Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тегленето на пари от банкомати и гишета поскъпна тихо

Featured Replies

• Автор

Не знам за вас, но аз откакто прочетох тази новина спрях да тегля от чужди банкомати. Един единствен път ми се наложи, но тогава нямаше как. Иначе човек ако добре си планира харчовете и разбира се банката му има достатъчно банкомати - няма проблем.

То така става винаги-"тихо" да не се усетят хората.

Точно както всяко лято вдигат и тока,когато хората не харчат много ток.

Всъщност аз не разбирам защо го правят "тихо" ,като ние ще си търпиме даже и да го направят "шумно".Такова племе сме си...

А да знаете какво е положението при Инвестбанк (www.ibank.bg),ама там не пише много?

Лихваринът не знае стига...

Граби до последно ;)

angry.gif

Аз не мога да разбера защо е това мрънкане. Тоест да, банките се ебават с клиентите си, но само с тези, които не си търсят правата. А за съжаление болшинството са такива.

Защо мислите, че ако на 01.01.01 година започнете ползването на карта с дадени условия, упоменати с договор, то на 01.01.03 година (датите и годината е произволна), условията трябва да бъдат същите?

Проблема не е в банките, които ви цоцат парите, а в това, че никой не си чете договора, който му предлагат да подпише. В моите договори с Булбанк пише с болднат текст, че банката няма да ми променя цената на услугата до изтичане срока на картите ми.

Вие имате ли такава клауза? Защото ако пише, че банката може да променя условията, когато сметне за необходимо, то не виждам защо недоволствате.

Всъщност нали знаете, че вместо да протестирате, просто можете да се прехвърлите в друга банка и да спрете да ползвате услугата на досегашната? (тук не визирам корпоративните услуги, разбира се).

Тук не става въорос за предоговаряне на условия.Става въпрос за такса която не можеш да договориш.Тя е една за всички клиенти съответно различна за всички банки и карти и е задължителна.И как точно не е броблема в банките?В кой е?Те определят тази тарифи и ти ги плащаш без значение дали искаш или не.

Опита се да кажеш нещо ама заби в грешна посока.Загклавието на темата е ясно.Говорим за парите при теглене.

Тук не става въорос за предоговаряне на условия.Става въпрос за такса която не можеш да договориш.Тя е една за всички клиенти съответно различна за всички банки и карти и е задължителна.И как точно не е броблема в банките?В кой е?Те определят тази тарифи и ти ги плащаш без значение дали искаш или не.

Опита се да кажеш нещо ама заби в грешна посока.Загклавието на темата е ясно.Говорим за парите при теглене.

Бихте ли бил така добър да смекчите малко тона и да четете внимателно какво се пише преди вас?

Благодаря.

Става въпрос за такса която не можеш да договориш.

А в цитирания от Вас пост видяхте ли какво пише?

"...просто можете да се прехвърлите в друга банка и да спрете да ползвате услугата на досегашната..."

След като ми цитирате темата, не е лошо да се запознаете с цитата на таксите при различните банки и тогава да се включите с нещо наистина адекватно.

Тона ми даже е мек.Не си този който да ми казва как да говоря.Не те обиждамм или нещо друго.

Говорим за парите които ми превежда работодателя.Не за личен избор на банка.Вече всеки работодател или поне повечето плащат по банков път.Е как да избегнем тези такси тогава.Не можем да сменим банката,защото не зависи от нас.Не я избирам аз а той.

Тона ми даже е мек.Не си този който да ми казва как да говоря.Не те обиждамм или нещо друго.

Говорим за парите които ми превежда работодателя.Не за личен избор на банка.Вече всеки работодател или поне повечето плащат по банков път.Е как да избегнем тези такси тогава.Не можем да сменим банката,защото не зависи от нас.Не я избирам аз а той.

Това може да го напише човек, без да се потруди да вкара грам мисъл в главата си, преди да публикува съобщението.

Работодателя може да избере къде да превежда заплатата, на но не може да ни наложи карта към коя банка да ползваме ежедневно.

