Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тегленето на пари от банкомати и гишета поскъпна тихо

Featured Replies

bankomat0208-1.jpg

Тегленето на пари от банкомати и банкови гишета поскъпна тихо и незабележимо в последните месеци. Повечето български банки промениха тарифите си в месеците от началото на годината и някои вече удържат по левче за теглене на пари с дебитна карта от банкомат (виж по-долу таблица с тарифите на по-големите банки). Сред банките с обновени тарифи са Прокредитбанк, Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, СЖ Експресбанк, Банка ДСК, Пощенска банка. По старите тарифи работят Първа инвестиционна банка (ПИБ), Алианц – България, ОББ, но клиентите им трябва редовно да проверява за промени, за да не се изненадат неприятно.

По принцип всички увеличения се правят тихомълком. Те не са скрити, обявени са на интернет-сайтовете на банките и в клоновете им, но при подобни промени в тарифите банките би трябвало да уведомят изрично всичките си клиенти с писмо, по мейл или други начини, а те не го правят.

При някои банки промените в тарифите засягат различни услуги, а не тегленето от банкомати (АТМ) и ПОС-терминали, но при други тегленето от банкомат става 1 лв. Например с карти на Прокредитбанк до януари 2009 тегленето от техен банкомат беше безплатно, а от АТМ на друга банка струваше 25 евроцента. В момента таксите са съответно 10 евроцента и 50 евроцента (тоест 20 ст. и 98 ст.).

Същото се отнася и за ПОС устройствата. Преди беше безплатно да теглиш пари от гише в клон на банката, а сега струва 0.10 евро. От клон на друга банка се удържат 1 евро+1% от сумата, в сравнение с 0.30 евро преди.

Такси при теглене от банкомат с дебитни карти Visa electron/Maestro по новите тарифи:

Прокредитбанк – 10 евроцента от собствен банкомат, 50 евроцента от АТМ на друга банка

Пощенска банка – 20 стотинки от собствен банкомат, 90 стотинки от АТМ на друга банка

ОББ – 20 стотинки от банкомат на ОББ, 90 стотинки от АТМ на друга банка

Уникредит Булбанк – без такса от собствен банкомат, но 98 стотинки от друг

Райфайзенбанк – 20 стотинки от банкомат на Райфайзенбанк и 70 стотинки – на друга банка

Експресбанк – без такса на собствен АТМ, 74 стотинки на друг банкомат

Банка ДСК – 15 стотинки от банкомат на ДСК, 75 стотинки – на друга банка

Първа инвестиционна банка (ПИБ) – без такса от собствен банкомат, 60 стотинки от друг

Тегленето на пари от банкомат с кредитна карта обаче е много по-скъпо. Ето тарифите на някои банки:

Такси при теглене от банкомат с кредитни карти Visa /Mastercard:

Прокредитбанк – 1 евро+1% от собствен банкомат и 2 евро+1% от друг

Пощенска банка – 3%, но минимум 5 лева, независимо от банкомата

ОББ – 2 лева, независимо от банкомата

Уникредит Булбанк – 1.5%+1.5 евро от собствен банкомат и 1%+3 евро от друг

Райфайзенбанк – 1.5%, минимум 3 лева от собствен банкомат и 1.5%, но минимум 5 лева от друг

Експресбанк – 1 лев от собствен банкомат, 2 лева от друг

Банка ДСК – 1 лв.+3% на собствен банкомат и 2 лв.+3% от други банкомати

Първа инвестиционна банка (ПИБ) – 1 лев+1% от собствен банкомат, 3 лева+1% от друг

Алианц – България – 2 лева от собствен банкомат, но 6 лева+1.5%, минимум 10 лева от друг

Горните тарифи са валидни за банкомати в България. Тегленето на пари от АТМ в чужбина е много по-скъпо с кредитни карти, примерно – 3%, но минимум 15 лева (Пощенска банка), 5 евро+1.5% (Прокредитбанк), 6 лв.+1%, но минимум 10 лева (ОББ) и др.

Повече информация тук.

