Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли отърваване от KDE plasma ?

Featured Replies

Е по-добре да се смеем, смеха е здраве :ph34r:

• Отговори 76
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Основната идеология е че отворен за ползване и развитие. От там насетне всеки си го развива както намери за добре. Нямам намерени е да обиждам компютъра ти. За мен дори и старите машини с ограничени р

• Ами да .... то това е що оде логично...щом няма текущо решение - ще си пием бирата и ще чакаме - като не можем да си го направим сами ще е така Ей на това се вика "ключалка" достойна за заключване

• По-глупаво нещо от това да си на 3.5, но да ползваш програми на 4.х е може би да ползваш и програми на Gnome. Това е напълно излишен преразход на ресурси, което обезсмисля идеята ти да си останеш н

Публикувани изображения

Здрасти. :ph34r: И аз ще съм принуден да мина на KDE 4 но видях нещо интересно,което след всички тези лоши думи за KDE 4 ме изпълни с надежда да не е по-лош от KDE 3

Цитирам това,което ми отговори Администраторът Texstar в форума на моето дистро,относно бързината на KDE 4 и дали следващият PCLinuxOS ще е с KDE 3.5 Оказва се че поддръжката на 3.5 свършва в краят на месеца мисля...

Ето и казаното от главният координатор на разработката и администратор TexStar

KDE 4 is now faster than KDE 3 with the gcc/glibc updates and a rebuild of the KDE 4 tree. I patched in a few things to lower the memory footprint and with a couple of mods to startkde and plasma it really moves. The rebuild against the updated gcc fixed quite a few bugs that were present in the previous build with the old gcc. This is the first time since I've been using KDE 4 that I'm feeling good about it.

Повече инфо тук http://www.pclinuxos.com/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=63064.0 (Надявам се линкът да не се счете за реклама,ако е така да се изтрие )

juve за Windows-Аз пък съм почитател на NT и 2000-Истинска стабилност,от там нататък стават боклуци(Нали антивирусните компании и т.н трябва да печелят ;) )

Искам само да кажа,че бях пробвал едно Kubuntu и KDE 4 беше много зле на лаптопчето ми-IBM T30 1GBRAM,16MB ATI Mobility Radeon 7500.Най-кофтито е как ми сечеше всичко и товареше много неособено мощният ми лаптоп.Aко нещо,ще си правя експерименти,ще режа и т.н да стане всичко поносимо за работа.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

...

Искам само да кажа,че бях пробвал едно Kubuntu и KDE 4 беше много зле на лаптопчето ми-IBM T30 1GBRAM,16MB ATI Mobility Radeon 7500.Най-кофтито е как ми сечеше всичко и товареше много неособено мощният ми лаптоп.Aко нещо,ще си правя експерименти,ще режа и т.н да стане всичко поносимо за работа.

В темата от линка някой е написал това:

kubuntu is one of the worst kde distributions out there and you cant really judge kde4 responsiveness from a live cd ..

Донякъде има право, поне в сравнение с други дистрибуции. Но пък това, което са показали в Kubuntu-Netbook, ми направи много добро впечатление. Остава само да го доработят и да фикснат бъговете.

KDE4 вече не онова, което беше в началото. Подобряват го с всяка следваща версия. А ако искаш да изглежда по-близо до KDE3, просто не използваш Kickoff Menu-то и не слагаш плазмоидите (Widgets) по десктопа.

Дано при PCLOS да стане това: "Kde 3 will remain in the pclos repos. Probably there will be a kde 3 version and a kde4 version, just like there are gnome, lxde and xfce versions.". Така, дори и да не се поддържа, ако някой иска, ще може да си го инсталира.

Искам да използвам случая, за да задам един въпрос относно PCLOS. Дистрото с Rolling release ли е (бях чел нещо за това, но не съм сигурен)? Че откакто беше на 1-во място в Distrowatch, падна много надолу, след като повече от година нямаше новини около него.

ПП.

jjjjjk, благодаря са обясненията. Така, както си го описал, ми прилича на Rolling release.

Дистрото е добро, както за новаци, така и за хора, които просто искат нещата да работят "out of the box". Дано да продължи да се развива и след като част от разработчиците го напуснаха през пролетта.