Всяка карта, в която и да е банка, има към нея сметка. От тази сметка човек може да тегли, може да внася в нея, а доста от сметките имат удобството да се превеждат пари от там, както и да се получават преводи от други фирми или частни лица. Та какъв е проблема да се преведе заплатата (или желаната сума) към сметката на друга карта, която ползваме и ни е по-изгодна?

Аз лично така оперирам със сметките ми, които са в различни банки и към тях имам различни по вид карти. Ще дам простичък пример. Когато ще пазарувам от магазин скъпа техника (да речем плазмен ТВ за 10-ина хиляди лева), желаната сума си я превеждам в картата в Пощенска банка. Защо ли? Защото на картата Виза от тази банка нямам ограничения на суми, когато пазарувам през ПОС терминали. При всички останали карти имам такива ограничения. За ежедневно ползване за пазаруване и теглене на пари в брой, ползвам картата от Уникредит, защото там са ми най-изгодни таксите. Когато плащам данъци и такси, ползвам картата ми в Сибанк, защото повечето сметки на общини са в тази банка и...то е ясно защо. Хайде няма да продължавам с картите в Райфайзен, ПИБ и останалите.

Сега ясен ли съм или пак ще разтягаме локуми безмислени?

Стига само сте плюли, бе!

Не се ли замисляте, че тази ваша транзакция, която ви таксуват по левче, струва нещо и на самата банка. Тези пари не отиват само за нея.

Има едно нещо, наречено междубанкова такса, която е 0,80 лв. Има и такса на БОРИКА, която е около 0,09 лв. без ДДС. Т.е. вашата банка плаща около 0,91 лв. за удоволствието, че сте теглили на чужд банкомат. Е, не е ли редно и вие да си платите за това. Горе-долу така са нещата и когато се теглят ПАРИ В БРОЙ от ПОС, а не се плаща на търговец.

Когато банкоматът е собствен, зависи към каква система е свързана банката, но пак и струва нещо, но значително по-малко.

При кредитните карти е още по-страшно и по цял свят е така. Тези карти не са за плащане в кеш. Друг е въпросът, че при ПЛАЩАНЕ с кредитна карта е по-нормално притежателят й да ПОЛУЧАВА някакъв бонус, но май повечето банки пак таксуват нещо.

В общи линии правилото е: за пари в брой - дебитна карта + използване на банкомат на банката, за плащане при търговец (на ПОС или през интернет) - кредитна карта. И както се казва неведнъж - ЧЕТЕТЕ ДОГОВОРИТЕ и ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ!

Във форума не са позволени разправии от всякакъв вид с модераторите, както и опитите да им се пречи в дейността.

Предупреден сте.

Редактирано от Trichocephalus
2.19 (преглед на промените)

След като това беше последен отговор сега да очаквам да започнеш да псуваш и обиждаш ли.Да се заяждам.Това са глупости.Просто си имам мнение дето не екато твоето.Това май не е нормално.Явно знаеш всичко.

Заглавието на темата е че са посъкнали тези банкови операции.Всички разбрахме че имаш 5 карти.Не това е темата.Операциите от всички банки поскъпват.Това е в основата.И да си преместя парите пак ще си плащам таксите определени от банката.и като каза ДСК те имат 15 ст. от техни банкомати и 75 от чужди.това е супер тъпо.

Отговорите са ми по същество ама просто не ти харесват защото няма какво да кажеш.

И кой точно ще определи дали да бъдат изтрити.ти ли?всичко си е по темата.все си има мнение.

от къде да знам от къде са ти парите.не ми дреме за твоите пари.

пусни снимки на плазмата да я видим поне що за стока е.ВЕКО

ако ми триете съобщението ми кажете защо го правите.почерненото е по темата така че няма проблем.

Ами Censored ясно ти каза, как се решава проблема, от който ти само се оплакваш, без да намираш решение и се примиряваш. Имаш си право на мнение, но ако погледнеш поста си ще видиш, че ти си този, който се заяжда на лична основа с човека, който е на друго мнение.

