Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли отърваване от KDE plasma ?

Featured Replies

Имам следното въпросче: Може ли наистина да се убие проклетата плазма или ще сменям компанията? Вече не издържам на тази досада! :huh::down: Искам я мъртва! От доста време проклетото нещо яде безпирно от моите ресурси а какво дава :) Искам стил KDE 3 ! Както можете да видите по надолу от приложената снимка, за стартирани 3 процеса и половина тази хиена гризе до 25% от ЦПУ тата ей така. Не че нямам мощност , но когато работи добре ( а това е около 70 % ) от времето при тези условия се употребява до 3% ... "изключи си ефектите и ще се оправи ..." - добре , махнах ги 3 часа след като сложих кде4 и не съм ги пускал - НЕ " Махни си това онова от десктопа и ще се оправи ..." друг път ! " виновни са тези с qt4 - като ги пренапишат ще се оправи " е аз какво , да чакам от умрял писмо или какво ?

И всичко е на случаен принцип - не мога да разбера кога и защо процесорните прави линии извведнъж започват да се гърчат от натоварването и като провериш кой го прави - ха познайте кой - плазмата !

Спрях и самата плазма - то остана един гол екран с мишка която се мести по него - друго не тръгва

Я дайте някаква идея ако знаете.... :)

на възникналите въпроси:

- не искам КДЕ3 защото , макар и прекрасна за мен песента й е изпята ( за жалост )

- не искам Гнома - просто не ми харесва

-Xfce i Ldxe - бил съм доста на 1 вото и съм с особено мнение а 2 рото е много младо - значи ще е бъгаво за мен

Искам КДЕ3 краен резултат съставен с карантиите на КДЕ4 - може ли това ?

• Отговори 76
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Основната идеология е че отворен за ползване и развитие. От там насетне всеки си го развива както намери за добре. Нямам намерени е да обиждам компютъра ти. За мен дори и старите машини с ограничени р

• Ами да .... то това е що оде логично...щом няма текущо решение - ще си пием бирата и ще чакаме - като не можем да си го направим сами ще е така Ей на това се вика "ключалка" достойна за заключване

• По-глупаво нещо от това да си на 3.5, но да ползваш програми на 4.х е може би да ползваш и програми на Gnome. Това е напълно излишен преразход на ресурси, което обезсмисля идеята ти да си останеш н

Публикувани изображения

KDE4 без плазма е като конзола или tty без клавиатура.

Пробвал ли си E17 (Enlightenment 17)?

То друго не остана, щом не искаш gnome или xfce.

Редактирано от Azieth (преглед на промените)

• Автор
Пробвал ли си E17 (Enlightenment 17)

Хм, пробвал съм го като някаква тестова версия, когато още бях на slackware :) Някак си перверзно ми изглежда. То беше и недовършен особено -ако сега Е де , защото не съм подготвен.

Впрочем , сега тестово мръднах до XFCE. Какво прави и струва не знам , ама текущо системата ми употребява следните " чудовищни ресурси " :

Cpu(s): 1.0%us, 0.6%sy, 0.0%ni, 98.4%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st

Mem: 4063700k total, 717808k used, 3345892k free, 22248k buffers

Swap: 8249324k total, 0k used, 8249324k free, 327940k cached

"Ей това чукане чаках ! "

Сега , ясно е, ако някой не предложи начин за модване на плазмата ще остана тук , ако не възникне нещо , което да ме дразни.... Разбира се предпочитам да има начин да си седя на КДЕ но с посочените параметри 4 като 3 ;)

За съжаление едва ли има надежда за сегашните потребители на KDE. Приказки, инициативни групички и желаещи за форк, който да продължи развитието на 3-ката има много, но KDE-то е нещо прекалено мащабно за да може това да има шанс без нужната организация. 4-ката от друга страна е нещо абсолютно различно като концепция, начин на работа, че дори и като целева група и не може да замени 3-ката на местата, където я използват (не само заради разходите по хардуера и обучението на персонала, но и защото най-честите реакции на хората, използвали дълго време 3 за офис работа при опит за минаване към 4-ка са вариации на тема "ти сега като идиот ли взе да ме третираш".).

По-неприятното е че да избереш между Гном и КДЕ по принципа на по-малкото зло става все по-невъзможно (особено ако се погледнат буйстващите безумия, които се творят покрай разработката на gnome-shell), а разработката на XFCE определено вече е прекратена и екипът им вместо с него се занимава с някаква облекчена версия на Гном, която по идея трябвало да притежава всичките му недостатъци, но да е поне 2-3 пъти по-бърза...

