Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

БСП - обсъждане


algor

Препоръчан отговор

БСП провежда 47-я си конгрес

6_6431b.jpg

18 октомври 2009 / News.dir.bg

Заседание на 47-ия Конгрес на БСП ще се проведе днес. В дневния ред са включени оценка на участието на партията в управлението на страната, както и анализ на политическата обстановка след парламентарните избори.

Левицата ще обсъди и политическото развитие и обновление на БСП, предаде Дарик.

Най-дискутираният въпрос два месеци преди днешния конгрес беше дали лидерът на партията Сергей Станишев ще напусне поста. Макар че той така и не заяви официално, се очаква по време на днешното заседание бившият премиер да поиска вот на доверие от конгреса, както и да предложи лидерско състезание.

Точката за избирането на нов лидер така и не беше включена в дневния ред на заседанието. Корнелия Нинова и Антон Кутев обясниха, че до това може да се стигне и тогава да се появят и кандидати за поста. „Може да стане, ако в първа точка на дневния ред на конгреса, някой предложи допълнителна точка, именно лидерски дебат „, заяви Нинова. Кутев допълни, че „след като влезе точката, тогава може да има и предложение".

И макар че голяма част от знаковите фигури в партията се обявиха за смяна на лидера, самият Станишев отказа да си подаде оставката. „Никога не съм подхождал към позицията, която заемам, като избран председател на Националния съвет, за вечна. Но естествено съм разсъждавал и за себе си кое мое действие ще бъде най-полезно за БСП. И ако бях преценил, че една моя оставка ще оправи нещата, тогава бих го направил. Моята преценка не е такава поне към този момент", обясни Станишев.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 196
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Станишев спечели битката за лидерския пост

6_13a4e6.jpg

Сергей Станишев бе преизбран за председател на Националния съвет на БСП с гласовете на 455 делегати.

Сергей Станишев бе преизбран за председател на Националния съвет на БСП с гласовете на 455 делегати, предаде БТА. Втори по брой гласове - 129, е Татяна Дончева. На трето място остана Янаки Стоилов с 99 гласа, четвърти е Младен Червеняков, за който вота си са дали 78 делегати. Общо са гласували 779 души от 894 по списък. Недействителни са 18 бюлетини, броят на действителните е 761.

След обявяване на резултата Янаки Стоилов подаде оставка като председател на Обединението на левите социалисти в БСП. Подавам оставката си, защото смятам, че при този резултат това е задължително действие, заяви Стоилов. Той поздрави преизбрания председател на БСП Сергей Станишев.

Татяна Дончева благодари на тези, които са я подкрепили при гласуването за председател на БСП, и на тези, които са я слушали много внимателно. Когато си построил дворец на брега по време на отлив, идва прилив, предупреди тя.

Този избор за мен е най-вече отговорност, заяви Сергей Станишев, веднага след като беше преизбран за председател на партията. В личен план за мен би било по-лесно да се оттегля, но смятам, че в този много тежък момент в БСП това би било по-скоро бягство, каза той.

Гласовете се броят, не се теглят, каза Младен Червеняков след приключването на конгреса. Той да коментира протичането на конгреса. Нека да мине известно време и да видим какво ще направи председателят на БСП и тогава можем да коментираме, допълни той.

Сега е важно какъв дух, атмосфера ще бъде или няма да бъде създадена в БСП през следващите месеци, каза Станишев след преизбирането си за лидер. Имаме алтернативата да продължим да се занимаваме с нашите вътрешни конфликти или да си извадим поуки от изборите, посочи той. Той изрази готовност да реализира в максимална степен програмата, зададена от конгреса до следващото му заседание. Това, по думите му, е пътят БСП да издържи на безпрецедентната атака, да се държи като адекватна силна лява опозиция, да възстановява доверието, което е загубено. "И това не може да бъде задача или мисия само на един човек, било то и председател на Националния съвет", заяви Станишев.