Източник: e-vestnik

"Чудесно!"

Мисля, че в този случай най-удачният вариант е да се изтегли възможно най-голяма сума за деня (доколкото знам тя за България е 400 лв.). По този начин биха се удържали най-малко такси, в сравнение с това всеки ден или през ден да се теглят по 20 лв. или 50 лв., примерно...

• Автор
Обявявам им бойкот !

Няма да тегля повече от банкоматите им.

То в един момент няма как да не теглиш, но аз лично ще се огранича да тегля от банкомати на моята банка. Ако трябва и по повече пари както спомена sed_ally... левче тук, левче там и опа 20 лв на месец само от теглене.

как може да те таксуват за теглене от техен банкомат, бе? баси държавата...

как може да те таксуват за теглене от техен банкомат, бе? баси държавата...

Едно от решенията е теглене на мксимална сума от собствен на банката банкомат или направо от гише /каса/, което би трябвало да е безплатно. И за бойкот е добре да се помисли.

Едно от решенията е теглене на мксимална сума от собствен на банката банкомат

е пак им пълниш гушите!

И преди си теглех на един път максимума за деня. Предпочитам парите да ми стоят в портфейла отколкото в картата, а ако ми са повечко (рядкост) ги заделям я на влог, а в буркан, я под дюшек. Така или иначе на сметката по дебитната карта лихвата е смешно нищожна. Та така си практикувам от години и лично мен промяната няма да ме жегне силно, а и карам без кредити. Но пък да ми вземат пари от техен банкомат - и аз се вдигам на бунт!

*Тарифата на Алианц–България е трудно откриваема на сайта и непълна. За да получат необходимата информация, клиентите трябва да се свържат по телефона или да посетят лично банков офис.

от източника

Аз го установих по собствената си сметка обаче - вече е по левче от собствен банкомат на банката ;)

Тъпото в България е, че все още плащането на пост-терминал не е толкова...модерно.

От българската ми международна карта на ПроКредит ми е 2 евро + не помня колко процента от сумата. За това почти навсякъде където Виза Електрон върви си плащам с нея, а не в кеш. Иначе други сметки с датската Мастер.

И ако в България можеше да си плащаш навсякъде с карта, нямаше да се налага да се тегли толкова често и съответно да се губят пари. Защото левче тук, левче там и няколко десетолевки заминаха само по банкомати.

Тъпото в България е, че все още плащането на пост-терминал не е толкова...модерно.

От българската ми международна карта на ПроКредит ми е 2 евро + не помня колко процента от сумата. За това почти навсякъде където Виза Електрон върви си плащам с нея, а не в кеш. Иначе други сметки с датската Мастер.

И ако в България можеше да си плащаш навсякъде с карта, нямаше да се налага да се тегли толкова често и съответно да се губят пари. Защото левче тук, левче там и няколко десетолевки заминаха само по банкомати.

Тарифите през пост-терминал са същите все едно теглиш пари през банкомат на друга банка.

Тоест -ако използвам кредитната си карта на Алианц за да платя безкасово някъде - ще платя такса от 10 лв. ;)

Тарифата на Алианц е много лесно откриваема и много пълна, но трябва някой да си размърда мозъка и показалеца.

Дебитни карти

Кредитни карти

Вдясно има линкове към няколко екселски таблици...

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Тарифите през пост-терминал са същите все едно теглиш пари през банкомат на друга банка.

Тоест -ако използвам кредитната си карта на Алианц за да платя безкасово някъде - ще платя такса от 10 лв. ;)

Еее, не - това вече на нищо не прилича! :wors:

Тоест не е така. Безкасовите плащания са безплатни...

Аз не мога да разбера защо е това мрънкане. Тоест да, банките се ебават с клиентите си, но само с тези, които не си търсят правата. А за съжаление болшинството са такива.

Защо мислите, че ако на 01.01.01 година започнете ползването на карта с дадени условия, упоменати с договор, то на 01.01.03 година (датите и годината е произволна), условията трябва да бъдат същите?

