Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвместимост на компонентите

Featured Replies

Здравейте,

Въпроса ми е дали тези компоненти са съвместими, конкретно дали RAM-та ще запали на това дъно.

Ако не, посъветвайте ме каква RAM да му сложа.

Evo One 4GB DDR3-2133 Intel Core i5/i7 Ram Kit (2 x 2GB, PC3-17000, 9-9-9-28) http://www.plesio.bg/ram-c-69977727/evo-one-4gb-ddr3-2133-intel-core-i5-i7-ram-kit-2-x-2gb-pc3-17000-9-9-9-28-p-280887.html

Intel Core i7-860 (1156/2,8/8MB)

Asus P7P55 LX (s1156, DDR3, P55) http://www.plesio.bg/motherboards-c-69977721/p7p55-lx-s1156-ddr3-p55-p-280842.html

Съвместими са, но ако искаш да клокваш(съдя по паметта която си избрал), то това дъно не е особено подходящо. Ако няма да се овърклоква, то тази памет е излишно скъпа и няма да можеш да се възползваш от възможностите и. Всъщност за какво ще се ползва машината и колко е бюджета за тия три компонента?

• Автор

Съвместими са, но ако искаш да клокваш(съдя по паметта която си избрал), то това дъно не е особено подходящо. Ако няма да се овърклоква, то тази памет е излишно скъпа и няма да можеш да се възползваш от възможностите и. Всъщност за какво ще се ползва машината и колко е бюджета за тия три компонента?

Няма да клоквам, просто търся памет над 1600 MHz, защото четох, че потенциала на процесора реално се усеща, когато честотата на рамта е над 1600 MHz.

Не съм много наясно защо, а и защо няма да се усети цитираната рам?

Бюджета е около тези пари /процесора е около 530 лв./, но знам, че ще ми предложите Gigabyte, а аз искам ASUS.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=41316

Memory Types DDR3-1066/1333
т.е. памет над 1333 вече е овърклок.

Иначе си прав, че ще ти предложим Гигабайт, защото за същите пари получаваш повече. :) Просто ми се губи баланса на конфигурацията с това low-end дъно. Бих предпочел нещо от рода на Foxconn Inferno Katana GTI и OCZ 1333. Или пък в крайна сметка ако държиш на 1600 памет тия хич не са лоши, ама какво ще правиш с памети 2133 не знам.

• Автор

Щом дъното е Low-end, дайте тогава предложение за нещо по-добро, все пак ако сложа предложената памет, ще спестя 100-тина лева и тях да преориентирам в дъно.

Щом дъното е Low-end, дайте тогава предложение за нещо по-добро, все пак ако сложа предложената памет, ще спестя 100-тина лева и тях да преориентирам в дъно.

Ето едно по-добро дъно, което си пасва с избраната от теб памет - цък Оттук нататък сам решаваш колко скъпа памет да си вземеш. Ако парите не са проблем - твоята Гейл, иначе - тази ОЦЗет на Людмил, може и тази - цък още по-евтина и върши добра работа, тествана многократно. За да е балансира машинката като цена и възможности изборът е нещо като това дъно гигабайт и кингстъна като памет. Но колкото повече - толкова повече... Успех в избора :friends1:

http://ark.intel.com...t.aspx?id=41316

т.е. памет над 1333 вече е овърклок.

Иначе си прав, че ще ти предложим Гигабайт, защото за същите пари получаваш повече. :) Просто ми се губи баланса на конфигурацията с това low-end дъно. Бих предпочел нещо от рода на Foxconn Inferno Katana GTI и OCZ 1333. Или пък в крайна сметка ако държиш на 1600 памет тия хич не са лоши, ама какво ще правиш с памети 2133 не знам.

И какво му е хубаво на това дъно, освен южният мост, който е нагъчкан м/у PCI-Express конекторите?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Аз също съм на мнение за дъно на Гигабит.За паметта може да се сложи една такава 4GB G.SKILL PC3-12800 DDR3 1600MHz / 7-7-7-24 Ripjaws http://iskampc.com/4gb-g-skill-pc3-12800-ddr3-1600mhz-7-7-7-24-ripjaws-dual-channel-kit.html , чета на няколко места ,че се клокват много добре , ако искаш разбира се!

Foxconn Inferno Katana GTI

Това дъно не е за подценяване!

• Автор

Ето едно по-добро дъно, което си пасва с избраната от теб памет - цък Оттук нататък сам решаваш колко скъпа памет да си вземеш. Ако парите не са проблем - твоята Гейл, иначе - тази ОЦЗет на Людмил, може и тази - цък още по-евтина и върши добра работа, тествана многократно. За да е балансира машинката като цена и възможности изборът е нещо като това дъно гигабайт и кингстъна като памет. Но колкото повече - толкова повече... Успех в избора :clap:

Днес се свързах със Скай и поръчах дъното на Gigabyte, но рамта kingston я нямат, нямат такава и в Мост. Препоръчаха ми Corsair TW3X4G1600C9D, която обаче работи на 1.8V. Въпросът ми е имали проблем, след като в спецификациите на дъното пише, че трябва да е на 1,5V. От Скай ми казаха, че нямало проблеми, с БИОС-а се оправяло.