Иначе когато ми се налага да слагам на хора, работили дълго с KDE 3 нещо друго става много тежко. За сега единственото друго, което понякога съм успявал да ги убедя да ползват в такива случаи е LXDE. Имайки предвид гениално идиотското решение 3 да бъде махнато от Дебиан единствената алтернатива, която остава е са да си правя собствено хранилище, където да си прекомпилирам редовно всичко нужно (почти безнадеждно начинание) и при всеки ъпгрейд да губя маса време в пре-препроверяване за омазващи зависимости.

Слава богу поне за себе си никога не съм ползвал работни среди. E17 е единствената, която ми се е струвала интригуваща, но дори стабилната и версия да излезе преди Duke Nukem Forever едва ли ще ме съблазни да сменя съчетанието на e16 и ROX.

А да си пробвал да инсталираш КДЕ4 от сорс, т.е. да си го компилираш както ти е кеф, специално за спецификацията на твоята машина ?

(libplasma не знам дали може да се изключи въобще, но имаше дискусия в девелопър форумите, че може да се избира последователността на рендериране на прозорците)

http://techbase.kde.org/Getting_Started/Build/KDE4.x#Required_packages_from_your_distribution

А да си пробвал да инсталираш КДЕ4 от сорс, т.е. да си го компилираш както ти е кеф, специално за спецификацията на твоята машина ?

А каква ще му е е ползата? Дори най-перфектно оптимизираното KDE4 ще си остане KDE4. Най-много вместо мудно и неизползваемо да го направи светкавично неизползваемо.

• Автор
А да си пробвал да инсталираш КДЕ4 от сорс

Ами не , не съм пробвал и едва ли ще го пробвам. Вижда ми се прекалено мащабно начинание, в предвид големината на проекта, възможните усложнения и фактът че съм на дебиан - мързеливата ОС. То ми стига само като вземат да ми мърдат различни библиотеки и конфигурациони файлове и започне да ми спира това онова на поразия. Дебиан ме научи на титаничен мързел - сега нито ядро си компилирам вече, нито компилирам от сорс въобще - нищо не правя - превърнах се на тотален леняй :speak: Обаче както вече има честа да спомена не мога да търпя ОС , която замени бъгавия алчен Виндолс пред очите ми да се превръща в тлъст, мазен лигав плужек за тъпоглави изроди ....(с добавена среда с голям среден разбира се :( ) Скоро както виждам изискванията към хардуер на линукс ще са >= от тези за виндолс 7 :angry: ! Не знам дали си давате сметка, но 25% CPU отиващо за плазмата се равнява на 1 цяло ядро на моя процесор работещо на 2,4гхз Айде моля ви се :down: Значи явно ще седя на XFCE докато върви като следя КДЕ ( докато узрее малко или много ) но ако така продължава с линията на развитие май ще доживея ( боже опази :speak: ) да крада от кошницата на Бате Били :lol6::beat::lol6:

juve, за да се отървеш от plasma-та, трябва да се отървеш от KDE4 desktop-а.

Както е казано на няколко места (цък, цък, цък), Plasma е в основата на KDE4 десктопа:

Plasma is one of the key technologies of KDE 4 (also known as the "Pillars of KDE")...

Plasma provides the desktop interface for KDE 4,...

Както е казал asa, "4-ката от друга страна е нещо абсолютно различно като концепция,...". Когато се говори за KDE4, би трябвало да разбираме "Plasma desktop".

Не знам защо при теб товари CPU-то и те е ядосала толкова, но Plasma-та не е лошо нещо, ако работи както трябва. При нея се използва хардуерното ускорение на видеокартата, точно както е при по-новите версии на други ОС-и. А за нейната добра работа, са важни драйверите и настройките. Тук има писано по тези проблеми. Може да погледнеш написаното и да видиш дали не трябва да пипнеш нещо по настройките.

Ако искаш KDE3, май ще трябва да търсиш ново дистро (от малкото останали с KDE3).

Ние можем да си недоволстваме колкото искаме, но няма да спрем разработчиците да правят нови неща. По-скоро трябва да се нагаждаме към тях.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

А каква ще му е е ползата? Дори най-перфектно оптимизираното KDE4 ще си остане KDE4. Най-много вместо мудно и неизползваемо да го направи светкавично неизползваемо.

