Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

кое е по бързо HDD или SSD

Featured Replies

• Автор

въпроса ми беше дали ще издържи MLC-то 2-3 години без да се скапе.....говоря на PC,не на Laptop..... :D

• Отговори 50
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• ооо, няма шанс !!! Това може да е вярно за някои професионални решения, но в никои случаи за десктоп вариантите. Особено не важи за масовите MLC, където след 10 000 презаписа трябва всеки момент да го

• http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive така че си остават далеч назад от твърдите дискове... между 1000 и 10 000 записа на сектор - правят се за нула време, особенно със помощта на swap фай

• "Професоре", знаем, че ти си най-великия. Обясни го на тия глупаци от Apple, че да си изтеглят цялата продукция от пазара след това твое поредно "научно откритие". И кажи на OCZ, че са аматьори, що

въпроса ми беше дали ще издържи MLC-то 2-3 години без да се скапе.....говоря на PC,не на Laptop..... :D

Мноого повече ще издържи, спокойно.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

Flash-memory drives have limited lifetimes and will often wear out after 1,000,000 to 2,000,000 write cycles (1,000 to 10,000 per cell) for MLC, and up to 5,000,000 write cycles (100,000 per cell) for SLC. Special file systems or firmware designs can mitigate this problem by spreading writes over the entire device, called wear leveling.[33]

така че си остават далеч назад от твърдите дискове... между 1000 и 10 000 записа на сектор - правят се за нула време, особенно със помощта на swap файла... (на Single Layer Cell са 100 000 - пак не е е малко, далеч от твърдите дискове)

цената на SDD никога няма да е конкурентна на цената на твърдия диск (просто технологията както и да напредва си е обработка на силиций със ецванията и полагането на слоевете и опроводяването...) ако MLC се ползва за торенти няма да издържи повече от 2 години и то с много късмет...

ако MLC се ползва за торенти няма да издържи повече от 2 години и то с много късмет...

"Професоре", знаем, че ти си най-великия. Обясни го на тия глупаци от Apple, че да си изтеглят цялата продукция от пазара след това твое поредно "научно откритие".

И кажи на OCZ, че са аматьори, щом не са го знаели това, а тръгнали да пускат SSD драйвове на пазара, без да се допитат до теб.

Другите няма и да ги изброявам, те са съвсем под интелектуалното ти ниво.

• Автор
;) е добре де един ми казва няма да издържи и 2 години,друг казва ще издържи и повече.....пълна убърквация sad.gif

Редактирано от blackarcher (преглед на промените)

Съгласен съм с v2.0. Според мен, конвенционалните твърди дискове постепенно ще бъдат изместени от SSD и до няколко години, м/би 5-6, съвсем ще изчезнат, както се случи с флопито и други остарели технологии. SSD много ясно е бъдещето, но и настоящето, а хората, притежаващи такива дискове са доста, дори и тук (всеки с EEEPC 701 и 901). Сериозно се бях замислил лятото да инвестирам 300 лв. в един такъв, именно защото съм убеден, че в настоящия момент имат много по-голям живот и са многократно по-сигурни от обикновените хардове.

Flash-memory drives have limited lifetimes and will often wear out after 1,000,000 to 2,000,000 write cycles (1,000 to 10,000 per cell) for MLC, and up to 5,000,000 write cycles (100,000 per cell) for SLC. Special file systems or firmware designs can mitigate this problem by spreading writes over the entire device, called wear leveling.

As a result of wear leveling and write combining, the performance of SSDs degrades with use.

Компонентите с движещи части все повече се избягват в електрониката, защото устройствата стават все по-мобилни и по-мобилни (новият iPad страшно ми допада като идея за подвижен офис). Скоро съм сигурен, че ще се измисли алтернатива на вентилаторите (капсуловано течно охлаждане с реактивни химикали, да речем) и на CD/DVD устройствата и носители, но това няма да е толкова скоро.

CD/DVD-то присъства съвсем случайно на моя компютър, а единствените вентилатори в компютъра ми са тези на кутията. Prolimatech Megahalems се справя отлично с охлаждането на E8400, а за тази карта съм сложил един вентилатор на долния слот, но го пускам само при натоварване.

