Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за помощ за Acer AspireONE Linpus

Featured Replies

Здравейте, купих си Acer AspireONE AOA110-Aw LU.S020A.075 с операционна система Linpus LinuxAcer's Linpus Lite базиран на Fedora (така пише в нета) изчетох страшно много информация и нищичко немога да схвана итересува ме само как мога да си сложа кирилица, Skype, µTorrent, VLC Player надявап се като за начало това да ми стигне. Аз съм самоука "потребителка" на Windows, Linux ми е интересен и бих искала да се запозная с него. Молбата ми е следната: моля някой да ми напише стъпка по стъпка като на дебилче как да си сложа програмките по-горе, но без сложни думички, а къде кое да натисна, къде се намира и кое откъде да сваля. От сега ви казвам че неискам да инсталирам Windows поне за сега, моля без обиди по адрес на задклавиатурното устройство и да напомня, че който няма желание или смята, че молбата ми е неиспълнима, може спокойно да не се занимава с мен. Предварително благодаря на оптимистите! cool.gif

Редактирано от kikimora (преглед на промените)

• Отговори 64
  • Прегледи 11,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Ето тук един приятел е споделил някои неща точно за Линпус:

http://delafer.blogspot.com/2009/01/acpire-one.html

В същият блог гледам има още полезни материали.

Освен това, наистина е добре да попрочетеш малко за Линукс, щото няма друг начин.

Така от разстояние няма как да станат нещата.

Здравейте, купих си Acer AspireONE AOA110-Aw LU.S020A.075 с операционна система Linpus LinuxAcer's Linpus Lite базиран на Fedora (така пише в нета) изчетох страшно много информация и нищичко немога да схвана итересува ме само как мога да си сложа кирилица, Skype, µTorrent, VLC Player надявап се като за начало това да ми стигне. Аз съм самоука "потребителка" на Windows, Linux ми е интересен и бих искала да се запозная с него. Молбата ми е следната: моля някой да ми напише стъпка по стъпка като на дебилче как да си сложа програмките по-горе, но без сложни думички, а къде кое да натисна, къде се намира и кое откъде да сваля. От сега ви казвам че неискам да инсталирам Windows поне за сега, моля без обиди по адрес на задклавиатурното устройство и да напомня, че който няма желание или смята, че молбата ми е неиспълнима, може спокойно да не се занимава с мен. Предварително благодаря на оптимистите! cool.gif

с удоволствие бих ти помогнал, но никога не съм работил с Fedora.

ако ти работи интернета, отиди на сайта на skype, има версия за Федора. свали пакета и го инсталирай (би трябвало да може да се инсталира rpm пакет със клилване на него).

по принцип има и пакетен мениджър, графичен, потърси в него пакет с име vlc и azureus (vuze), azureus е torrent клиент с повече възможности от uTorrent

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• Автор

Мерси много щи се опитам да направя всичко което ми написа! А може ли и да ми кажеш как да пиша и на кирилица?

Щом е базиран на Федора,виж и форумите на федора.Със сигурност ще намериш повече информация.Бих ти препоръчал обаче,ако държиш да бъде Линукс,смени дистрибуцията.Избери някоя за която има много инфо в нета и която е по-лесна за новите потребители.Ако държиш на тази прочети повече и питай тук,пък какво можем ще помагаме.Виж тази страниця.Дано помогне.

С федора никога не съм работил,но мисля,че би трябвало да има лейаут за смяна на клавиатурите в контролния панел.

Споменаха азерус,но ще ти споделя още една латернативна програма от коят лично аз съм много доволен - Ktorrent.Пробвай и виж,коя повече ти допада.

За скайп,поне до колкото разбрах,мисля че трябва да го дръпнеш от тук и да свалиш този,за Федора 7.

За VLC виж тук .Мисля,че командата " sudo yum install vlc " трябва да инсталира плеъра.Успех!

Имай в предвид,че това съм го погледна в нет-а.Не съм го тествал и не знам дали работи.Федора никога не съм ползвал => не мога да ти дам съвсем изчерпателен отговор.Надявам се всичко да работи.

Мерси много щи се опитам да направя всичко което ми написа! А може ли и да ми кажеш как да пиша и на кирилица?