По-рано на конгреса Румен Овчаров подаде официално оставка пред 47 конгрес на БСП като председател на градската партийна организация. Той призова примерът му да бъде последван и от други. Овчаров декларира, че не участва в лични игри, не е член на никакво лоби и поема своята отговорност така както го е направил преди две години и половина на пленум на БСП. Той добави, че помни разговора си със Сергей Станишев през юни 2007 г., който тогава му е казал "Аз знам, че за теб всичко е чисто, но има създадено обществено настроение." Сега Румен Овчаров му отговори по същия начин : "Аз знам, Сергей, че и за теб няма нищо, но има създадено обществено настроение".

Румен Петков също декларира пред конгреса на БСП, че не участва в различни лобистки кръгове на влиятелни в обществото и в партията фигури, нито има свой собствен. Той взе думата на конгреса като втория поименно споменат в доклада на председателя на партията в оставка Сергей Станишев. Петков се обяви за радикална промяна на върха в БСП. Младият лидер не означава автоматично подкрепа от младите хора за партията, в нашия случай определено е обратното, отбеляза той.

Ако тези, които сме возили „Титаник"-а, защото аз съм също от тези хора, си търся решение и откритието, дали съм натискал руля наляво или съм го натиснал надясно, аз своята отговорност знам каква е, и аз ще си я поема, каза от трибуната на конгреса проф. Стефан Данаилов, предаде БГНЕС. Но от преждеговорящите аз не чух някой да поеме своята отговорност. Смятам, че не бива да тормозим изтормозените си членове на партията и наистина тези, които се возят 20 години на „Титаник"-а наистина достойно да преоценим себе си и своите велики качества и да се оттеглим от постовете, които сме заемали до този момент, подчерта Данаилов.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С други думи - "Титаник" потъва нормално.

Защо обаче не виждам Леонардо ди Каприо - не знам ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Титаник потъва , но Аврора не

Къв ди Каприо , ооох Серьоженка с тобой рядом луччее харошее, очи чьорние, ваше благородие , почему

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Принципно това ми е втората по антипатичност партия след ДПС, но за да има силно правителство, трябва да има и сила опозиция. Затова предпочитам Станишев да си остане председател и да измете боклука Овчето, МаслАрката и прочие. Дано да му стигнат средствата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Боклуци, само срамят комунизма, тази велика идея! Какви социалисти са те, какво социално има в политиката на тези отрепки, това, че милиони хора умират от глад, докато други се чудят дали да си купят Бентли или Ролс-Ройс ли? Да умрат от сол всички в тази пародия на партия!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Двамата руменовци аут от ръководството на БСП

6_13e55a.jpg

Димчо Михалевски, Борислав Гуцанов, Атанас Костадинов, Николай Малинов и Георги Пирински не влизат в Изпълнителното бюро на БСП. Това обяви на пресконференция председателят на партията Сергей Станишев.

Останалите членове са: Деница Златева, Корнелия Нинова, Евгений Узунов, Катя Николова; Ваня Добрева, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Илия Баташки, Явор Гечев, Владимир Топенчаров, Бойко Великов, Ангел Найденов, Дора Янкова, Кирил Добрев, Кристиан Вигенин, Димитър Горов.

Изпълнителното бюро на БСП ще се състои от 17 души. Станишев обясни, че при избора си е търсил баланс между приемственост и промяна, съчетание на опитни политици с авторитет в партията и извън нея с нови лица.

Сред знаковите фигури, които не намират място в новото ръководство са двамата руменовци - Овчаров и Петков, Димитър Дъбов, Антон Кутев, Мая Манолова, Светла Бъчварова, Семра Изетова и Стефан Данаилов..

Евгени Узунов е заявил пред Националния съвет на БСП, че си подава оставката като депутат, за да се отдаде само на партийна работа като секретар на бюрото.

Много силни фигури като Георги Пирински не са в състава на Изпълнителното бюро, коментира Румен Петков. По думите му не е изненада за никого, че с Румен Овчаров не са в бюрото. „Аз съм заявил, че няма да участвам в това бюро по ред причини”, каза Петков.

Националният съвет на БСП прие политическа позиция „10 ноември – Демократичното начало тогава и сега”. В нея се казва, че преходът у нас е довел до дълбоко социално разслоение, което поражда и новите социални конфликти. Бедността и безработицата, престъпността, неграмотността и болестите, се превърнаха в остри проблеми с дълготрайни последствия, пише още в документа. Една от основните причини за това е станало обстоятелството, че преходът е бил силно идеологизиран. Друга причина, отчетена в позицията, е десният неолиберален модел на промените.