Floppy все още се ползвУва...Дори си имам 10 здрави форматирани дискети.Оптичните устройства също няма да изчезнат-Когато искаш да запишеш нещо временно, ползваш флашка, но когато искаш да го съхраниш за дълго ползваш CD/DVD. Да сте видели игри на флашки?Защо всички лицензирани програми се разпространяват на дискове?По-евтино е :wub:

За битката HDD vs SSD-HDD ще съществува още дълго-Вижте, постоянно излизат нови модели HDD, има вече 5TB модел на WD например.SSD са скъпи и все още няма такива с достатъчно голям капацитет на прилична цена и с добро качество.За мобилни устройства може и да са малко по-добри, но за настолни компютри HDD е по-добър.

Интересно има ли SSD, който да ползва ATA интерфейс?Едва ли...

П.П Това е мое лично мнение. С него не искам да влизам в пререкания с други потребители

Редактирано от Гост (преглед на промените)

П.П Това е мое лично мнение. С него не искам да влизам в пререкания с други потребители

Има ето го :http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=627

Floppy все още се ползвУва...Дори си имам 10 здрави форматирани дискети.Оптичните устройства също няма да изчезнат-Когато искаш да запишеш нещо временно, ползваш флашка, но когато искаш да го съхраниш за дълго ползваш CD/DVD. Да сте видели игри на флашки?Защо всички лицензирани програми се разпространяват на дискове?По-евтино е :wors:

Да, може и някои да ползват Floppy, но тъй или иначе, тази технология отдавна умря... Даже като цена на мегабайт е страхотно неизгодна. CD/DVD отдавна не ползвам, м/би от поне 2 години. Имам няколко 8 Гб. MicroSD карти и много 1,2 и 4 гб. с едни малки четци. 8 Гб. флашка ми побира абсолютно всички по-важни неща и програми, че и остават още 3 Гб. свободни... Всички важни неща ги държа на тези карти, като почнеш от софтуер и портативни програми, та до Windows инсталации, бекъпи и документи, но това е що се отнася до мен, иначе много ясно, че още дълго време ще ги има, защото като цена нямат алтернатива за сега. Музика, филми и т.н. си ги държа на един от дисковете - място имам достатъчно.

За битката HDD vs SSD-HDD ще съществува още дълго-Вижте, постоянно излизат нови модели HDD, има вече 5TB модел на WD например.SSD са скъпи и все още няма такива с достатъчно голям капацитет на прилична цена и с добро качество.За мобилни устройства може и да са малко по-добри, но за настолни компютри HDD е по-добър.
За настолните компютри е същото - SSD е по-добрата технология, но че е скъпа, спор няма. Прехода към компютри, използващи изцяло SSD, ще е да се ползва SSD за системен диск, а HDD за големи файлове, филми и т.н.

Да, има. Освен това, можеш и сам да си направиш нещо подобно на SSD - продават се адаптери IDE to CF или IDE to SD.

едит: Според мен, не е далеч времето, когато и игрите, филмите, книгите, софтуера, музиката и т.н. ще се разпространява на флашка, каквито примери вече има... Има музикални албуми, разпространявани на флашка, виждал съм и книги (книга с място на корицата за флашка с електронния вариант на книгата). Преди месец си взех един USB тунер на Asus, а софтуера и драйверите бяха на флаш памет в самия тунер. Освен това, какво пречи при цена десетки или стотици евро за някой софтуер, същия да се разпространява на флашка за 10 евро...

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Колко струва флашка с капацитет 2GB?Моята PQI High Performance я взех 18лв.Едно обикновено DVD струва 70 стотинки и има капацитет 4.7GB. Една Memory карта 1GB MicroSD е 12лв, та кое е по евтино за архив, имам предвид цена за единица капацитет? Оптичните носители бият по този показател. BTW Флашката нали знаеш, че някой ден просто ще започне да сдава багажа и губиш информацията?Като почнат да си заминават чиповете.Най-лошото е, че не знаеш кога точно ще стане...Едно обикновено DVD...Ами драскат се, вярно е, но поне знаеш кога ще си замине...Оптичните дискове са чудесни за файлови архив.Предпочитам ги и ги считам за по-надеждни, когато искам да запазя информацията за дълго.

