Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Христо Смирненски

Featured Replies

Трябва ми есе на тема "Роден Край".Благодаря предварително ;):clap: :clap:

Ами регистрирай се. Или искаш и това да ти го направи някой друг?

Ами тои добре ще серегистрира ама трябва да плашта.Сигурно затова не иска и аз заради там не си ги тегля от там :D

• Отговори 109
  • Прегледи 173,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 1 месец по-късно...

ИМАМ ЗА ДОМАШНО ДА АНАЛИЗИРАМ ТЕЗИ ЧЕТИРИ СТРОФИ АКО МОЖЕ НЯКОЙ ДА МИ ПОМОГНЕ ЩЕ СЪМ ВИ МНОГО БЛАГОДАРНА! Христо Смирненски -Жълтата гостенка Над сънния Люлин, прибулен с воала на здрач тъмносин, безоблачен залез запали сред своите тайнствени зали пожар от злато и рубин. И привечер лтна наметна пак с траурен плащ рамена, градът приюти се в тъмата и тънка позлата в стъклата разля се на плахи петна. * А сред избичката мрачна, мрачна като робска орис стара ссухрена женица бди над дървений креват; пак очи с очи се срещат и премрежени от горест, търсят призрака нечакан — тъй незнаен, тъй познат А сред избичката мрачна тази вечер е последна, знаят го душите неми, знаят го и двете те: призрак властен и злокобен дебне тук с усмивка ледна и за бледата девица черна мрежа той плете И лежи тя все тъй скръбна, бледолика, тя — дете, познало старостта; влажният й теменужен поглед блика горестта на есенни цветя.

• 1 месец по-късно...

Искам да ви помоля ако някой може да измисли есе на тема "Ако срещна дявола" ще бъда много благодарна.Отх 1 час стоя и мисля и нищо не измислям трябва ми спешно за утре.Нещо кратичко колкото да ми се даде идея аз ще мога да го развия.

• 7 месеца по-късно...

моля ако е вазможно ли е да ми помогнете с анализ върху "каменарче" от Х.Смирненски ? благодаря предварително :ph34r:

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Спешно ми трябва ЛИС на тема вълненията на лирическия герой в стихотворението да се завърнеш в бащината каща.Ако някои намери пла да ме потарси на скаип lil_wayne51 рябва ми за утре ас сам втора смяна плс до утре 12:00 часа да ми го дадетее мн спешно

• 2 месеца по-късно...

Трябва ми спешно малко помощ за въпроса:Какво е общото внушение на цикъла "Зимни Вечери"? Господина ни каза ,че трябва да се аргументираме аналитично.Не мога да разбера какво има предвид. >< :clap:

• 10 месеца по-късно...

Спешно! трябва ми съвременен вариант на "приказка за стълбата". :)

Дано ти свърши работа ...

“Приказка за стълбата” е произведение, с което всеки от нас е запознат. Чели сме го в училище като произведение на един от най-известните български автори. За повечето от нас е вярно, че произведението е докоснало нещо в душите ни, накарало ни е да се замислим върху морални дилеми, оставащи обикновено извън полезрението ни. След това сме излезли в реалния свят и сме видели фрапиращите доказателства за това колко актуална е тази приказка към нашето време и колко близка е до живота ни.

Като направим равносметка обаче, какво ни е донесло познаването й? Живеем ли по-добре? По-щастливи ли сме? По-богати? Напротив, за нас тя носи чувство за неизбежност и примирение с недостатъците на демокрацията. За политиците тя носи знанието, че от тях се очаква да пренебрегнат реалността и да си живеят в някаква собствена въображаема държава. За амбициозните носи убеждението, че фаустовите сделки, а не личните качества са начинът, по който човек се издига в обществото.

Като направим тази равносметка, имаме два избора. Първият, по-лесният, е да решим, че просто светът е такъв, какъвто е, а ние сме безсилни и безпомощни. А вторият - да разберем, че приказката на Смирненски не ни е дала правилната поука.

Да, когато човек е натоварен с власт и отговорност, той вижда нещата по различен начин. Това е, защото ги вижда от собствената си гледна точка, имащ съответните знания и перспектива. Той не е отговорен за това повече, отколкото статистикът, виждащ индивидуалните човешки мнения като прашинка в глобалните тенденции, програмистът, виждащ потока потребителски оплаквания като доказателство за пълна липса на компютърна грамотност, или полицаят, длъжен да вижда във всеки потенциална заплаха за реда.

Означава ли това, че политиците ни са онеправдани и неразбрани? Че обществото е виновно за липса на гражданска култура? Е, някои може би си мислят и това. Ситуацията обаче е съвсем различна. По един или друг начин статистикът е длъжен да обясни смисъла на заниманията си, преди резултатите му да бъдат приети. Програмистът, въпреки раздразнението си, ще се наложи да помогне за решаване на проблемите и евентуално да открие истински свои грешки. Полицаят е длъжен да се извини и да обясни причината, поради която е проявил подозрителност към честен гражданин.

За разлика от тях българските политици не се опитват да обяснят решенията си. Не правят опит да запълнят пропастта между себе си и обществото. Вместо това те се крият в кабинетите си, вършат каквото там вършат и внимават да не попаднат в светлината на прожекторите. А ако все пак някой се подхлъзне, народът, жаден за виновници, не се интересува кой недоразбрал, кой допуснал грешка, кой продал държава. Всички са минали по стълбата, всички са продали себе си, всички са част от “онези”.

Така мафията си действа необезпокоявана, прикривана от невинни глупаци, подлеците се издигат в партийните структури, необезпокоявани от честните хора, нежелаещи да се занимават с нещо, което възприемат като “мръсна работа”, обществото гледа безпомощно и незаинтересовано, знаейки, че какво правят “онези горе”, си е тяхна работа. А демокрацията краси публичните речи и учебниците.

А какво става със стълбата? Светът се промени, а стълбата престана да е толкова страшна и се превърна в мост. Този мост обаче, стои потънал в прах и неизползван. Той едновременно свързва и разделя две еднакво нещастни, еднакво объркани и неориентирани половини на това, което наричаме демократично общество.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.