Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По-добре с носталгията, отколкото в помията

Featured Replies

Каквато и да е България, ние я направихме такава или по-скоро вие. А сега бягате като мишки от потъващия кораб.

Каквато и да е България, ние я направихме такава или по-скоро вие. А сега бягате като мишки от потъващия кораб.

През живота си винаги съм следвал принципите на морала и съм се стремял да бъда полезен на средата, в която живея, но след четвърт век единствено даване на "средата" реших, че повече в тая неблагодарна клоака не ми се седи и че съм на възраст, в която ми се контактува със спокойни, толерантни, интелигентни и нормални хора. Заминах и това бе най-прекрасното нещо, което ми се беше случвало. Не знам какво лошо съм "направил" на България, направих лошо единствено на себе си - изгубих една трета от живота си затънал в говна, простащина и злоба.

За теб не знам, но на 10 ноември 89г. някои направиха и обрекоха поне 3 поколения българи (засега) на мизеруване и безработица. От една средно развита и сравнително богата държава със собствено производство на почти всичко, което се сетиш, се превърнахме в мизерна държавица, мъдреща се на последните места по всякакви класации. На първите места сме само по бедност и по отрицателен демографски прираст.

Редактирано от al_bundy316 (преглед на промените)

Срам за България са такива като вас! Дано някой ден ви се забрани да се връщате тук, дори за 1 ден.

Моля другарю,

с жена ми чужденката се запознахме в София през август 1988 година. Това е точно една година преди промените. А България съм я напуснал окончателно лятото на 1991 г. с разрешение за изселване по комунистическата процедура и отписване от военен отчет и право да изнасям еднократно всичко което имам. За да се ожениме през 1990г. трябваше да искам разрешение за това в края на  1989г. пак по комунистическата процедура. При подписването на гражданския ми брак 1990г. ми предложиха за подпис и документ в който пишеше че знам че, това че съм женен за чужденка не означава автоматично че имам право да напускам страната. А аз вече я бях напускал през есента на 1989г. и се бях върнал.

И червените ченгета разпитвали даже брат му на баща ми за гаджето ми, дали го има, дали е вярно че иска да се жени за мене а не е само скалъпена работа и т.н.

Като се изселих не си дадох адреса на никого освен на родителите ми, защото не исках да ме търсят хора уж приятели които послушно са отговаряли на въпросите на червените ченгета и не са ме уведомили за това.

Та аз не съм бягал, нито съм тичал, заминал съм си с кеф да живея при жена ми далече от доносниците на милицията. 

По комунистическата терминология ако бях избягал щях да съм изменник на родината. Точна тази дума си избрах преди няколко седмици за под аватара ми, вместо тъпото "каладата маняк".

п.п. не ви знам вас там как живеете и ги гледате в очите бившите доносници сътрудници на диктаториалната власт.

• 2 седмици по-късно...

За теб не знам, но на 10 ноември 89г. някои направиха и обрекоха поне 3 поколения българи (засега) на мизеруване и безработица. От една средно развита и сравнително богата държава със собствено производство на почти всичко, което се сетиш, се превърнахме в мизерна държавица, мъдреща се на последните места по всякакви класации. На първите места сме само по бедност и по отрицателен демографски прираст.

Значи според теб 3 поколения ДС агенти нямат нищо общо с 20-те години мизерия, а е виновна интелигенцията която съвсем правилно проумя (и избяга) какво ни чака и че преврата е само на хартия???

Не, основният ни проблем не е в поколенията, нито в строя, нито в прогресивно намаляващата ни интелигенция.

Той е много по-сериозен, много по-древен. Идва от факта, че в продължение на 500 (+45) години сме били роби, поради което си и нямаме истинска аристокрация. С традиции, с морал, с устои. Тя не се купува, нито се придобива - тя се гради. За това се иска много време, с което ние повече не разполагаме (не и с темпото с което се изпарява нацията ни). Не можем просто да посочим с пръсти хората, които искаме да ни управляват и да се надяваме, че те ще се сдобият с такава ценностна система от нищото или само защото имат една-две научни степени. И не ми давайте за пример царя - той никога не е бил истински българин, поради което и изобщо не милее за България.

От друга страна ни липсва количествено и средната класа (поне не и сред интелигенцията ни), която беше съзнателно "убита" по времето на комунизма и потъпквана 20 години след това. Тя е "термометърът" (а също и сърцето) на една демокрация и е тази която се бунтува, която се противопоставя, и която най-много има какво да губи при некадърно управление (бедните си остават бедни, а богатите никой никога не ги закача).

