с едно огледало но осветява лицето от горе.

За фотоапаратите съм на принципа че колкото са по-евтини толкова е по-добре. При условие че сензора не е малък. Едно време 1990г. Зенита-12 го купих за 25 долара от един турист руснак, чисто нов донесъл го да го продава. Сега искат за новите модели пари колкото за един компютър, което не ми се струва нормално. Моя Никон го гледах в два различни магазина тоя месец намален от 560 евро (= това му е била началната цена) на 400 и на 450, при условие че в трети е само 300. Е, щом като може от 560 да слезе на 300 евро, значи нов модел не трябва да се купува.

Чакаш и дебнеш и като уцелиш момента купуваш, това ми е съвета към съфорумците.

Няма чак толкова голямо значение дали сме от полза на двамата питащи. Те са малко малцинство в сравнение с всички любопитни които ще четат темата. Ако поне 10% разберат нещо ще е добре.

Да, 1000 лв за Пентакс с два зума а при мене 300 евро за Никон с един зум.

От къде го взе тоя преходник, правил ли ти е го някой?

Ми щом като е вярно че са тъмни значи съм прав.

Насочвах към тавана с едно огледало но осветява лицето от горе.

За фотоапаратите съм на принципа че колкото са по-евтини толкова е по-добре. При условие че сензора не е малък. Едно време 1990г. Зенита-12 го купих за 25 долара от един турист руснак, чисто нов донесъл го да го продава. Сега искат за новите модели пари колкото за един компютър, което не ми се струва нормално. Моя Никон го гледах в два различни магазина тоя месец намален от 560 евро (= това му е била началната цена) на 400 и на 450, при условие че в трети е само 300. Е, щом като може от 560 да слезе на 300 евро, значи нов модел не трябва да се купува.

Чакаш и дебнеш и като уцелиш момента купуваш, това ми е съвета към съфорумците.

Ами цените малко отиват към нормалните.Твоя Никон в момента с 18-55 и 55-200 стабилизиран е 850 лв.

Това е малко повече от 400 евро,нали.А преходника го взех от същия магазин-фотопавилион. Между другото един приятел ме съветваше да си взема точно тоя Никон.

@Neo на Gizmoto Никоня e D60, тая цена, която я казваш е за D40 DZkit.

@Neo на Gizmoto Никоня e D60, тая цена, която я казваш е за D40 DZkit.

D40 е бе, с зум 18-55мм, 6 мегапиксела и НЕФовете са цели 5,5 МВ.

Capture NX2 ми тормози горкото компютърче та му слагах още RAM, иначе бавно ставаше обработването.

На посочения сайт гледам че е за 700 кинта = по-евтино от Д60 без обектив.

• 4 седмици по-късно...

Някой който имо Panasonic fs5 , ако може да сподели как е качеството на снимките на тъмно. Защото някои фотоапарати правят хората много бели.

• 1 месец по-късно...

Здравейте,

Трябва ми непрофесионален фотоапарат, с който да правя семейни снимки. Нужно ми е просто да натисна бутонът и снимката да стане. Огранимението в бюджета ми е 450 лв. Предпочитам да е нещо с по-лоши параметри, но да е марково. Имам един Benq, който ме научи много добре на урока, че само богатите могат да си купуват евтини неща. Някакви предложения?

Здравейте,

1. Нужно ми е просто да натисна бутонът и снимката да стане.

2. Огранимението в бюджета ми е 450 лв.

3. Предпочитам да е нещо с по-лоши параметри, но да е марково.

1. Снимката ще стане ако си навън и на сянка с фотоапарат с малък сензор. Иначе или ще има шум, или ще са "изгоряли" светлите части.

2. Според мен можеш да слезеш направо на 250лв за малък марков фотоапарат.

3. А още по-добре ще е нещо на старо ама да е рефлекс, за да ти е кеф да снимаш и по-често снимката да стане. Сега има рефлекси Сони за по 320 евро по разни сайтове. Един такъв на старо или пък един Никон като моя дето е бил скоро само за 300 евро, ако го намериш за 500 лв го взимай.