CD-R recordings are designed to be permanent. Over time the dye's physical characteristics may change, however, causing read errors and data loss until the reading device cannot recover with error correction methods. The design life is from 20 to 100 years, depending on the quality of the discs, the quality of the writing drive, and storage conditions
Това не може да ми го даде никоя флашка.За това твърдя, че оптичните носители са перфектни за архиви и дълго съхраняване на нформация :ph34r:

Картите с памет също според не са надеждни, казвам го от личен опит,работех във фото, с професионални фотоапарати, за периода през който бях там 2 карти излязоха извън строя...Едната беше на не повече от 4 месеца...Бих ги ползвал за временно съхраняване на информация или за нещо маловажно, но не за основно място на съхранение на важна информация

SSD лично според мен e с по-кратък живот, и по-скъп.Имам Quantium FireBall 3GB,ATA, който е на повече от 14 години и все още работи.Използван е активно.SSD на този момент не знам дали може да ми даде подобен живот при голямо натоварване.

SSD имат обаче няколко безспорни предимства-Не шумят, не греят и имат по-ниска консумация :hush:

SSD и HDD още дълго ще се конкуритат и има все още живот в HDD...Постоянната разработка на нови модели е доказателство...

П.П Нарочно написах ползВУвам...Знам, че е "ползвам"...Архаичната форма обаче ми харесва:)

...

Ще почна с цитат:

Memory wear

Another limitation is that flash memory has a finite number of erase-write cycles. Most commercially available flash products are guaranteed to withstand around 100,000 write-erase-cycles, before the wear begins to deteriorate the integrity of the storage. Micron Technology and Sun Microsystems announced an SLC flash memory chip rated for 1,000,000 write-erase-cycles on December 17, 2008.

The guaranteed cycle count may apply only to block zero (as is the case with TSOP NAND parts), or to all blocks (as in NOR). This effect is partially offset in some chip firmware or file system drivers by counting the writes and dynamically remapping blocks in order to spread write operations between sectors; this technique is called wear levelling. Another approach is to perform write verification and remapping to spare sectors in case of write failure, a technique called Bad Block Management (BBM). For portable consumer devices, these wearout management techniques typically extend the life of the flash memory beyond the life of the device itself, and some data loss may be acceptable in these applications. For high reliability data storage, however, it is not advisable to use flash memory that would have to go through a large number of programming cycles. This limitation is meaningless for 'read-only' applications such as thin clients and routers, which are only programmed once or at most a few times during their lifetime.

Аз предимно чета от флашките, тъй че не виждам проблем, но бекъпи имам и на конвенционалния диск.

8 гб MicroSDHC Class6 на Adata беше 30 лв. преди повече от година и половина когато съм ги взимал. По-надежден и по-евтин носител от DVD-то е HDD. И въпреки това, 3 конвенционални диска са ми заминавали през годините, като на два от тях им се скапа механиката и беше невъзможно да се спаси информация (не и без да струва много пари...). Флашка до сега не ми е излизала от строя, но множество повредени DVD-та, и то все уж качествени... Ако предположим, че запишеш една флашка и едно DVD и после ги сложиш в едно чекмедже за 10 години, на флашката със сигурност няма да и има нищо, докато за DVD-то не съм убеден, че ще се чете нещо.

И аз имам един 6 гб. диск, който все още работи, но това е изключение...

То ако тенденцията беше скоро да се измести HDD - то, нямаше да се пускат дъна с поддръжка SATA III.

Точно така, SATA III ще се ползва от SSD, аз поне не виждам причина да не може SSD да се ползва със SATA III...

Темата не беше ли кое е по бързо?

За лаптопа предпочитам SSD.

За настолния е по-добре HDD.

Аз така ги виждам нещата.

SSD ще си купя когато цените се изравнят, до тогава гроздето ще е кисело.

djagi прав си-всичко зависи дали основно четеш или активно и четеш и пишеш на флашките/картите с памет.Вярно е че ако само четеш, почти няма да има никакво "износване" на чиповете

Аз имам Quantium някъде от 1997г,Маxtor от 2003 и на лаптопа харддиска Fujitsu от 2003г.Всички работят без лоши сектори, така че HDD се е доказал в моите очи.