Бе не знам на какви компютри не сте доволни от КДЕ 4, ама ... При мен положението е следното:

Система - Arch или Debian sid

Процесор AMD 3500+ 2200 мх

RAM 1000 Мб

Реално gkrellm ми отчита между 300 и 400 мб използвана памет в зависимост от приложенията. А обикновено са пуснати Iceweasel, Beagle, KTorrent, Konqueror, Amarok ...

Версията на КДЕ е 4.3.1 , пуснати са ефектите и работи по-бързо от кде 3.5 при същите условия. На всичкото отгоре видът е много по-добър, има вече доста по-полезни аплетчета от преди и въобще съм страхотно доволен.

А, да, когато Iceweasel се държи прилично, плазмата ми гълта около 1-2 процента от процесорното време.

Та така, според мен проблема не ти е точно в плазмата. А и не можеш да я махнеш, както и не можеш да махнеш много неща от кде 4.

Вярно, харчи повече от 3.5, но поне на моя скромен компютър с един процесор се държи стабилно, бачка бързо и просто не мога да се оплача от нищо.

Няма оттърване от плазмата. Много яко е заразено с нея... като цяло голям регрес в последните години при графичните среди... XFCE оср@ха, гноме стана по-тежко от виста с нортън :lol6:, kde 4 пък е потресаващо грозно.

В Е17 е истината, но тя се радва на никаква поддръжка. :lol6:

• Автор

Ето , отново съм жертва на свойството да се опитвам да обяснявам подробно :beat:

Като цяло аз не съм супер недоволен от КДЕ4 въпреки че на старите ми офисни ПЦ та нещата с нея загрубяха. Проблема е в

за стартирани 3 процеса и половина тази хиена гризе до 25% от ЦПУ тата ей така. Не че нямам мощност , но когато работи добре ( а това е около 70 % ) от времето при тези условия се употребява до 3% ..

Въпросът е , че изведнъж , без всякаква причина , може да е след 30 мин работа а може да е след 5 дена ,че не винаги си гася компютъра поглеждам и виждам че хиената яде нещо а аз не правя нищо ! То това на 4 ядрен се ядва , ама я елате да видите на хилаво дърто интелче например какво става :angry:

както винаги благодаря на trosho :lol6: , но нещата не стават ВИНАГИ а периодично, когато му падне и тогава един дявол знае какво става :speak:

възможно ли е да е затова че не съм на стабилния дебиан а на отречения squeeze - там където нещата вървят от "векове за векове" ?

XFCE оср@ха, гноме стана по-тежко от виста с нортън :down:, kde 4 пък е потресаващо грозно.

част от това е истина, ама кажи ми с този подпис как да ти повярвам .... :lol6:

p.p.s ето , мръднах пак на кде - 1 % cpu и 9 % RAM :speak:

Редактирано от juve (преглед на промените)

Juve, знам че не е по темата, но наистина хвърли едно око на LXDE. Средата едновременно лека и пълноценна. Освен това е единствената привично изглеждаща среда (OpenStep е леко странен за повечето хора), която следва UNIX идеологията: Всяка програма, включена в LXDE прави точно това, което прави, прави го достатъчно добре, а при желание може напълно безболезнено да бъде заменена с друга, или дори махната. Никакви безумия с грандиозни библиотеки, като в KDE или изпълнения с абстракшън леъри върху абстракшън леъри върху абстракшън леъри... като в GNOME и XFCE, никакви изкуствено създадени несъвместимости със всичко оставало, никакво объркване на простота и простотия, на пук на болшинството развивани в последните години HIG концепции. Просто нормална работна среда, разработчиците на която не смятат че всеки, който ползва компютър е длъжен да е ембицил и да ъпгрейтва веднъж на 3 месеца.

• Автор
знам че не е по темата, но наистина хвърли едно око на LXDE.

А бе поразгледах я аз .... ама просто в случая ми изглежда много младо .... а на младото много не вярвам , ама ще му направя 2 ро четене май ... нали търся да се спасявам - дано пък да поузреят нещата :headphones:

Редактирано от juve (преглед на промените)

А бе поразгледах я аз .... ама просто в случая ми изглежда много младо .... а на младото много не вярвам , ама ще му направя 2 ро четене май ... нали търся да се спасявам - дано пък да поузреят нещата :cool:

Бе не знам, ама на мощен компютър да слагаш среда, дето нищо не харчи си е малко, таковато .... глупавичко. Ама всеки си знае за себе си. Така де, ако си фен на система, дето не харчи памет и процесорно време, що си давал пари за съвременен компютър??

