Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатик за спомагателно отопление

Featured Replies

Здравейте,

Трябва ми съвет за климатик. Проблемът е, че има централно парно отопление, което обаче е доста слабо и в големите студове е недостатъчно, въпреки тухлата с 6 см EPS изолация и сменената дограма. Помещението е 30 м2, височина 2.60 м. Освен да охлажда през лятото, трябва в по-големите студове да помага за затоплянето до 23 С (с парното достига само до 19-20 С). Заради тази особеност - че не е единствен източник на топлина - ми е трудно да определя какъв климатик да си взема. 12ка ли? Каква мощност, коя марка?

Здравейте,

Трябва ми съвет за климатик. Проблемът е, че има централно парно отопление, което обаче е доста слабо и в големите студове е недостатъчно, въпреки тухлата с 6 см EPS изолация и сменената дограма. Помещението е 30 м2, височина 2.60 м. Освен да охлажда през лятото, трябва в по-големите студове да помага за затоплянето до 23 С (с парното достига само до 19-20 С). Заради тази особеност - че не е единствен източник на топлина - ми е трудно да определя какъв климатик да си взема. 12ка ли? Каква мощност, коя марка?

Зависи какви пари си решил да отделиш за климатика.До колко :inlove1: ?

Аз съм с централно отопление и 3 климатика . заради изолацията преминаващите тръби отдават доста и БЕЗ да пускам парното , затова и съм се отказал от него . Според мен спокойно можеш да си вземеш 12 ка - хубавото на климатика е , че има що годе прецизен температурен контрол и като го сложиш на 23 градуса ще си екстра - ако има парно - няма да работи , ако няма - пак ще ти топли , ако е по средата - ще си смесено .... идеята е , че така и така ще даваш пари за климатик - направи си не допълнителна , а алтернативна мощност ..... иначе - както е казал колегата по горе - ако имаш пари - вземи си скъп инвертор , ако нямаш - вземи си обикновен , но никога не си взимай ефтин инвертор !

Еми ако си вземеш по-малък климатик от нужното....лятото губиш ефекта от това да притежаваш климатик :offtopic_s: А пък щом ще е само спомагателен за зимата, може да се огледаш за някоя конвенционална Мидеа или Нипон.

Климатик се избира според големината на помощението което ще отоплява/охлажда.

За 30 м2 не е "12-ка" - трябва ти доста по-голям cool.gif

• Автор

Значи съгласен съм, че за такава кубатура ми трябва по-голям климатик - 12ка или 14ка, обаче аз няма да го ползвам за основно отопление, нито съм любител на ниските температури на затворено през лятото. А и изолацията е добра... Като се вземе предвид това, все още ли е задължително да взимам 12ка или 14ка?

Предвид това, че ще го ползвам само при ниски зимни температури (т.е. тогава, когато парното не достига), май нямам вариант за конвенционален климатик - на тях не може да се разчита при ниски външни температури заради обледяването.

Каква марка ще ми препоръчате? Мисля си за Мидеа, но дали не са много шумни или не надеждни?

Няма да е лошо,каквото и да избереш,да е с подгряване.Че ако ще го пускаш все при под 5 градуса под нулата,ще ти трябва нещо сериозно и стабилно като марка

• Автор

Мдаааа, май главата ми увря, че е по-разумно и стабилно да си купя конвенционален климатик, който може да ме изстудява през лятото и топли в периодите преди и след като пуснат парното, а за много студените зимни дни - малък ел.радиатор. Така или иначе разходите за отопление няма да са решаващи, защото централното парно ще го отнася. И така, сметката ми показва, че вместо да дам около 1500 лв за инверторен, мога да дам 800 лв за конвенционален + 100 лв за маслен радиатор.

Мисля си за Панасоник, Хитачи или Самсунг. Кои са по-надеждни, по-тихи? Нямам доверие на изписаните децибели.....

А какво мислите за това? http://www.bulclima.com/bg/product/33-ash-12-ub.html

Редактирано от roshav ohluv (преглед на промените)

И така, сметката ми показва, че вместо да дам около 1500 лв за инверторен, мога да дам 800 лв за конвенционален + 100 лв за маслен радиатор.

Нямам доверие на изписаните децибели.....

Добре направена сметка и мнение за децибелите, съгласен съм с тях ;) За около 820 лева с монтажа е това - цък а за малко повече и разбира се по-добро - цък - около 1100-1150 с монтажа. Според зависи. Успех ;)

Е щом си решил вече - добре ...моя съвет е самсунг да го зачертаеш с бърз решителен жест от списъка biggrin.gif Панасониците ... те и тях вече ги разделиха на китайски и от малайзия ...не знам какво ще решиш а за хитачи в момента нямам наблюдения - само принципно от значителното количество компресори на хитачи които съм сложил - те са една идея по шумни от тошиба да кажем , но като цяло са доста здрави и надеждни , т.е може да се разчита на климатик с такъв компресор ..

Редактирано от juve (преглед на промените)

• Автор
Е щом си решил вече - добре ...моя съвет е самсунг да го зачертаеш с бърз решителен жест от списъка biggrin.gif Панасониците ... те и тях вече ги разделиха на китайски и от малайзия ..

Един познат работи отскоро в Самсунг и ми каза, че са имали проблеми с някакви дефектни партиди миналата година. Да не би заради това да ти е решителното ти мнение против тях? А за Панасоника - вярно, че е китайски но за 500 лв??? Четох разни мнения за него - и миналата година е имало промоция за него - 650 лв с монтажа, продали са гигантски количества. Има ли някакви отзиви как се държат след година работа?

