Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Влага!

Featured Replies

Здравейте!

Предварително се извинявам ако темата не е където трябва. Просто не намерих по-подходящо място.

И така. Проблемът ми е следния. Живеем в апартамент /панелен/. Отопляваме се на централен ТЕЦ. От както сме се нанесли /4-5 год./ непрекъснато има влага.

* Под леглата /под дюшека/ - направихме дупки, надигнахме ги, но пак се мокрят.

* По прозорците /PVC дограма/ - вечно се мокрят

* В един от ъглите /където са въпросните легла/ - интересното е, че само в този ъгъл има влага. Сложихме влагоуловител, сложихме изолация /само на 1 метър от пода/. Сега избива от нея нагоре. Също така едната ни стена има вътрешна изолация, а другата - не.

Надявам се да ми дадете съвет.

Благодаря предварително!

До колкото знам трябва често да се проветрява помещението. Колкото до влагоуловителя, моя началник има, купен от Метро за около 250лв. Казва че се е спасил от влагата.

- интересното е, че само в този ъгъл има влага.

Трябва внимателно да се огледа и провери дали няма от някъде теч. Може да сълзи от тръба на питейната вода, може да сълзи от мръсните тръби но ми се струва, че от някъде идва тази влага. Не е от конденз или интензивно готвене. Мръсна задачка е но трябва да се намери източника на влага. Може от горния етаж дори да идва, на един колега му е текло през контактите на тока няколко пъти. Неприятна история, дано не е свързана със съседите, че става още по... :write a letter:

да не си сушиш дрехите в стаята :write a letter: питай съседа от отсрещния апартамент как е при него 

Аз съм сложил клапи на дограмата,които позволяват проветрение на помещението ! GeCCo-иновативен продукт за контролиране на климата в помещението-така го потърси в Гугъл ! Става за всякакъв вид PVC дограми и струва около 15 лева бройката.

Ако този ъгъл е външен, бас слагам че всичко идва от фугата! Едно запушване на фугите понякога се оказва много полезно и евтино във сравнение със ремонтите които се правят по принуда заради влагата. :)

Да,наистина при панелните жилища,фугите са причина за много главоболия.

ФУГИ

• Автор

Много ви благодаря за бързите и точни отговори. Забравил съм да спомена, че точно този ъгъл е външнен /едната стена е на БАНЯТА, а другата - външна/. Също така водата избива отдолу - нагоре и ако не го изсуша продължава да расте нагоре. Под нас от няколко месеца не живеят хора. Също така това се случва само сутрин, и то през зимата!. Ще разгледам посочените от вас решения. Може ли да ми дадете отговор за леглата?

Благодаря!

Вътрешната изолация е голяма простотия в подобен случай (с панели). Помисли за саниране! Проблема ти идва от точката на оросяване, която се появява на вътрешната стена. Т.е. външната и вътрешната температури, според парциалното налягане, влажността и налягането достигат достатъчна разлика за да се образува кондензат. Същото, което се появява по стъклата на автомобилите, когато вътре е топло, а вън студено. Обикновено хората се допитват до специалисти, когато слагат дограма, за да си подсигурят необходимата инфилтрация на помещението. Временно решение на проблема е да обдухваш стената с малък вентилатор (90 mm перка ще е достатъчна за един ъгъл), за да разкараш влагата.

• 2 години по-късно...

Някой може ли да предложи конкретен модел влагоуловител от който е доволен? Цена около 200лв.-250лв.

Влага - голям, да не кажа почти неразрешим проблем. Причините са много и ако задълбая, сигурно ще изпиша 4 - 5 страници. Станах спец защото дълго време водих борба с влагата, използвах доста скъпи и иновативни решения и все пак, не мога да кажа, че съм я преборил. Най точно описание е дал PhrozenCrew на случващото се, а то се дължи обикновенно на конструктивни особенности на сградата. Борбата трябва да е комрексна, с решаване само на 1 проблем не се постига почти нищо. Много е важно помещението да се вентилира правилно, типъ на прозореца на дограмата също е от значение, правилно изпълнена изолация. Особенно внимание трябва да се обърне на трегери, противоземетръсни шайби, фуги и пеукнатини в панела при панелните жилища, не е без значение и етажа т.е първи или последен етаж - при последните етажи проблема се обостря Както писах в къщи много се блъсках над проблема и честно казано, проблема влага ми се появява на най невероятни места. Влагоабсорбаторите са решение, но полвинчато. А както вече писах е необходим набор от решения. Поствалите по горе също заслужават да се обърне внимание на написаното от тях.