Времето показа, че когато имаш неразчистени терени в тила, волю-неволю партията отново се връща на изходни позиции и е по-добре нещата да се разчистят, каза пред журналисти Татяна Дончева във връзка с позицията.

Относно куфарчетата с пари от началото на прехода Дончева коментира, че "няма как да обясняваш, че си солидарен с бедните хора, след като по някакъв начин партията е съдействала за разслоението на хората на бедни и богати и не просто това, а е направила несправедливо богати определена категория хора в българското общество".

"Вече 20 години след началото на промените можем да говорим и като лява партия по-сериозно по този въпрос, без да се правим на ощипани, защото ако продължим да се правим на ощипани, хората ще ни смятат за двулични", каза тя. Дончева добави, че има едно дело "Акрам", с което партията не трябва да се гордее. "Ако нашата партия започне да си признава, че има нещо общо с идването в България на Симеон Сакскобургготски като търсене на консенсус, ще трябва да отговорим и на въпросите кому и кога хрумна тази идея, посочи Татяна Дончева. Как стана така, че бащите членуваха и членуват и досега в партийните организации на Районния партиен съвет в "Оборище", а синовете бяха министри, заместник-министри и партийни дейци на НДСВ", попита тя. По думите й сигурно между тези две неща трябва да се търси също някаква връзка.

Попитана дали БСП има нещо общо и с ГЕРБ, Дончева отговори: "Аз не смея да кажа, че охраната на Тодор Живков е една случайна работа, оставена на произвола на съдбата". "Нашите другари са отговорни, той е бил изоставен за каквото трябва да бъде изоставен", коментира тя. По думите й много хора се страхуват от това, което знае Бойко Борисов.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Време е да отиде БСП в историята ако не напълно, то поне оставайки с незначителни проценти на доверие в бъдеще.Време е и да спрат да ни показват Цвятко Цветков с менторския му тон показвайки ни "верния път" - един от онези вземали дейно участие в подмолните действия, чиито последствия носим и до сега.Този тип дискусии трябваше да сме спрели да ги водим още преди 15 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази партия отдавна трябваше да бъде забранена. Прав беше Бойко Борисов, че партията трябва да се забрани със закон, но за съжаление това би било противоконституционно и няма как да бъде реализирано както на практика, така и юридически. И аз споделям всеобщото мнение, че от такива партии България няма полза и е въпрос на време партията да бъде забравена и да остане само в историята /дано поне не влезе в учебниците по история, както и по политология и политически науки/.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

БСП вече не била социалистическа партия

6_48184.jpg

Тежката ситуация, в която се намира БСП, изисква сплотяване на повече сили за промяна на досегашния курс, за решителна лява опозиционна политика.

"Моите позиции са ясни и няма основание те да бъдат променяни, защото развитието на събитията доказва в голяма степен това, което сме поставили като въпроси, и последиците, които имаше за БСП", каза Янаки Стоилов - лидер на лявото крило в БСП по bTV, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че лидерският въпрос в партията сега не е на дневен ред. Самият Сергей Станишев е поискал поне една година време за себе си и за новото ръководство, за да могат да представят резултатите от промените, които се правят. Иначе критичният за цялата партия срок са местните избори, защото ако БСП не извърши промени, тя може да претърпи тежка загуба на местите избори, обясни още той.

Стоилов смята, че причините за кризата в БСП са посочени в декларацията, която е приело заседанието на конгреса на партията. Там се посочва, че управлението на тройната коалиция е затвърдило впечатлението от предишните управления за облагодетелстването тесен кръг лица и групи.

„Въпреки количествените подобрения в политиката, включително в социалната област, останахме в рамките на наследения десен модел на управление на страната от всички години на прехода”, заяви Стоилов. Според него, един от основните проблеми на БСП е, че не е останало кой да защитава социалистическата политика в нея.