За мен Ubuntu не e "боза", но всеки си има право на мнение.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

В темата от линка някой е написал това:

Донякъде има право, поне в сравнение с други дистрибуции. Но пък това, което са показали в Kubuntu-Netbook, ми направи много добро впечатление. Остава само да го доработят и да фикснат бъговете.

KDE4 вече не онова, което беше в началото. Подобряват го с всяка следваща версия. А ако искаш да изглежда по-близо до KDE3, просто не използваш Kickoff Menu-то и не слагаш плазмоидите (Widgets) по десктопа.

Дано при PCLOS да стане това: "Kde 3 will remain in the pclos repos. Probably there will be a kde 3 version and a kde4 version, just like there are gnome, lxde and xfce versions.". Така, дори и да не се поддържа, ако някой иска, ще може да си го инсталира.

Искам да използвам случая, за да задам един въпрос относно PCLOS. Дистрото с Rolling release ли е (бях чел нещо за това, но не съм сигурен)? Че откакто беше на 1-во място в Distrowatch, падна много надолу, след като повече от година нямаше новини около него.

Дистрото си има постоянен ъпдейт и поддръжка.

Не се налага при всяка нова версия-Преинсталиране.

Въпреки това периодично излизат нови версии(Ъпдейтнати),основно за нова инсталация на компютри

Примерно Бях с 2007 и го ъпдейтнах до 2009.1(най-много време от всичко ми отне тегленето на пакетите,с слаб нет съм)

PCLinuxOS е най-великото дистро за мене.С хубава графична среда и т.н,но го подкарах на старият си архаичен компютър с 256RAM и 1GHZ Pentium3 и вървеше 5 пъти по-добре от Ubuntu(Мразя го!Чиста боза...) Дори след инсталацията успях да го подкарам на 192RAM на по-малко не съм опитвал но съм чувал че вървял и на 128RAM.Докато Ubuntu отказава да се инсталира на по-малко от 256RAM(8.X)a с 9.х версиите иска 384RAM и върви добре на повече от 512.Ако ще е Linux-Пропагандирам PCLinuxOS-просто,без много бъгове и проблеми дистро,готово за употреба след инсталация(Всички кодеци,PDF Reader и т.н са налице) и е много леко,има ниски хардуерни изисквания :yanim:

BTW Това ми го е писал на мене,и в онзи форум се водя jjjjjk :) (Навсякъде се водя така всъщност :lol: )

P.S Дистрото е почнало като клон на Мандрива :)

Дистрото си има постоянен ъпдейт и поддръжка.

Не се налага при всяка нова версия-Преинсталиране.

Въпреки това периодично излизат нови версии(Ъпдейтнати),основно за нова инсталация на компютри

Примерно Бях с 2007 и го ъпдейтнах до 2009.1(най-много време от всичко ми отне тегленето на пакетите,с слаб нет съм)

PCLinuxOS е най-великото дистро за мене.С хубава графична среда и т.н,но го подкарах на старият си архаичен компютър с 256RAM и 1GHZ Pentium3 и вървеше 5 пъти по-добре от Ubuntu(Мразя го!Чиста боза...) Дори след инсталацията успях да го подкарам на 192RAM на по-малко не съм опитвал но съм чувал че вървял и на 128RAM.Докато Ubuntu отказава да се инсталира на по-малко от 256RAM(8.X)a с 9.х версиите иска 384RAM и върви добре на повече от 512.Ако ще е Linux-Пропагандирам PCLinuxOS-просто,без много бъгове и проблеми дистро,готово за употреба след инсталация(Всички кодеци,PDF Reader и т.н са налице) и е много леко,има ниски хардуерни изисквания :)

BTW Това ми го е писал на мене,и в онзи форум се водя jjjjjk :) (Навсякъде се водя така всъщност :lol: )

P.S Дистрото е почнало като клон на Мандрива :)

Да , дистрото си е много читаво. Харресвам го и съм писал за него във вестника. Но просто изостана от другите. Може би още щях да го ползвам, но ... Какво да се прави, КДЕ 4 си е по-добре от КДЕ 3 . Поне сега де. Иначе да, комбинацията на Мандрива с пакетен мениджър ала Дебиан дава супер резултати. А и Мандривата е отлична също. Но сега съм се закотвил на Арч и мърдане няма.