На моето атлонче 3500 на 2200 мх и с едно единствено ядро КДЕ 4.3.1 си работи доста по-бързо от КДЕ 3.5.10 без компиз, въпреки че хапва със 100 мб повече RAM. Ама какво ме бърка въобще, при положение че компа има 2 гиги памет? При това и с 1 гигабайт памет компа работи по абсолютно същият начин. Ама я турих излишната памет от зор заман да сме модерни, че е ефтинка паметта, а и да си джиткам и виртуални системи.

Та така, явно наистина проблема ти е или във версията на КДЕ (не знам в тестинг коя версия е, но КДЕ 4.3.1 е много по-добра от 4.3 и особено от по-предните). Просто всяка следваща версия прави направо гигантски крачки напред към олекотяване и стабилност.

То за това и мигрирах към Arch - винаги най-новото при доста по-голяма стабилност от Debian или Kubuntu.

Друга възможност за фалове е и графичният драйвер. За това, само NVidia и няма проблеми.

За сравнение - в момента имам пуснати два акаунта в графичен режим, торента тегли с 4 гб/с скорост, има напускани доста плазми и дреболии, gkrellm ми отчита

550 мб заета RAM, 16 - 40 процента процесорно време ( KTorrent като дърпа или качва си ползва доста) и към 260 процеса. При тези условия системата не усеща нищо и си бачка безгрижно и без задържания.

• Автор

Впрочем има вероятност да открия топлата вода. тук имам един аплет, който присъстваше по принцип в почти всички опити - нали по него виждах натоварването на 4 ядра... та сега, като започна да си яде пак един процесор за слава взех че го убих и ..о чудо, натоварването без малко не падна на нула :) Сега си работи добре, дано не ме изработи пак - ако се окаже точно той виновен , направо ще си изям шапката от яд :D:mad:

Бе не знам, ама на мощен компютър да слагаш среда, дето нищо не харчи си е малко, таковато .... глупавичко.

Въпрос на гледна точка. Ако възприемаш компютъра като инструмент за постигане на някакви цели, а не като самоцел е дразнещо ресурсите му да отиват не за нужните ти програми, а за поддържане на операционна система. Ако пък си с ноутбук, особено от новите е много досадно времето ти на работа на батерии да пада двойно заради лакомията на работната среда.

Но за съжаление това са бели кахъри. Големият проблем е другаде.

От няколко години в GNOMЕ, а в последно времи и в KDE/XFCE се наложиха разработвани от американски екипи HIG концепции, според които всеки човек, който работи на компютър е задължен да бъде ембицил, неспособен да се справи дори с това, което примати като шимпанзетата и бабуните с лекота постигат в лабораторни условия. Привеждането първо на GNOME, а после на Windows Vista, KDE, а сега и XFCE в съответствие с тези концепции води до един предсказуем ефект: Колкото по-добре приспособиш една среда за използване от умствено недоразвити, толкова по-трудно става използването и от нормални хора.

Разбира се ясно ми е че в страни, на които се гледа като "потребителска маса" наличието на нормални хора не се поощтрява, но не планирам да се съобразявам с това. Иначе казано: Ако една програма или графична среда харчи повече ресурси, за да дава полезна ми допълнителна функционалност, това увеличава шанса да я избера (примерно имам Firefox с 20-на разширения и маса потребителски скриптове и стилове). Ако обаче допълнителните ресурси отиват за това да спъва работата ми, да я прави по-неудобна, по-тромава, или планомерно да ми пречи да я върша по някой конкретен начин (примерно мерките срещу използването на дървото от директории като носител на информация в GNOME) въпросната програма просто ще бъде отсвирена.

В момента наистина се оказва, че най-функционалните среди, които мога да избера за бързата си машина не харчат почти нищо. Но не виждам с какво допълнителното удовлетворение, което ми носи това е "глупавичко". Напротив! Глупост е идеята на всяка цена да сложиш нещо по-тежко на компютъра си, пък било то и Vista, само и само за да се гарантира че дори да не можеш да го ползваш ефикасно поне винаги ще прави нещо.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Впрочем има вероятност да открия топлата вода. тук имам един аплет, който присъстваше по принцип в почти всички опити - нали по него виждах натоварването на 4 ядра... та сега, като започна да си яде пак един процесор за слава взех че го убих и ..о чудо, натоварването без малко не падна на нула :) Сега си работи добре, дано не ме изработи пак - ако се окаже точно той виновен , направо ще си изям шапката от яд :P:mad:

Е то обичайно проблема е такъв, след като 2-3 вече казаха, че и на по-слаби машини им върви гладко.