"Трябва да се отстрани олигархията от вземането на ключови решения в държавата. Тези хора са едни и същи независимо от техния произход. Политиката не трябва да бъде зависима от финансови или други фактори от агентурен характер", каза още той. По думите му остава въпросът дали сегашната власт ще отстрани обръчите от фирми.

Същевременно Младен Червеняков заяви, че не е успял да види отбор, обединен около политика на пленума на БСП.

"Присъстваха много лица, които не съм виждал, отнякъде доведени, заяви той. Участвах в играта наречена политика, за да реализирам определени виждания, които смятам, че са виждания и на БСП", коментира той.

"Темата за "червените куфарчета" нито е нова, нито заслужава да се обсъжда по начин, по който се обсъжда. Митовете за тях съществуват, а нещата не стоят така", заяви от своя страна в същото предаване Цвятко Цветков.

Въпросът, според него, опира до това, какво се е случило през последните 20 години, за да е България в това положение. Ако имаше "червени куфарчета", няколко правителства, които са управлявали, са щели да изядат темата, смята Цветков.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

БСП вече не била социалистическа партия

Добро утро.

Та толкова плюените "Атака" и ДПС са повече социалистически от БСП.

И то отдавна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

БСП не само, че вече не е, а и никога не е била социалистическа партия. Доказана е връзката им със САЩ и участието им в плана за затриването на България. Доказано е, че те са кукли на конци и подставени лица на американското разузнаване. Всичко, което те правят и са правили е един политически цирк, една пародия. Какви конгреси, каква Бузлуджа, какъв 1 май, какъв 9 септевмври празнуват.. Истинските комунисти, които са загинали за идеята преди 1944, сега сигурно се обръщат в гроба като виждат какви боклуци и отрепки се водят техни "наследници". БСП е създадена главно с цел да представи социализма в най-лоша светлина, за да откаже хората от идеите им и да ги обезвери. Най-малко 90% от младото население на България не знае какво представляват комунизма и социализма и какви идеи пропагандират или пък имат съвършено грешни представи. И голяма част от тези грешни представи е именно благодарение на лъже-социалисти като БСП. Добре, че по-голямата част от истинските социалисти и комунисти се осъзнаха и спряха да гласуват за тези марионетки.

Редактирано от al_bundy316 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 седмици по-късно...

БСП дава бюджета на съд

6_14932a.jpg

БСП показа, че бюджетът на управляващите има алтернатива - ние направихме над 100 разумни и аргументирани предложения.

Това заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова, цитирана от БТА. По думите й, за съжаление, дебат по предложения бюджет за 2010 г. не се е състоял, защото "17 часа депутатите на ГЕРБ и министър Симеон Дянков прекараха в пълно мълчание".

Нинова допълни, че приетият чл. 17 в Закона за бюджета дава възможност на министъра на финансите и на правителството еднолично да решават да намаляват разходите за всички сектори, за които преценят. Според нея това ще се случва без ясни критерии и без ограничения. По тази причина социалистите ще сезират Конституционния съд. Янаки Стоилов от КБ посочи, че при всички случаи до края на парламентарната сесия този въпрос трябва да бъде отнесен към съда.

"Българските граждани трябва да знаят, че през 2010 г. ги чака увеличаване на данъци и акцизи, при замразени доходи, увеличаване на осигурителните вноски за самоосигуряващите се и липса на средства за земеделските стопани", заяви още Нинова.

По думите й общините трябва да знаят, че няма да могат да разчитат на държавата да им помага за съфинансиране на техните проекти. Тези от тях, които не могат да си осигурят необходимите пари, няма да могат да усвояват европейските фондове, добави тя.

Янаки Стоилов допълни, че след приемането на бюджета за НЗОК през следващата година се предвижда значително намаляване на средствата за здравеопазване, което ще постави много български граждани в критично положение. Според него не бива решението за увеличаване на здравноосигурителната вноска да бъде само на управляващите.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 7 месеца по-късно...

Смяната на лидера на БСП не било нужното ”лекарство”

a_139cc4.jpg

16:30 / 24 юли 2010 / dnes.dir.bg

Членовете на Националния съвет на БСП решиха да не вкарат предварително точка за избор на нов председател и ръководство на партията в дневния ред на конгреса през месец октомври.