Censored е прав, че има някакво решение на проблема, но това не значи, че проблема не е в банките. Непрекъснато банките рекламират услугите си, та понякога дори и по телефона звънят. Тогава трябваше да уведомят и за увеличението на цените. Относно това, че те също плащат пари - наистина е така и е приемливо да има такса - ние се възползваме от удобството на дебитните и кредитните карти и съответно трябва да си платим цената. Въпросът е повишението да е оправдано - т.е. ако таксите за междубанков превод или таксите на Борика не са се покачили, защо трябва да се покачват техните такси?

Решението на Censored има обаче и един голям недостатък. За поддържането на толкова карти и прехвърлянето на пари в зависимост от това, за какво ти трябват отнема време. Въпросът е дали спестеното от такси не е за сметка на време, за което би спечелил повече пари? Тук опира до организацията на човека и до това дали иска да се занимава с прехвърляне на пари и поддържане на няколко сметки и карти или предпочита просто да си плати таксата и да не се занимава.

Ами Censored ясно ти каза, как се решава проблема, от който ти само се оплакваш, без да намираш решение и се примиряваш. Имаш си право на мнение, но ако погледнеш поста си ще видиш, че ти си този, който се заяжда на лична основа с човека, който е на друго мнение.

Censored е прав, че има някакво решение на проблема, но това не значи, че проблема не е в банките. Непрекъснато банките рекламират услугите си, та понякога дори и по телефона звънят. Тогава трябваше да уведомят и за увеличението на цените. Относно това, че те също плащат пари - наистина е така и е приемливо да има такса - ние се възползваме от удобството на дебитните и кредитните карти и съответно трябва да си платим цената. Въпросът е повишението да е оправдано - т.е. ако таксите за междубанков превод или таксите на Борика не са се покачили, защо трябва да се покачват техните такси?

Решението на Censored има обаче и един голям недостатък. За поддържането на толкова карти и прехвърлянето на пари в зависимост от това, за какво ти трябват отнема време. Въпросът е дали спестеното от такси не е за сметка на време, за което би спечелил повече пари? Тук опира до организацията на човека и до това дали иска да се занимава с прехвърляне на пари и поддържане на няколко сметки и карти или предпочита просто да си плати таксата и да не се занимава.

Мдам. Определено има недостатъци и в това решение, но и за него - ако човек си е свършил работата предварително - загубите може да се сведат до минимум. Тоест не е необходимо да се оперира с 10 карти и сметки, а след проучване може потребителя да се спре само на една банка, където да си прехвърля заплатата след превода от работодателя.

Определено както казваш ти, понякога времето е много по-скъпо от левчето, което ще платим за тегленето. Затова всичко е въпрос на лична преценка, но за да преценим (както се каза по-горе) е добре да четем условията по договорите за услуги, които ни се предлагат от различните банки.

Непрекъснато банките рекламират услугите си, та понякога дори и по телефона звънят. Тогава трябваше да уведомят и за увеличението на цените.

Ще дам пример с Райфайзен как уведомиха - с лист формат А4, закачен в дясно от касата в дадения клон, на който пишеше, че от едикояси дата (мисля беше 01.01.09г.) таксите за теглене от банкомат и от каса се повишават и стават бла-бла-бла...

Да де, но аз от 6 месеца са сефте влязох в техен банков клон на 20.03. Тоест системата им за уведомяване е страхотна. За тях самите обаче...

Всъщност ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да не прибират банките част от парите ви е просто да не ползвате услугите им. Нали ви е ясно, че НИКОЙ и НИКОГА няма да направи банка, която е на загуба? А една банка няма от къде другаде да печели, освен от парите на вложителите си, т.е. от вашия джоб. Аз лично обяснявам на всеки нов мой клиент още в началото на работата ни, че приемам три вида разплащане - кеш, в брой и на ръка :no-no: И ако не го устройва - стискаме си ръцете, довиждане и точка.

Сега, като преглеждам дискусията, която сте си организирали тук се запитах, защо никога не съм обръщала внимание на таксите, които банкоматите отчитат за теглене на пари. :rolleyes: И си отговорих естествено - това никога не ме е вълнувало. И банковите услуги, като всички останали в страната се заплащат, както и е редно. Мисля си, че ако започна да издребнявам и да обръщам внимание на левчето, което банката ми взема под формата на такса - няма дя ми остане грам време за съществените неща, които занимават ежедневието ми.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.