П.П По презумция на флашките се пише и чете много.Ако само четеш, не се изхабяват, но ако пишеш си имат определен брой презаписи чиповете и след това просто се скапват.Но както казах какъв е смисълът да хабиш цяла флашка като архив, като със сигурност би била полезна по друг начин, вместо да си направиш архив от оптични носители, които така или иначе се записват еднократно(говоря за еднократно записваемите носители)Отгоре на всички тях вируси не могат да ги заразят след момента на записването им, а флашка е възможно да бъде заразена :rolleyes: и това е буквално ежедневие.

HDD има много по-голям живот в прочитания/записи, нали? Тях може да ги презаписваш почти неограничено :P...

Заключение SSD е добра технология, но на момента има редица недостатъци-несъвършенства в технологията, голяма цена за единица обем.Печели се по-малка консумация, липсата на шум и загряване и липсата на механични движещи се части.

HDD печелят по брой презаписи и по цена за единица обем.Има високопродуктивни серии, има и такива с понижена консумация.

Лично на този етап бих избрал HDD, в бъдеще, когато проблемите със SSD бъдат изчистени и цената за единица обем свалена до конкурентна на HDD стойност, ще станат реална и жестока конкуренция на HDD. Това време обаче още не е дошло съвсем...

Според мен в текущият момент високопродуктивните HDD(в RAID)спокойно могат да се конкурират по скорост с SDD(чиито тестове са меко казано синтетични)

Ейййй, момцииии, какво направихте вие, бре...Изместихте темата, и започнахте да си ги мерите...Колкото до $$D-" Хайде, момци, дайте ми пари " blink.gif За момента най-много си струва OCZ VERTEX TURBO. Смело вземай няколко диска по 2 TB, и си направи един RAID, както ти предложиха, илис и купи готово такова решение.Според мен е пресилено това искане за скорост, дори един 1,5 TB Samsung F2 5400 RPM е изненадващо бърз, в сравнение с прехваления WD BLACK.В криза, как може да хвърляте такива пари...Осъзнайте се angry.gif

Какви са тия глупости за 10к записа че тя една флашка покрива тия стоиности.

Твърдо за ssd особенно пък за системен дял или за мобилно устроиство дето постоянно е подложено на удари , вибрации и подобни.

На мен веднъж ми падна 3.5 инчов външен хард от леглото на земята и 160 гб отидоха в небитието добре че бяха филми

неттоп асус със 160 гб и тои падна по същия начин направо се учудих като продължи , след чек на диска се разминах само с един лош сектор за разлика от един лаптоп hp с 40 гб преди години веднага изкара синия екран. Та толкова с тия hdd та е имам и един дето би всички рекорди два пъти е падал от височина над 1.5 м и още работи но и двата пъти падна като неработещ. Имам един ssd usb 32 gb ( 130 щ. д. ) с инсталирана ос на неттопа е разликите с отигиналния hdd са очевадни.

Твърдо съм решил следващия ми неттоп да е с такъв оригинален макар и 64 или 120 гб

Нищо лично, но май имаш " кашкавалени пръсти ". Дори това не може да оправдае безумните цени на върховите модели $$D.

Fixt00l, стига с тия съвети за HDD самсунг бре, баси "мечешката услуга" правиш на автора. Тая марка е силна в прахосмукачките, нека си пазят печелившия сектор и да си стоят там. Последните им опити с фина електроника ги видяхме - мобилните им телефони.

Дори това не може да оправдае безумните цени на върховите модели $$D.

И първо обвиняваш, че бягаме от темата, а всъщност ти изобщо не си я прочел - авторът изобщо не го интересува цената, а кое е по-бързо и издържливо!

А по-бързото и по-издържливото (както и слепите разбраха) е SSD.

Не виждам защо намесваш други видове техника, това като некомпетентност ли да го приемам, бягаш ли нещо ?! Образовай се малко, има си ST Review, има си THG, има си Anandtech, и заповядай отново.Човекът си е казал, от 300 до 350 лв.