Това стана ясно от думите на Евгени Узунов – секретар на ИБ на БСП след пленума на партията, предаде репортер на Агенция “Фокус”. 82-ма от членовете на Националния съвет са одобрили дневния ред, а 16 от тях са гласували „въздържал се”.

„Когато конгресът започне своята работа, всеки делегат може да предложи точка да бъде вкарана в дневния ред. „В дискусията стана ясно, че не лидерският въпрос е лекарството за лекуване на болестта, а отговорност, воля за работа, конкретна работа с хората и отваряне на партия навън”, допълни Узунов. Запитан дали очаква въпросът за лидерския пост да бъде повдигнат на конгреса, Узунов каза: „Може би, но не мога от сега да гадая”.

От своя страна лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че е готов винаги за всякакви предложения от страна на конгреса.

"Но това, което мога да кажа като нагласа и на Националния съвет, и на партийните структури – от нас се очаква действително да се покажем като алтернативна опозиция за ГЕРБ, като партия, която е консолидирана около една цел. Да спрем настъплението на ГЕРБ и превземането на всички институции и установяването действително на едноличен режим. Това не е само задачата на БСП. Това е задача, която е национална отговорност на БСП. Ние ще търсим широки партньорства по този въпрос, защото в противен случай отиваме действително към едноличен режим без разделение на властите, който ще продължи да провежда тази грешна и вредна за страната политика с непредсказуеми последици”, подчерта Станишев.

По думите му ГЕРБ вече е в периода "Сбогом на илюзиите”.Той направи аналогия между името на управляващата партия и реалните им действия. Според него централно послание на ПП Граждани за европейско развитие на България е гражданското начало, но партията потъпква именно правото на мнение, правото на избор, правото на протест. Лидерът даде пример с изборите в Разлог, където институциите бяха намесени в изборния процес и оказаха натиск върху хората. След протест на служители от болница в Пловдив пък, още на другия ден беше изпратена данъчна проверка на здравното заведение. Станишев акцентира и върху случая с писмото на министър-председателя до медиите, в което той ги питаше дали се чувстват цензурирани. В обществото се завръща чувството на страх и липсата на свобода, смята той. За присъствието на "европейско” в името на ГЕРБ соцлидерът беше категоричен, че страната ни в момента е доста далеч от основните европейски ценности за свобода и демокрация.

47-ят конгрес на БСП ще се проведе на 16 и 17 октомври 2010 г. Конгресът ще работи по следните точки: Политически анализ на обстановката в страната и дейността на БСП като опозиция в периода след заседанието на 47-мия Конгрес на 18 октомври 2009 г. Задачите на партията за участия в изборите през 2011 г.; Основни параметри на левия проект „България 2020 – европейска социална държава” и политиката на БСП за местните и президентските избори през 2011 г.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много конгреси станали бре-

пък нашият випуск се казваше "Випуск 13-ти конгрес на БКП"

:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 10 години по-късно...

Ей развали им се начи празника на хората... :)

https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-mihail-mikov-dori-kogato-bsp-e-bila-nay-zle-na-buzludzha-e-imalo-poveche-hora-a-na-zhaltite-paveta-beshe-erzats

Наистина, малко тъпо се получи да смесваш празник с митинг... особенно когато и тях, червените ,  не ги искат истинските протестъри.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Легитимни, нелегитимни конгреси, БСП е в тотална криза...  :)  Кво става там ?

Божковия преврат ги хвана в неподходящ момент, и те са след събитията, но винаги готови и алчни за власт.

 

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Жаблянов и Красимир Янков призоваха за бойкот при избора на нов председател

И двамата се отказват да се явят на дебат на Софийската партийна организация днес след бойкота на Нинова

Двамата кандидати за председатели на БСП Валери Жаблянов и Красимир Янков се обединиха в обща позиция, в която призоваха за бойкот при избора на нов председател на партията, който ще се състои на 12 септември.

Те публикуваха декларация в официалния профил на Янков в социалната мрежа, в която се казва: "Във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските социалисти за аналогична среща-дебат".

