Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тръгване от ПТП

Featured Replies

Преди 2 седмици кола ме фраска отзад докато си карам по пътя.. това се случва в пътен участък с ремонт при знак в началото 40км/ч! Принципно карах с 80, но заради изрязък от пътя намалих (отпред имаше също кола която намали..) минах изрязака и вече набирах и усетих удър отзад. Спрях веднага и от задната кола ми се нахвърлиха 2ма високи едри "пича", които ме обвиняваха как съм спирал - що не съм им бил сигнализирал! !?! Аз следях на огледалото, че тази кола не беше зад мен (явно се е движила с много голяма скорост..) Искаха аз да им плащам щетите, като твърдяха даже че на моят автомобил му няма нищо. В кола беше и племенника ми на 2 години, който се разрева.. (добре че беше на специална детска седалка) За да избегна по-натачни разправии си продължих пътя (видях в огледалото че и задното МПС тръгна) и веднага щом се прибрах в града си отидох в РУ на МВР. Взеха ми алкохолна проба (0.00) и дадох сигнал какво се случило.. 2 седмици все се надявам да ми дадат протокол за да отида в застрахователната агенция на виновния и да ми оценят щетите, но все още нямам такъв протокол.. Катаджията, който води моя случай днес каза, че другия ще има акт за предизвикване на ПТП-то, и за това че не е останал там и да съобщи на органите.. , НО и аз ще имам акт за това че не съм останал, нищо че след това веднага съм отишъл да съобща! Понеже въпросният "пич" днес не си носише никакви документи, утре сутринта трябва да се събираме пред полицията пак (надявайки се че ще дойде - доста мотаена падна) и тогава ще се види кой кво ще "изяде".

Та въпросът ми е дали на мен трябва да ми се "връчва" акт за това че не съм останал там - 1. не съм аз виновния 2.веднага няма и час след това бях в полицията.. (другият въобще не е съобщявал никому!) или поне да бъде с по-ниско наказание. Това, което намерих в интернет, засягащо моят случай ще копирам по-долу.

"Чл. 175

1. (1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба до 100 лв. водач, който:

....

5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие; "

"Чл. 201. Всеки участник в пътнотранспортно произшествие е длъжен да остане на местопроизшествието до идването на компетентните органи, а при необходимост - да превози пострадалите до болница или друго лечебно заведение и да се завърне незабавно на местопроизшествието..."

Тази вечер трябва да попълня декларация относно случилото се, на основа на която утре да се напише протокола.. какво да отговоря защо съм напуснал мястото на ПТП-то?

.. какво да отговоря защо съм напуснал мястото на ПТП-то?

Ще напишеш, че другите участници в ПТП са имали агресивно поведение и си почувствал заплаха за телесната си неприкосновеност и живота.:)

• Автор

Тоя "ръб" не дойде отново.. няма никакъв напредък, но катаджията ме "увери", че пак ще си "лапна" акта..

Тоя "ръб" не дойде отново.. няма никакъв напредък, но катаджията ме "увери", че пак ще си "лапна" акта..

Актът не означава наказание - то се налага с наказателно постановление. С акта само се констатира какво се е случило.

напиши че си имал съмнение за вътрешен кръвоизлив на детето или нещо такова сътресение на мозъка от удара за др не се сещам, като пояснение на акта и после ти е било по-близко районното от местопроизшествието.

• Автор

Това под каква форма трябява да го напиша? Преди или след излизането на акт-а. Ако има наказание, кога може да се обжалва (не пред съда, а за понижаване на наказанието - преразглеждане на "оценката") и такива неща..

Изобщо не пиши глупости от сорта, че си имал съмнение за "сътресение на мозъка" защото ще ти искат докумант от болницата и т.н. Наказанието ти е почти 100% вземане на книжката за поне 1 месец. Имах приятел, който бяха излезнали да го бият и той беше избягал, но оставил колата, защото не се е движила и като се върнал с полиция-та му написали акт за напускане от ПТП и глобата беше 100лв и 1 месец без книжка.

А колегата правилно ти е написал: "другите участници в ПТП са имали агресивно поведение и си почувствал заплаха за телесната си неприкосновеност и живота." макар, че доста трудно се доказва.

А това, че не си сигнализирал, че си спираш - мисля, че са те изиграли по този начин, защото имаш стопове да ги гледат, а дали светят не може да се докаже, ако имаш редовен преглед.