Проблема не е в банките, които ви цоцат парите, а в това, че никой не си чете договора, който му предлагат да подпише. В моите договори с Булбанк пише с болднат текст, че банката няма да ми променя цената на услугата до изтичане срока на картите ми.

Вие имате ли такава клауза? Защото ако пише, че банката може да променя условията, когато сметне за необходимо, то не виждам защо недоволствате.

Всъщност нали знаете, че вместо да протестирате, просто можете да се прехвърлите в друга банка и да спрете да ползвате услугата на досегашната? (тук не визирам корпоративните услуги, разбира се).

Тарифата на Алианц е много лесно откриваема и много пълна, но трябва някой да си размърда мозъка и показалеца.

Дебитни карти

Кредитни карти

Вдясно има линкове към няколко екселски таблици...

мерси за линковете :lol6:

тоест е така - от таблицата дадена по горе :

за кредитни карти :

11.5.2. Теглене на пари в брой от ПОС-терминал в бизнес център на Банката

11.5.2.1. транзакция с дебитна карта с БИН 6760 (национални и международни Maestro), издадена от друга българска банка: 1% от сумата на транзакцията

11.5.2.2. транзакция с международна карта, издадена от чужда банка 3 % от сумата на транзакцията

за дебитни карти :

11.2.17. Транзакция на ПОС-терминал на банково гише в страната и чужбина:

11.2.17.1. собствен ПОС 0.25 лева

11.2.17.2. ПОС на друга банка 0.25 лева

11.2.17.3. Теглене на ПОС-терминал в чужбина 6 лева + 1% от сумата

ето линк за цялата таблица

Аз не мога да разбера защо е това мрънкане. Тоест да, банките се ебават с клиентите си, но само с тези, които не си търсят правата. А за съжаление болшинството са такива.

Защо мислите, че ако на 01.01.01 година започнете ползването на карта с дадени условия, упоменати с договор, то на 01.01.03 година (датите и годината е произволна), условията трябва да бъдат същите?

Проблема не е в банките, които ви цоцат парите, а в това, че никой не си чете договора, който му предлагат да подпише. В моите договори с Булбанк пише с болднат текст, че банката няма да ми променя цената на услугата до изтичане срока на картите ми.

Вие имате ли такава клауза? Защото ако пише, че банката може да променя условията, когато сметне за необходимо, то не виждам защо недоволствате.

Всъщност нали знаете, че вместо да протестирате, просто можете да се прехвърлите в друга банка и да спрете да ползвате услугата на досегашната? (тук не визирам корпоративните услуги, разбира се).

Всъщност -на теория си прав , но на практика - не е съвсем така .

Болницата в която работя сключи договор със Алинц преди 3 години и ни направиха автоматично (без никой да ни пита) на всички дебитни карти на тази банка за да ни привеждат заплатите.От нас се искаше под строй да отидем в офиса на банката и да подпишем договор с нея.

Аз имах карти от ДСК , ОББ и Общинска, които се наложи да ликвидирам, както и да изтегля заем от Алианц за да погася предишните си -в другите банки, и то при по неизгодни за мен условия.......

В противен случай седях със седмици без заплата, защото работещите в ТРЗ и Личен състав не можели да обработват заявки към различни банки в срок........

И те ти булка спасов ден - или си в Алианц и си получаваш заплата в срок, или си в друга банка, и седиш с пръст в уста.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Всъщност -на теория си прав , но на практика - не е съвсем така .

Болницата в която работя сключи договор със Алинц преди 3 години и ни направиха автоматично (без никой да ни пита) на всички дебитни карти на тази банка за да ни привеждат заплатите.От нас се искаше под строй да отидем в офиса на банката и да подпишем договор с нея.

Аз имах карти от ДСК , ОББ и Общинска, които се наложи да ликвидирам, както и да изтегля заем от Алианц за да погася предишните си -в другите банки, и то при по неизгодни за мен условия.......

В противен случай седях със седмици без заплата, защото работещите в ТРЗ и Личен състав не можели да обработват заявки към различни банки в срок........