Бъди спокоен, при подходящи условия 4-ката може да затормози и машина с два четириядрени оптерона (макар че това се дължи на бъгове, които може би някога ще бъдат оправени).

Друг е въпроса че дори много тунингована 4-ка да успее да даде вид че работи по-бързо от ненастроена 3-ка това няма да я направи по-бърза. И причината за това не е само в графичните излишъци или писаните на скрипт езици бекенди, заради коита работата на 4 винаги ще е неоптимално бавна. Основната причина е в много по-мудната и тромава работа, до която доведе "опростяването" на интерфейса. Дори да го настроиш максимално близко до 3-ката извършването на едни и същи действия вече изисква повече усилия, повече време и обработка на значително по-голям обем визуална информация.

Когато идеологията, заложена в една среда за работа изисква извършване на излишни действия и усвояване на излишна информация работата с нея винаги ще е мудна и уморителна. HIG концепциите, на които се базира KDE 4 правят именно това: Ограничават много повече от оправданото набора възможни базови операции, кото комбинираш за да си свършиш работата, а същевременно гарнтират че всяка отделна операция ще те затрупа с голям обем информация, която почти винаги е ненужна в конкретния момент.

Редактирано от asa (преглед на промените)

tonit1968

Може ли само да посочиш какво му е изостаналото? :)

Ако знаеше,че екипът на дистрото е малък...Това което правят,че и по форума помагат-Това си е направо нечовешки подвиг...

И според мен не е изостанало-Харесва ми че въпреки прмените,запазва хардуерните си изисквания едни и същи,при всяка версия досега,което е предпоставка да ми стане любимо-Нямам излишни пари за постоянни ъпгрейдове-Искам нещо леко,добро,стабилно и поддържано и го намерих

PCLinuxOS-Radically simple :)

asa и аз НЕ харесвам KDE 4 но имаме ли избор?Рано или късно ще минем на него,нека да е от по-рано за да е по-безболезнено :)

asa и аз НЕ харесвам KDE 4 но имаме ли избор?Рано или късно ще минем на него,нека да е от по-рано за да е по-безболезнено :)

Недей така. Има избор, това именно е едно от най-големите предимства на свободния софтуер.

KDE 4 сериозно разчита на пълноценна видеокарта. Имам в предвид, от поколението на което можеш да използваш видеопаметта и видеопроцесора. Дори драйвърът да беше съвършен за този модел, а той не е, средата ще работи много бавно и с повече заета RAM.

KDE 4 сериозно разчита на пълноценна видеокарта. Имам в предвид, от поколението на което можеш да използваш видеопаметта и видеопроцесора. Дори драйвърът да беше съвършен за този модел, а той не е, средата ще работи много бавно и с повече заета RAM.

Ами аз съм отскоро с Linux-Имам го от 7 месеца,а от около 2 го използвам активно като основна OS

Нали Linux имаше идеология-Използвай независимо от хардуера ти :)

Проца ми е сносен но не върви както искам Pentium 4 2 Ghz е проца.

asa дай ми алтернатива-Бих сложил GNOME но дистрото по Default е с KDE и не искам допълнителни разправии.

Ако остана с неподдържаното 3.5 то тогава след време ще ми става все по-трудно с него,несъвместимости вероятно и други работи

Ако сложа KDE 4 ще върви бавно-Да ама мене не ме греят ефектите-Винаги съм ги спирал...Искам производителност и тая идея си сложих Linux

Aко исках излишни глупости-Е тогава щях да сложа Windows Vista или Windows 7 които като са на Basic тема вървят много добре,особено 7 :)

Аз съм фен на свободният софтуер и доста време се чудих дали да минавам на него.

Първоначално бях голям Linux критикар но сега му станах фен :) ...Нека не ме разочарова точно сега :(

...

asa дай ми алтернатива-Бих сложил GNOME но дистрото по Default е с KDE и не искам допълнителни разправии.

...

Алтернативи има. Ето ти например PCLinuxOS-LXDE-2009.4 (линкът е към .iso файл). Има и с GNOME, и с XFCE десктоп: ZEN и Phoenix Edition.