Реакцията им идва след обявеното решение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която също се бори за председателското място, че няма да участва в дебата. 

В тази връзка и двамата кандидати за поста обявяват, че освен, че няма да участват в дебат, се оттеглят и от участие в кампанията. 

"Исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември, не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети", посочват в декларацията те.

Жаблянов и Янков призовават за неучастие на членовете на предстоящия избор, с което да се даде ясен знак за "опорочената процедура".

"Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация", пишат още социалистите.

https://dnes.dir.bg/politika/zhablyanov-i-krasimir-yankov-prizovaha-za-boykot-pri-izbora-na-nov-predsedatel

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Валерия Велева: Има ли БСП нужда от своята Желязна лейди?

Цитат

 

 

Няма никакво съмнение, че Корнелия Нинова ще спечели вътрешните избори за председател на БСП със смазваща преднина. Дори противниците ѝ вече признават, че "лидерката води с 10:1 на основния ѝ опонент Кирил Добрев".

 

НИНОВА, ОПОНЕНТИТЕ И ПАРТИЯТА


За тези, които познават и Нинова, и партията, това не е изненада. Нинова прави национална кампания по всички правила - залите ѝ са пълни, посланията ясни, позициите - без промяна: силна опозицонност, отхвърляне на всякакви опити за скрити договорки, създаване на усещане за алтернативност.

За един месец тя обиколи страната надлъж и нашир. Стъпи в големи зали и в малки градчета. Пътуваще нощем, за да се вижда с избирателити си денем, и както казваше преди нея една велика жена-политик Маргарет Тачър:„Не познавам никой, който е достигнал върха без усилена работа. Това е рецептата. Може и да не ви закара до върха, но ще стигнете доста близко“,  вървеше усилено към своя връх, защото „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“

 

На срещите си Нинова слага на масата постигнатото от нея в последните четири години  като председател на БСП: спечелени президентски избори, удвоено присъствие на левицата в парламента, повишено присъствие в Европарламента, разширено влияние на БСП в местната власт, категорично отричане на сегашния модел на управление.

И още нещо - след застоя от времето на Миков енергията на Нинова създаде в редовите членове на столетницата усещането за значимост, за реално присъствие в обществените процеси у нас.
Нинова е трън в очите на Борисов, заплаха за ГЕРБ и пречка за бъдещо управление на страната на безпринципна основа.


Ако спрем дотук, би трябвало да кажем - значи проблем в БСП няма.
Но не е така, за съжаление.

Проблемът на БСП винаги е била върхушката на БСП, която често е материализирала партийните си постове, неведнъж е "търгувала" интересите на партията и в повечето случаи е гъбясвала на гърба на партията. Нинова реши да разчисти всичко това със замах. И естествено срещна отпор. Зловещ отпор! С атаки отвсякъде на принципа "на война като на война". 

 

Няма друг партиен лидер, върху който да е изсипана такава канонада от удари под кръста, агресия, лъжи, най-невероятни сглобки от типа на фалшиви пленуми и опити за пучове, за да бъде поставена натясно, да бъде унизена, смачкана и в края на краищата - политически унищожена. 

Само си представете това, което се случи на Нинова в последните три години, дали може да стане в ГЕРБ, в ДПС или в която и да е друга уважаваща се партия у нас!


Нинова издържа. Не се огъна. Не се предаде. Не се отказа. За да докаже, че и в български условия е вярна максимата на великата Маргарет Тачър:„Личните ожесточени атаки винаги ме развеселяват изключително – щом ме атакуват персонално, значи не им е останал нито един политически аргумент.“ 

Как го направи Нинова, тя си знае.

Колкото повече я удряха, толкова повече тя пускаше корени в партията. Там се зареждаше - в пълните зали, дори и по време на пандемията, където намираше силата да понесе с достойнство всеки удар, сякаш следвайки Тачър: „Изключително търпелива съм, при условие че накрая постигна своето“ .

ДаНинова постигна своето. Партията я следва.