• Автор

Проблем няма в смисъл, че от Биос се задава ръчно напрежение 1.5 -1.6 В. В противен случай можеш да повредиш процесора :clap:

Благодаря!!! А това означава ли, че рамта ще работи на 1600 или на по-ниска честота?

Ако паметта успее да заработи на по-ниското напрежение на 1600 , значи ще заработи. Когато я пускаш обаче остави таймингите та Ауто. При по- ниското напрежение и ( евентуално) честота от 1600 , таймингите ще се покачат. С колко, ще видиш като я пуснеш. Ако зададеш първоначално ниските тайминги и свалиш напрежението, има вероятност паметта изобщо да не тръгне.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

След известни колебания, най-накрая сглобих машинка 54daaef71bdc0126.jpg , ако не се вижда добре ето и точните параметри - i7 860 2,8 MHz, 2x2 G.SKILL PC3-16000 DDR3 2000MHz / 9-9-9-27,

Gigabyte P55A-UD3. Всичко работи чудесно, до момента, когато трябва да ползвам програмата Fritz 12. С настройките, показани на картинката, машината в тестовете работи безупречно. Обаче теста на Fritz е сравнително кратък и не може да натовари достатъчно дълго процесора. При пускане на програмата Fritz 12, първоначално температурите са нормални, но след около 3-5 мин. вентилатора започва да върти безумно и температурата расте много бързо и рязко нагоре, достигайки над 90 градуса, а понякога и направо гаси компютъра. Тавана на градусите е 99. При всякакви други игри, програми и т.н. нямам никакви проблеми. Засега стабилно работи само при сваляне на шината на 133, т.е. 21х133=2800 за процесора и 12х133=1600 за паметта. Въпросът ми е - нов вентилатор за процесора ли ми е нужен или някакви корекции на напреженията и други настройки по БИОС-а? Операционната система е Vista x64 Ultimate SP2.

Въпросът ми е - нов вентилатор за процесора ли ми е нужен или някакви корекции на напреженията и други настройки по БИОС-а?

Възможно е боксовият охладител да не е закрепен както трябва. Не е нормално да достига критична температура и БИОС да спира машината. За сравнително кратък тест. Възможно е и охлаждането в кутията да не е както трябва. За да ти отговоря в случая на въпроса трябва да налучквам, което не е добър стил.

1. Провери закрепването на бокса.

2. Ако предстои продължително натоварване на системата в режим над 50% на процесора - задължително един качествен охладител на проца. Минимума като цена е около 50-60 лева.

3. Огледай въздушните потоци в кутията. За подобна машина е задължителна и качествена кутия с добър въздушен поток.

4. Грехота е да държиш подобен проц на честоти по подразбиране. Ако имаш намерение за клок сподели каква ти е кутията и евентуално ще ти предложим оптимален избор ? Както и захранването.

5. Ако не използваш лицензна Виста защо не я смениш с Уин 7 ?

Лек ден и седмица от мен :cool:

• Автор

http://www.nzxt.com/products/alpha/

Това е кутията, купих я преди година и половина от Plesio, захранването ми е от подписа http://www.plesio.bg/power-supply-c-69977705/cmpsu-550vxeu-psu-550w-p-232923.html , купувано по същото време и от същата фирма. Процесора при FRITZ 12 стои постоянно на 100%. За сега съм се спрял на този вентилатор http://www.pro-bg.com/product/category/6/id/5217/ , ползвам Vistа, защото мисля, че е по-добра от седмицата и работи безотказно и всичко, което съм инсталирал до сега, работи! Бокса го проверявах многократно и не е от него, защото в режим по подразбиране държи 30-33 градуса, при натоварване с FRITZ-а около 67-8 градуса.

• Автор

Ето една снимка на едно сравнително стабилно състояние 0ad99850d50f4b2e.jpg

Увелича ли шината, например на 166, дори и без повишаване на честотата на процесора, т.е. 17х166=2800, а рамта 12х166=2000 и вече температурата стига тавана. Основното, което съм забелязал е, че когато шината е вдигната, волтажа на процесора е 1,32V. На снимката тук е 1,1V. Максималната заводска стойност е 1,4 V. Дали това повишение е важно и дали дава отражение при повишаването на температурата?

Хм, определено има проблем с охлаждането. Сигурен ли си, че наистина охладителя контактува добре с процесора? Направи си експеримент - по време на товар докосни внимателно охладителя в основата колкото се може по-близо до процесора - ако контактува добре ще е горещ, ако е хладен значи има проблем.