Phoenix Edition, който замести SAM Linux, вече е Final версия.

ПП.

@jjjjjk, не се съмнявам, че са ти известни :). Но темата се чете от много други хора. Затова мисля, че всяка допълнителна информация за тях е добре дошла.

Имаше един проект за лека десктоп среда, подобна на LXDE, но базирана на Qt (Antico). За съжаление, авторът се е отказал от разработката (цък) и се е насочил към друго.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Алтернативи има. Ето ти например PCLinuxOS-LXDE-2009.4. Има и със GNOME и XFCE десктоп.

Имах предвид че няма друга графична среда като KDE за алтернативите знам,но си обичам KDE-всичко ми е интуитивно.

XFCE e рязано,за слаби машини е,добро е,но графичната среда има недостатъци.

GNOME не ми е интуитивен-KDE ме завладя :)

Но това беше за версия 3...

Просто съм си харесал KDE 3.5 и не си го давам... :)

Пък и няма сега да преинсталирам всичко,да си губя всички настройки и всички програми и да почвам от начало-Уча и в момента нямам време за това :)

P.S Извинявай,но мислиш ли че като фанатичен фен на дистрото не съм го проучил от всякъде :(

Знам за линковете които ми даде,както и за другите графични среди-Просто KDE ми е по-лесен и интуитивен(И по-красив,GNOME ми е малко грозно-Дано GNOME феновете не ми се сърдят :) )

Може би XFCE ако не мога да настроя KDE 4 да върви добре на хардуера ми...

• Автор
но 25% CPU отиващо за плазмата се равнява на 1 цяло ядро на моя процесор работещо на 2,4гхз

като почнеш да ги ръсиш едни такива и човек се чуди да ти се смее ли или да те съжалява..

Смей се или ме съжалявай колкото си искаш - ще си направя секуро ( знаеш там ..от единия в другия крачол ) Само не разбирам какво е смешното :biggrin: Ето ще Ви обясня какво виждам аз, пък вие се смейте колкто си искате: Четете ако искате внимателно няма да повтарям : ;)

1 пускам си компота с Phenom 4 X 2.4 ghz, 4 гб + 2 по 2 гб swap ( остатък по разни дискове които "дигам" по навик )

2 стартира се средата ( кде4 )

3 старира се един аплет system Load viewer седи си ми до часовника ;)

4.a без да пускам каквото и да е допълнително системата показва : 1 или 2% cpu usage at 2400mhz

4.b без да пускам каквото и да е допълнително системата показва 34% -37 % cpu usage at 2400mhz/cpu

Легенда: когато проверя натоварването чрез "top" , ctrl+esc или нещо от този род разпределнието е както следва: 26-28% плазма и останалото по другите процеси.Когато съм пуснал и набедения аплет с графиките на 4 ядра, "кардиограмите ;) " им показват остри трионообразни криви и на 4 те с натоварването. Когато е 2% 4 кривиса почти прави линии с тук там някое "пикче"

Всичко това става по произволно време може да не се случи а може да тръгне и да върви 2 дена докато по някава причина изведнъж се "срине " консумацията. Може би имам Виндовс вирус ? :angry:

Това виждам АЗ.... Сега вече ако искате се хилете до припадък , или си придавайте важност колко сте велики и извисени сред тези нещастните ламери - лощо няма, като ВИ е паднало , ама ако имате да кажете нещо сега е момента ...само ако не сте се изпуснали от смях де :down: Защото то много лесно да правиш другите на глупаци БЕЗ да имаш обяснение ...айде , обяснете на мене , съжалете ме ;) При всички случаи ако кажете нещо умно няма да ме е яд вс ще науча нещо умно ...иначе само цитата отгоре си е едно чесане на пръстите :down:

Редактирано от juve (преглед на промените)

Аз ти предлагам чрез просто делене като при амебите да отцепиш едното ядро на Феномена си и да го назначиш да работи само за КДЕ4

Извнявай, ама вече наистина става смешно, особено с тези многословни преплетени обяснения, все едно мозъчна опреация обясняваш по телефона...

