Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Премеждията на истинския компютърен маниак

Featured Replies

Здравейте, уважаеми съфорумци !

Този път реших да изложа много интересен случай, който със сигурност ще накара куп IT-колеги да се усмихнат доволно.Правя го, за да уважа най-трудната и сериозна професия в света, за ежедневните герои, които работят за 10 % от реалната цена на труда.

Макар вече да съм в друг бизнес, приех да погледна един стар компютър (GB 7VT880-PRO, 3GHz, 1,5 GB RAM), макар да бе събота, на важни хора не се отказва.Windows xp32, в плачевно състояние го заварих-смешният NOD32 не знаеше какво да прави, и имаше куп инфекции, и странно поведение от страна на машината.1 х 80GB, 2 X 250GB HDD, уверих се кой е системният диск, и съответно дял, и-и...син екран.Добре, гледаме температурата на системата-в нормите, давай да пускаме memtest86+...Измина един дълъг час, че и повече, аз изпратих миньончето, с което бях, у нас да ме чака, върнах се-наред е.Куп partition managers изобщо не стартираха, windows xp/vista/7 зависваха по средата.Изминаха два дълги часа, отново нищо.Отварям машината, пулих се, гледах-няма прецакани кондензатори, кабели, спрели вентилатори, нищо нередно тук.Стана късно, отложих за другия ден.

С бодра крачка на другия ден, въоръжен с двойно повече програми, 1.8" bootable външен твърд диск, с куп спасяващи програми, продължих.Предишните ghost image files, които по правило пазя на всеки компютър, който съм правил, даваха грешка и не стартираха, въпреки integrity check-successful.Хайде, отново два часа минаха.Стартирах последователно philka live cd, hiren mini windows xp, Dreamlinux Gnome 3.5, с надеждата да вляза и да видя какво става в тия дискове-никакъв успех.Имаше странно шумене, долепих ухо, но не бе от твърд диск, а от оптичното устройство, и дисковете бяха надрани вече.Зарадвах се, че съм открил проблема, и сложих дисковете последователно в другото оптично устройство на компютъра-малко по-добре, но пак всичко зависва.Еми, нямах никакви резервни части със себе си, да не съм ходещ антикварен сервиз...Отново един час мина.Последователна провека на pci 2.2 платките, и на дисковете, изключвах ги едно по едно, всички комбинации-отново няма успех.Бре! Хайде двайсетина програми за тестване и диагностика на системата-пак няма успех.Накрая, с огромен зор, инсталирах windows 7 trial, и ми даде при рестарт-boot manager is not installed.(Е, с`а ти... фамилията) Подкарах като по чудо windows live cd, и внимателно трих куп програми и игри, които бяха непълни, неправилно инсталирани, и нямаше да тръгнат при нова инсталация, защото имаше много важна информация на компютъра, и трябваше много да се внимава.Минаха цели часове.Изключих един по един твърдите дискове, за да остане само системният.Прехвърлих всичко на друг диск, рестарт, MBR work-4-reset MBR to zero! Наново активен дял, нови дялове, чиста инсталация, треперещ от преумора, и всичко заработи като песен.Само аз си знам как се чувствах, сякаш някой ми е тряснал 3 нокдауна в един рунд, прибрах смачканите 70 лв, които ми подаде собственичката на компютъра, и по пътя към вкъщи си мислех и разсъждавах какви познания трябва да имат колегите, и колко години трябва денонощно да съживяват мъртви машини, за да изкарат едни пари, които сигурно и общ работник на строежа, който няма отговорност, би ги взел...И колко други професии има, които аз не познавам, които също са тежки и неблагодарни, мизерно заплатени, и що за несправедлив живот-некоя пикла с къса пола се омъжва за милионер (познавам такива), и се мисли, че е по-голяма от Света Богородица...И как никой не би се справил с такова предизвикателство, заради време, пари, и защото машината, макар и фурор за времето си, вече се води антика..Накрая си спомних за жалките "клокърчета" в hardwarebg и други такива форумчета, където разни хлапаци, научили наизуст някакви настройки, без грам опит, се имат за световни шампиони...(Добре, че някой такъв не попадна на тоя компютър, представям си какво би станало).И толкова програми, и скъпа техника, и време-как съм успявал преди да работя и да спасявам разни машини...Не зная как съм издържал на това...Накрая се връщаш вкъщи, нямаш сили да включиш новия си компютър, и да наместиш чисто новия receiver +5.1 колони, с цел да поразпуснеш над Street Fighter 4 online, с hardware doby digital sound...и оттам нататък не помниш как си заспал, и се чудиш защо си приел тази задача-от уважение към професията и важните бивши клиенти, от опасения, че малцина биха се справили с такава геройска задача, или от носталгия...Накрая, последното, което си спомням, беше предаването "Everyday heroes".Да, със сигурност има много хора, които всеки ден са герои...просто по навик.

