Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нивото на ученици и учители

Featured Replies

Здравейте!

Искам да Ви представя извадка от Испанския вестник EL PAIS, който е с един от най-високите тиражи.

Profes.jpg

В публикуваната статия става въпрос за състоянието на учениците и класификацията на учителите. Публикуваната графика е с данни на OCDE.

Ето и превод на графиката за хората, които не разбират испански, с извинение за допуснати неточности:

ГРАФИКА 1

Необходимо време за организиране на класа за работа в проценти:

Първи цвят (най-светъл) – предаване на материала

Втори цвят – административна работа

Трети цвят (най-тъмен) – време за запазване на реда в час

Подредба на страните, според времето за въвеждане на реда в час:

1. България

2. Естония

3. Унгария

4. Словакия

5. Латвия

6. Словения

7. Полша

8. Ирландия

9. Дания

10. Норвегия

11. Австрия

12. Турция

13. Белгия

14. Южна Корея

15. Малта

16. Италия

17. Испания

18. Австралия

19. Португалия

20. Исландия

21. Малайзия

22. Мексико

23. Бразилия

ГРАФИКА 2

Оценка на клалификацията на професорите в училищата:

Тъмен цвят – неуточнена класификация на професори

Светъл цвят - неуточнена класификация на училища

1. Италия

2. Испания

3. Португалия

4. Ирландия

5. Бразилия

6. Исландия

7. Норвегия

8. Австрия

9. Австралия

10. Белгия

11. Малта

12. Турция

13. Мексико

14. Дания

15. Полша

16. Южна Корея

17. Словения

18. Унгария

19. Естония

20. Словакия

21. Литва

22. Малайзия

23. България

Краткото ми резюме от публикуваните данни :

- Нашите ученици са най-дисциплинираните от посочените страни. Отделеното време за въвеждане на ред е най-малко.

- Нашите учители и училища са на последно място по класификация спрямо колегите си от приложените страни.

Без да влизам в популистични изводи очаквам вашите мнения по следните въпроси:

1. Каква е дисциплината на учeниците в час?

2. Каква е класификацията на учителите ни?

3. Какво е нивото на БГ училището?

4. Защо статистиките в БГ се разминават с тези, които се публикуват в чуждите медии?

5. Заслужава ли си да си учител за 350 лева заплата?

6. Защо на контрол се подлагат само учениците и трябва ли да се въведе такъв за преподавателите?

7. “Най-добрата учебна програма е българската” – Мит или истина?

Очаквам отговори на тези и всякакви други въпроси, свързани с милата ни образователна система.

Да не те лъжа, ама в нашите училища "професори" няма. Намират се тук-там, но като цяло няма. Има предимно учители. :)

И дисциплината е обяснима. Или стоиш мирно в час или ядеш шамари. Хубав и продуктивен метод на възпитание.

Чеше ме езика да ти кажа какво мисля,но съм възпитан в едно друго време и в други едни ценности!

Въпреки всичко ще опитам с няколко думи да се придържам към добрия тон.

Остави ги испанците-намери резултатите от тазгодишните матури,анализирай ги и ще добиеш ясна представа!Като това са тези с претенциите!!!

А останалите(межу тях впрочем може би има по-образовани)?!!!И господина Вълчева,без капка свян си докладва по медиите...

Системата била такава,заплатите били малки...

А по турско,в килийните училища колко са им плащали на даскалите?

Каква им е била системата?

Наскоро четох статия за директор на малко училище(в някое Трънско селце май беше).Първото нещо което той и родителите от училищното настоятелство направили,било да закупят автобус!!!За да може директорът да става сутрин в 6.00,да седне зад волана на автобуса,да обиколи селата в тяхната и съседните общини,да доведе децата на училище и едва след това да се заеме директорските си дела!!!Това май се налагало защото в тяхното село недостигали учениците.Да не закрият школото!!!И защото бюджетът не стигал за заплата на шофьора!И безплатни закуски осигурил!

Ставаше дума за годишен бюджет от 170 000 лева,ако се не лъжа!!!

......

Останалите са пълнеж!Така е и в милицията,и в армията,и...

Сега отивам да видя до къде е стигнал моя синковец с подготовката за изпитите.

А вие си хортувайте.

4. Защо статистиките в БГ се разминават с тези, които се публикуват в чуждите медии?

6. Защо на контрол се подлагат само учениците и трябва ли да се въведе такъв за преподавателите?