• Автор

Хм, определено има проблем с охлаждането. Сигурен ли си, че наистина охладителя контактува добре с процесора? Направи си експеримент - по време на товар докосни внимателно охладителя в основата колкото се може по-близо до процесора - ако контактува добре ще е горещ, ако е хладен значи има проблем.

Ще пробвам, ама след мача или утре сутрин. Вече съм склонен да сменя все пак вентилатора, защото в доста форуми на тема i7 860, все реват за високи температури. Тук трябва да се отчете факта, че процесора е натоварен на всичките четири ядра, при включен HT, т.е. FRITZ-а разпознава 8 CPU, а максималната честота при натоварени 4 ядра е точно 2,93 MHz. Не съм пробвал да сваля множителя няколко нива по-надолу, а рамта да оставя на 2000, но тогава се губи смисъла от реалната сила на процесора.

Кутията и захранването са добри. Дай един ресет на БИОС, отвори/свали капака, пусни фриц12 и следи с пръст температурата на радиатора на проца. Колкото по-ниско ти е пръстчето - толкова по-ясна ще е картинката. Идеята и целта е да се установи наистина ли грее проца. Досадно е и си написал, че си проверявал закрапването на бокса но го огледай още веднъж. Миналия месец имах един C2D който беше ходил поне в 4 фирми с подобни симптоми. За около няколко минутки установих, че е счупено захващането на едното краче и след видимо захващане то се изплъзва и проца прегрява и следва познатата за теб картинка. Собственичката беше много възмутена от новия си комп. Пиша това с единствената цел да те подтикна да провериш очевАдното. Ако имаш възможност вземи от някой познат за кратко друг охладител за проца ? Както и захранването. На мен ми е лесно да пиша това защото имам под ръка заместители. Целта е да се открие проблемчето. На стандартни напрежения трябва да работи безотказно и да минава всички тестове с бокса без никакъв проблем. Слд това ще се клоква.

и7-860 има VID Range 0.6500 — 1.4000. Така, че 1.32 е допустимо напрежение но в твоя случая му задай ауто в БИОС, т.е. след ресета трябва да е в режим ауто. Лека вечер от мен wink.gif

btw, понеже гледам, че си се засилил да овърклокваш, та да ти препоръчам един охладител за тоя красавец - http://www.plesio.bg/cpu-coolers-c-69977719/megahalems-rev-2-cpu-cooler-p-281337.html Остава да му добавиш и една тиха 120мм перка и си на кон.

• Автор

След ресета отворих кутията, но ефекта, който очакваш не се получава, защото при ресет, шината остава на 133, а проблемите възникват тогава. Иначе има топлина, но не е непоносима, все пак 67-8 градуса са поносими, а като изключа фрица, направо става студен процесора. Утре на светло ще огледам как е закрепен процесора, че вече малко трудно гледам и мърдам.

btw, понеже гледам, че си се засилил да овърклокваш, та да ти препоръчам един охладител за тоя красавец - http://www.plesio.bg/cpu-coolers-c-69977719/megahalems-rev-2-cpu-cooler-p-281337.html Остава да му добавиш и една тиха 120мм перка и си на кон.

Не съм склонен към безумен клок, но рамта, която взех, ме задължана да вдигна шината. Иначе варианта с процесор на 2.93 и рамна на 1600 пак става, но ако знаех за тези проблеми щях да си взема другата рам http://iskampc.com/4gb-g-skill-pc3-12800-ddr3-1600mhz-7-7-7-24-ripjaws-dual-channel-kit.html

чакаме резултати!Вентилаторът на какви обороти работи?Пробвал ли си да пуснеш прайм теста примерно или някой друг.Там пак ли така загрява?С коя версия на биоса си?

• Автор

чакаме резултати!Вентилаторът на какви обороти работи?Пробвал ли си да пуснеш прайм теста примерно или някой друг.Там пак ли така загрява?С коя версия на биоса си?

e628c8452f8b653d.jpg

Ето го и резултата. Днес цял ден гледах клипчета за овърклок на i7 860 и дъно Gigabyte. Направих същите настройки и сега шината е на 166, но по-важното и същественото е, че в настройките на волтажа всичко трябва да се даде на нормал, а не на ауто. Таймингите също се задават на ръка, т.е. 9-9-9-27, както си пише на рамчетата и по съвет на един приятел волтажа на рамта не е 1.6, а 1.64, с цел да падне ампеража и от там температурата. Вече 12 минути работи без проблем при включен Фритз и процесор на 100%. Утре ще пробвам и други настройки, но общо взето вече схванах от къде беше проблема - настройки в БИОС-а, а той е последния F6. Благодаря на отзовалите се. Надявам се и Вие да сте научили нещичко.

c632c41b9955e184.jpg

А ето и рамта, работи на 2000

d98a967dc1d228a3.jpg

Тук разликата е, че върнах рамта на 1.6 V и честотата е 167 вместо 166, за да е точно 2000 MHz рамта.

4a18dd80aedf5a99.jpg

А ето и прайма...

Това са клипчетата...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.