Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хроничното безсъние

Featured Replies

Случва се на човек да не може да спи понякога, но всеки ден да заспиваш трудно? Изнервяш човека до тебе, обръщаш се постоянно. Как да се справи човек без хапчета?

Питай мен и Илианка ... спим / поне аз / по 4 часа на ден ... Нито съм изнервен , нито съм болен / имам си апетит и за храна и за ... течна такава / .

Постепенно се свиква ... само сутрините са трудни ... трябват ти поне 10 - 20 минути да разбереш че вече си буден :) !

Някои хора наистина имат дарбата да спят дълбоко и само няколко часа сън им стигат. Те са щастливци! Хроничното безсъние обаче е нещо наистина много болезнено, сериозно увреждащо здравето и психосоциалното функциониране. Особено ако се носи дълги години! То буквално "пие" човека, изсмуква потенциала му чрез невронното и ендокринното претоварване, което причинява. Често непреживелите хронично безсъние, пък били те и лекари или психотерапевти, ще дават съвети за релаксация, за отпускане на съзнанието (медитация) и т.н. Това са добри съвети и в добра насока. Но често дори релаксирайки се, дори лягащ си спокоен и щастлив, инсомниакът или заспива трудно, или се буди в три през нощта (примерно) или има крайно плитък и некачествен сън. Поведенческите терапевти насочват към обуславяне на навик за сън - лягане в определено време, отпускащи упражнения преди лягането, които мозъкът се научава да свързва с последващ сън, използване на леглото само за сън... Това също са полезни насоки и в правилна посока. При някои са достатъчни. При други обаче безсънието продължава да бъде задействано и поддържано, дори външните психични слоеве да са чисти. Зад тях има една генерализирана тревожност, която кара мозъка (или обратното, мозъкът я задейства) да застане нащрек, включва се едно базисно напрежение, което стартира инсомнията. Интересното е, че това базисно напрежение е колкото психично, толкова и неврологично и достъпът до него и промяната му никак не е лесна. Защото то е базова характеристика на личността.

Моите наблюдения (извън гореспоменатите техники и методи) са, че това, което наистина действа при безсъние, е:

- Редовен и качествен сексуален живот - наистина редовен, ритмичен, с качествени, силни и продължителни оргазми. В тази насока чудесна е практиката на свещена сексуалност, при която оргазмът се овладява и култивира. Сексът, а още повече свещената сексуалност водят до директни биохимични, неврални и психични мощни промени. Сънят се нормализира.

- Хипнотерапия - опитът ми показва, че аналитично ориентираните терапии практически нямат достъп до по-дълбинните психични пластове. не че са лоши, просто е факт. В тази връзка много по-подходящ е структурираният, много по-кратък и систематичен анализ на когнитивната терапия - това има място. Но при сериозно и упорито безсъние не е достатъчно! Хипнотерапията разкрива достъп до психични, а и мозъчни състояния и режим на функциониране, много близки до съня (но тук съзнанието е будно). Хипнозата може да се нарече "водено осъзнато сънуване', "воден транс" (нека думичката не плаши - това е просто едно приятно потъване във вътрешната субективност), "водена медитация"... При хипнотерапията се прониква по-дълбоко, а въздействието е далеч по-мощно и ефективно. Разбира се, за да работи, е нужна кооперация, желание за случването и, съдействие в научаване ролята на хипнотизиран. Защото това съдействие е само отговор на собственото очакване за здраве и получаване на помощ, а терапевтът е седнал там, за да помогне. Иска се доверие и вяра, за да е ефективна хипнозата - тогава безсънието си отива! Вярата е преди всичко вяра в себе си, а терапевтът е виждан само като помощник на нас самите!

- Спиране на кафето, практика на йога, дишане, автохипноза (медитация), спорт, работа върху характера и промяната му в толерантен, по-мек и благ, приемащ и мъдър такъв. Едно доверяване на мъдростта на живота и хората (дълбоката, зад външните роли и маски). Смекчаване резкостта на движенията, походката и речта и превръщането им в по-плавни, нежни и спокойни, малко по-забавени, но пълни вместо с невротичност, с мекота и релаксация - това е една динамична релаксация, динамичен тай чи чуан в ежедневието. Говорът по-бавен и релаксиран. Едно често осъзнаване на тялото и съзнателно "смъкване" на напреженията в диафрагната, раменете и врата, цялото тяло.

• 1 година по-късно...

Ами от скоро имам проблеми със съня, по-точно те са три. Трудно заспивам(просто не ми се спи), мога да издържа цяла нощ без да спя (можете да забележите часа на публикуването на темата) а към обят ми се доспива, и кат легна ставам към 5-6 часа, а най-много мразя да си преспивам деня. Другия проблем е че като заспя, спя по 12 часа и повече, а и нищо не ме буди (пробвах с телефон, под възглавницата, на стол до леглото и не става просто не го чувам). Третия проблем вече го споменах, събуждането! Попринцип пия, много кола (само кола)....наложи се да я спра, като я замених със степчета. Вечер даже ям банан с една чаша прясно мляко за повечко сератонин....но не става! Ако можете да предложите някакси да помогнете и в трите параграфа ще съм много благодарен? :blink::ph34r::angry: Мислил съм за приспивателни, но не знам дали могат да се дават на 15 годишни?