Очаквам отговори на тези и всякакви други въпроси, свързани с милата ни образователна система.

Приятел, ти си отворил тема, която и две Калдати няма да я изчерпат. Но мисля, че това, което са дали като статистика не е верно или е някаква плитка извадка.

1. Дисциплината е ясна - който иска ходи, който иска не ходи.

2. Квалификацията е все по-зле, тъй като и общото ниво на обществото е по-зле.

3. ?

4. То е ясно, че статистиката не е точна наука, а често се използва и за пропаганда.

5. Не. Няма кой да ти плати нервите.

6. Вероятно защото все още има надежда да се вкарат в пътя.

7. То вече нята такава. Всяка година и всяко училище е със своя

Отговори, според моето скромно мнение...

1. Както вече беше казано - който иска ходи, който иска - не ходи. Никакво уважение към учителите...

2. Не се съмнявам, че има добри учители! Преподавали са ми такива...навремето.

3. Според мен е ниско.

4. Защото по-хубава от нашата каша - няма!

5. Не! Лично аз не бих оценил труда си толкова ниско!

6. Не трябва да се оценяват учителите! Навремето са ги оценявали, и сега ли? Не е зле родителите на обучаващите се деца да помислят над по-добро възпитание!

7. Най-лошата, по-скоро...

Началното и средното образование куцат не поради вина на учителите, а по-скоро на децата, на които не им се учи... Всичко е до възпитание.

Висшето образование е под всякаква критика... Неграмотно написани учебници, има наличие на несериозни преподаватели, не е важно да знаеш, за да вземеш диплома... Малко са преподавателите, от които могат да се научат интересни неща и които имат търпението да ти обяснят... И забога, докога първо ще влизат тези с връзки, после тези с парите и накрая тези, които искат да научат нещо?

Отговори, според моето скромно мнение...

1. Както вече беше казано - който иска ходи, който иска - не ходи. Никакво уважение към учителите...

2. Не се съмнявам, че има добри учители! Преподавали са ми такива...навремето.

3. Според мен е ниско.

4. Защото по-хубава от нашата каша - няма!

5. Не! Лично аз не бих оценил труда си толкова ниско!

6. Не трябва да се оценяват учителите! Навремето са ги оценявали, и сега ли? Не е зле родителите на обучаващите се деца да помислят над по-добро възпитание!

7. Най-лошата, по-скоро...

Началното и средното образование куцат не поради вина на учителите, а по-скоро на децата, на които не им се учи... Всичко е до възпитание.

Висшето образование е под всякаква критика... Неграмотно написани учебници, има наличие на несериозни преподаватели, не е важно да знаеш, за да вземеш диплома... Малко са преподавателите, от които могат да се научат интересни неща и които имат търпението да ти обяснят... И забога, докога първо ще влизат тези с връзки, после тези с парите и накрая тези, които искат да научат нещо?

Вече в училищата никой няма интерес да преподава както трябва, защото туй е неблагодарна професия.

...

А по турско,в килийните училища колко са им плащали на даскалите?

Каква им е била системата?

Наскоро четох статия за директор на малко училище(в някое Трънско селце май беше).Първото нещо което той и родителите от училищното настоятелство направили,било да закупят автобус!!!За да може директорът да става сутрин в 6.00,да седне зад волана на автобуса,да обиколи селата в тяхната и съседните общини,да доведе децата на училище и едва след това да се заеме директорските си дела!!!Това май се налагало защото в тяхното село недостигали учениците.Да не закрият школото!!!И защото бюджетът не стигал за заплата на шофьора!И безплатни закуски осигурил!

Ставаше дума за годишен бюджет от 170 000 лева,ако се не лъжа!!!

......

ПО турско никой на никога не се е плащало такива пари както сега...Много добре знаеш какви заплати има в днешно време и че учителските са направо смешни, в сравнение с тях...На всичкото отгоре тая глупост, дето я измислиха, че не могат да гонят от часовете, защото носят отговорност за децата и ако нещо се случи даскалът ще бъде посочен с пръст...От една страна, е така, ама от друг, като ги знам какви са хулиганчета, и учителите ги търпят...За да си учител, трябва да имаш железни нерви, да обичаш ужасно много децата с всичките им кусури и не знам какво още...

Аз не бих издържала да съм учителка, не и днес!

Учителите заслужават да получават повече пари, ама...

• 2 седмици по-късно...