И това още повече ги вбеси.
За някои от опонентите ѝ БСП е родова люлка, която трябва да ги храни до гроб, за други - трамплин за кариера, за трети - терен за развихряне на личното его.
В това няма изненада. Човешко е.
Но я няма онази емоционална спойка между тях и обикновените партийни членове, които вървят след Нинова. Точно това е базата за силата и влиянието на един партиен лидер - да те следват хилядите, да ти вярват, да ти виждат кривиците и да ти прощават, а ти да искаш непрекъснато да се доказваш, че може да ги водиш и да ги закриляш. Това постигна Нинова за тези четири години, в които се опита и реформа в партията да направи, и устав да промени, и пряк избор, както е в повечето европейски леви партии, да наложи.

 

ПРЯК ИЗБОР НА ЛИДЕР

Сега последният им коз е да провалят именно прекия избор на 12 септември, за да може "после конгресът да решава". С обяснението, че явно "БСП не е дорасла за прекия избор", както призна лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Не знам дали осъзнават тези "водачи" какъв удар върху партията нанасят с такива оценки, които звучат като обвинения. И то в навечерието на вота. Защото не партията е недорасла, а те са неспособни или по-скоро не им изнася прекия вот - очи в очи с редовите членове, а не издигане чрез тайни договорки и заемане на постове с десетина гласа разлика.

Пред съпартийците си на срещата на БСП-София Калоян Паргов посочи, че смисълът, който е вложен в прекия вот за председател, е да се случи състезание на идеи между различните кандидати в разговор за БСП и за България.

Да, това не се случи.

Защото всички опоненти на Нинова се чувстваха сякаш задължени да говорят само срещу Нинова. От тях не чухме нито една нова идея за развитието БСП или за бъдещето на държавата. Слушахме само колко лоша е Нинова, какъв ужасен характер има, какъв диктатор е и как е разделила партията. Както казва Маргарет Тачър: „Дори моите критици да ме видят да ходя по водата на Темза, ще кажат, че е защото не умея да плувам.“

В отговор - на всичките си срещи из страната Нинова говореше за икономика, за решаване на социални проблеми, за планове, осигуряващи за стабилност и растеж, за демографска криза, за водна и горска мафия, за алтернативен на сегашния модел на управление в здравеопазване, образование култура, екология, земеделие, транспорт, за високи технологии и запазване на парламентаризма.
Срещу никого от съперниците си Нинова не каза лоша дума. Призоваше партийният актив само за едно: "да не се поддава" на внушения за негласуване. 

 

АКО ИЗБОРЪТ СЕ ПРОВАЛИ

Провалът на прекия избор за лидер би било невероятен удар върху имиджа на БСП - значи столетницата не може да си проведе един вътрешен избор, пък иска държавата да управлява - ще кажат всички, ако това наистина се случи на 12 септември.

Проваленият "експеримент" (по думите на Красимир Янков) ще бъде провал не за Нинова, а за левицата в България, ще бъде знак за нейната незрялост и неспособност да се самоуправлява и оттам да управлява и страната. И това ще е предателство не толкова към БСП, колкото към България в момент, в който държавата има крещяща нужда от силна левица, от консолидирана социалистическа партия.

Дали отчитат това противниците на Нинова? Едва ли, ако се съди по действията им. Нараненото его е по-силно от всичко - в него няма мисъл за общото.

След като се оттеглиха от кампанията Валери Жаблянов и Красимир Янков призоваха тези, които искат да гласуват за тях, да не го правят, с тезата, че техните гласове може да не бъдат отчетени съобразно тяхната воля. А пък Нинова беше обвинена, че прави "сепаративни срещи, в които, вместо да се говори за идеите на партията, програмата и състоянието ѝ, се поставяха разделителни линии и се обвиняваха обекти", по думите на Янков.

Ако пълните зали из цялата държава са "сепаративните срещи" на Нинова, то тогава как да се нарекат събиранията по хотели и хижи, където "съзаклятници" нареждат: или гласувате за мен, или изобщо не гласувате, за да не вдигате нивото на вота! 

А пък Кирил Добрев дори обяви слоган на общия фронт "Всички срещу Корнелия Нинова": "Дайте да я бием по нейните правила!"

