Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възможно ли е да се увеличи RAM пометта чрез хард диска

Featured Replies

Прочетох във един сайт че може да се направи HDD памет на RАМ памет някак си.Истина ли е?Ако да как става кажете.Не че си нямам RAM(2 GB) ама от любопитство.

По принцип ако не е за тук темата моля преместете я.

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

По подразбиране Windows си използва 1.5 пъти по оперативната памет от диска. Нарича се paging и, най-просто обяснено, служи за разширяване обема на паметта, но само в краен случай. Реално е по-добре да го спреш, ако имаш достатъчно памет - харддискът пише в пъти по-бавно и е много по-бавен откъм достъп, а и всички щяха да ползват дискове, вместо RAM модули, ако си струваше.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

• Автор

ОК аз се интересувах не съм го използвал а рам както казах си имам.

Прочетох във един сайт че може да се направи HDD памет на RАМ памет някак си.Истина ли е?Ако да как става кажете.Не че си нямам RAM(2 GB) ама от любопитство.

Правенето на HDD пространство на RAM е вградена функция на Windows XP, която не иска никакви допълнителни настройки. Именно благодарение на нея колкото повече размера на RAM-а ти надвишава 512MB, толкова по-бавно работи машината.

Под Vista/7 са съжалениие тази функционалност не работи толкова стабилно.

RAM Drive се казва функцията по бързо е от RAID :P

http://support.microsoft.com/kb/q257405/

Редактирано от saentist (преглед на промените)

Правенето на HDD пространство на RAM е вградена функция на Windows XP, която не иска никакви допълнителни настройки. Именно благодарение на нея колкото повече размера на RAM-а ти надвишава 512MB, толкова по-бавно работи машината.

Помисли си пак за това, което си написал ! Точно обратното е.

RAM Drive се казва функцията по бързо е от RAID :blink:

http://support.microsoft.com/kb/q257405/

А това е обратното на това, за което пита човека. Не RAM като диск, а диск като RAM.

Човека пита как може HDD да се ползва като RAM. Page файла на Windows е това. И е правилно, че колкото повече е рамта, толкова по-бавно работи компютъра, защото колкото повече е рамта, толкова по-голям page файл си прави Windows и съответно работи с него, а не с рамта, която е доста по-бърза от HDD. За това page-то трябва да се ограничи до определен размер. Аз също съм с 2GB RAM и съм го ограничил до 200MB. Просто няма смисъл от повече (за мен).

Човека пита как може HDD да се ползва като RAM. Page файла на Windows е това. И е правилно, че колкото повече е рамта, толкова по-бавно работи компютъра, защото колкото повече е рамта, толкова по-голям page файл си прави Windows и съответно работи с него, а не с рамта, която е доста по-бърза от HDD. За това page-то трябва да се ограничи до определен размер. Аз също съм с 2GB RAM и съм го ограничил до 200MB. Просто няма смисъл от повече (за мен).

След като работи по-бавно с повече RAM (според някои хора), защо не го оставиш с 512MB ?

Windows е достатъчно интелигентна система, за да използва Page-файла, само когато е наложително, а не като постоянно разширение на RAM.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Тук вече всеки си е с различно мнение за page файла на Windows и не мисля да започвам излишен спор. Аз мисля, че колкото и да е интелигентен Windows, прекалява с големината на page. За това и го ограничавам до 200MB. Ти мислиш, че не е така, за това нека автора на темата да пробва двата варианта и да си прецени сам как му работи по-добре компютъра.

Тук вече всеки си е с различно мнение за page файла на Windows и не мисля да започвам излишен спор. Аз мисля, че колкото и да е интелигентен Windows, прекалява с големината на page. За това и го ограничавам до 200MB. Ти мислиш, че не е така, за това нека автора на темата да пробва двата варианта и да си прецени сам как му работи по-добре компютъра.

Въпроса беше за скоростта на работа на машината, в зависимост от количеството RAM.

Ами точно... Когато page е голям Windows го ползва доста и съответно се забавя.

Ами точно... Когато page е голям Windows го ползва доста и съответно се забавя.

Изглежда не правиш разлика между RAM и Page-файл.

Аз правя, но Windows ползва page, когато го има, вместо RAM. Демек ползва HDD вместо RAM и от там идва забавянето, защото скоростта на RAM е доста по-голяма от HDD.

Аз правя, но Windows ползва page, когато го има, вместо RAM. Демек ползва HDD вместо RAM и от там идва забавянето, защото скоростта на RAM е доста по-голяма от HDD.