Редактирано от todiros95 (преглед на промените)

Някои хора наистина имат дарбата да спят дълбоко и само няколко часа сън им стигат. Те са щастливци! Хроничното безсъние обаче е нещо наистина много болезнено, сериозно увреждащо здравето и психосоциалното функциониране. Особено ако се носи дълги години! То буквално "пие" човека, изсмуква потенциала му чрез невронното и ендокринното претоварване, което причинява. Често непреживелите хронично безсъние, пък били те и лекари или психотерапевти, ще дават съвети за релаксация, за отпускане на съзнанието (медитация) и т.н. Това са добри съвети и в добра насока. Но често дори релаксирайки се, дори лягащ си спокоен и щастлив, инсомниакът или заспива трудно, или се буди в три през нощта (примерно) или има крайно плитък и некачествен сън. Поведенческите терапевти насочват към обуславяне на навик за сън - лягане в определено време, отпускащи упражнения преди лягането, които мозъкът се научава да свързва с последващ сън, използване на леглото само за сън... Това също са полезни насоки и в правилна посока. При някои са достатъчни. При други обаче безсънието продължава да бъде задействано и поддържано, дори външните психични слоеве да са чисти. Зад тях има една генерализирана тревожност, която кара мозъка (или обратното, мозъкът я задейства) да застане нащрек, включва се едно базисно напрежение, което стартира инсомнията. Интересното е, че това базисно напрежение е колкото психично, толкова и неврологично и достъпът до него и промяната му никак не е лесна. Защото то е базова характеристика на личността.

Моите наблюдения (извън гореспоменатите техники и методи) са, че това, което наистина действа при безсъние, е:

- Редовен и качествен сексуален живот - наистина редовен, ритмичен, с качествени, силни и продължителни оргазми. В тази насока чудесна е практиката на свещена сексуалност, при която оргазмът се овладява и култивира. Сексът, а още повече свещената сексуалност водят до директни биохимични, неврални и психични мощни промени. Сънят се нормализира.

- Хипнотерапия - опитът ми показва, че аналитично ориентираните терапии практически нямат достъп до по-дълбинните психични пластове. не че са лоши, просто е факт. В тази връзка много по-подходящ е структурираният, много по-кратък и систематичен анализ на когнитивната терапия - това има място. Но при сериозно и упорито безсъние не е достатъчно! Хипнотерапията разкрива достъп до психични, а и мозъчни състояния и режим на функциониране, много близки до съня (но тук съзнанието е будно). Хипнозата може да се нарече "водено осъзнато сънуване', "воден транс" (нека думичката не плаши - това е просто едно приятно потъване във вътрешната субективност), "водена медитация"... При хипнотерапията се прониква по-дълбоко, а въздействието е далеч по-мощно и ефективно. Разбира се, за да работи, е нужна кооперация, желание за случването и, съдействие в научаване ролята на хипнотизиран. Защото това съдействие е само отговор на собственото очакване за здраве и получаване на помощ, а терапевтът е седнал там, за да помогне. Иска се доверие и вяра, за да е ефективна хипнозата - тогава безсънието си отива! Вярата е преди всичко вяра в себе си, а терапевтът е виждан само като помощник на нас самите!

- Спиране на кафето, практика на йога, дишане, автохипноза (медитация), спорт, работа върху характера и промяната му в толерантен, по-мек и благ, приемащ и мъдър такъв. Едно доверяване на мъдростта на живота и хората (дълбоката, зад външните роли и маски). Смекчаване резкостта на движенията, походката и речта и превръщането им в по-плавни, нежни и спокойни, малко по-забавени, но пълни вместо с невротичност, с мекота и релаксация - това е една динамична релаксация, динамичен тай чи чуан в ежедневието. Говорът по-бавен и релаксиран. Едно често осъзнаване на тялото и съзнателно "смъкване" на напреженията в диафрагната, раменете и врата, цялото тяло.

Аз съм може би последни случай, но примерите са за възрастни. Какво ще каже за 15 годишен пикльо. Йогата, и спорта не са проблем. Не пия кафе, но пък за сметка на това пия много кола (спрях я). Всички ми казват че съм много муден и бавен, това също отпада. Майка ми преди доста време е ходила на Хипнотерапия, и на втората сесия докато била под хипноза, нещо е станало и се е събудила, оплашила се и от тогава казава че няма да стъпва повече на такова нещо.

Като свърши ваканцията ще влезеш в режим. Спокойно това е нормално за повечето тийнс :nono: Въобще какво правиш в тема за безсънието ? :down:

• 1 месец по-късно...

Аз съм може би последни случай, но примерите са за възрастни. Какво ще каже за 15 годишен пикльо.