Редактирано от Фен (преглед на промените)

И все пак ми трябва някой модел който да е добър от към качество-цена.Трябва ми за вътрешна стая с размер 3.5м. х 3м.

Винаги съм се кефел на българина....напраска модна дограма с Ка, Бе и Жньиъ стъкла....после санира с квото му падне като евтина оферта........и току цъфне у некой форум да пита къ да си чува влагата :D

За начало, предвидените 200-250 лв за влагоуловотел (добрите и функционални почват от 800 нагоре) ги вложете в сушилна машина- ще останете учудени, как след центрофугиране на прането в контейнера на сушилнята се събират 8-10 литра вода. ще отпадне завиването на радиаторите с мокро пране.....

После проветрявайте редовно, след спане в жилището/стаята.....или винаги след като е имало престой на повече от 1 човек в дадено помещение.

За справка, един човек издишва 2 литра влага за 24 часа...като си купиш влагоуловител, можеш да тестваш ;)

...и не на последно място, не знам с какво се отоплявате, но трябва да работи целодневно...намалянето на режима на отопление, води до режим на кондензиране....

...латекса също е причина за конденз, ма нема начин да го остържете и намажете с вар ;)

Физиологическата влага, отделяна при метаболизма на човек, е 30 - 100 г/час.

Кулинарна влага - 2-4 кг/ден (без активен аспиратор).

Хигиенна влага (пране, сушене, къпане) - естествена вентилация - 4-6 кг/ден.

Влага от растения, аквариуми, фонтани, водни стени и пр. - твърде много, в зависимост от температурата 0.2-0.8 кг/ч.м2.

Ако има капилярна земна влага, навлизане на влага през панели, пукнатини и пр., тя съответно се добавя.

Практически отделяната влага е 8-9 л/24 часа, при мен е толкова.

Поддържането на относителна влажност под 65 % е възможно да се осъществи чрез влагоуловители - ел. мощност 180-200 Вт, шум 26-28 dB, за производителнотст до 12 кг/24 ч. Интересен и многозначителен факт е, че водещият USA-производител на dehumifiers откри завод с огромен капацитет в Полша.

За отделяне на излишната влага чрез вентилация (проветряване, естествена вентилация, механична вентилация) на 1 кг вода са необходими 300 кг въздух, или проветряване 7-8 пъти дневно; кратността на въздухообмена може да е 0.3 -0.5.

Редактирано от rulom (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Аз си суша дрехите в стаята (в общежитие съм) и за секунди просто избива конденз по прозорците (навън е студено). Отварям докато се изсуши конденза и после пак затварям (не умирам от студ, а и си обновявам въздуха в стаята). Имам на вратата към терасата едно нещо (не знам как се казва) с цел да минава въздух, но не работи особено щом става такъв конденз. Влагата не е довела до мухъл при мен, но забелязвам, че на плодове/зеленчуци на стайна температура им е доста топло (супи и други такива ако не ги сложа в хладилника на сутринта са развалени) и банани (това като пример) които купих вчера днес бяха меки (узрели)... Правете си изводите. Дограмата е 1 стъкло, дървена дограма (под прозорците е като фазер с кухина - почуках да видя, не е тухла) държи топличко :-) )

• 2 седмици по-късно...

Ха приятел аз от много дълго време се борех със влагата .  Така аз така правя ако имаш деца ги заведи за 2 дена на село през това време вземи един препарат напръскай мухала после замажи със 1 боя замазваш към 5-6 пъти стената където има мухъл . Това го правя всяка зима и се отървавам от това нещо мухъл. Опитай приятел  :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.