P.S Дано ви е било интересно, аз се напънах да си спомня всички стотици, а сигурно и хиляди комбинации, които прехвърлях през главата си, за да оправя машината, но си спомням много малка част от всичко това....

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Моите съболезнования към компютъра. Както и към всеки друг попаднал в ръцете ти.

Ако ти отговаряш на представата на обикновения потребител за средностатистически техник, то тогава нищо чудно че хората ги е страх да идат при майстор. Щом описаното ти е рутината за диагностика/ремонт хайде моля те стига се назовава "спец" - петниш нормалните хора по света.

Ще разкажа кратка случка която странно ми напомня за теб:

Търсим си техник. Поканвам един герой да дойде да поработи 2-3 часа, да видим какво може. Давам му машинка с котлон 1600 някъде, 30гиги макстор, гигабайтско дъно и т.н. Споделих му че предполагам че има хардуерен проблем, да провери и че крайната цел е да се инсталира Win XP. Човека каза "Добре, разбрах", позяпа го там нещо и почна инсталация. След около пет опита успя да зареди от оптично у-во. След като мина дяловете го накарах да събере конфигурация на хартия от типа геймърска, до 1000 лв без монитор. От време на време го питах как върви инсталацията, компютъра и монитора през цялото време бяха до него, и той ми казваше че всичко е ОК. След около 3 часа, около 2,5 от които сетъпа пишеше 35 minutes remaining го изпратих да си ходи по живо по здраво.

През цялото това време бях доста зает и само хвърлях око от време на време, колкото да видя че човека хал хабер си няма защо компютъра се мотае толкова време. След кратка игра излязоха следните проблеми: +12,8 волта, надути кондензатори в захранващия блок, едната плочка памет даваше грешки, твърдия диск имаше доволно много лоши сектори и прилична температура от типа 45+ градуса.

----------------------

Твоят случай не е интересен, по-скоро е ежедневие за колегите ми. И поне аз се подсмихвам снизходително и със съжаление.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

1000 лв. и без мониотр са си малко за сериозна геймърска машина... :angry::):speak: .

Грешката е твоя.

То,че за 1500 са малко сериозно геймърските...

Ако ти трябва МАКСИМУМ възможна и ектремна гтрафика и всичко на амкс...най-малко 2000 лв.

А тиз а 1000 търсиш геймърски...OMG

1000 лв. и без мониотр са си малко за сериозна геймърска машина... :angry::):speak: .

Грешката е твоя.

То,че за 1500 са малко сериозно геймърските...

Ако ти трябва МАКСИМУМ възможна и ектремна гтрафика и всичко на амкс...най-малко 2000 лв.

А тиз а 1000 търсиш геймърски...OMG

абе дали мен ме е хванал свинския грип, или ти не схвана целта на занятието?

абе дали мен ме е хванал свинския грип, или ти не схвана целта на занятието?

Човекът някъде е прочел "сериозна", при положение, че е написано просто "тип геймърска".

@go6o_kara - интересно ми е от чисто любопитство - според теб как трябва да работи един специалист? 

...

Не ми е професия, но аз бих се справил с инсталацията и всичко останало за час... Елементарен проблем - CD-то... Аз за това ползвам само флашки за инсталация, LiveCD-та и т.н. И 70 лв. са си доста много за час работа, откъдето и да го погледнеш.