Или за теб 4 ярен на 2Гхз е ... 8Гхз :ph34r: Това имаше предвид sand :P

• Автор

:speak:

Или за теб 4 ярен на 2Гхз е ... 8Гхз :yanim: Това имаше предвид sand ;)

не бе що , за мене 4 ядрен на 2.4 ghz си е 4 "по" 600мхз = 2,4 гхз :P

Извнявай, ама вече наистина става смешно, особено с тези многословни преплетени обяснения, все едно мозъчна опреация обясняваш по телефона...

:) Обяснявам, защото явно моята теза не се абсорбира по желания от мен начин :) В случая пък както винаги ме подразни изявленията на мистър sand да метне нещо ей така и да зае..такова нещата :) Нещо като ( малко многословни обяснения) да попитам : Имам един въпрос как да сметна 2 + 2 , не рабирам как да стане ....дали е 4 ....и да се появи ТОЙ :ph34r: и да обясни : НЕ Е 4 ! ех абе вие тук като не знаете какво сте седнали да смятате ..... и т.н. Хайде , кажи ми как ми помага това ? :) Според мен, или казва като колегата trosho - иди тук или тук, или нищо не казва, щом е под достойнството му да обясни... е хайде, ако почерпq :cool: поне да даде нещо там за RTFM ...пак е нещо.

Ти май много се вживя?

Не забравяй, че форума е за "доброволна" помощ.

Честно, и на мен ми е писнало да обяснявам!

Да споменавам ли, че 4 дни обяснявах на един пич как да си добави репозитори в слак-а, а след месец той вече пише ръководства в блога си !!!

Santa Simplicita.

• Автор
Ти май много се вживя?

Не забравяй, че форума е за "доброволна" помощ.

Честно, и на мен ми е писнало да обяснявам!

Ами...просто имаш право нищо да не казваш. Можеш да четеш, може и да не четеш.Кеф ти да не казваш нищо - добре , лошо няма. Въпроса е, че ако не искаш да кажеш как става нещо просто нищо да не правиш, а не да похвърляш разни надменни забележки кой колко бил тъп или други такива неща. Бахти как се оля темата ..от де тръгна де стигна... жалко че не мога да я делна .. ще взема да пиша на капитана да я премести в раздел "Мохабет , чалга и нощно напиване " :wors:

Ами...просто имаш право нищо да не казваш. Можеш да четеш, може и да не четеш.Кеф ти да не казваш нищо - добре , лошо няма. Въпроса е, че ако не искаш да кажеш как става нещо просто нищо да не правиш, а не да похвърляш разни надменни забележки кой колко бил тъп или други такива неща. Бахти как се оля темата ..от де тръгна де стигна... жалко че не мога да я делна .. ще взема да пиша на капитана да я премести в раздел "Мохабет , чалга и нощно напиване " :wors:

Темата не е лоша. Макар че повечето говорят сами на себе си и не четат другите.

asa, много ми е интересно как така стигна до извода, че интерфейса на kde4 е много по-натоварващ от kde3 ??? От личен опит ли?

Моят личен опит говори нещо друго.

1. Изглед - общо взето, на десктопа ми винаги си поставям едни и същи или подобни неща и той изглежда почти по един и същи начин под кде, гноме, За да се чувствам комфортно и доволен, трябва да имам два панела, на единият аплет за превключване на десктопите, меню, лента на задачите и системен панел, а на вторият панел лента с икони за бързо стартиране на програми и още едно две неща.

КДЕ 4 изглежда по-добре със още по-стъкленият си изглед, това е. А като плюс наистина се явява плазмата, щото аплетите имаш избора да ги поставяш където ти трябват, докато в кде3 избора ти остава само на панел, но не и на работният плот. Колкото до менюто - еми имаш избор да ползваш такова в стар стил. То повече прилича даже на менюто на xfce. Ама кой ти ползва постоянно менюто? Нали за това имаш аплета за бързо стартиране.

Какви удобства предлага кде4 в повече от кде3. В лентата на задачи стартираните програми можеш да си ги видиш в умален размер - улеснява превключването. Представянето на прозорците също ускорява работата.

2.Интерграция - еми не знам, но май е по-добра като че ли.