Тая марка е силна в прахосмукачките

А не само в прахусмокачките, Samsung произвеждат всичко, ама абсолютно всичко.Няма да се учудя ако пуснат и автомобили и самолети скоро с тази марка.

Хардиск с марка Самсунг само ако е подарък.Един път се набутах немисля да повтарям, на никои не бих препоръчал да си купи техен хард,записвачка ,лаптоп,телефон,пералня............... Телевизорите им биват.

Темата отива към празни приказки..................

Нищо лично, но май имаш " кашкавалени пръсти ". Дори това не може да оправдае безумните цени на върховите модели $$D.

Фикс аз не съм геимър и никога съм нямал настолно пц само лаптопи и неттопи в последно време

та начините да падне лаптоп от легло или външен диск от нощно шикафче са много

най често е спъване в кабели или да го ритна как съм го оставил настрани и съм задрямъл в леглото

не ми се е случвало да изтърва още мобилно устроиство освен телефон но кои ли не е изтървал телефон

На този етап според мен за външен диск hdd за лаптоп един ssd 120 gb ми е предостатъчен

Ще почна с цитат:

Аз предимно чета от флашките, тъй че не виждам проблем, но бекъпи имам и на конвенционалния диск.

8 гб MicroSDHC Class6 на Adata беше 30 лв. преди повече от година и половина когато съм ги взимал. По-надежден и по-евтин носител от DVD-то е HDD. И въпреки това, 3 конвенционални диска са ми заминавали през годините, като на два от тях им се скапа механиката и беше невъзможно да се спаси информация (не и без да струва много пари...). Флашка до сега не ми е излизала от строя, но множество повредени DVD-та, и то все уж качествени... Ако предположим, че запишеш една флашка и едно DVD и после ги сложиш в едно чекмедже за 10 години, на флашката със сигурност няма да и има нищо, докато за DVD-то не съм убеден, че ще се чете нещо.

И аз имам един 6 гб. диск, който все още работи, но това е изключение...

Точно така, SATA III ще се ползва от SSD, аз поне не виждам причина да не може SSD да се ползва със SATA III...

Имах предвид, защо ще пускат HDD SATA III.

Имах предвид, защо ще пускат HDD SATA III.

Наистина не разбирам въпроса... Serial ATA е интерфейс за записващи устройства. Колкото по-нов, толкова по-високи скорости ще се поддържат. Хората се подготвят за новите SSD, нормално е да пуснат S-ATA III.

Наистина не разбирам въпроса... Serial ATA е интерфейс за записващи устройства. Колкото по-нов, толкова по-високи скорости ще се поддържат. Хората се подготвят за новите SSD, нормално е да пуснат S-ATA III.

Четеш ли? Защо ще пускат HDD SATA III? А не си останат с SATA II.След като според някои ще " парясват " скоро HDD.

Редактирано от viiipeer (преглед на промените)

Четеш ли? Защо ще пускат HDD SATA III? А не си останат с SATA II.След като според някои ще " парясват " скоро HDD.

Ами много просто - защото вече има нов стандарт - SATA III.

• Автор

много спорове,много нещо.... и да попитам SSD има 10000 презаписа ..... какво точно означава 1 презапис,че не ми е ясно.... :)

много спорове,много нещо.... и да попитам SSD има 10000 презаписа ..... какво точно означава 1 презапис,че не ми е ясно.... :biggrin:

това значи на 1 клетка да промениш състоянието 10 000 пъти - тоест преминаване от 0 в 1 и обратно. това реално е доста малко, затова SSD-тата имат контролер който върти адресите на клетките така че да не се случи 1 да се запише 10 000 пъти а друга 5... и така диска издържа по дълго преди почнат да се появяват дефектни клетки. обаче като минат броя цикли на запис клетките почват да се развалят лавинообразно и диска става за боклука... 10 000 ако са циклите на MLC с помощта на контролера за въртене на адресите на клетките диска става примерно 100 000 цикъла (естествено ако се напълни на 100% и се изтрие и пак напълни контролера нищо не прави с въртенето на адресите...) SLC имат много повече цикли, но и дисковете с такива са по скъпи...

http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.