Доста лоша стратегия на новопроизведените лаптопи да слагат такива дистрибуции... поне свястна документация за работа да ти бяха дали. Както и да е, рано е още да сменяш дистрибуция- кирилицата зависи от графичната среда. Не знам с коя си - Gnome(g) или KDE(k)?

k- инсталираш преводите за графичната среда на бг,

# yum install kde-i18n-bg

trosho беше дал линк с картинки как става настройването на клавиатурата под KDE 3/4, потърси малко.

g - пак трябва да инсталираш преводите - след което рестартираш системата и преди логване, докато си в GDM, най-долу на Language избираш кой да бъде. Не знам обаче как се казва преводният пакет на бг за гном.

Графичната среда е XFCE, модифицирана.

Имаше един въпрос за Linpus в друг раздел. В момента го тъся, за да видя какви бяха препоръките.

ПП.

Това е темата. В случая с Linpus (за Aspire One), трудността е в това, че за да се дават обяснения стъпка по стъпка, трябва да разполагаме с такова устройство. Дори и да изтеглим Linpus Linux Lite, не е гаранция, че съветите ще са точни, защото версията за Aspire One е модифицирана.

По-добре е да се насочи към специализираните форуми на потребителите на Aspire One, като този или този. Има и някои видео-материали (като този), показващи различни "трикове" за тези машинки.

На тази страница е показано как де се настрои кирилицата - с редактиране на xorg.conf (начините за Gnome или KDE май няма да станат). Хубавото е, че са дадени точните стъпки и само трябва да се изпълнят.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

Здравейте, имам още един проблем с инсталирането на бг език : правя всичко описано тук http://www.umpc-bg.com/vf/comments.php?Dis...p;page=1#Item_1 и по двата начина, но стигам до sudo mousepad /usr/bin/xkb_plugin_set_xorg.sh и като го напиша ми излиза прозорец, но нищо не пише!? Предполагам че не ми е разрешено да пипам там. Как да разреша достъпа?

• Автор

Повтарям и по двата начина не става проблема е че ми отваря прозорец, в който няма нищо.

• Автор

Здравейте КОЛЕГИ успях!!! Срам ме е да ви кажа каква грешка бях направила :shake_puter: но това е уча се ! Та в терминал не съм маркирала run in terminal :P сега гордо си уползотворявам кирилицата :) и направих още две бели ако някой може да помага ама пак казвам да пише като за дебили моля. Та сега инсталирах си VLC от този сайт http://www.videolan.org/vlc/download-fedora.html излезе ми прозорче инсталира ми се нещо и му дадох continue anyway да ама скайпа така ми тръгна беше си на десктопа в менюто на дясно кликане на мишката ама vlc навсякъде го търсих няма го! Някакви предположения? И другото сложих си и този торент клиент http://azureus.sourceforge.net/ пак така и ми го отвори с някакъв архиватор с много отделни файлове пробвах да разархивирам и ми даваше успешно само че пак нищо не стана!!! моля ви кажете ми и как мога да си ги намеря и творенията ми :) дано да ми помогнете за успокоение ще кажа, че още мъничко разяснения са ми нужни за да започна да си блъскам главата самичка :)

Напиши в терминал vlc и ако тръгне, значи (логично) е инсталиран и евентуално ще можеш да изведеш иконка някъде. Ако даде грешка, значи нещо в инсталацията не е минало както трябва.

За vuze/azureus - той не идва с пакет за федора и ще трябва да четеш документацията в архива, за да го инсталираш успешно. Най-вероятно в архива има файл, който се казва INSTALL - в първите няколко реда ще намериш инструкции и команди, с които да се бориш. Другата работа е, че като java-нещо въпросната програма е възможно да не изисква никаква инсталация.

Успех.

Редактирано от dekafeine (преглед на промените)

• Автор

Failed to execute child process "vlc" (No such file or directory)

за vlc ми излиза това а торент клиента незнам къде да го търся ок мерси питам може ли да си инсталирам влц и торент клиента отнякъде другаде и как да ги махна тези? Мерси

Според google Linpus върви с apt-get и Synaptic. Последното е мениджър на пакетите, с който можеш да инсталираш и съответно деинсталираш разнообразни програми на машината по особено лесен начин. Synaptic е свързан със сървър, на който може да има vlc и vuze, а може и да ги няма. Ако ги има, това ще е най-лесният и удобен начин да ги сложиш. Потърси synaptic в менюто, или напиши $ sudo synaptic в терминал.

