Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прехвърляне на автомобил

Featured Replies

Здравейте! искам да попитам нещо относно закупуване на автомобил. Ако колата е е нов внос и е регистрирана с български номер, мога ли ако например колата е е Пловдивска регистрация, а аз съм от София просто да се прехвърли на мое име и да си остане със старите номера и колко горе долу струват тези документи при нотариуса.

Колата трябва да я регистрираш в общината по местоживеене,и ще се наложи да смениш и номерата !

Ако не искаш да ги сменяш,ще трябва да я караш с пълномощно от предишният собственик,но едва ли ще се съгласи,защото всичко ще отива на негово име !

• Автор

еее тъпня ... сумати време тряя да чакам пред кат за тия номера и да им давам, че и пари // тцттц

еее тъпня ... сумати време тряя да чакам пред кат за тия номера и да им давам, че и пари // тцттц

Когото искаш да имаш собствена кола, трябва да носиш и отговорност за нея. За действията, които предприемаш с тази кола също.

Я в тази връзка, да ви задам и аз един въпрос.

Преди 2 или 3 години, продадох предната си кола на един полицай, който не я прехвърли на свое име, а и пълномощно не съм му правила, да кара автомобила. Кара си го ей така, в моето име на талона.

Утре, ака този малоумник блъсне човек на пътя, мен ли ще ме търсят после ?

Сигурно, що ли питам и аз, ама нейсе...

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

По принцип подлежиш на наказателна отговорност, в момента ти с нищо не можеш да докажеш че си продала колата(нямаш договор за покупко-продажва и съответните документи) Ако найстина куката се блъсне някъде или недай си боже убие някои и се изпари с колата, веднага ще търсят теб понеже колата още е регистрирана на твое име и в КАТ и в данъчното. Плюс това човека пре спокойно може да не плаща нищо по колата и разходите да се пишат на твое име ...... Но погледни го от добрата страна - винаги можеш да обявих колата като открадната и по закон можеш да си я пребереш веднага след като я намерят.

А аз има и друго питане в темата:

Значи отивам в автокъща и си купувам кола. Как би следвало да я транспортирам до КАТ на съответната община? Смисал от автокъщата могат ли да ми дадат някакви номера за да я предвижа на самоход да кажем? Имам и друг въпрос - купувам кола от собственик(частно лице, напълно обслужена-винетки, ГО, платен данък и тн.) от Пловдив да кажем, а аз съм от Варна, след като сменя номерата във КАТ Варна и прехвърля колата на мое име, какво се случва с винетката, ГО и данъка тъй като те са на името на стария собственик??? Има ли начин да се запазят или трябва да се сключва всичко наново?

По принцип подлежиш на наказателна отговорност, в момента ти с нищо не можеш да докажеш че си продала колата(нямаш договор за покупко-продажва и съответните документи)

Момент, момент...

Не съм казвала, че нямам договор, моля :P

Направихме договор за покупко-продажба при нотариус. С този договор, отидох в общината и им го дадох, за да отпиша колата да се води на мое ими и да не и плащам данъка.

Просто въпросното ченге, не си я е прехвърлило. Аз направих това, което трябваше.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

щом въпросните документи са налице, няма от какво да се притесняваш. След като колата е официално продадена, тя вече е собственост на новия купувач и той си носи отговорността за нея

Мисля, че регистрацията в данъчно и КАТ от една страна и собственост от друга нямат нищо общо. Щом имате договор нотариално заверен собственик е купувача, единствено според мен ако купувача направи ПТП от КАТ вероятно ще ви потърсят, но ако им покажете договора, купувача ще го отнесе и за това, че не е регистрирал колата на свое име. В крайна сметка купувача е длъжен да регистрира МПС-то не продавача. Вече при проблеми се показват документи и т.н. абе с две думи не е добре уредено.

няма значение ти имаш доказателство че колата не е на твое име, и в договора пише името на този на когото си я продал, той ще носи пълна отговорност, има 3 месечен гратисен период за да регистрираш колата в общината, гледай ако може да ти пишат по-малко коне ако може.