3. Може много да се спори, но е естествено да изпитваш трудност и дезинтеграция при работа с нещо ново. Аз неколкократно съм прескачал от 3.5.9 на 4 , докато средата узря и от версия 4.2 съм си само на нея и връщане назад няма. Сега просто кде 3.5 ми изглежда дървено и грозно, почти колкото и гнома. А как да работя в среда, която ми е грозна???

Чета, чета и едно не разбирам. Чували ли сте за Dynamic frequency scaling?

Имам AMD Athlon64 X2 4600+ с максимална работна честота 2.4GHz. Забележете, че написах максимална работна честота. Това означава, че в момента може да не работи толкова бързо(сега е в най-бавния режим - 1GHz) и не стоя пред лаптоп, а пред нормална компютърна конфигурация.

Направете си сметката, че при работна честота 1 GHz, 1% натоварване не е много, а над 1 GHz може изобщо да не видите, че има натоварване.

Има аплети за контрол на честотата на процесора, (за KDЕ, Gnome, Xfce и e17) пробвайте ги и кажете още ли ви сече графичната среда. Ако се сложили някой аплет за следене на натоварването на машината го махнете, защото и той товари системата.

tonit1968, замислял ли си се над това доколко изобщо аплетите са предимство? В KDE4 те наистина са основното нещо, на което разработчиците обръщат внимание, като заради тях пренебрегват останалите програми, а поне няколко пъти и ограничаваха функционалност. Но това не променя простия факт че аплетите са нещо, достъпно единствено и само когато не използваш компютъра си по предназначение. Когато работиш на него, или когато се е пуснал скрийнсейвъра те не са достъпни. Тоест това, което дразни juve е че осезаема част от ресурсите на системата му отиват за нещо, което през поне 90% от времето е баласт.

Между другото по подобни причини отдавна съм се отказал и от използването на десктоп/директория. Той разбира се не е толкова безполезен, колкото са аплетите, но ако наистина започнеш да го използваш почти веднага се задръства и започва да ти спъва работата вместо да я улеснява. Така че на машина, с която се работи е по-добре да го няма, за да не хаби излишно ресурси (както компютърни, така и мозъчни). За съжаление в KDE4 и тук са омазали нещата - директорията/десктоп може да бъде махната напълно, но не може да бъде пусната нормално.

Gkrelm от друга страна е доста полезен, благодарение на факта че е приложение, което може да работи като самостоятелен прозорец, като прозорец с хинтове на панел, или в WindowMaker стил док (поддържан също от *box и e16, под който го ползвам). Това го прави истинска U*X програма, която може да се пригоди към практически всяка среда.

Съжалявам ако звуча малко *EVIL*, но се чувствам точно така.

Според мен програмите, които изграждат средата ти за работа трябва да са като gkrelm, а не като аплетите. Всъщност именно защото мисля така пробвам какво ли не, но използвам само юникси. За това и харесвам LXDE (макар и не достатъчно за да го използвам).

Има аплети за контрол на честотата на процесора, (за KDЕ, Gnome, Xfce и e17) пробвайте ги и кажете още ли ви сече графичната среда. Ако се сложили някой аплет за следене на натоварването на машината го махнете, защото и той товари системата.

Това ме навежда на два въпроса:

- Защо считаш че аплета за следене на скороста на процесора товари по-малко от аплета за следене на натоварването?

- Защо мислиш че аплета за следене на скороста на процесора няма да пречи на нормалното управление на скороста на процесора, щом товари чак толкова (а ако е за плазма и с питонски бекенд може да товари и повече).

Редактирано от asa (преглед на промените)

tonit1968, замислял ли си се над това доколко изобщо аплетите са предимство? В KDE4 те наистина са основното нещо, на което разработчиците обръщат внимание, като заради тях пренебрегват останалите програми, а поне няколко пъти и ограничаваха функционалност. Но това не променя простия факт че аплетите са нещо, достъпно единствено и само когато не използваш компютъра си по предназначение. Когато работиш на него, или когато се е пуснал скрийнсейвъра те не са достъпни. Тоест това, което дразни juve е че осезаема част от ресурсите на системата му отиват за нещо, което през поне 90% от времето е баласт.