Верояно е на хормонална основа,по себе си съдя.Баев може би знае кои са и как се контролират?

Няколкочасово физическо натоварване на ден под формата на някакъв спорт - например плуване(не спортуване пред компютъра до по никое време), обилна вечеря (но да се избягва преяждане), приемане на магнезии на разтворими таблетки, слушане на релаксираща музика, една чаша горещо/топло прясно мляко преди лягане или ако нямате мляко в наличност - една бира - това е тайната на моя дълбок сън...

П.П: А сега някой да препоръча нещо за лесно събуждане, понеже трудно се събуждам рано сутрин :cool:

Няколкочасово физическо натоварване на ден под формата на някакъв спорт - например плуване(не спортуване пред компютъра до по никое време), обилна вечеря (но да се избягва преяждане), приемане на магнезии на разтворими таблетки, слушане на релаксираща музика, една чаша горещо/топло прясно мляко преди лягане или ако нямате мляко в наличност - една бира - това е тайната на моя дълбок сън...

П.П: А сега някой да препоръча нещо за лесно събуждане, понеже трудно се събуждам рано сутрин :biggrin:

И си прав, и не си прав... Петнадесет години "страдах" от безсъние. В кавички, защото няколкото часа от 1 до 3 в денонощието ми бяха напълно достатъчни, чевствах се в кондиция, чудесно настроение и т.н. Но самият факт, че не спях като нормалните хора, ме притесняваше и след дълга и неуспешна обиколка по разни медицински светила, се отказах и приех съдбата си на вампир :ph34r: Шегата на страна, но това да обикаляш половината нощ из жилището, да лягаш и ставаш десетки пъти-първото с надеждата, че ще заспиш, второто с надеждата, че времето ще мине по-бързо... първоначално четях, но установих, че така се чувствам уморена, после използвах бодърстването за размисли и анализи(това не е съвет, в случай, че на някого му хрумне да го приема като такъв). Толкова бях свикнала с малкото сън, че когато(без видима причина) започнах да заспивам мигове след като съм подушила възглавницата... се притесних, че нещо не ми е наред. :P

Търсачо, имам само един лек и това е доста по-ранното ставане. Ставам час и половина преди момента, в който трябва да излезна за работа, защото... ами защото повече от половин час съм в полусън и ако така се наложи да излетя притеснено от вкъщи... целият ден ми е сринат още преди да е започнал. И със секс да го почна... все тая... проспивам(отчасти) момента :ph34r:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

(...)

Търсачо, имам само един лек и това е доста по-ранното ставане. Ставам час и половина преди момента, в който трябва да излезна за работа, защото... ами защото повече от половин час съм в полусън и ако така се наложи да излетя притеснено от вкъщи... целият ден ми е сринат още преди да е започнал. И със секс да го почна... все тая... проспивам(отчасти) момента :)

Лошото е че умората, която се трупа - работа, спортуване, нощен живот след работа, може да бъде компенсирана единствено с много сън, а аз спя само по 6 часа в денонощието :) Не ми достигат точно два часа и затова събуждането е трагично. Понякога и два будилника в синхронно звънене не са в състояние да ме вдигнат или ги изключвам със замах, без да разбера в просъница. Аз съм от онези тежки случаи, които на ученически години са успявали да се успят за втора смяна. Сега с годините прекомерният сън е вече в нормални граници, но съм си така устроен - сънят ми е много скъп и лишат ли ме от него - страдам :)
  • 4 месеца по-късно...

Лошото е че умората, която се трупа - работа, спортуване, нощен живот след работа, може да бъде компенсирана единствено с много сън, а аз спя само по 6 часа в денонощието :) Не ми достигат точно два часа и затова събуждането е трагично. Понякога и два будилника в синхронно звънене не са в състояние да ме вдигнат или ги изключвам със замах, без да разбера в просъница. Аз съм от онези тежки случаи, които на ученически години са успявали да се успят за втора смяна. Сега с годините прекомерният сън е вече в нормални граници, но съм си така устроен - сънят ми е много скъп и лишат ли ме от него - страдам :D

Истината е,че в живота на всеки човек има периоди на спокойствие или напрегнатост и това донякъде определя циклите на съня.Важно е да не се размишлява много.

Спокойният и редовен сън е много важен за доброто физическо и психическо здраве.За съжаление в живота на всеки човек има периоди,в които най-вече поради негативни емоции породени от тежко събитие сънят е нарушен.В тези случаи за възстановяване на нормалния сън помага единствено решаването на житейския проблем,което може да стане по различни начини. Ако безсънието се дължи на лош навик,който човек си е създал сам - напр. висенето в интернет или пред телевизора,то може бързо да се премахне с преодоляването на навика.Най-удачно в такива случаи е човек да се заеме с други дейности в които да влага своята физическа и психическа енергия. При наличие на безсъние първо трябва да се потърси и открие причината довела до него,което е залог за успешното преодоляване на проблема. Универсална рецепта за лечение на безсъние няма.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.