Малките фотоапарати изкарват снимки във формат JPEG.

Като се е объркала сапунерката при автоматичните настройки и после е много трудно и дори невъзможно да поправиш снимката на компютъра. До като рефлексите снимат освен във формат JPEG също и в RAW. Като снимаш в RAW после можеш на компютъра в Фотошопа (и по-точно в Camera Raw плагинга) да оправяш лесно дефектите на снимките които си ги правил на автоматични настройки, без да им разваляш качеството.

Особено ако ти се налага да снимаш малки деца на които като им кажеш да не мърдат и те почват да скачат като маймунки без да спират нито за миг, при такиви условия със сапунерка нямаш никакъв шанс да се опиташ да повториш една и съща поза ако апаратът е преценил неправилно параметрите и ти е изкарал синьо-зеленикава снимка с чисто бели петна по лицата поради слабата динамика на сензора му. Ако си снимал в RAW гледаш само да не е мътна т.е. да е била на фокус снимката и другото го оправяш като с магия за 2 - 3 минути.

1. Снимката ще стане ако си навън и на сянка с фотоапарат с малък сензор. Иначе или ще има шум, или ще са "изгоряли" светлите части.

Nonsense!

Сензорът на един цифров фотоапарат се характеризира с резолюция, разрешение и площ. Точка. Никакви динамики, никакви статики, нито кинематики и гизмовщини.

----

3. А още по-добре ще е нещо на старо ама да е рефлекс, за да ти е кеф да снимаш и по-често снимката да стане. Сега има рефлекси Сони за по 320 евро по разни сайтове. Един такъв на старо или пък един Никон като моя дето е бил скоро само за 300 евро, ако го намериш за 500 лв го взимай.

..

Купи си калкулатор и очила. Бюджета на estario e 450лв, което е под стойността на 300 евро.

...

Малките фотоапарати изкарват снимки във формат JPEG.

Не вярно. При бюджет от 450лв днес на пазара има редица любителски апарати (Panasonic, Fuji, Nicon, Sony) снимащи в JPG и RAW.

Като се е объркала сапунерката при автоматичните настройки и после е много трудно и дори невъзможно да поправиш снимката на компютъра. До като рефлексите снимат освен във формат JPEG също и в RAW. Като снимаш в RAW после можеш на компютъра в Фотошопа (и по-точно в Camera Raw плагинга) да оправяш лесно дефектите на снимките които си ги правил на автоматични настройки, без да им разваляш качеството.

Особено ако ти се налага да снимаш малки деца на които като им кажеш да не мърдат и те почват да скачат като маймунки без да спират нито за миг, при такиви условия със сапунерка нямаш никакъв шанс да се опиташ да повториш една и съща поза ако апаратът е преценил неправилно параметрите и ти е изкарал синьо-зеленикава снимка с чисто бели петна по лицата поради слабата динамика на сензора му. Ако си снимал в RAW гледаш само да не е мътна т.е. да е била на фокус снимката и другото го оправяш като с магия за 2 - 3 минути.

Поредна тафта. Photoshop e безспорния лидер след графичните редактори, но той е труден за начинаещ и най-скъп като продукт. За целта има Lightroom.

Ако не си разбрал, estario търси бизнес клас фотоапарат от марков прозиводител. Извади, насочи, снимай, прибери. Всеки от серията ixus ще му свърши работа.

Nonsense!

1. Сензорът на един цифров фотоапарат се характеризира с резолюция, разрешение и площ. Точка. Никакви динамики, никакви статики, нито кинематики и гизмовщини.

2.Купи си калкулатор и очила. Бюджета на estario e 450лв, което е под стойността на 300 евро.

3.Не вярно. При бюджет от 450лв днес на пазара има редица любителски апарати (Panasonic, Fuji, Nicon, Sony) снимащи в JPG и RAW.

4.Поредна тафта. Photoshop e безспорния лидер след графичните редактори, но той е труден за начинаещ и най-скъп като продукт. За целта има Lightroom.