Колежката няма как да пусне vlc, защото не го е инсталирала. Най-много да си е добавила RPM Fusion репозиторията (за Fedora 8). За да се инсталира vlc, трябва в terminal-а да се изпълнят последователно, написаните на страницата команди. Не знам дали са инсталирани apt-get и Synaptic (за prm пакети), но би трябвало да има yum пакетен мениджър.

Не е ли по-добре да сe добавят Binary Codecs за инсталирания вече player (не че имам нещо против vlc)?

• Автор

ок нямам против да използвам друг плеър стига да пуска всички филми :yanim: моля ви за торент клиент помощ

• Автор

Момчета погомгнете ми стигнах май до някъде сега десен бутон на мишката към менюто system- add/remuve software пиша си паролата и ми излиза Package Manager там в търси написах torrent и ми излезнаха няколко клиента сложих rtorrent 0.7.8-1fc8.i386 безпроблемно рестартирах и сега незнам как и къде е и как да я използвам моля ви помагайте!

Ако искаш да ползваш нетбука с Linux, трябва да прочетеш някои неща в темата "Инсталация...(за начинаещи)". В нея е отговорено на доста въпроси и има препратки към допълнителна информация (например за "Структура на директориите").

Доколкото съм чел, репозиториите на Linpus не предлагат много. За да имаш достъп до допълнителен софтуер, трябва да се добавят допълнителни репозитории - RPM Fusion. На страницата ѝ е показано как - с изтегляне и инсталиране на пакет (по един за free и nonfree), или с изпълнение на една команда в терминала.

След като вече имаш достъп до този допълнителен източник, може да се използва графичният пакетен мениджър за търсене и инсталиране на програмите (или yum в терминала). Може да опиташ да намериш и инсталираш vlc. За инсталиране на кодеци за MPlayer, погледни отново линка към другата тема - обяснена е последователността, а командите ги има в препратката. Ето и една страница с Fedora 8 Tips and Tricks за допълнителна помощ.

За торент клиенти може да ползваш deluge или transmission. Ако ги има в репозиториите, най-добре е да се инсталират от там с пакетния мениджър (за предпочитане графичния). За yum - кратка таблица с някои от командите може да видиш тук.

Ако някои програми ги няма в репозиториите, може да се използват специализирани търсачки като Rpmfind или Rpmsearch. Едно търсене за deluge (в първата) ще ти изведе това. В страницата трябва да търсиш имената на най-новите пакети, включващи "fc8" (за Fedora 8) и i386/.../i686 (за чипове на Intel). Ето резултатите за deluge и transmission. На теб оставям да потърсиш azureus. Трябва да уточня, че не ми се е налагало да прибягвам до този вариант и не знам как стои въпроса със зависимостите. Вероятно, ако има такива, би трябвало да са показани на страниците с описанието.

Знам, че на новаците им се струпва много нова информация на веднъж, но при Linux положение е такова. И разчитай предимно на себе си, защото все пак другите (или поне повечето) нямат на разположение конкретния нетбук.

Отново, Linpus Lite върви с apt-get, нищо, че е базиран на Fedora.

• Автор

Последен въпрос инсталирам торент клиента и дава това Public key for deluge-0.5.9.3-1.fc8.i386.rpm is not installed къде да го търся? А за мениджъра с програми никъде не го намирам не ми се стартира нищо в терминал каквото и да напиша sad.gif

Ето какво пише на страница на Red Hat (компанията, която поддържа разработката на Fedora):

RPM Package Signing

We use a number of GNU Privacy Guard (GPG) keys to sign our software packages. The necessary public keys are included in relevant products and are used automatically to verify software updates.