• Автор

Явно никой не е разбрал какво говоря, нито ми е чел темата.Първо, машината имаше 2 x DVD-RW, и от двете беше почти еднакво.Инсталация от USB HDD/Flash също не върви.Нищо му нямаше на дъното.Не зная какво общо имат конфигурациите за тия пари, аз не продавам компютри.Няма да коментирам надутото отношение на go6o, който нищо не е разбрал от темата.Имаш 2 оптични устройства, 1 usb flash, 1 usb certified hdd, и четирите се дънят.Ако темата не ти е интересна, можеше просто да не пишеш в нея.Ясно съм написал, че съм отишъл нагости, не съм бил в сервиз, описал съм и с какво разполагам.Какви хардуеърни проблеми, какви 5 лв...Този случай е изключително завъртян и сложен, то, не ти е едно C:, едно D:, и да се чудиш що не става.MBR прецакване имаше, не знаеш точно кой хард прави ядовете, хардовете, тъпкани догоре с информация, което налага да се пипа внимателно, и, ако нямаше външен хард, интересно какво бихте направили-споменах изрично, че десетки различни програми изобщо не разпознаваха дисковете, камо ли пък да ги оправят.Ако на Гошо му е интересен определен случай, нека да разкаже нещо наистина запомнящо се, и геройско, в противен случай просто е hater.Целта на темата не е мерене на...и ще помоля модераторите да вземат отношение.Първо, такова нещо като "майстор" при компютрите НЯМА, господинчо, това не ти е някаква си изолация, къщна, или строителна работа, там си има нива и степени, но явно ти дори не си и на първото стъпало.После, такива стари машини, които и производителят не ги поддържа, дори и с драйвъри, всяка една уважаваща себе си фирма ще ги откаже за ремонт, за някакви мизерни парици, като за времето, което би отнела, ще направят няколко нови конфигурации, една добра мрежа, ще докарат някой проект...сума по-изгодни неща има.Такива антики издъхват, и не е рядкост на някой да му изгори в ръцете машината, дето уж е само за смяна на LAN card.Включваш обратно щепсела-и няма никой...Аз по-скоро направих услуга, отколкото да ида за пари.Щом работиш в някаква си жалка фирмичка, където поправяте за професия такива машини, значи просто си един вехтошар.И да не забравя, можете да прочетете в Wikipedia що е то MBR, както и да препрочетете темата.Ако някой знае по-добро начало за диагностиката от 1.проверка на температурите 2.Memtest86+. 3.През това време внимателно оглеждаш всеки детайл по дъното, и конфигурацията-нека го каже, защото няма такова, но няма да приема разни haters да ми спамят темата.Освен обиди и лалане и някакви лаф-мохабет историйки за разни преживелици, не видях какво отношение имаш към темата, и не видях грам професионална аргументация.Дори ще помоля модераторите постът ти да бъде затрит.

P.S Не знаех, че cd-то (което всъщност е DVD, както и носителят, не знам дали правите разликата) може да причини проблеми и да прецака MBR, както и да попречи на removable media за инсталация.Много ви благодаря за професионалните "съвети" angry.gifthumbsdownsmileyanim.gifbaby.gif Надутото пишман-техническо лице няма нужния интелект, дори само за да проумее какво е било с тоя стар компютър, предвид, че съм го '"сдъвкал" и обяснил като за първокласник...OMFG...Опазил ни бог от майстори, чираци, търгаши и други подобниdevil2.gif

Човекът някъде е прочел "сериозна", при положение, че е написано просто "тип геймърска".

@go6o_kara - интересно ми е от чисто любопитство - според теб как трябва да работи един специалист? 

Най-важното с акъл. На второ, но не по важност място - с желание.

Как се прави диагностика на един настолен компютър?

-Очна ставка

-Проверка на напреженията на захранването. Отваря се и се оглежда за надути кондензатори. Дори и всичко да е ОК, при следващите стъпки ако се породи съмнение че не е читаво се подменя с тестово захранване.