5.Ако не си разбрал, estario търси бизнес клас фотоапарат от марков прозиводител. Извади, насочи, снимай, прибери. Всеки от серията ixus ще му свърши работа.

1. Ахаааа, ама тя тая дума "динамика" си една и съща и на англиски и на френски и на български, няма как да съм я объркал. Като е малък сензора задължително му е малка и площа бе знайко. И ти самия беше слагал май някъде из форума снимка със сравнение на площа на сензорите. На колкото повече отделнии порциики я разделяш попадащата светлина върху сензора толкова повече увеличаваш рисковете да му прецакаш динамиката т.е. способноста му да възпроизвежда едновременно много светли обекти и много тъмни. През 2009г. нали и ти знаеш с по колко милиони пиксели са съпунерките. Е, тогава?

2. Ти си купи очила, аз му викам да си го купи на старо рефлекса и тогава гаджето ще му даде на заем още 50 кинта и ще станат 500лв.

3. Ааааа, имало било. А ти сапунерка RAW ще си купиш ли?

4. Абе неприятелю от близкия изток, ти Фотошопа като му кажеш да отвори RAW файл кво става?

Отваря го в Камера RAW което е същото като Lightroom2, само дето е по-малко шарено. И ти да си не мислиш че ние българите си купуваме фотошоп бе, ха ха ха ...

А понеже ще вземе някой да ти повярва за фотошопа че е бил сложен ще уведомя уважаемите читатели че могат да си отварят RAW от Бридж в Камера RAW и така няма даже и да му видят цвета какъв му е на последния фотошоп. Тука кво ше ми кажеш? Или ти това не го знаеш.

5. Кво е т`ва бизнес клас бре джанъм?

п.п. Абе, кво стаа там на изток от Кипър, напече ли ви жегата вече, пържите ли се?

Благодаря за обстойните огговори. Може ли да ми дадете конкретни предложения. Нямам желание да се занимавам да правя обработки на снимки. Искам като отида с мемъри картата в фотото да им кажа извади тази и тази снимка и това е. Не търся чак такова качество на снимката, че да желая да правя ръчни настройски на заснемането.

Аз нямам голям опит с фотоапаратите. Най-впечатлен съм останал от марката Canon, но може би има и по-добри варианти.

http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoapara...-p28329387.html - този как ви се струва?

Редактирано от estario (преглед на промените)

Нямам желание да се занимавам да правя обработки на снимки. Искам като отида с мемъри картата в фотото да им кажа извади тази и тази снимка и това е. Не търся чак такова качество на снимката, че да желая да правя ръчни настройски на заснемането.

Аз нямам голям опит с фотоапаратите. Най-впечатлен съм останал от марката Canon, но може би има и по-добри варианти.

http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoapara...-p28329387.html - този как ви се струва?

Ми при така обяснено, можеш да си спестиш 200лв и да си купиш пак Канон. Ще снимаш на автоматичи настройки и готово. Те всичките го могат това.

После си направи труда да отидеш поне веджъж с едни и същи снимки да ти ги изкарат в различни фотоателиета, работещи по възможност с различни машини. Гледаш кой ти ги прави най-добре и следващите тиражи ги носиш при него. Ти като не щеш да ги пипаш снимките, тяхните машини автоматично се опитват да ги направят да изглеждат по-добре на хартия. Някои се справят по-добре с задаването на параметрите от други.

Този който си го посочил само е поскъп от съпунерката която аз имам

http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoapara...-p22828336.html

и понеже не търсиш качество на снимката, що да харчиш двойно повече мангизи?

Аз преди снимах с една сапунерка Канон от само 2 мегапиксела Рowershot А60 и ако не я бях дал на сина ми да си поиграе с нея и я изпусне на пода, още да си е работила. Бях се изръсил преди години 370 евро за нея. Цените толкова силно спадат всяка година ,че е най-разумно да купуваш остарял с година две модел за да е още по-евтино. За съпонерка аз пак бих избрал да е Канон.