Ами бийте я, ако можете - бийте я с пълни зали, с авторитет, бийте я с лидерство, а не с празни маршалски раници!
Странно е, защо досега кандидатите за лидер на БСП не обявиха общ фронт срещу ГЕРБ, а го правят срещу Нинова! Кой е истинският им противник? И защо?


Обвинението, че в кампанията всички останали кандидати са били "неравнопоставени спрямо настоящата лидерка", звучи смешно. Защото никой не пречи на никого да събере симпатизантите си, да обходи държавата, да изложи позициите си, да бъде интересен за медиите.
И тук ще цитирам коментари от стената на Калоян Паргов във Фейсбук, защото те отразяват общото настроение в партията в момента:
Петров Георгиев Иван: Към кандидатите за стола на Нинова: Дори когато усещате, че нямате доверието на членовете на партията, бъдете мъже, а не...
Или

Ani Kalcheva: Хаха, и нов устав си направете като новата конституция на ББ. Оставете членовете на Партията да направят своя избор или карате по мафиотски - шубето е голям страх".

 

БИТКАТА ЗАД КУЛИСИТЕ

Повече от сигурно е, че какъвто и да е бъде резултатът на 12 септември, той ще бъде атакуван, обжалван и до конгреса, а и на самия конгрес върхушката в БСП ще се влачи във вътрешно-партийно изпепеляване, докато партията наистина не бъде блокирана. Това ще е продължение на войната, ескалиране на напрежението, отнемане на енергията на БСП в момент, когато трябва да мисли за проблемите на държавата. Едно публично ритуално политическо самоубийство с цел да се определи кой да води бащина дружина.


Битката зад кулисите ще бъде жестока. Казват, че ходът с отказването на Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров е инспириран от кръга около Георги Гергов като целта е ниска активност и внушение за служебен вот.

А пък след това на конгреса - или Станишев се връща начело в БСП, или Паргов сменя кабинета си на "Леге" 10 с този на "Позитано" 20.

За този сценарий обаче пак ще е нужен "общ фронт срещу Нинова", защото, спечелила веднъж партията, няма как да бъде отритната от конгреса. Това просто ще вдигне БСП на крак и ще помете "елита" ѝ. 


За да бъде легитимен проведеният вот в събота - до урните трябва да отидат над 50% от членовете на БСП в цялата страна. Ако избирателната активност е по-ниска - гласуването ще е невалидно. Ако е валидно, но никой от явилите се кандидати не получи поне половината от вота - ще има втори тур след седмица, гласят правилата.
Тези правила са приети от всички, гласувани на конгрес. И да се оспорват три дни преди вота, да се говори за "опорочената процедура", е наистина бягство от страх. Страх заради личния провал.

Провал на изборите, предупреждава Нинова, ще вкара БСП във вътрешнопартийна криза.
Можем да прогнозираме размерите на тази криза - разцепления, лидерски крамоли, обезсилване на столетницата.

Виждали сме го в десницата.

Вероятно идва редът и на левицата.

Ако преди това не дойде разумът и чувството за самосъхранение, което БСП винаги е проявявала в критични за нея моменти.

Днес пловдивският соцводач Георги Гергов посочи избора в събота като "решаващ момент за БСП. Тогава ще бъдат забити жалоните, които ще определят съдбата и бъдещето на партията“.
Прав е!
Въпросът е кой как в БСП вижда това бъдеще. И най-важното - как го виждат редовите членове на партията. 

 

И се връщам отново на Желязната лейди, която винаги е вярвала в силата на доброто, и проектирам нейните принципи за държавата върху отговорността на БСП днес: „Когато управляваш страна като Британия  (б.а. БСП) – силна, с водеща роля в световните (б.а. вътрешните ) отношения в добри и лоши времена, страна, която е винаги надеждна, то трябва да си железен. Това, от което Британия (б.а. БСП) има нужда, е желязна лейди.“

 

Дали БСП ще го разбере, ще видим на 12 септември.

http://epicenter.bg/article/Valeriya-Veleva-/226625/11/0?fbclid=IwAR26lsQOq7q1wuyTi32a4YSPTHfbh65T_AtcFQvHNg2SzzRVoPjPxs8iMpw

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...