Схемата е много точна според мен. Сега няма нито учители - нито ученици ( образно казано ). Та в някой училища учителя се държи по-невъзпитано от един добре образован ученик. В нашият град има една професионална гимназия, в която 90% от учениците изобщо не учат и не ходят, а накрая на годината - тройки и четворки. Изобщо образованието не може да се сравнява с едновремешното, както каза @Invio - Или стоиш мирно в час или ядеш шамари

Не знам за учители, но факт че IOI ще е в Пловдив и най-добрите 8 състезатели ще са там. Познавам част от тях и знам, че самоубочението е най-важно. Такива олимпиади наистина показват нивото на образование!

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

7. ”Най-добрата учебна програма е българската” – Мит или истина?

1.Дисциплината в 60% в училищата изобщо я няма .Тя зависи от това дали даскала е сконен да пише двойки и да ги остави за годината.Такива учители са най-мразени защото много държат на предмета си и искат много да се учи.Някои от тях са дори перфекционисти.Така че дисциплината зависи от това колко е строг и взискателен преподаватела.

2.Учителите се делят основно на 3 вида.Такива които са много строги, високо квалифицирани и са склонни без да им мигне окото да те оставят на изпит през лятото(описах ги в отговора на първия въпрос).

Втория тип са тези които не са много квалифицирани и не им пука какви оценки пишат и никога не оставят двойка на никой без значение дали е стъпвал в час или не.Такива са най-обичаните и са много редки.Трети тип са тези които са квалифицирани, на възраст, строги, но справедливи.понякога подаряват доста само за старание но ако се ядосат могат да пишат двийки на поразия без да им пука.Те са най-непредсказуеми в действията си.

Има и още типове но тези са основните.

3.Нивото е много ниско.Училищата нямат пази за ремонт на сградите камоли пък за заплати.Но ми е интересно от къде имат пари за скъпи камери с намерение да слагат такива с всички стаи?

4.Никой не знае колко са верни тези статистики и скоро няма да се разбере докато тези които ги правят не влязат в българско училище и тогава да коментират какво е нивото и дисциплината.

5.НЕ.Категорично не,Понякога учителите се оплакват и ако имаха възможност да работят другаде за повече пари веднага биха го направили.Просто знаят че никъде няма да ги вземат.Професията е абсолютно неприемлива заради нервите които трябва да се хвърлят и най-ниското заплащене в целия европейски съюз.

6.Защото мислят че учениците са виновни за всичко и че учителите са перфектни и нямат нужда от контрол за което се лъжат много.Има и друга причина.Нпаример въпроса униформите.Ако сложат униформи за учителите няма да спечелят много.Но ако сложат униформи за учениците въпреки тяхното нежелание да ги носят ще спечелят 1000 пъти повече пари.Този въпрос е неизчерпаем както и цялата тема(която е много интересна и в същото време конфликтна).

7.Учебната програма е под всякаква критика.Учат се предмети които никъде няма да трябват на някои.Дори се учат усилено.За сведение в Америка всеки учи тези предмети които му са по специалносттна и така им остава време за всичко.И както се вижда от години са си много по-добре от нас въпреки ниското ниво на интелинтност спрямо нас, хората които са с високо IQ и са най-бедната страна в Европа.

Пиша това като ученик който е наясно как стоят нещата в българското училище вече 10 години.всичко това е лично мнение което прдполагам съвпада с това на някои които също са наясно с положение в БГ даскалото.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не знам за учители, но факт че IOI ще е в Пловдив и най-добрите 8 състезатели ще са там. Познавам част от тях и знам, че самоубочението е най-важно. Такива олимпиади наистина показват нивото на образование!

Ти явно навремето много хубаво се се самоУбочавал...

Здравейте!

7. ”Най-добрата учебна програма е българската” – Мит или истина?

Само изслушай или прочети какви бисери се излюпиха на последните матури преди месец някъде...

Нос Калиакра е на Родопите, 7-те Рилски езера са: Бъбрека, Окото, Далака, Сърцето, Ухото...

Това са хора на 18-19 години и искат да следват във ВУЗ-ове...

За какво повече да говорим...

Редактирано от sed_ally (преглед на промените)

Ти явно навремето много хубаво се се самоУбочавал...