От всички коментари които прочетох до тук ми стана ясно, че повечето са написани от непрофесионалисти или от хора които просто си дават мнението без много-много да му мислят.

Правилната гледна точка при теб трябва да е съвсем друга - спомагателен климатик на парното е грешно. Трябва ти алтернатива на парното, защото при една нова енергийна криза парното увисва. Или пък след 2-3 години блокът, в който живееш му спират парното и пак оставаш на студено. А съветите за 9-ка или 12-ка просто ги забрави. Трябва ти машина от порядъка на 18-ка. За предпочитане е естествено инверторен модел освен ако не живееш в район с проблемно захранване, но и конвенционален такъв ще ти свърши чудесна работа. Относно марка, аз лично не бих се спрял на Самсунг и Панасоник от евтините модели, защото това е равносилно да си вземеш Мидея или други подобни боклуци. В нито един модел на Митцубиши не би сбъркал, също така и от Осаките има доста сносни модели. Но всичко зависи с какви пари разполагаш.

А относно по-горните мнения относно работата на климатик с парно са прави. Климатика просото ще наваксва тези 3-4 градуса разлика и консумацията му ще е минимална. Като само искам да допълня, че в този случай инверторната сплит система ще е по-удачна.

cool.gif

Daikin, Mitsubishi или Fujitsu, другото е компромис.

В общи линии ми се ще да направя някакво уточнение за размера 12ка . Колеги , има значение както знаете , колко е изолацията на помещението , дограма , изисквания за топлината и т.н . Тези , които твърдо препоръчват размери над 12 сигурно имат в предвид собствения си опит с безбройните панелни блокове с изолация 0 точка 0 - градска тоалетна , там даже и 24 може да е малко . Но в едно добре изолирано помещение , без бебе :yanim: една 12 фуджитсу ще свърши идеална работа, особено както има едни модели , които дават по 14000 BTU " ей така" от нищото .... Относно големия климатик мога да кажа следното - и с оръдие може да трепеш врабчета - обаче видяли ли сте някой да го прави ? Ако вземем да се готвим да живеем с орлите .... cool.gif а парите и така са малко , че да ги даваме с тенденция за бъдещето . някой сега ще извади дебелите тефтери и ще ми каже " ама ако падне температурата - 25 какво ще правиш с тая смешна 12 ка? " на тях ще отговоря - ако пък толкова се огъва в голям студ - ще и помогна малко с някакво уредче, за 1 седмица - 10 дена които "вероятно " биха огънали "самотен " климатик трябва ли да се взимат брутални мерки ? А в случай даже не е така , човека си има парно .... Така че режете по тънко салатата , времето е трудно и не е лесно ей така да раздаваш големите климатици . Това е моето мнение , ак някой иска мога още да се обоснова , ама пак няма да е по темата ....

Относно самсунга - климатик : Мидеа е по зле от Фуджитсу , Осака е по зле от Мидеа , вентилатор е по зле от Осака , но Самсунг е по зле от вентилатор !

Колега, колега - явно имаш 1000 лева излишни и се чудиш как да ги похрчиш. По добре отиди на море .

Ако ти трябва нещо за добавка към парното да дигнеш 2° климатик въобще не ти трябва - купи си една духалка за 30 -40 лева и забрави

Моделите дето ги показваш са добри но ти трябват 2 броя от тях. Те и хората в линка са го написали ясно от 5 до 15 квадрата при нормална височина.

Ако помещението ти е наистина 30 квадрата няккава "дванайска" е компромисен вариант за охлаждане, но не разчитай да ти върши работа при много студено време.

• Автор
Ако помещението ти е наистина 30 квадрата няккава "дванайска" е компромисен вариант за охлаждане, но не разчитай да ти върши работа при много студено време.

Аз не държа през лятото да е 15 градуса, достатъчно е от 30 да сваля на 25. Нито очаквам, че при -15 навън конвенционален климатик, пък бил той Дайкин или Митцубиши, ще ме топли. Искам обаче качествен климатик, който няма да се тресе и пуфти, ами тихо ще си върши работата, когато не са пуснали още парното. Убеден съм, че за такива цели ще ми свърши работа и 9ка, особено ако е на уважавана фирма.

Ако е така - Митцубишито или Дайкина?

Ако е така - Митцубишито или Дайкина?

Дайкина. Но имай в предвид, че през много студеното ще имаш на разположение около 2 киловата топлина от него. Разбирам, че и на чужд @@ е лесно да се дават съвети, но можеш да помислиш и за по-мощния от моето предложение. Но ако няма малко дето в стаята, както е написал juve, ще е сравнително комфортно. Научи се да го управляваш и да изтискваш максимума топлина от него. Критични са студените дни с много висока влажност. През другото време ще е песен и лято. Успех :help:

Убеден съм, че за такива цели ще ми свърши работа и 9ка, особено ако е на уважавана фирма.

Мощноста на клматика не се избира според убеждения или според желания а след правилни изчисляния. В твоя случай DAIKIN е принципно по-добрия избор на марка.

Взимай един дето мислиш че ще ти свърши работа, ако не стане зимаш още един и готово. Успех

Редактирано от nebelservice (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

не знам за вас, но не бих си взел климатик със тази марка както е изписано на страницата им за тези пари. :))

Ха това добре, ама нали знаеш че повечето от хората, които въвеждат информацията за стоките са хора, за които разликата между око и окоп е една нищо не значеща буквичка ... :wors:

Все пак благодарско на @bogi

Но всеки , който има климатик или просто малко разбира, ще потвърди , че като автоматична система за поддръжка на зададена температура, по-малкия климатик се държи малко "странно": По-шумен е, харчи доста ток и по-често дефектира.

Редактирано от nebelservice (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.