Няма нищо подобно. WIndows използва Page-файла само, когато някоя програма се нуждае от памет, а такава свободна RAM няма.

Никъде не се препоръчва изключването или редуцирането на page-файла с цел подобряване на производителността. Точно обратното.

Добре, както и да е. Както казах всеки си е с мнението :P

Няма нищо подобно. WIndows използва Page-файла само, когато някоя програма се нуждае от памет, а такава свободна RAM няма.

Никъде не се препоръчва изключването или редуцирането на page-файла с цел подобряване на производителността. Точно обратното.

Напротив.

Page File е наследство от времето на Windows 95 където с 8MB RAM е ясно че не може да пуснеш и Windows и програми.

За това се е ползвал Page File и се е SWAP-вало.

Сега Page File е необходим,но много рядко защото съвременните системи имат достатъчно памет.

Трябва ли Page File на система с над 512RAM? Не,защото наистина забавя.

Управлението на паметта в XP е добро за машини с малко памет,но с много памет-Е в този случай е супер калпаво.

Защото дори и да има памет,Windows SWAP-ва програмите за да "освободи място"

SWAP-ва и голяма част от системата,за да "отвори място"

Това би било добре ако имаш малко памет,но при повечко памет действа отрицателно на прозводителността на системата и бързината й.

Това е-Управлението на паметта в Windows не се е променило NT до днес.Но обемите на паметта в системите расте...И вече управлението не е добро...Спрямо днешните обеми памет в компютърните системи

При Windows NT 4 да имаш 128 RAM е било върхът...

А сега не е нищо...

П.П Забелязал съм абсолютно неоснователно SWAP-ване на система с 1гигабайт RAM като около 1/4 и повече беше свободна.А това забавя...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

липса на SWAP фаел при система с 512 рам е самоубийствено размишление

на неттопа който е с 512рам забраних суап фаела и след пускането на антивирусна и браузер 

имаше постоянно съобщение от системата за малко памет 

суап фаела се ползва за не наложителни но нужни данни 

които по една или друга причина трябва да са в рам паметта 

Напротив.

Page File е наследство от времето на Windows 95 където с 8MB RAM е ясно че не може да пуснеш и Windows и програми.

За това се е ползвал Page File и се е SWAP-вало.

Сега Page File е необходим,но много рядко защото съвременните системи имат достатъчно памет.

Трябва ли Page File на система с над 512RAM? Не,защото наистина забавя.

Управлението на паметта в XP е добро за машини с малко памет,но с много памет-Е в този случай е супер калпаво.

Защото дори и да има памет,Windows SWAP-ва програмите за да "освободи място"

SWAP-ва и голяма част от системата,за да "отвори място"

Това би било добре ако имаш малко памет,но при повечко памет действа отрицателно на прозводителността на системата и бързината й.

Това е-Управлението на паметта в Windows не се е променило NT до днес.Но обемите на паметта в системите расте...И вече управлението не е добро...Спрямо днешните обеми памет в компютърните системи

При Windows NT 4 да имаш 128 RAM е било върхът...

А сега не е нищо...

П.П Забелязал съм абсолютно неоснователно SWAP-ване на система с 1гигабайт RAM като около 1/4 и повече беше свободна.А това забавя...

Windows не swap-ва само за да "освободи място", но както и да е.

Опитай да изключиш pagefile-а, и погледни след това какво става в Task manager-a.

• Автор

И ако огранича този пеидж файл какво ще стане ще стене ли компа по бърз а?Това ще рече ли че ако си сложа ХР (не че ми е във плановете) след като на вистата

и изтече гаранцията няма да е по бърз ,а ще е по бавен?

П.С. Къде с енамира този интересен файл?

И ако огранича този пеидж файл какво ще стане ще стене ли компа по бърз а?Това ще рече ли че ако си сложа ХР (не че ми е във плановете) след като на вистата

и изтече гаранцията няма да е по бърз ,а ще е по бавен?

П.С. Къде с енамира този интересен файл?

Пробвай, изключи го и ще разбереш.

Щракни с десен бутон на My Computer - Properties - Advanced - щракни Settings под Performance - отново Advanced - най-отдолу ще видиш Virtual memory и бутон Change.

Оттам се настройва.

• Автор

Аз съм със виста и не е така.Ако има някой със виста да каже.Благодаря.

• Автор

Еми ок не щя да го пипам веч...

• Автор

Ееееееееееееееех простото му любопитство за добро е...Ама докато не си сринеш компа.За късмет не успях този път.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.