Аналогичен случай със sidebar-а на Виста :D

Впрочем има вероятност да открия топлата вода. тук имам един аплет, който присъстваше по принцип в почти всички опити - нали по него виждах натоварването на 4 ядра... та сега, като започна да си яде пак един процесор за слава взех че го убих и ..о чудо, натоварването без малко не падна на нула :P Сега си работи добре, дано не ме изработи пак - ако се окаже точно той виновен , направо ще си изям шапката от яд :D:)

Както ти писаха и други Plasma е в основата на KDE 4. Не можеш да я убиеш и щом ти яде толкова ресурси значи си пуснал нещо което я "тормози". Освен въпросният аплет, провери в настройките (и евентуално махни) и за разните му там ефекти на прозорците.

Не разбирам само защо плюете KDE 4.3, като в момента изобщо не е по-тежко от 3.5 (ако ги съпоставяме при равни условия без аплетите и ефектите). Причината да ви върви бавно, както винаги е в задклавиатурното у-во. Искате да напускате всички възможни екстри, аплети и благинки и после - "ама защо ми яде ресурси"! :D

:mad: asa, нормално е разработчиците на графичната среда да се стремят да я правят все по-достъпна за масите. Повече потребители - повече интерес, инвестиции, разработки, поддръжка и т.н. Все-пак Vista/7 (а и MAC OSX), колкото и да не я тачим е насочена към (и се ползва от) масовия потребител и е съвсем естествено да копират идеи от нея. Погледнато с цинизма на програмистите - или Linux ще заприлича на Windows 7 и MAC OSX, или ще си остане ОС за ентусиасти. Независимо кое ни харесва, според мен е по-добре Linux-a да навлезне масово, дори на цената на компютърните ресурси (които и без друго непрекъснато се увеличават)...

asa, тук не става въпрос за страхотно преяждане със ресурси, както във Vista например.

Както е известно, през определен период от време възможностите на компютрите се удвояват при една и съща цена. Имам в предвид, преди 5 години например, един супер бърз и скъп компютър има характеристики, които днешен компютър ги покрива и надвишава при това за без пари. При това положение, е глупаво (според мен де) човек да не се възползва от съвременните благинки, особено ако няма да забележи особена разлика в скоростта на работа на машината, а ще работи в една по-комфортна работна среда.

При положение, че на моята скромна машина имам видеокарта от ниско ниво ( преди години е била супер геймърска де), имам достатъчно памет и т.н. и общо взето няма никаква разлика във бързината на компа при пуснати ефекти на KDE 4.3.1 защо пък да не си ги пусна.

Дали ще съм с LXDE, XFCE,Gnome или KDE машината си ми работи бързо и отзивчиво - със или без утежняващи програми и глезотии. Защо тогава да не си направя средата да ми радва окото ?

Както се казва, всеки се разпростира според чергата си. Преди 5 години компютрите не бяха това, което са сега, бяха по-скъпи, по-бавни и т.н. Тогава да - ще търсим лекинката среда ( то и тогава си ползвах КДЕ 3 и си ми вършеше работа на Duron 800 Mh ). Ама днес сме 21 век, грехота е да не натовариш процесора поне малко, там 1-2 процента.

• Автор

Аз не мисля, че мощноста на компютъра трябва да е мерило за извършената работа. Защо трябва да го товаря, ако не ми е нужно? Само да се правя на гъзар , като онези огромните джипове по 500 коня, возещи само по 1 човек и то в София да кажем , където явно няма нито реки за преминаване , нито хълмове за изкачване ама на ... да е дебело , мощно и да гори много ? Ама това даже е друга материя! Защото в моя случай 150 процеса харчат 2% CPU , а 151 процеса ( като единия показва само една картинка- графика с размер 5 на 5 см ) да харчат 30% CPU - това си му викам недомислица и толкова . Освен това аз не съм противник на известно "поукрасяване " на системата, но както занаете всяко нещо трябва да е с мярка, защото от 1 бира става добре, а от 1 каса с бира - това е друга бира :beer::beat:

Но по темата: аз явно съм дефинирал какво исках - достатъчната функционалност на КДЕ3 с устройството и текущата подръжка на КДЕ 4. Ефектите съм ги забранил навсякъде макар че имам всичко : и 4 ядра и ЕN9600GT и памет ... но не ми трябват. не че ми тежат но и нямам нужда затваряната програма да избухва на точно 4444 парчета от по 4444 пиксела с различни цветове ... просто не е за мен :cool:

