Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за напрежения по +12V,+3.3V,+5V

Featured Replies

Захранването е Fortron Blue Storm II 400W,дъното EP45-UD3R.

Нормални ли са стойностите,че от известно време съм го нарочил(захранването)...

до сега не съм видял програма да мери напрежения вярно - освен на старото ми дъно и то не всичките (но като смених захранването и стойностите се смениха, а от уреда си бяха същите)... та моя съвет е - измери ги с уред (програмите и биос не мерят варно напрежения... температури може и да мерят ама не и напрежения...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Специално Everest ме съмнява и температурите да мери вярно - и на двата ми компютъра различните версии ( е две само) дават различни температури.

Отклонението не трябва да е повече от +/- 5% ако отчита правилно евереста , захранването е наред! Аз повече вярвам на данните от биоса :)

• Автор

Нямам мултицет или друг уред.Това е от компютъра на хлапето-хвърлям му от време на време по едно очо...От няколко месеца перката на захранването започна да издава неприятни звуци,но само при по-сериозен товар-иначе си е тихо.Тия дни му сложих UPS Proflex PRD-N1000 и шумовете от захранването значително намаляха.Гледам входящото напрежение варира от 225 до към 237/240V,изходящото е бетон:220V.

Та верни или не,коментирайте ги моля!

http://prostarele.en.alibaba.com/product/202639630-50013178/Proflex_LCD_Display_PRD_N_Series_Offline_UPS.html , това ?(модел 4)

стойностите на напреженията , на захранването ги следи от биоса...

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

Та верни или не,коментирайте ги моля!

Само коментарии и съвети без пари да искаш rolleyes.gif Не зная защо си взел точно този юпиес, аз бих ти препоръчал например този - цък С функция AVR (Line Interactive with voltage regulation) и по-модерна електроника за същите пари (почти). Батериите са едни и същи в повечето евтинджоси и нисък клас устройства и зависи от късмета преди всичко. Захранването на компа също не е по мой вкус но и за него е късно за съвети. Напреженията са добре на пръв поглед. Отвори капака на компа и опитай да разбереш защо и от какво шуми перката ? Износено е лагерното му тяло, компа е натоварен с тежка игра, прегрява от лошо обтичане или какво ? За да си спокоен и да знаеш точно как стоят нещата. Би следвало да няма почти никакъв шум при ненатоварен комп. Успех wink.gif

п.п. груба правописна грешчица

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

По това което показва еверест - захранващите напрежения са си ОК - въпроса е обаче че всъщност може да не са верни и истината да е съвсем различна. Просто погледни в BIOS за сравнение и тогава може да се коментира нещо повече. А елементарни, евтини и достатъчно точни уредчета за мерене на напрежения има и в магазините по 1 лв.

П.С. може да се каже, че вентилатор на захранване много рядко прави проблем - виж другите - на процесор, чипсет или на по- евтините видеокарти дават чести проблеми, дължащи се обаче преди всичко на прах - със смазване по правилен начин им се удължава многократно живота.

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

По това което показва еверест - захранващите напрежения са си ОК - въпроса е обаче че всъщност може да не са верни и истината да е съвсем различна. Просто погледни в BIOS за сравнение и тогава може да се коментира нещо повече. А елементарни, евтини и достатъчно точни уредчета за мерене на напрежения има и в магазините по 1 лв.

П.С. може да се каже, че вентилатор на захранване много рядко прави проблем - виж другите - на процесор, чипсет или на по- евтините видеокарти дават чести проблеми, дължащи се обаче преди всичко на прах - със смазване по правилен начин им се удължава многократно живота.

Само,че на евтини мултицети от по 5лв може да се разчита толкова колкото и на програмите.С тях може да установиш има ли напрежение ,но не и да вярваш на показанията...

Освен това незнам от къде си извади извод ,че вентилатора на захранването не прави проблем.Както и другите вентилатори и той има триещи се части,и той е изложен на прах и температура(още повече ,че повечето готови машини нямат изкарващ вент и всичкия топъл въздух минава през вентилатора на захранването...)

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

• Автор

kmvasilev, този UPS го взех за 90лв. :yanim:

В BIOS напреженията са в същия диапазон,както и в Еверест-с малък толеранс.

Ванка,сигурен съм,че е от перката на захранването-проверено!Компютъра се лъска при нужда,както и захранването.

Въпросът по-скоро беше какви са допустимите отклонения...

kmvasilev, този UPS го взех за 90лв. :yanim:

В BIOS напреженията са в същия диапазон,както и в Еверест-с малък толеранс.

Ванка,сигурен съм,че е от перката на захранването-проверено!Компютъра се лъска при нужда,както и захранването.

Въпросът по-скоро беше какви са допустимите отклонения...

ми естествено.. той там гледа... а уреди за мерене - има по 6лв (не са мого точни, ама при напрежения до 20 волта ще са - грешката е %от обхвата - по малък обхват по малка грешка ... щото на повечето уреди е 1,5% от обхвата + 1 цифра - ще рече че ако мериш на обхват 20волта и уреда е с 4 цифрен индикатор: 19.99 грешката става +/- 0.3 волта + 0.09 и ако измери 20 волта реалното ще е между 20.39 и 19.61 волта, ако мериш на обхват 20 волта и измериш 10 волта грешка 1,5% е 0.067 +0.09 и мериш межди 10.076 и 9.924) моя уред е бая по-скъп и грешката му е 0,5% (+/- 0.5% RDG + 1D или 0.5% от reading/прочетеното + 1digit/цифра) - при мерене на 1000 волта, това са 5волта...

ако знаете как биос мери напреженията ще разбрете що не мери вярно, а принципа е цифров - ама от най ефтините - мери се времето за което се зарежда примерно малък кондензатор - за това и подскачат стойностите... едно време бях правил с pic16 схема да мери напрежение -по тоя начин кондензатор се зарежда през резистор и се мери времето за което нивото става от 0 на 1-ца (процесора провеверява на всеки цикъл на програмата дали е станало 1-ца) примерно 0 е до 5 волта, а 1 е над 5, като стане 1 кондензатора се разрежда от транзистор и брояча на цикли се нулира и пак така... и примерно пускаш 12 волта през резистора към кондензатора и той се зарежда за 50мс (еди си колко цикъла), ако пуснеш 12,5волта ще се зареди за 55мс (еди си колко цикъла)... за това мерете с уред...

п.с. няма как напреженията да завистя от вентилатора...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Евтините мултицети мерят достатъчно точно - поне тоя тип - постоянно напрежение. А за вентилатора на захранването (а не както прочетох по- горе "захранването на вентилатора" :) ) си вадя извод от миналите през ръцете ми доста захранвания. Не отричам, че случая може да е от редките изключения, но и така да е, почти сигурно е, че едно чистене и смазване ще оправи проблема.

• Автор

Благодаря на всички!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.