-Тест на рам паметта. Програми бол, моят фаворит определено не е memtest и когато в Мост спрат да го използват ще вдигна наздравица.

-тест на твърдия диск, също така проверка на температурата му. Ако е висока - не се прави нищо докато не приключи теста. 

-тест за процесора - прегрява ли?

От тук нататък почваме да се занимаваме със софтуерни проблеми. Естествено горните стъпки се изпълняват когато преценим че има нужда.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Господина по-горе явно нямаше смелост осем дни да ми отговори. Имам нулево желание да се занимавам с господин Майстора, така че ще бъда кратък и надявам се няма да има нужда да повтарям.

Намери си някой от твоя род да си мерите каквото искате там. Не ме приравнявай със себе си. Благодаря!

• Автор

Странно защо, но не получих известие по-рано от днес за отговор.Господин майсторът не го наричай така, а, ако ще си ги мерим, не ми е в стила вече.Много бавно работиш явно, да не си на час? Първо, гледаш температурата в BIOS, това съм го казал.Настройваш first boot device, ако е нужно, гледаш напреженията на захранването, защото проблемът така може и за минута да се реши.Пускаш мемтест, или каквото искаш, след като на всички клокърски турнири това е фаворитът, явно си някакъв гений.Докато добре огледаш машината физически, част от теста вече е минала.Паралелно разпитваш клиента за информация.После, ясно споменах, че нямах нито сервиз в джоба, нито Националната гвардия-куп дискове с програми, една флашка и един специален външен диск.Виж колко излишни неща си написал, и с какви глупости губиш времето на хората.Симптомите за лошо захраване далеч не са тия, които съм описал, явно и тях не знаеш.После, съобщение за MBR, а тоя ми сменя захранването...Божеееееееееее......worshippy.gifАко наистина искаш да се докажеш, то не става с ниво форумен герой, а бъди полезен на хората, и нека други членове дадат отзиви за теб във форума.Къде беше ти, когато бе писана темата от подписа? Че и куп други такива има, но не стига мястото за линкове.Дори xActor е по-полезен и учтив от теб.Докато аз не съм останал впечатлен от кратките ти писаници, в стил телеграма, не съм ти и давал наклон..., нито съм те критикувал.Има много по-умерени потребители, и първият, за когото е сещам, е kmvasilev, например, или пък модераторите, до един, или пък всичките момчета в темите за видеокарти...Явно наистина се имаш за велик гадател.В момента не се сещам за авторите на конкретни пост-ове, за да ти кажа техните nick-ове.

P.S Не знаех, че cd-то (което всъщност е DVD, както и носителят, не знам дали правите разликата) може да причини проблеми и да прецака MBR, както и да попречи на removable media за инсталация.

Aaa. може, може. Аз докато инсталирах Mac OS X (опитите са свързани с десетки резети на машината) "замина" записвачката. И то по такъв начин, че БИОС-а даваше грешки при детектване, което пък от своя страна караше прехваления 7 да стартира по 20 минути. Докато СЛеопарда стартираше нормално въпреки проблемното устройство, просто не го показваше.

Не мисля, че причината е в МБР-а, просто в твоя случай е трябвало да ги махнеш и да тестваш. В краен случай прехвърли информацията чрез друга машина, форматирай само системния дял и си готов.

А като цяло е видно, че проблема си е изцяло в Уиндоус и тъпия му начин на разпознаване на устройствата при стартиране.

Редактирано от rvp (преглед на промените)

• Автор

Е, това и направих, нарочих си един от дисковете, изключих другите, от нарочения прехвърлих всичко на друг диск, reset mbr to zero, и оттам нататък с нови дялове.Но всички версии на windows пробвах, и от външен диск-пак същото.В твоя случай не съм компетентен, и мога само да те похваля, че си се справил, тъй като наистина си нямам много понятие от MAC OS.Изобщо, лошото е, че това са едни хипер-странни, частни случаи, които звучат недостоверно от която и да е гледна точка, и много им е лесно на разни самозванци като go6o да дават акъл след дъжд.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.