Бих предпочел Canon SX100IS пред SX110IS, ако все още може да се намери някъде (знам място във Варна, където го има) . Мога да ти предложа и Panasonic TZ5. Вадил съм снимки от него във формат А4, бяха сполучливи, но това зависи най-вече от фотостудиото.

Вашите отрицателни мнения за "сапунерките" почват да ме разубеждават дали не е по-добре да си взема фотоапарат снимащ в RAW формата. Някакви предложения? Бих могъл да се науча да оправям снимките ако си заслужава. Все пак не искам да превишавам бюджета.

Вашите отрицателни мнения за "сапунерките" почват да ме разубеждават дали не е по-добре да си взема фотоапарат снимащ в RAW формата. Някакви предложения? Бих могъл да се науча да оправям снимките ако си заслужава. Все пак не искам да превишавам бюджета.

Ето ти едно добро предложение:2 са всъщност,но ако успееш да го намериш на добра цена ФХ150 е апарата който ти трябва.Другия също ще ти свърши работа,но е отпреди 3 години,макар че още е по-добър от доста по новите му комкуренти.И двата снимат и в RAW,имат и ХД видео.

Сега видях колко са нагли нашите търговци .

http://www.amazon.com/Panasonic-FX-150K-Di...k/dp/B001CCJOGG

http://photo.market.dir.bg/xoffer.php?xoff...amp;shop_id=104

По какъв курс 195 долара стават 665 лева ми е трудно да сметна.Ако не успееш да си го вземеш от бяла държава,ще трябва да вземеш по стария модел. :yanim:

Благодаря за обстойните огговори. Може ли да ми дадете конкретни предложения.

Няма да форум без спам и фенщина, нали sad.gif Моето предложение с леко превишение на лимита - Никон Л100, инфо от извора, малка галерия от извора и кратко ревю от профеоиналист успех с избора :huh:

Едит: Оправих си правописните грешки...

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

Няма да форум без спам и фенщина, нали sad.gif Моето предложение с леко превишение на лимита - Никон Л100, инфо от извора, малка галерия от извора и кратко ревю от профеоиналист успех с избора ;)

Едит: Оправих си правописните грешки...

Нелош апарат ,но не мисля че е отговарящ на изискванията.Това е все едно ДСРЛ с два китови обектива обединени в един с всичките им недостатъци,но без предимствата на голямата матрица.Няма възможност да снима в RAW.Ревюто не ме убеди много в професионализма на писали я го.Прилича ми по скоро на превод с леко машинен вид. cool.gif

Ще ти кажа тука една хватка, ако си намериш един рефлекс Пентакс на старо без обектив (за да е по-евтино) после можеш да му сложиш и руски обективи с преходник, ама шшшшт да не чуят и другите.

Ще ти кажа тука една хватка, ако си намериш един рефлекс Пентакс на старо без обектив (за да е по-евтино) после можеш да му сложиш и руски обективи с преходник, ама шшшшт да не чуят и другите.

Гизмото,пак се майтапиш.Руските обективи са 99% копирка на аналогичните немски образци.Можеш и на твоя никон да си ги навиеш с съответния преходник,както и на всеки Канон.Разликата е само в адептрите М42 =>К байонет за Пентакс,М42=>ЕОС за Канон и съотвения за Никон.Мисля и за Сони и Олимпус имаше ама не съм съвсем шур.Предимството на Пентакса е в стабилизацията в тялото,така че може да се ползват с по малко ограничения стари твърди телеобективи,ама те са много големи и тежки и се изисква голяма степен на маниящина да ги ползваш с удоволствие.Ръчния фокус също не е много безпроблемен,тялото има потвърждение на фокуса,но не винаги работи коректно и за да са сигурни някои си сменят матовото стъкло с такова с леща,ама качествените такива струват 160 и нагоре лева,а евтините ти затъмняват малко образа,което не е приятно.Асахи са правили няколко много успешни обективи на М42 ,които са силно търсени и сега -Такумарите с светлосила 1:1,2 и 1:1,4 и други такива.Иначе и аз скоро си взех Пентакс,ама моя е фулфрейм. cool.gif Изобщо е друга бира. ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.