Моя грешка! Благодаря, че ме поправи. :)

Абе нашата образователна система май е най-затегната от много друго такива и то на развитите страни ... В Щатите учениците сe учат да чертаят окръжност в 8 клас ! Правете си му изводите .. ние в осми и девети клас се занимаваме с тригонометрия! biggrin.gif

Редактирано от little_amore (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Класацията е смешна. Чувайки за испанската образователна система и виждайки стотици екзепляри идващи от Испания всеки семестър, ми е ясно там за какво иде реч.

Но...факт е, че образованието в България е под всякаква критика. Прекалено много съм изписала и казала, за да го правя отново, за това просто ще цитирам себе си, без да лея излишни фермани тук.

Аз пък лично бях много доволен от образованието което получих от гимназията.

Всичките ми учители без 1-2 бяха на ниво(винаги има изключения няма как).

Зависи от училището и най вече мотивацията на учителя, че сме интелигентна нация е ясно.

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

1.Никаква.Никой янма дисплина.Това изледване ще е пълна глупост,ми то значи на последни места се изтребват...тука всеки каквото си иска прави,дисплината е лоша.На 10 знаеш какво е педал,гей,секс и т.н.

2.Ами добро е,но тярбва да следят за дисплината повече и да се слагат АБСОЛЮТНО СТРОГИ наказния.

3.Ниско

4.Защото това тук не ми се вярва-ние да сме най дисциплинирани...това са глупости,вероятно платени

5.Не.....

6.ТРЯБВА!

7.Нито мит нито истина.По-ксоро е ЛЪЖА.Програмата е лошо структоирана,с неразбиареми чуебници(не всички де,има и някой които на мен много с ами допадали).

1.Никаква.Никой янма дисплина.Това изледване ще е пълна глупост,ми то значи на последни места се изтребват...тука всеки каквото си иска прави,дисплината е лоша.На 10 знаеш какво е педал,гей,секс и т.н. - Аз още на 7 знаех, и какво от това? Нещо проблемно ли има? Да не би да е по-добре да си на 18 и да нямаш поне малка обща култура? А и не мисля, че е удачно да се слагат всички ученици под общ знаменател. Всичко си е до ученика. Има такива, които си слушат в час, има такива, които си правят веселба на гърба на учителя. Що не мислите малко преди да приказвате?

2.Ами добро е,но тярбва да следят за дисплината повече и да се слагат АБСОЛЮТНО СТРОГИ наказния. - Да козируваме не щеш ли? Комунизма отдавна мина... Не казвам, че трябва да е диващина по училищата, но чак пък толкова да се изсилвате...

3.Ниско - Да не си учил във всяко едно училище, че приказваш така? За твоето може и да е ниско, но пък за някое по-елитно училище си е точно обратното.

4.Защото това тук не ми се вярва-ние да сме най дисциплинирани...това са глупости,вероятно платени

5.Не.....

6.ТРЯБВА!

7.Нито мит нито истина.По-ксоро е ЛЪЖА.Програмата е лошо структоирана,с неразбиареми чуебници(не всички де,има и някой които на мен много с ами допадали). - Точно пък добра не бих я нарекъл, ама... Щом досега съм се орпавял с учебниците, не мисля че са тооолкова неразбираеми. Всичко опира до умствените възможности на четящия. Това, че не си разбрал повечето, само говори за теб.

Аз още на 7 знаех, и какво от това? Нещо проблемно ли има? Да не би да е по-добре да си на 18 и да нямаш поне малка обща култура? А и не мисля, че е удачно да се слагат всички ученици под общ знаменател. Всичко си е до ученика. Има такива, които си слушат в час, има такива, които си правят веселба на гърба на учителя. Що не мислите малко преди да приказвате?

Нищо лошо,ама да знят какво приказват.Вярно,хубаво е от рано да се учат какво е то секс и каква му е функцията ,а не да го използват в вулгарен език.

Да козируваме не щеш ли? Комунизма отдавна мина... Не казвам, че трябва да е диващина по училищата, но чак пък толкова да се изсилвате...

Ако няма наказания е чиста дивотия.Седни и един час замествай чуител и е се увериш cool.gif Ти гововриш те си шушукат.

Да не си учил във всяко едно училище, че приказваш така? За твоето може и да е ниско, но пък за някое по-елитно училище си е точно обратното.

В България...Елит... ;)ohmy.gif

Точно пък добра не бих я нарекъл, ама... Щом досега съм се орпавял с учебниците, не мисля че са тооолкова неразбираеми. Всичко опира до умствените възможности на четящия. Това, че не си разбрал повечето, само говори за теб.

