Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми с харда

Featured Replies

ЗДРАВЕЙТЕ, МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ОТ ЗАПОЗНАТИ.

Проблема е следния: Имам 2 харда като отделни устройства в кутията. Единия е 20 ГБ и е Макстор - устройство "C". На него е качен Windows XP SP2. Другия хард е 60 ГБ- устройство "D".

Kомпа е с параметри :

Duron 1300

GF4

хардовете 20 и 60

ДВД

СД

общо взето туй е вътре.

захранването съм го сменял беше гръмнало и взех някво мощно незнам дали има значение.

sad.gif

проблема е следния:

1. ДВД бях купил от Техномаркет, но бе скапано - незаписваше. Върнах го и ми го замениха след 1000 кавги но това в друг форум ще го опиша. От както смених новото ДВД - Филипс , втория хард - устройство ,,D'" където не е качен windowsa - 60 ГБ, не се отваря. Първоначално компютъра го разпознава- няма проблем . Под уиндоуса обаче не се отваря - не ми го изписва и с името което съм му дал - NEW HARD . Не го отваря а ме насочва към форматиране. Не бих желал защото имам информация която в никакъв случай не бива да загубя.

Въпроса ми е ohmy.gif - Има ли как от този забил хард да извлека информацията без да го форматирам ?

Видях че има подобна тема тук но никои не е описал конкретно за това - забил хард - как се отваря , как се извлича информация, знаете ако се дава помощ трябва да е конкретна.

Надявам се на професионален съвет. Очаквам обаче кво ли не - от вида защо не си сменя компа, защо ми е този хард , знам ли кво още. Може и 1000 грешки да имам има хора дето ги броят.

Моля за конкретен отговор - направи това и това, направи го така и така , за което ще съм благодарен.

Благодаря на всички участвали ! :)

Харда явно трябва да се форматира, ето една програма чрез, която да опиташ да възстановиш информацията ... Програмата на мен ми е вършила работа 2-3 пъти. Но не бързай да форматираш, някой може да предложи нещо.

П.С.Извинявам се, ако линка е забранен.

ЕДИТ: Всъщност, ако всичко е ата интерфейс(изобщо ако има нещо с ата) провери как са джъмперите на записвачката и хардовете и кажи.

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

За всеки случай провери джъмпера на ДВД-то. Ако е само на кабела трябва да е мастър, ако е заеднои с харда, едното на мастър, второто на слейв.

После опитай с друг кабел, ако имаш под ръка.

След това остави ДВД-то на мастър самостоятелно на кабела и му пусни един тест с MHDD (Намира се при Harddisk tools в Hiren's boot CD - натискаш F4 за сканирване на диска).

Данните можеш да опиташ да спасиш с Get Data Back.

ПРОВЕРИХ ДЖЪМПЕРИТЕ, ВСИЧКО СИ Е ОК.

- ДАЛИ НЕ СЪМ СВЪРЗАЛ ПРАВИЛНО УСТРОЙСТВАТА ОБАЧЕ, ЗАЩОТО ДВАТА ХАРДА СА НА ЕДИН КАБЕЛ А СД-ТО И ДВД-ТО СА НА ВТОРИ КАБЕЛ, КАТО ОСНОВНИЯ ХАРД МИ Е НА МАСТЕР, ВТОРИЯ ХАРД НА СЛЕЙВ, СД-ТО НА СЕКОНДАРИ МАСТЕР, ДВД-ТО СЕКОНДАРИ СЛЕЙВ. ( НА АНГЛИЙСКИ МОЖЕ И ДА БЪРКАМ В ИЗГОВАРЯНЕТО) .

ДО МОМЕНТА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЧЕ ДОРИ ДА ПОЛЗВАМ ДАДЕНА ПРОГРАМА ЗА ВЪЗТАНОВЯВАНЕ НА ФАЙЛОВЕ, ЗАЩОТО НЯМАМ ДОСТАТЪЧНО ПРАЗНО ПРОСТРАНСТВО.

- АКО СЛОЖА ПРОБЛЕМНИЯ ХАРД НА ДРУГ КОМПЮТЪР ДАЛИ НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГО ОТВОРЯ ТАМ ИЛИ Е ВСЕ ТАЯ?

- АКО ГО ЗАНЕСА ВЪВ ФИРМА ДАЛИ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГО ПОПРАВЯТ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ИЛИ НЯМА СМИСЪЛ ДА ДАВАМ ПАРИ , НЕЗНАМ И КОЛКО ЩЕ СТРУВА ?

- ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЗАРАДИ ЕВЕНТУАЛЕН ПРОБЛЕМ В ДРУГО УСТРОЙСВТО ( ЗАХРАНВАНЕ ИЛИ ДЪНО ) ДА СЕ ОКАЗВА ТОЗИ ПРОБЛЕМ?

За да възстановиш данните трябва да ги копираш след откриването с програмата на друг хард, флашка или по мрежа на друг компютър.

Можеш да пробваш харда на друго PC.

Аз бих разкачил двете оптични устройства и бих поставил втория хард на мастър като самостоятелен на техния кабел. Така ще може да се провери с MHDD от Hiren's boot (работи само с мастър устройства), както и с програмите за възстановяване на файловата система.