Последно: експериминтирам тук с един ВиндолЗ 7 на виртуалната машина - направи ми впечатление , че с пуснат такъв "разхода " на мощност беше подобен като със "забозена плазма " ...е почти де... за мен това е сигнал - колеги линукса е тръгнал на там , където M$ вече пътека е направил и даже вече се връща ! :nono::angry:

Аз не мисля, че мощноста на компютъра трябва да е мерило за извършената работа. Защо трябва да го товаря, ако не ми е нужно? Само да се правя на гъзар , като онези огромните джипове по 500 коня, возещи само по 1 човек и то в София да кажем , където явно няма нито реки за преминаване , нито хълмове за изкачване ама на ... да е дебело , мощно и да гори много ? Ама това даже е друга материя! Защото в моя случай 150 процеса харчат 2% CPU , а 151 процеса ( като единия показва само една картинка- графика с размер 5 на 5 см ) да харчат 30% CPU - това си му викам недомислица и толкова . Освен това аз не съм противник на известно "поукрасяване " на системата, но както занаете всяко нещо трябва да е с мярка, защото от 1 бира става добре, а от 1 каса с бира - това е друга бира :beer::beat:

Но по темата: аз явно съм дефинирал какво исках - достатъчната функционалност на КДЕ3 с устройството и текущата подръжка на КДЕ 4. Ефектите съм ги забранил навсякъде макар че имам всичко : и 4 ядра и ЕN9600GT и памет ... но не ми трябват. не че ми тежат но и нямам нужда затваряната програма да избухва на точно 4444 парчета от по 4444 пиксела с различни цветове ... просто не е за мен :cool:

Последно: експериминтирам тук с един ВиндолЗ 7 на виртуалната машина - направи ми впечатление , че с пуснат такъв "разхода " на мощност беше подобен като със "забозена плазма " ...е почти де... за мен това е сигнал - колеги линукса е тръгнал на там , където M$ вече пътека е направил и даже вече се връща ! :nono::computer8:

Еми не си много прав, да знаеш.

Първо, за аплета. Аз не ги ползвам тези на плазмата за мониторинг на системата. По простата причина че не ми харесват и заемат много място по екрана. От край време ползвам и ме кефи gkrellm, а тази програмка показва всичко което ти трябва и не е лакома за ресурси. Пък има огромни възможности, теми и заема малко място на екрана. Пробвай я, може да ти хареса:

aptitude install gkrellm

Теми от сайта на програмчето, че засега само в Мандрива съм виждал пакет с теми.

Второ, аде сега, като че не знаеш как са нещата с КДЕ. Първите версии на средата са по правило неошлайфани, но със всяка нова версия всичко става по-добро, бързо и по-малко харчещо. Така беше с КДЕ 3.5 , така ще бъде и с КДЕ 4. Спомни си, че 3.5.9 беше почти съвършенно, но извървя дълъг път, докато стане такова.

КДЕ 4 сега е версия 4.3.1 и според мен е на същото ниво като 3.5.9. Пък и проблема ти е от един единствен аплет в плазма, аналогичен проблем примерно при КДЕ 3.5.9 и аплет на superkaramba.

Трето, за ефектите. И на мен са ми странни повечето ефекти и не ги ползвам. Но има няколко полезни, които подобряват работата и са удобство. В края на краищата е добре да са много - така всеки ще си прецени и ще си ползва това, което му трябва и го кефи.

• Автор
aptitude install gkrellm

А бе тази ми беше стандартната програма на слак , ама нали КДЕ дава и раздава " ей така" аплети и затова бях сложил ... Впрочем , радоста ми се оказа много кратка. Днес си пуснах компота и за добър ден , без стартирано нищо повече от средата yakuake, knemo и...нищо добавено средата хапна 26% ...ама вече ми досади и се хванах , че придобивам обратно една характерна черта на всички "нормални" Виндолзчии - 60% от времето си изразходват да дефрагментират, обновяват антивируси , сканират и т.н -( крепят и човъркат Виндолсада работи някак си )и 40% - да работят нещо :) затова и ще зарежа този проблем пък дано се оправи от самосебе си някога в едно далечно бъдеще :) Ще се отдамна нещо полезно - борбата да тръгне flashplayer- nonfree на Squeze 64.... :gift:;)

Не знам дали си давате сметка, но 25% CPU отиващо за плазмата се равнява на 1 цяло ядро на моя процесор работещо на 2,4гхз

като почнеш да ги ръсиш едни такива и човек се чуди да ти се смее ли или да те съжалява..

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.