Или с една метафора да обобщя - липсва ни аристокрация (главата), нямаме средна класа (сърце), младите и кадърните бягат (да речем ръцете и краката) ... накрая не се чудете защо ни управляват само задници... :P

Ето защо аз, както и много други с нетърпение искам да се махна (и ще се махна) от България. Защото каквито и прогнози и сметки да правя - не виждам розово бъдеще за страната ни на хоризонта, не и за моето поколение. Вече съм дал 20 години от живота си на този преход. Нямам намерение да давам и останалите ми. Искам да живея нормално и след като мога - защо питам аз Вас, всичките критици - защо да си пропилявам бъдещето? За да плащам цял живот за грешките на 10 поколения преди мене или за да обрека и децата ми на същото?

Аз милея за страната си, но мразя държавата си. И то с основание - 20 години ме третираше не като майка, а като мащеха...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Срам за България са такива като вас! Дано някой ден ви се забрани да се връщате тук, дори за 1 ден.

A дали да не се забрани и да пращаме парите изкарани в чужбина на близките си ?

• 2 седмици по-късно...

A дали да не се забрани и да пращаме парите изкарани в чужбина на близките си ?

Браво,много добе го написа :rolleyes: :rolleyes: :wors: !Добре че има такива като нас които са в чужбина и изпращат парите които са изкарали с много труд и лишения в България,всички мислят че в чужбина парите са по дърветата и ние само ги събираме.И наистина е по-добре с носталгията отколкото в помията.

Толкоз от мен с офтопиците тук.

А темата си е абсолютна помия - създадена от прасе, избягало от кочината и мислещо се за човек.

И не си мислете,че обиждам - ссмата тема обижда всички нас, които сме в България и се чувстваме и се гордеем с това, че сме Българи в България.

Не чужди слуги и блюдолизци из други страни.

Носталгия разправя - пфу.

Ако имаше някакви чувства към страната ни -нямаше да седи там някъде да ближе задника на някой дебел , разплут, мазаен германец или холандец - или какъвто и да е там плужек, в чиято страна се е настанил/а !

И какво точно искаш да кажеш, колега? Че живеейки и работейки в нормална от моя гледна точка държава, аз съм слуга и блюдолизец? За сведение аз работя тук като лекар, и то по специалността си. Не искам да коментирам условията на работа и заплащането, ти би трябвало да се досетиш какви са. Това не го разбирам, май не си от глупавите, ама видиш ли, заради това, че не ти е стигнало желание или смелост, не знам, да отидеш в чужбина и да работиш там- започваш да обвиняваш и да сочиш с пръст другите, които са се решили. Най-малкото тонът ти не е на ниво, още повече си модератор! Всеки има право на добър живот и се бори за него!

Носталгия разправя - пфу.

Ако имаше някакви чувства към страната ни -нямаше да седи там някъде да ближе задника на някой дебел , разплут, мазаен германец или холандец - или какъвто и да е там плужек, в чиято страна се е настанил/а !

Не мога да повярвам, че точно ти Trichocephalus си написал това! Направо недоумявам, че някой живял дори 5 години в БГ (след прехода) ще напише подобен софизъм!!!

Без да броим, че българите сме на ПЪРВО място в Европа по затлъстяване, аз почти не съм виждал роден собственик (ала бизнесмен) на фирма на средна възраст, който да не е ДЕБЕЛ (да не кара джип и т.н.), и/или да не е олицетворение на точно това прасе (мислещо се за робовладелец но не и шеф) за което пишеш. Именно заради такива пишман бизнесмени искам да се махна от България. От друга страна всички чужди управители (европейци), с които съм се срещал (вкл. немци), са работливи, скромни и в много добра физическа форма...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Не мога да повярвам, че точно ти Trichocephalus си написал това! Направо недоумявам, че някой живял дори 5 години в БГ (след прехода) ще напише подобен софизъм!!!

Без да броим, че българите сме на ПЪРВО място в Европа по затлъстяване, аз почти не съм виждал роден собственик (ала бизнесмен) на фирма на средна възраст, който да не е ДЕБЕЛ (да не кара джип и т.н.), и/или да не е олицетворение на точно това прасе (мислещо се за робовладелец но не и шеф) за което пишеш. Именно заради такива пишман бизнесмени искам да се махна от България. От друга страна всички чужди управители (европейци), с които съм се срещал (вкл. немци), са работливи, скромни и в много добра физическа форма...

Само ми е интерсн колко точно са, еи така за справка, тези великолепни gentleman-ни.

Щото тия дето аз съм имал щастието да работя нещо не отговарят на твоя опит, един с които имах щастието да работя имах възможноста да видя да плаче че губи няколко хилилядарки от бизнеса си и да се чуди как да избие загубите си от кои друг от работниците си.От опит ще ти кажа че има много робовладелеци по широкият свят а с корпорацийте и техните милиарди въоще не могат и да се мерят какво правят с работещите за тях, справка Walmart.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.