И те ти булка спасов ден - или си в Алианц и си получаваш заплата в срок, или си в друга банка, и седиш с пръст в уста.

Прав си.

Затова и завърших поста си с "(тук не визирам корпоративните услуги, разбира се)." Но пък всички сме наясно, че в твоя случай добре е захлебил тоя, който е подписал договора с банката.

Иначе мога с две думи да обобщя огромния си опит с банки, карти, преебушки и т.н.

Ползвайте кредитни карти за безкасово пазаруване на стоки, услуги и т.н.

Ползвайте дебитни карти за теглене на пари в брой.

Така разходите ви ще са сведени до минимум. (с условностите в коя банка са ви картите, разбира се)

Trichocephalus, не е така. Заблуждението ти идва от това, че не правиш разлика между ПОС-терминал в бизнес център на Банката и такъв при търговец. Наистина и двете устройства се казват POS Terminal, но при първия случай теглиш пари в брой, а при втория плащаш безкасово !!!

Ще ти дам пример - решаваш да изтеглиш 1 000 лв. на веднъж и нямаш Алианц в близост. Какво правиш ? Отиваш в друга банка и заяваваш, че искаш да изтегли парите от ПОС (то друг начин и няма). При това теглене важат тарифите, който си дал ти.

Тоест, тегленето на пари в брой по какъвто и да е начин се таксува от банката. Плащането на стоки и услуги с картата НЕ. Онлайн пазаруването също минава за плащане на стоки и услуги и също не се таксува.

Това ти е убягнало в таблицата:

Плащане на стоки и услуги

плащане чрез собствен ПОС без такса без такса без такса

плащане чрез чужд ПОС без такса без такса без такса

Тук собствен (в България) и чужд (в чужбина) ПОС се има предвид този при търговеца.

Това мога да го твърдя с абсолютна сигурност, защото притежавам Мастеркард от Алианц от 3 години... cool.gif

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Аз поне в това отношение имам късмет. На мен ми превеждат заплатата на сметка, която е към ДСК. А те имат такъв договор с компанията, че аз, независимо откъде тегля, не съм таксувана, т.е. тегля си от който си искам банкомат- на коя да е банка- и не ми взимат и стотинка :blink:

Но иначе е кофти да правят такива промени, не е честно, а и наистина не си търсим правата...

Ползвайте кредитни карти за безкасово пазаруване на стоки, услуги и т.н.

Ползвайте дебитни карти за теглене на пари в брой.

Е те това е най-важното, което всеки притежател на карта трябва да знае. По стара традиция се теглят пари в брой без да се мисли от къде, как и се получават конфузии и мръсни приказки после. Аз имам кредитна Виза на Алианц и мога само да потвърдя, че услугите им са перфектни и наистина всички такси и удръжки са 100% прозрачни. За този, който може да чете. Никакви проблеми с пазаруване у нас и в чужбина, имам си и втора бакова сметка, кеф ми е да си мърдам мършавите суми и сметки напред-назад от домашния комп, пазарувам си с нея от магазините и се радвам скромно на живота. В брой си тегля само в клон на Алианц. И само по голяма нужда от случаен терминал. Ако магазина или мястото нямат възможност за плащане с карта отивам на друго но не тегля в брой.

Малцинствата правят чудни опашки и панаири покрай терминалите. Да те е гнус да се доближиш до тях както се казва. Помощите им ги превеждат там и като дойде вълшебната дата и се почва простотията. Че си имат и по един учен тартор на всяка опашка дето прави тегленията и взема по леФче на калпак... ohmy.gif Абе нашенски простотийки както винаги, колко по-важни за ежедневието цени скачат постоянно, така сме си послали, така ще си живуркаме.

ВАЖНОТО Е КАРТАТА ДА Е ПЪЛНА , а пък че имало такса не е болка, но ако няма откъде да я напълниш тогава вече е проблем май!

По този случай най - точно казаното е "ЗАКОНЕН РЕКЕТ". Има един много як филм по този случай :) "How To Rob A Bank" много е як laugh.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.