Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми защита срещу токов удар

Featured Replies

Здравейте трябва ми защита за компютъра за да съм спокоен когато съм зарязал компа включен, навън съм и започва да гърми. Търся нещо не много скъпо но функционално. Мерси предварително. :speak:

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Ще започна с въпроса защо винаги, когато някой попита за защита от мълнии и гръмотевици винаги на първо място се препоръчва UPS? UPS-ът (uninterruptible power supply) осигурява постоянно (НО не безкрайно) захранване на дадения ел. уред (в случая захранващия блок на компютъра), нищо повече. И той, както всеки друг електроуред трябва да се защитава от мълнии и т.н. Предимството на UPS-а е че кабелът му се продава най-често с вграден surge-protector, който в повечето случаи представлява един куплунг във който е вграден варистор, който притежава свойството да променя съпротивлението си и при достигане на максимално допустимото напрежение (като това разбира се е специфично за всеки електроуред, в случая с компютъра, в нашата страна е 220V), съпротивлението му спада до нулата и това предизвиква късо съединение във веригата и всичко изключва. Това би вършило идеална работа при токови удари (моментно пренапрежение). Запомни, че от една мъжка светкавица няма нещо, което може да те спаси.

Най-добър вариант е да използваш всички видове защити, като: разклонител със surge-protector, LAN protector ( http://hobby.neomontana-bg.com/ ), че даже UPS и разбира се заземена/занулена инсталация. Но дори да ползваш всичко това, нямаш никаква гаранция, че компютъра ти ще оцелее след поредната грамотевична буря, за това най-сигурно е да изключиш всичко от ел.мрежата, ако ползваш кабелен интернет - да дръпнеш кабела, ако имаш тунер и вземаш сигнал от уличния стълб - изключваш и кабела на тунера. Винаги ще има някой във вас, предполагам, ако някой от родителите ти не може да изключи компютъра, обясни и - по-добре 5 минути разяснения, от колкото 1000лв. на вятъра.

И запомни, от МЪЖКА светкавица, нищо не спасява, и шансът да изгори само даден компонент е малък, защото чрез индукция и попадане на неправилно място, светкавицата може да унищожи всичко в доста голям радиус.

P.S.: Ако не разбираш някой термин, потърси в Wikipedia (английската, предполагам пише повече) или питай.

Редактирано от krisku (преглед на промените)

• Автор
Ще започна с въпроса защо винаги, когато някой попита за защита от мълнии и гръмотевици винаги на първо място се препоръчва UPS? UPS-ът (uninterruptible power supply) осигурява постоянно (НО не вечно) захранване на дадения ел. уред (в случая захранващия блок на компютъра), нищо повече. И той, както всеки друг електроуред трябва да се защитава от мълнии и т.н. Предимството на UPS-а е че кабелът му се продава най-често с вграден surge-protector, който в повечето случаи представлява един куплунг във който е вграден варистор, който притежава свойството да променя съпротивлението си и при достигане на максимално допустимото напрежение (в нашата мрежа 220V), съпротивлението му спада до нулата и това предизвиква късо съединение във веригата и всичко изключва. Това би вършило идеална работа при токови удари (моментно пренапрежение). Запомни, че от една мъжка светкавица няма нещо, което може да те спаси.

Най-добър вариант е да използваш всички видове защити, като: разклонител със surge-protector, LAN protector ( http://hobby.neomontana-bg.com/ ), че даже UPS и разбира се заземена/занулена инсталация. Но дори да ползваш всичко това, нямаш никаква гаранция, че компютъра ти ще оцелее след поредната грамотевична буря, за това най-сигурно е да изключиш всичко от ел.мрежата, ако ползваш кабелен интернет - да дръпнеш кабела, ако имаш тунер и вземаш сигнал от уличния стълб - изключваш и кабела на тунера. Винаги ще има някой във вас, предполагам, ако някой от родителите ти не може да изключи компютъра, обясни и - по-добре 5 минути разяснения, от колкото 1000лв. на вятъра.

И запомни, от МЪЖКА светкавица, нищо не спасява, и шансът да изгори само даден компонент е малък, защото чрез индукция и попадане на неправилно място, светкавицата може да унищожи всичко в доста голям радиус.

P.S.: Ако не разбираш някой термин, потърси в Wikipedia (английската, предполагам пише повече) или питай.

Ем кат има някой в нас добре ама като няма идва проблема щот' много често се случва да няма. А относто UPS-то и аз защо всички ми го препоръчват то не ми тряа angry.gif

Не съм казал, че не помага - дори напротив, ако си късметлия може да ти изгори UPS-a, а на компютъра нищо да му няма. А защо като излизаш някъде и знаеш, че няма никой във вас просто не си изключиш компютъра? Нали така или иначе само стои в Skype и трупа сметката за електричество на вашите...