Дано да имаш късмет, че и за застрахователите ще ти трабва. Не знам към коя компания си, но не малко само чакат такъв момент за да откажат плащане.

Успех, и пиши какво е станало.

дрън дрън ходи докажи, разбери се с личния лекар че си минал ако го питат и това е никога не се топи, почувствал бил заплаха, нали ще ти кажат че ако са искали са щели, 2ро думата на 3-4ма тежи повече отколкото твоята. а за напред да си знаеш както правата така и задълженията, като не знаеш питаш някой дето знае

• Автор

Малко след като писах ми връчиха акта и протокола. Нарушил съм чл.123 от ЗДП

"Поведение при пътно транспортно произшествие.

Чл. 123

1. (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:

1. 1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

2. 2. когато при произшествието са пострадали хора:

1. а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;

2. б) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на представител на Министерството на вътрешните работи или на следствието;

3. в) до пристигането на представителя по буква „б", съобразно необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и за превозването на пострадалите при произшествието до съответното здравно заведение;

4. г) да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на представителя на Министерството на вътрешните работи, освен ако с него е необходимо да превози до здравното заведение пострадалите, след което е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;

5. д) да вземе мерки следите от пътнотранспортното произшествие да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;

3. 3. когато при произшествието са причинени само имуществени вреди:

1. а) да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;

2. б) ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за пътнотранспортното произшествие и съвместно уведомяват службата за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието;

3. в) ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

2. (2) Всеки участник в пътнотранспортно произшествие е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност", а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието."

На акт-а пише, че съм напуснал мястото на ПТП, след това съм уведомил съответните орграни и ми е взета алкохолна проба.. за наказанието ще се разбере по нататък..

"Пътнотранспортно произшествие (ПТП)

Причиняване на ПТП при движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по чл.179(1), ако деянието не представлява престъпление отнемане на 3контролни точки и глоба от 100 до 200лв"... - не пише че има вземане на книжка! а за мен за това, че напускам мястото има глоба до 100лв, не знам за точки -> отнемане на книжката от 1 до 6 месеца.. Ако си виновен няма да ти вземат книжката, но като не останеш..

Редактирано от PaFKaTaSs (преглед на промените)

А защо въобще си отишъл в полицията да се жалваш? Какво си очаквал да стане иначе?...

• 2 седмици по-късно...

Хаах нищо чудно да ти праснат акт. На баща ми се беше случило, както си карал и полицай с мотор се опитва да испревари, баща ми го вижда на огледалото и се свива в дясно за да може полицаят да го испревари, в същия момент полицаят тръгва да испреварва само че не от ляво както е по правилник а ми ОТ ДЯСНО и блъска баща ми отзад (на колата има предвид)

полицаят изхвърча няколко метра напред баща ми спира цялата задница на колата беше смачкана а на мотора му нямаше нищо. И познайте кво, написаха на баща ми акт. Просто смях.

1. Полицалят не е спазвал дистнация (така е по правилник, ако блъснеш кола отзад ти пишат акт че не си спазвал дистанция)

2. Испреварва се от ляво, не отдясно

При всички обстоятелства нищо не трябва да плащаш - нали затова има задължителна застраховка "Гражданска отговорност"? Те могат да си пискат каквото и да е.

Ако няма материални щети можеш да напуснеш - не е ПТП. Ако има - може да попълните двустранен протокол, ако нямате спор за виновност. Ако не сте съгласни - викате КАТ и те пишат протокол кой е виновен. На виновната страна акт за неспазване на дистанция.

Така че то минало, но варианти:

1. Заплашили са те с бой и т.н. - описано е вече.

2. Нямали са претенции да си виновен, ти си нямал щети и също си нямал претенции - тръгнал си си. Всяка от двете страни може да избере да си оправи щетите по "Каско", а не по "ГО". Всяко писане е поне 100 лв. един счупен мигач примерно е значително по-малко.

3. Нямал си телефон, батерията ти е разредена, детето кървяло. Съответното полицейско управление е било наблизо и си ги уведомил лично поради липса на други възможности.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

А защо въобще си отишъл в полицията да се жалваш? Какво си очаквал да стане иначе?...

За да му напишат протокол и евентуално застраховката да покрие щетите.

PaFKaTaSs, а на другия знаеш ли какво са му постановили?

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

• Автор

PaFKaTaSs, а на другия знаеш ли какво са му постановили?

Акт за неспазване на дистанция и акт за тръгване от ПТП (какъвто и аз имам)..

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.