Е аз не съм казвал че всички учебници не стават,но е във всички е разбираемо,а трябва

Ако няма наказания е чиста дивотия.Седни и един час замествай чуител и е се увериш cool.gif Ти гововриш те си шушукат.

Иизобщо не си прав. За да те слушат трябва да бъдеш едновременно учител, който ще те научи на нещо и учител, който да направи така че да не ти стане скучно и да спреш да слушаш. Пример - старите ми учителки по физика и математика. Обясняваха интересно, учиха ни добре, но и всеки час беше като забавление, защото от време на време пускаха по някоя шега за да не ни изпушат мозъците. Освен това аз мога да ти говоря като човек, заместващ учител. Имаше един ден, в който ученици заместваха учителите. Аз замествах по математика. Беше притесняващо, но всички ме подкрепяха. Но това не е много точно, защото има разлика м/у учител и връсник. Интересно е не защото връсникът ти преподава добре, а защото е различно. Обичаме разнообразието и учителите ни трябва да ни "предоставят" тази разнообразност

1. Ето ти дисциплина

2. Ето ти класификация

3. Нивото на Бг училището е много ниско, то се формира от действията и отговорностите на учители и ученици, както и на родителите на учениците,

4. Статистики статистики.. колко да са статистики.. кой по дяволите създава подобни простотии и то с невярна информация!?!?!?!?!

5. Не си заслужава да си учител за 350 лева заплата. Всички можем да си направим заключение, че министерството на образованието също има вина по т. 3.

6. Мисля, че отговорът на този въпрос се крие в неговия контекст.

7. Мит - определено.

8. Интересното е, че темата е пусната и в други форуми.. хмм

Иизобщо не си прав. За да те слушат трябва да бъдеш едновременно учител, който ще те научи на нещо и учител, който да направи така че да не ти стане скучно и да спреш да слушаш. Пример - старите ми учителки по физика и математика. Обясняваха интересно, учиха ни добре, но и всеки час беше като забавление, защото от време на време пускаха по някоя шега за да не ни изпушат мозъците. Освен това аз мога да ти говоря като човек, заместващ учител. Имаше един ден, в който ученици заместваха учителите. Аз замествах по математика. Беше притесняващо, но всички ме подкрепяха. Но това не е много точно, защото има разлика м/у учител и връсник. Интересно е не защото връсникът ти преподава добре, а защото е различно. Обичаме разнообразието и учителите ни трябва да ни "предоставят" тази разнообразност

Подкрепяли са те, защото сте били дружки с повечето от класа. Всичко си е индивидуално. Аз не бих се подложил на такава излагация по простата причина, че ще стана за резил. Не че ще се сдухам или нещо от сорта, нося си на майтап, просто е смотано. Като знам какви ги избират за такива работи, по-добре да си седя на чина и да си дремя.

А за да върви работата, учителите трябва да ги възприемат като приятели. А това трудно става с по-старите учители. Повечето живеят с остарели принципи и разбирания, още го раздават като през комунизма и накратко - правят се на отворени на учениците.

За моите учители не мога да кажа нищо лошо. Супер точни, забавни, с някой още поддържам връзка и излизаме на кафе, въпреки че са от по-старото поколение Демончо :) Тъй като прекарвах доста време с учителите си по различните музикални предмети, ( а те са невероятни образи), мога да кажа, че спомените ми от гимназията са едни от най-хубавите. : )

Като знам какви ги избират за такива работи, по-добре да си седя на чина и да си дремя.

Какво искаш да кажеш с това? biggrin.gif

Ми, то и аз може да се каже, че се разбирам добре с по-младите. Старите обаче здраво ги хапе кучето и не ги търпя.

Пък с онова искам да кажа, че се избират предимно любимците на учителите, все такива примерни дечица, дето много, много не ме радват и предпочитам да не ме причисляват от тяхната партия. (:

Едит: Като каза, че доста от по-старите ти учители са били точни, се сетих за моя даскал по музика - много пекан човек. Колко пъти ни е освобождавал от часове с ясната мисъл, че ще ходим да хойкаме някъде. Не му пречи, че си слушаме музика или това че ядем семки. Даже понякога и той идва при нас да си вземе. Пеят си с момичетата, четат си. Единственият му косур е, че пуска тъпа музика, угаждайки предимно на момичетата, но пък с останалото компенсира. Пък и кво ми пука на мене, нали си слушам на телефона xD

Редактирано от thedemonhunter (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.