Да, благодаря ви за отговорите, но мисля че направих една грешка. В данъчното ми взеха договора, а аз не си направих копие. Моя грешка.

А това, което ми се случи преди две седмици, ме накара да се замисля сериозно.

Занесли са Призовка в къщи на баща ми. Търсили са мен и Призовката е била за това, да се явя на разпит в полицията във връзка с жалбата, която съм подала, като потърпевша в автомобилен инцидент с Рено 5 / това е автомобилът, който продадох /

Аз не съм подавала никаква жалба, никъде !!!

Това обясних и на служителката от полицията, която ме намери по телефона. Разказах и случая и и обясних, че колата е продадена на нейн колега. Казах и да проверят в общината, че съм отписала тази кола. Тя измрънка нещо, каза че ще провери и ще ми се обади да ми каже за какво иде реч.

Питайте ме, дали после някой ми се обади или ме потърси за нещо ?! Отговорът е не.

Въпросният полицай е подал жалба от мое име, разбирате ли ? А хората в системата си покриха нещата и повече никой за нищо не ме потърси.

Лошото е, че...ще се повторя, но...Този малоумен идиот, утре ще убие някой и пак на мен ще пратят призовката :P

Нотариуса пази копие от вашият договор,и ще трябва да си вземеш дубликат веднага !

Щом си я отписала в общината,няма за какво да се притесняваш.

Всички следствия,ще са за сметка на купувача,независимо какъв е по професия.

Той е трябвало в седем дневен срок да я регистрира в КАТ и Общината и глобите са за негова сметка.

Единственият минус за теб,ще е разкарването до полицията със Договора за покупко-продажба.

Значи отивам в автокъща и си купувам кола. Как би следвало да я транспортирам до КАТ на съответната община? Смисал от автокъщата могат ли да ми дадат някакви номера за да я предвижа на самоход да кажем? Имам и друг въпрос - купувам кола от собственик(частно лице, напълно обслужена-винетки, ГО, платен данък и тн.) от Пловдив да кажем, а аз съм от Варна, след като сменя номерата във КАТ Варна и прехвърля колата на мое име, какво се случва с винетката, ГО и данъка тъй като те са на името на стария собственик??? Има ли начин да се запазят или трябва да се сключва всичко наново?

Принципно не можеш да я движиш с какви да е номера. Тънкостта е да я подкараш рано сутрин до КАТ,но хванат ли те-глобата е яка .

Трябва да я натовариш на автовоз/или нещо там и така да я стовариш пред КАТ !

Що се отнася до винетки и застраховки-след регистрация на твое име,се прави анекс към договора на предишният собственик във съответната компания !

Всъщност винетка се плаща за автомобил,а не за водач,и там не е нужно да правиш каквото и да било !

Редактирано от dimd (преглед на промените)

Автокъщите много добре знаят какво трябва да правят като продават коли. Въпросът е че са циганки на дребно за транзитни номера. (30-40 лв.). Или се притесняват че колата е кочина и не може да докрета на собствен ход.

А в общината е трябвало да дадете копие на договора, не оригинала, който може само да им го покажете за сверка.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

ако ще я транспортираш до друг град ще си вземеш от кат транзитни номера.

ако ще я регистрираш в същият град, помоли от къщата да ти я регистрират с/у заплащане или поне да ти я закарат с тяхните транзитни номера (на тях им се дават номера на фирмата за неопределено време да превозват всякакви коли до сервизи КАТ и т.н.)

винетката няма "собственик" а превозно средство на което е лепната.

в ГО е описан VIN номера и номера на двигателя на превозното средство и следва да се прехвърли автоматично с договора пред нотариус.

данъка не се прехвърля. като я регистрираш в КАТ отиваш в НАП по местоживеене и попълваш декларация по чл. 54 или я пращаш попълнена по пощата (последното го разбрах на място в НАП). след това си плащаш остатъка от данъка за годината по местоживеене. стария собственик я отрегистрира в НАП и му връщат остатъка от данъка за годината.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.