• Автор
Не съм казал, че не помага - дори напротив, ако си късметлия може да ти изгори UPS-a, а на компютъра нищо да му няма. А защо като излизаш някъде и знаеш, че няма никой във вас просто не си изключиш компютъра? Нали така или иначе само стои в Skype и трупа сметката за електричество на вашите...

Голям праз ся за сметката... Мий незнам работи си работи и аз незнам защо кат тряа да излизам гаса монитора че е тухла и духвам нанякъде..... И особено кат ми звъннат и ми кажат ела веднага и така... biggrin.gif

Е, в такъв случай ти си знаеш. Като стане нещо (дано не се случва), пак ще кажеш: "Е, един компютър, нашите ще ми купят друг" и така. А и компютъра не се изключва за половин час, все една-две минутки ще могат да изчакат аверчетата ти.

Редактирано от krisku (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
Е, в такъв случай ти си знаеш. Като стане нещо (дано не се случва), пак ще кажеш: "Е, един компютър, нашите ще ми купят друг" и така. А и компютъра не се изключва за половин час, все една-две минутки ще могат да изчакат аверчетата ти.

Погледнете тук:

http://www.sono.bg cool.gif

Много кадърни,наши български! biggrin.gif

Особено това:

http://sono.bg/images/grub.jpg

http://sono.bg/images/lice.jpg :wors:

Добри ли са? Чел съм за доста ментета, а също и че няма наистина сигурна българска защита...

Гаранция!

По-добри или поне равни/с най-реномираните APC,MGE И Т.Н/ и от вносните дори.

Особено това от брошурата.

Само искам да споделя едно мое раздразнение по темата относно протекторите!

Много хора след различен тип "умувания" по темата мъдро заключват: "абе каквото и да си говорим,100 % защита от мълния няма". :P:)ohmy.gif

Еми няма,ама те по тази логика защо ги слагат еърбеците в колите,при условие,че като се изтряскаш челно с 200 км. не могат да ти помогнат????????

Пък всеки гледа си вземе кола с еърбече!!!

Въпроса е че това са пренебрежимо малко случаи на директно попадение и ако за това не си взимаш протектори е доста тъпо,според мен. Защото,например,обаче дори и тогава със сигурност щетите ще са по-малко отколкото без. В това съм АБСОЛЮТНО сигурен от личен опит.

Така че.....както казва Капитан Планета " The choice is yours".

Все философи.

С 200 си тръгнал към гробището и никой не може да ти помогне. Както и при директно попадение от мълния.

Но при нормални скорости 50 - 100 km/h разликата в пораженията и оживяването са очевадни.

Разни хора казват "токов удар" на различни неща.

Важното е захранващият блок да е качествен. Т.е. напреженията му да са в нормите при различно натоварване и да са малки пулсациите. Ако не са икономисали от входни кондензатори компютърът няма да рестартира (с евентуална загуба на информация) при превключване на резервно електрозахранване (около 0,2 сек.). Та UPS ще ти помогне да завършиш работата си нормално при прекъсване повече от няколко десети от секундата. В повечето големи градове електромрежата е подземна и рискът от попадение на мълния през нея е незначителен.

Това не може да се каже при някои доставчици на интернет с овесени кабели между блоковете и стълбовете, често опънати без грам мисъл където е удобно. Като влвзе нещо оттам, излиза на диагонал през целия компютър от захранването или друга маса, например принтер, уредба или телевизор. И тогава са големите поражения.

Така че дайте 5 лв за отделна LAN карта на слот. В над 90% от случаите дори и да няма друга защита гори само тя. Излиза много по-евтино от всякакви "протектори", които работят само при добро заземление. И далеч не всичко спасяват.

Така че дайте 5 лв за отделна LAN карта на слот. В над 90% от случаите дори и да няма друга защита гори само тя. Излиза много по-евтино от всякакви "протектори", които работят само при добро заземление. И далеч не всичко спасяват.

Това предложение е по желателно в първата му част, но във втора не е така.

На мен дъното ми замина преди 2 месеца от токов удар през ел. мрежата.

Лан кабела беше изключен и пак отиде та се невидя. Живея в блок и кабелите са подземни вкъщи нищо друго не се повреди тогава освен компа

а бяха включени 2 тв и на тях нищо им няма

Така че една такава защита винаги би била полезна макар гаранцията да не е 100%.

На мен дъното ми замина преди 2 месеца от токов удар през ел. мрежата.

Лан кабела беше изключен и пак отиде та се невидя. Живея в блок и кабелите са подземни вкъщи нищо друго не се повреди тогава освен компа

а бяха включени 2 тв и на тях нищо им няма

Така че една такава защита винаги би била полезна макар гаранцията да не е 100%.

Напълно съм съгласен,но много хора не са наясно за какво иде реч.

Има случаи при които по два три пъти "изгарят" и пак не взимат мерки.

В края на краищата всичко е свързано към захранването и може пренапрежението да си отиде където си иска и да омаже всичко.

Целта на този тип устройства е да обират всички ВРЕДНИ пикове и да ги отвеждат да се разредят на безопастно място/заземяване.../.

