Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Win XP и Win 7

Featured Replies

Здравейте,

Имам инсталиран Windows XP и искам да сложа и Windows 7. Имам два хард диска като мисля от този на който не е инсталиран Win XP да оставя един дял да кажем 80 GB и да пробвам да инсталирам Win 7 и при стартиране на машината да си избирам коя от двете ОС да зареди. Може ли да стане това или ще ми трябва допълнителен Boot Loader да инсталирам.

Благодаря!

Здравейте,

Имам инсталиран Windows XP и искам да сложа и Windows 7. Имам два хард диска като мисля от този на който не е инсталиран Win XP да оставя един дял да кажем 80 GB и да пробвам да инсталирам Win 7 и при стартиране на машината да си избирам коя от двете ОС да зареди. Може ли да стане това или ще ми трябва допълнителен Boot Loader да инсталирам.

Благодаря!

Не ти трябва нищо допълнително.

Windows 7 ще си инсталира boot loader.

Само внимавай на кой дял ще инсталираш. Да не се получи неприятна ситуация.

• Автор

Не ти трябва нищо допълнително.

Windows 7 ще си инсталира boot loader.

Само внимавай на кой дял ще инсталираш. Да не се получи неприятна ситуация.

Благодаря много за бързия отговор и ще внимавам много че преди си изтрих всичко от харда с един Linux.

бтв, 80 гъби си е разхищение......~30 са му повече от достатъчни

• Автор

За XP-то също съм оставил 80 GB от които 50 са заети с програми+2 игри и си мисля дали да не оставя 100 за Win 7. Като работя с Фотошопа с по тежки файлове от C-то остават 10-15 свободни. Знам че мога да настроя Фотошопа да ползва друг дял но не искам и затова съм заделил 80 GB.

Редактирано от cipollini (преглед на промените)

Използвам темата да питам и аз нещо. По принцип досега съм си инсталирал на мен и на всеки друг Windows XP и пълния офис пакет на 20ГБ дял, като изключвам системното възстановяване и премествам системната папка „Моите документи“ на друг дял. Така системния дял в зависимост от инсталираните други програми заема грубо казано около 10 ГБ. Напълно достатъчно за да може дефрагментиращата програма да си свършва добре работата. Сега искам да пробвам седмицата и искам да попитам колко място да му заделя? Условията пак ще са същите както и при ХР-то, но не знам колко да заделя. Твърдия диск е 80ГБ и е разделен на два дяла - 20ГБ и останалите мисля 56ГБ. Мисля на трети дял (не на този твърд диск) да направя обща системна папка „Моите документи“. Ще има ли проблеми или трябва да са различни?

глупаво, глупаво, глупаво, та чак да скочиш от прозореца

1. system restore е 1 много добра помощна система в windows - разполагаемото количество памет на твърдия диск може да се регулира, така че да заема относително малко място и пак да запазва достатъчен брой точки за възстановяване на системата

пример - при 25GB дял се използват 4% (1.00 GB) за system restore, налични са до 5 рестор точки (според активността), в момента са 2 със заети ~550MB

2. преместването на системна папка на друг дял няма да коментирам до какво може (!!!) да доведе

3. дефрагментацията беше необходима за Windows XP и отчасти за Windows Vista...дефрагмрнтатора в 7 работи доста по-добре от този в хр, и почти не се налага използването му

както казах ако не използвате програми който са големи 30GB са повече от достатъчни за 7, стига да знаете какво правите

...офф-топик; лошоото е че КХ не ползва и 5% от великото CS3/4...но все пак го има

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

2. преместването на системна папка на друг дял няма да коментирам до какво може (!!!) да доведе

До какво може да доведе преместването на папката My Documents на друг дял, че ми е интересно ?

Ами аз примерно имам за последната година 50 преинсталации на един от компютрите, като папката My Documents е винаги на друг дял. Съвместима е м/у 3-те вида ОС (XP, Vista, 7) т.е. дори на компютъра да имаш и 3-те системи инсталирани, и трите могат да ползват една и съща папка My Documents, което страшно, ама страшно много ми улеснява живота....

глупаво, глупаво, глупаво, та чак да скочиш от прозореца

1. system restore е 1 много добра помощна система в windows - разполагаемото количество памет на твърдия диск може да се регулира, така че да заема относително малко място и пак да запазва достатъчен брой точки за възстановяване на системата

пример - при 25GB дял се използват 4% (1.00 GB) за system restore, налични са до 5 рестор точки (според активността), в момента са 2 със заети ~550MB

3. дефрагментацията беше необходима за Windows XP и отчасти за Windows Vista...дефрагмрнтатора в 7 работи доста по-добре от този в хр, и почти не се налага използването му

както казах ако не използвате програми който са големи 30GB са повече от достатъчни за 7, стига да знаете какво правите

...

т.2 - Не съм съгласен (ако става въпрос за "My Documents"). В Properties, на десен клик, има бутон <Move...> (под XP съм в момента). Т.е. Windows стандартно предлага тази възможност.