Да го носиш във фирма - ако данните ти са много важни и програмите не си свършат работата, нямаш друг избор. Само не променяй MBR, не създавай нови файлови системи и не форматирай. Ако при сканирането програмите не намерят файловата система и данните, не променяй нищо.

P.S. Не вярвам захранването или друго устройство да има връзка с проблема. Щом джъмперите са наред, няма причина.

Редактирано от Trifon73 (преглед на промените)

"ДАЛИ НЕ СЪМ СВЪРЗАЛ ПРАВИЛНО УСТРОЙСТВАТА ОБАЧЕ, ЗАЩОТО ДВАТА ХАРДА СА НА ЕДИН КАБЕЛ"

Със сигурност тук ти е грешката, не може да сложиш два харда на един кабел и да очакваш да тръгне. Най добре е да ги комбинираш - на единия кабел HDD, CD-ROM и на другия същото, като прегледаш пак джъмперите и при нужда ги сменяш.

Ако не си омазал нещата с по горните съвети за "възстановяване" на информация, не би трябвало да загубиш информацията.

"ДАЛИ НЕ СЪМ СВЪРЗАЛ ПРАВИЛНО УСТРОЙСТВАТА ОБАЧЕ, ЗАЩОТО ДВАТА ХАРДА СА НА ЕДИН КАБЕЛ"

Със сигурност тук ти е грешката, не може да сложиш два харда на един кабел и да очакваш да тръгне.

Интересно, моите как работят и двата на един кабел ?

Със сигурност тук ти е грешката, не може да сложиш два харда на един кабел и да очакваш да тръгне. Най добре е да ги комбинираш - на единия кабел HDD, CD-ROM и на другия същото, като прегледаш пак джъмперите и при нужда ги сменяш.

Ако не си омазал нещата с по горните съвети за "възстановяване" на информация, не би трябвало да загубиш информацията.

Без да искам да споря с никого, моите два харда са на един кабел и не съм имал никакви проблеми.

Постът ти обаче ме навежда на нещо друго:

red_gendo, провери в биоса как се разпознават хардовете, да не би втория да е по-голям размер, отколкото го разпознава биос.

П.П. Преди време 160 Гб хард създаваше проблеми на един приятел при запълване с информация над 100 Гб. След рестарт файловата система изчезваше и искаше да форматира устройството. Оправи се с флашване на биоса с по-нова версия и инсталация на WinXP с вграден SP2. Старият биос не разпознаваше коректно големината на харда.

Затова провери как го разпознава твоя биос.

Редактирано от Trifon73 (преглед на промените)

Ако решиш да флашваш биоса, помоли някой по-запознат с процедурата да го направи.

Ако няма кой, провери точния модел на дъното и версията на сегашния биос. На сайта на производителя търси последната версия и провери какви промени добавя. Прочети внимателно инструкцията за флашване и преди да го направиш - запази стария биос (обикновено програмите за флаш не допускат обновяване без запазване на стария).

По-разбиращите препоръчват обновяването да се направи през флашка, но ме съмнява дъното ти да позволява буут от такава.

Ако го правиш през флопи - задължително провери дискетата за лоши сектори и я смени, ако има такива. През CD не е препоръчително и обикновено има предупреждение на сайта на производителя.

Подсигури си безпроблемно захранване по време на флаша, в смисъл да изключиш консумиращите повече електроенергия уреди като бойлера. Провери някой комшия да не ползва електрожен в момента.

Процедурата трае около минута, но ако прекъсне захранването има вероятност дъното да стане неизползваемо.

Преди да правиш нещо сам, най-добре питай да не стане беля. cool.gif

...

Подсигури си безпроблемно захранване по време на флаша, в смисъл да изключиш консумиращите повече електроенергия уреди като бойлера. Провери някой комшия да не ползва електрожен в момента.

...

Чудни препоръки. Не живея в България и обикновено осъдения на смърт го екзекутират на електрически стол. Флашвам понякога и аз стари "майки", та ми се налага да ги моля да почакат с екзекуцията. Много ток лапа докато го убият, ако ме разбираш.

Чудни препоръки. Не живея в България и обикновено осъдения на смърт го екзекутират на електрически стол. Флашвам понякога и аз стари "майки", та ми се налага да ги моля да почакат с екзекуцията. Много ток лапа докато го убият, ако ме разбираш.

А да ти се е случвало да падне автоматичния предпазител при включени фурна и бойлер? Или ползваш арматурно желязо за предпазител?

Предполагам ще купиш на момчето ново дъно, ако случайно се случи да му падне бушончето точно по време на флаша?

Щом малко предпазливост ти идва в повече, флашвай си на полето с удължител в дъждовен ден. Само не очаквай овации.

ако chkdsk минава без проблем и не пише че диска е RAW сменяш уина и си готов... (някои уиндоуси толкава са ги рязали с nlite че нямат подръжка за ntfs) обаче ако казва че диска е RAW трябва да го форматираш... и смени кабелите - може това да е причината да е станал RAW

п.с. проблема с неразпознаването на целия диск е при 32 битово LBA - до 127гб (то там нагоре биос ползва 48bit LBA) ама уина ако има sp2 ще види целия диск (ако няма сп2 биос го открива а уина го реже...)... и проблема не е биос

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.