Много хора се заблуждават също,че катоден отводител на главното табло ще ги предпази,но грешат доста,защото там има една подробност наречена 'остатъчно напрежение' или ограничителен праг,който за съвремената фина техника си е доста висок или грубо казано те обират големите пренапрежения,но пропускат по малките,но изключително вредни такива.

Другата преебавка/простете за израза/ е вида схема по която е реализиран защитата. Има два варианта - при удар да "изгорят" защитните компоненти и да прекъсват веригата/говорим при доста големи тоци/ или да "изгаря" защитата а веригата да не прекъсва....и при втори случай,честито..

Сами преценете, кой е удачния вариант. Именно заради това аз препоръчах определени предпазители по-напред ,защото знам как са реализирани и що за хора се занимават с производството им!

А относно ползУването на Лан карта или UPS като 'бушон" ми се струва доста непрактично поради ред причини,които мога да изброя друг път,но само ще вметна,че на който му се залага на една камара случайности да го прави...живота е пълен с изненади,нали така?

Аз и без допълнителни протектори съм нямал проблеми на 2 компютъра поне 5 години. Само на карта на слот. Но LAN мрежата е наред и съм си оправил ЗАЗЕМЯВАНЕТО, не съм с "нулата" на електромрежата. И имам разделител на кабелната.

Аз и без допълнителни протектори съм нямал проблеми на 2 компютъра поне 5 години. Само на карта на слот. Но LAN мрежата е наред и съм си оправил ЗАЗЕМЯВАНЕТО, не съм с "нулата" на електромрежата. И имам разделител на кабелната.

Остава да чакаме :ass: ,шега.

• 4 седмици по-късно...

За тези които не вярват.

Вече много хора са се убедили че мълниите не прощават нито на марковите нито на обикновените устройства! Свързването на потребителите в локални и глобални мрежи е едно от най-забележителните постижения на съвременния човек, но води след себе си и неприятни последствия. Едно от тях е че когато всички сте на “един клон” и клонът се счупи – падате всички! С други думи когато много устройства са свързани физически с един кабел, проблем възникнал в дадена точка на кабела може да се разпространи до всички устройства свързани с него и да повреди една съществена част от тях.

Мълниите въпреки и най-страховития, не са единствения проблем!

Електростатичните разряди, повреди в произволно устройство от мрежата, и други аварийни ситуации свързани с кабелната връзка и захранването на устройствата, допълват картината на проблемите и я правят все сезонна!

За разлика от преди десетина години в момента на пазара се предлагат много видове устройства за защита и потребителя има реален избор. В същото време избора му е затруднен поради спецификата на устройствата и невъзможността предварително да се убедят дали качеството им съответства на цената ?

Както и за много други неща, у нас има една голям група от невярващи „специалисти”,

Които имат няколко основни твърдения :

1.Най-добрата защита е изключване от контакта на захранването и изключване на кабела от буксата .

Отговор: Така е ! Съгласни сме ! Но има и по-добра защита – ако изобщо не ползвате интернет, кабелна ТВ или каквато и да е електроника в къщи и в офиса… Ако все пак решите да ползвате, хубаво е да си направите график с дежурства и отговорник по изключването …

2.Няма защита, която да гарантира 100% предпазване при директен удар от мълния.

Отговор: И това е така, но предназначението на устройствата, които ние произвеждаме и предлагаме, не е защита от директен удар а от индуктираните напрежения ! Директния удар действа в рамките на диаметър от стотина метра, а индукцията има поразяващо действие понякога и над два километра … Ако в един такъв район в който всички устройства са без защита попадне мълния, ще пострадат примерно 300 компютъра, а ако всички са със защита ще пострадат само 10 - тези в зоната на директния удар … Има ли смисъл според вас от защита при положение че не предпазва 100% ? За защита от директен удар се използват комбинация от външни и вътрешни съоръжения и устройства, чиято цена е от порядъка на хиляди лева ….

За по нагледно, мога да Ви задам следния въпрос: Има ли смисъл в колите да се монтират еърбеци (въздушни възглавници за защита при удар) и предпазни колани при положение че ако ви блъсне влак на ЖП прелез няма да ви спасят 100% ?

Очевидно е че има, защото повечето произшествия стават по друг начин, при който практиката е показала че тези съоръжения определено са ефективни.

3. Защита е по-скъпа от LAN картата, или захранването на компютъра, примерно, които най често „горят”.

Отговор: В някои случаи и това е така, но освен самата изгоряла част имате и загуба на време да си я набавите, трябва да платите на техник ( не всички могат сами да се справят), невъзможност да си свършите планираната работата поради повредата. Не винаги „изгаря” само евтините компоненти, често „изгаря” и дъното и процесора … Не на последно място нищо не гарантира че ще Ви се наложи да смените евтината си LAN карта само веднъж . С това просто Ви обръщаме внимание че сметката не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед.

Редактирано от kutzi (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.