т.3 - Не съм съгласен. Не зависи от Windows, а от файловата система. NTFS (и по-старите FAT/FAT32) се фрагментират и се налага дефрагментирането им.

т.1 - Дали е необходима system restore, зависи от потребителя. Може да не се използва (не я ползвам от доста години), "стига да знаете какво правите".

ПП.

Относно инсталирането на XP и Seven на два отделни харда - вече имаше такава тема.

Накратко - когато имате инсталиран някакъв Windows, Win7 ще инсталира boot-ващите си файлове в неговия дял (т.е използва се System дялът, ако има такъв).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

До какво може да доведе преместването на папката My Documents на друг дял, че ми е интересно ?

Може да доведе до това че няма да си загуби всички документи, снимки и файлове които офиса и програми и много игри слагат по подразбиране в Моите Документи в случай че се наложи формат на системния дял...

Чувал съм, че System Restore я изключват, защото там се крият вирусчетата, а по въпроса нищо не пречи My documents да се премести в друг дял --> дясно копче върху My Documents-->Properties--> Move и си избираш директория

Редактирано от marioii (преглед на промените)

Може да доведе до това че няма да си загуби всички документи, снимки и файлове които офиса и програми и много игри слагат по подразбиране в Моите Документи в случай че се наложи формат на системния дял...

Това, според теб, е причина да не се мести на друг дял ли ?

Това, според теб, е причина да не се мести на друг дял ли ?

за мен причината е в офф-топика.....а за теб и за пит съм си сигурен че ви е ясно какво правите, затова не си позволих да отговоря одеве

PETRAKOV версия 4 със сигурност, версия 3 може да създава проблеми със security center-а

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

за мен причината е в офф-топика.....а за теб и за пит съм си сигурен че ви е ясно какво правите, затова не си позволих да отговоря одеве

PETRAKOV версия 4 със сигурност, версия 3 може да създава проблеми със security center-а

Дори версия 2.70 работи като пушка speak.gif

Много по-достойно ще е да признаеш, че си направил грешка по невнимание, отколкото да се заблуждаваш, че каквото и да се каже си бил прав.

Същото се отнася и за gaffer.

Моите уважения и към двамата.

Може да си мислите, каквото искате.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

За да не отварям нова тема реших да пиша тук.

Наскоро ми се наложи да инстална ХР на чист дял и след това върху същия дял да си инстална и 7, но кято го направих се стартираше само 7 :rolleyes: . Някакви идеи защо е така? (Защо не ми изкарва менюто за избор на ОС? angry.gif )

утре мисля да го кача

аз имам въпрос относно игрите

трябвали да инсталирам директ Х 9 който е приложен в игрите

ако кача игра поддържаща ДХ9 и ДХ10 как да разбера под кой ДХ я играя някъде има ли опция за смяня на ДХ или играта автоматично си тръгва на ДХ10

а игри който са само за ДХ9 ще вървят ли на уин 7 като cunter strike 1.6 например и call of duty 2

коя версия ще е по подходяща 32bit/64bit за 2 гига байта с които съм като се има в предвид че ще се играят най новите игри на компа

athlon 64x2 6000+,asus M3N78,2x1gb kingmaks ddr2 1066mhz,ati hd4870 pcs+,500 gb hard

40gb дял стигат ли за уин 7

благодаря предварително за отговорите

Редактирано от PETRAKOV (преглед на промените)

утре мисля да го кача

аз имам въпрос относно игрите

трябвали да инсталирам директ Х 9 който е приложен в игрите

ако кача игра поддържаща ДХ9 и ДХ10 как да разбера под кой ДХ я играя някъде има ли опция за смяня на ДХ или играта автоматично си тръгва на ДХ10

а игри който са само за ДХ9 ще вървят ли на уин 7 като cunter strike 1.6 например и call of duty 2

коя версия ще е по подходяща за 2 гига байта с които съм като се има в предвид че ще се играят най новите игри на компа

athlon 64x2 6000+,asus M3N78,2x1gb kingmaks ddr2 1066mhz,ati hd4870 pcs+,500 gb hard

40gb дял стигат ли за уин 7

благодаря предварително за отговорите

40ГБ са ти предостатъчни. Относно ДХ - качвай си 10 и няма да имаш проблем със игрите, които изискват ДХ9. :rolleyes:

П.П.: ЦС-а и КОД2 ще ти летят. Те дори и на мен летят а съм с по-слаба машинка. :rolleyes::whist:

32 или 64 битова версия да е за моя комп

някакви усобености който се забелязват в последстие ще споделители за уина

32 или 64 битова версия да е за моя комп

някакви усобености който се забелязват в последстие ще споделители за уина

За 2 гб - 32-битова, а 64-битова - за 4гб и нагоре.

Редактирано от r666 (преглед на промените)

Първия отговорил явно не разбира много. :line dance: В крайна сметка някой знаещ ще ми отговори.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.