Между другото по подобни причини отдавна съм се отказал и от използването на десктоп/директория. Той разбира се не е толкова безполезен, колкото са аплетите, но ако наистина започнеш да го използваш почти веднага се задръства и започва да ти спъва работата вместо да я улеснява. Така че на машина, с която се работи е по-добре да го няма, за да не хаби излишно ресурси (както компютърни, така и мозъчни). За съжаление в KDE4 и тук са омазали нещата - директорията/десктоп може да бъде махната напълно, но не може да бъде пусната нормално.

Gkrelm от друга страна е доста полезен, благодарение на факта че е приложение, което може да работи като самостоятелен прозорец, като прозорец с хинтове на панел, или в WindowMaker стил док (поддържан също от *box и e16, под който го ползвам). Това го прави истинска U*X програма, която може да се пригоди към практически всяка среда.

Asa, не разбирам какво против имаш към аплетите. Тези, които използвам, не мисля че са ми "баласт". Ето кои са:

-на десктопа

часовниче

календар

аплет за времето

-долен панел

старт меню

аплет за превключване на десктопите

аплет за пуснатите програми

аплет за системтрея

часовник

-горна лента

аплет за мениджър на устройства

аплет за бърз старт на програми

Е, аз не виждам нищо излишно и си ми трябват точно те. Без тях не се чувствам комфортно. Голям минус на КДЕ 4.0 беше липсата точно на аплета за бърз старт на програми. Той спестява ровене всеки път в менюто и задръстване на десктопа с икони. Иначе, да. Има много аплети, напълно безмислени според мен. Ама то си беше точно така и с КДЕ 3.5. За мен е важно това, което ми трябва да го има. Друго не ме интересува.

Това за директорията не можах да разбера какъв ти е проблема. Аз си го променям да изглежда по старият начин и всичко си е наред. Там си поставям просто връзки към определени папки и имам бърз достъп до където ми трябва. Икони не слагам.

Та така. продължавам да настоявам, че КДЕ 4 е наистина по-добро решение от КДЕ 3, стика компютъра да не е под 1 гигахерц и то едноядрен. За всичко нагоре КДЕ 4 със видеокарта NVidia е просто най-добрият линукс десктоп.

Сега, тука има една подробност, подчертавам думата десктоп. Може да има много тълкувания, но все пак означава стремеж към удобство. А то е свързано с работа на множество скрити и "непотребни" програми и с разход на ресурси.

Няма начин да искаш да ти изглежда работната среда добре, да бъде красива, да ти предлага визуална информация и удобства и да не харчи ресурси. Който не иска това, не си зарежда X сървъра и си работи в конзолата. То и там можеш да работиш - да пишеш документи, майсторите даже правят pdf -и , да гледаш филми и да слушаш музика, да разглеждаш картинки, че и да браузваш даже. И няма да ти харчи нищо за графична среда. Има и такива хора, ама аз не съм от тях. И ми харесва "мазното" КДЕ 4 и не го сменям. А съм пробвал и Гном (ужасно е), и XFCE (по-бива, ама като видях че ми върви по-бавно от КДЕ и го махнах веднагически) и LXDE (бива, но веднача си личи липсата на интеграции, за човек свикнал с кде е просто неудобно и спънато, нищо че е светкавично). А, и Е17 го пробвах неколкократно, но първоначалното добро впечатление бързо се разваля от някои нещица и така не ме грабна, съжалявам.

Ами аз съм отскоро с Linux-Имам го от 7 месеца,а от около 2 го използвам активно като основна OS

Нали Linux имаше идеология-Използвай независимо от хардуера ти :)

Проца ми е сносен но не върви както искам Pentium 4 2 Ghz е проца.

Основната идеология е че отворен за ползване и развитие. От там насетне всеки си го развива както намери за добре.

Нямам намерени е да обиждам компютъра ти. За мен дори и старите машини с ограничени ресурси си заслужават поддръжката и използването. Както и Linux да може да работи добре на тях.