С тези ключове се "подписват" пакетите, за да си сигурна, че са от надежден източник. Проверката се прави атвоматично, но може да се направи и ръчно с подобна команда:

rpm --checksig -v <име_на_файла>.rpm
Ако си добавила RPM Fusion репозиторията, то ключовете би трябвало да са инсталирани автоматично - може би се намират в директория /etc/pki/rpm-gpg/. Може и да се видят и свалят от тук. Ръчното добавяне на ключ може да стане с командите:
su

<Парола:...>

rpm --import http://линк-до-gpg-key

Предполагам, че инсталираш свалени пакети, а не използваш репозиториите и пакетния мениджър. В този случай, съобщението ти казва, че нямаш ключ, с който да се провери този пакет. Не мисля, че това е проблем, ако се доверяваш на източника на пакеите (за deluge пише, че това е Fedora Project).

Ето още едно описание на директориите в Linux, в което се казва:

/usr/bin – съдържа бинарните файлове на инсталираните програми,...

Т.е., когато инсталираш някаква програма, нейният изпълним файл (в Linux няма .exe-та) отива там (най-често). Може да провериш това с такава команда: ls /usr/bin/deluge* .

Ако файлът е там, можеш да го стартираш от Run dialog-а - <Alt>+<F2>: deluge (или от терминала - deluge). Същото важи и за други, инсталирани от теб, програми. Освен това, ако си пуснала Advanced Mode, можеш да видиш дали не е добавен в някое от менютата (при десен клик).

Проблемът не е в това да питаш за някои неща. Исках да наблегна на факта, че за да ползваш Linux, трябва доста да прочетеш (поне в началото). Така ще имаш основата, върху която ще е по-лесно да се помага.

Проблемът не е в това да питаш за някои неща. Исках да наблегна на факта, че за да ползваш Linux, трябва доста да прочетеш (поне в началото). Така ще имаш основата, върху която ще е по-лесно да се помага.
:clap:

offtopik : колегата го е казал много точно ...... мисля , че вече е време да вземеш да почетеш малко :wors:

нищо лично ...просто трябва :clap:

• Автор

Мерси много за помоща!!! Аз изчетох всичко на бг провлемът е обаче че не го разбирам (извинявайте). Много е трудно да се мине от Windows на Linux и ви благодаря за търпението и помоща :whist: И сега да се похваля имам си вече торент клиент на име deluge с VLC още се боря и сега ще чета за качване на кодеци на MPlayer само да питам там си вървят субтитри нали? И последно още един проблем: тъй като имам само 8 твърд диск и вчера си изтеглих филм да видя дали ще тръгне (нямаше кодеци) и после го изтрих с Delete ама дисковото пространство не се промени и сега имам малко място sad.gif дори след рестарт е така идейки ?

Мерси много за помоща!!! Аз изчетох всичко на бг провлемът е обаче че не го разбирам (извинявайте). Много е трудно да се мине от Windows на Linux и ви благодаря за търпението и помоща ;) И сега да се похваля имам си вече торент клиент на име deluge с VLC още се боря и сега ще чета за качване на кодеци на MPlayer само да питам там си вървят субтитри нали? И последно още един проблем: тъй като имам само 8 твърд диск и вчера си изтеглих филм да видя дали ще тръгне (нямаше кодеци) и после го изтрих с Delete ама дисковото пространство не се промени и сега имам малко място sad.gif дори след рестарт е така идейки ?

1 на mplayer кодеците си върват със бинарния пакет, след като Linpus ползва apt-get + yum. Вярно, че може да нямаш за някои proprietary кодеци, но е доста малко вероятно. Даже при мен (Debian) отваря всичко :rolleyes:

2 субтитрите си ги пуска, ако са вградени във файла - ако е отделно от виедото, трябва да укажеш директорията на текстовия файл

3 delete = пращане на каквото и да е в кошчето. Изпразни него. Ако не намираш иконката, със файловия браузър в лентата, където пише директориите, пишеш

trash:/

• Автор

Мерси за бързия отговор само че немога да намеря коша : пиша във файловия браузър но още докато пиша пред него ми излиза червен знак и като дам ентер нищо не става, пробвах и с alt+f2 и с него ми излиза това: the command "trash:/" failed to run: Failed to execute child process "trash:/" (no such file or directory) sad.gif

а за кодеците ами вчера дръпнах (с новичкия торент клиент) филм и като го пуснах ми каза че няма кодек за да го пусне а субтитрите като ми са в rar има ли проблем и как да ги разархивирам или както в windows да си ги давам направо от rar

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.