Гледната точка на програмистите от KDE е че има доста среди, които се определят като леки и използват ресурсите на машината по традиционен начин. Затова искат да преправят средата, така че да използва новите възможности на хардуера, да се програмира по-лесно на нея и прочие. Например видеокартата е компютър в компютъра. Напълно възможно е много от действията по графиката да бъдат извършвани само от нея, също да разтовари основната оперативна памет. Колко шарения и ефекти по интерфейса ще има, няма значение, понеже CPU-то и основната памет остават ненатоварени за разлика от традиционните среди, при които всичко минава през през централния процесор и това влияе на общата производителност. Ето защо не ти работи добре. Режимите на работа без съвременна видеокарта не са обмисляни добре. Разбира се възможно е да има бъгове в процеса на развитие, но се надявам с течение на времето да ги изчистят. Също да направят средата достатъчно гъвкава, за да е удобна от гледна точка на предишните възможности и традиционните потребители. Но явно ще трябва малко търпение.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Melmak, този твой отговор ме изкефи и изкристализира всъщност какъв е "проблема". Радвам се, че обяснява моят избор на графична среда. Общо взето, според мен, човек трябва да използва максимално това, което има. И КДЕ върши тази работа прекрасно. Както казах, за тези, които не им се "дават" херци, процесорно време и памет за десктоп "финтифлюшки" си има гола конзола. Нито ще им се изморяват очите, всичи ресурси ще им отиват за "вършене на работа" и пак едно 90 процента компа ще си работи на празен ход.

В края на краищата, мен не ме интересува процесора на колко процента работи в един или друг режим, интересува ме да реагира отзивчиво, да не се затормозява по време на работа, да мога да напускам каквото ми се пуска без да се затормозява машината и така нататък. Всичко това КДЕ 4 на моята скромна дърта щайга го прави много по-добре от КДЕ 3.5 или дори от XFCE (уж лека среда, но като му пуснеш прозрачностите и кляка). И голям праз, че на четворката gkrellm ми отчита 100 процеса повече от тройката, а пък си хвърчи повече. Нека харчи повече ресурси, щом работи забележително по-бързо и гладко. В края на краищата е важен крайният резултат. А, и пак да подчертая - ползвайте си NVidia карти - доволни ще останете.

• Автор

Ха...виждам, че много ефектно продължаваме да ровим от частното към общото :eek: Нищо де, не че е лошо да се обменят някои мисли, обаче ето аз искам да подчертая същината на проблема:

- не е проблем това , че КДЕ 4 хаби примерно 40% а кде3 да кажем само 15. Моят проблем е, че КДЕ 4 напълно произволно и без всякаква система кде$ хаби ту 25% ту само 2% при една и съща работа И това аз го намирам за неправилно. Ако направя аналогия с един автомобил - ако винаги гори 10/100 е нормално , но ако гори един път 10/100 а друг път 30/100 това издава проблем и ето това търсех и аз ...де е топчето .... :whist: То така човек би казал и за вирусите - ако не ми бавят компота - нека ги има, не ми пречат .... :speak:

Ха...виждам, че много ефектно продължаваме да ровим от частното към общото ;) Нищо де, не че е лошо да се обменят някои мисли, обаче ето аз искам да подчертая същината на проблема:

- не е проблем това , че КДЕ 4 хаби примерно 40% а кде3 да кажем само 15. Моят проблем е, че КДЕ 4 напълно произволно и без всякаква система кде$ хаби ту 25% ту само 2% при една и съща работа И това аз го намирам за неправилно. Ако направя аналогия с един автомобил - ако винаги гори 10/100 е нормално , но ако гори един път 10/100 а друг път 30/100 това издава проблем и ето това търсех и аз ...де е топчето .... :) То така човек би казал и за вирусите - ако не ми бавят компота - нека ги има, не ми пречат .... ;)

Е то си е така, обаче все пак аналогията не е коректна.

За произволното скачане на "хабене" на процесорно време - еми все пак КДЕ 4 си е все още "нестабилно" в Дебиан и в другите дистрибуции. Има бъгове да се чистят занапред. Сега защо и как - има опитни люде, дето могат да разберат и да бутнат кода тук там. Нали това им е работата на разработчиците на проекта. На фона на огромната работа, която са свършили досега, свалям им шапка и съм убеден, че КДЕ 4.4 ще те тормози много по-малко.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.