Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок - Непредвидени затруднения (AsRock)

Featured Replies

Здравейте. Сглобих един доста добър комп. в съотношение производителност/долар, като съм подбрал и процесор, който е наистина добър за тази цел .Но както често се случва изникна непредвидена ситуация. При влизане в биос, от където да клокна процесора се получи проблем.... Опциите за овърклок на дъното са 1.Ауто (при него процесора и pcie си стоят на базовите честоти); 2.CPU,PCIE Sync (при тази опция при вдигане на FSB се вдига автоматично и PCIE); 3. CPU,PCIE Async (при тази опция мога да задавам честоти за FSB & PCIE). Опциите при волтажите са ми 1.Auto;2.High;3.Low. Проблема идва оттам, че единствения избор, при който ми се клоква процесора е 2.CPU,PCIE Sync, при което максимум клока (дори и да дам High на волтажите) е 266Mhz(2.4Гхц за процесора), а PCIE автоматично отива на 120, което не ми харесва, но в момента съм така, защото нямам избор.. Всякакви опити да клокна процесора по точка 3.CPU,PCIE Async, като давам волтажите на HIGH, FSB266 или 333/, PCIE-101 се увенчават с неуспех .. Просто пц-то се рестартира при този метод и след това БИОС връща процесора в началното му състояние (базови честоти). Дайте мнения по какъв начин мога да клокна процесора с това дъно на FSB 333(3Ghz), защото знам, че за потенциала на процесора това не е проблем .., а и за новите игри е нужен. Ето и конфигурацията и няколко снимки от биоса:

CPU: Intel Pentium Dual Core 2160

MB: AsRock Wolfdale1333-GLAN/M P1.10

RAM: 2x1GB DDR2 667Mhz

VGA: Sapphire Radeon HD4670

PSU: 400W

post-237407-1267995423,08_thumb.jpgpost-237407-1267995434,84_thumb.jpg

За съжаление няма да успееш да клокнеш. Проблемът е дъното- сблъсквал съм се с няколко подобни модела на AsRock и всички до едно се оказаха абсолютен шит откъм възможности за овърклок. Овърклока е единствено хартиен - има го като възможност в дъното/BIOS, но не се получава на практика - сам си видял какво става. Другият проблем е чипсета - просто 945 толкова си може. Рядко някои дъна с него правят 250 шина, а 333 е направо абсурд. Вземи го разкарай и си купи едно с P31/P41 и ще клокваш стабилно.

btw, кога си купил машинката?

• Автор

Братле наистина ме отчая... Машинката я взех преди 2дни .. Дали с някакъв софтуер няма да се поучат нещата .. Грях е този процесор да го държа на 2.4 : (

Е кой ти предложи това дъно с чипсет който е спрян от производство преди две години? Направо е за бой - явно дълго е събирало прах в склада докато намери на кой да го продаде. Изобщо, ми се струва че с цялата машина са те измамили, освен видеокартата. Ама трябваше първо да пуснеш една тема за избор на компютър до ХХХлева. Съжалявам, ама си се набутал с остарели компоненти.

Какво ви е мнението за следното попадение, което намерих Мод

Това ти е единственият шанс за постигане на някакъв клок с това дъно, но предполагам знаеш, че така губиш гаранцията на процесора.

Ето още по темата - http://forum.purepc.pl/Socket-423478775479-f72/Bsel-Mod-By-Sector-200-266-333266-t236090.html

• Автор

Ами какво да се прави .. ще се загуби гаранцията .. Мисля, че в моя случай е добре да залъжа дъното по този начин .. Но може ли някой да ми каже от къде мога да се сдобия с "Conductive ink"(Проводниково мастило).. или Медна Лепенка/Тиксо/Фолио ..

Редактирано от kaldataforumuser (преглед на промените)

Правил съм този мод по начин,който не влияе на гаранцията на процесора.Реже се лентичка от домакинско алуминиево фолио,прегъва се в желаната п-образна форма,маже се със сухо канцеларско лепило,освен в краищата,опиращи в пиновете на процесора.След това процесора се поставя внимателно в сокета.Проверено-действа.Иначе токопроводяща боя съм купувал от железария,марката беше "Бизон",но беше скъпичка.Включва миниатюрно шишенце и четчица.Скоро познат ми каза,че е купувал от Бриколаж.В Конрад вероятно също има.Успех в начинанието.

• Автор

Току що се обадих в Практикер .. Медни лепенки няма, но има Елпроводимо Лепило на Бизон .. Дали ще свърши работа.. струва 40лв. Или както казваш с фолио, което е варианта с минимални разходи.. Но с фолио да речем ще свържа за честотата на процесора, но как да свържа с фолио тези точки, които са за 1.4волта на ядрото.. И дали да ги вързвам (точките за волтажа) или процесора ще може да бачка на 3Гхц и при 1.3волта.. Мога да не слагам лепенка за волтажа (1.4в), но незнам тези настройки на дъното за волтажа, които са 1.Auto; 2.High; 3.Low дали ще свършат работа.. Какво мислиш по въпроса

П.С. Току що звъннах и в Бриколаж.. и там имат ел.проводимо лепило, но имат и Алуминиево тиксо .. Не ми казаха цени, но ми казаха, че лепилото е скъпо .. към 1грам, а алуминиевото тиксо е по евтино, но дали ще свърши работа.. Никъде не мога да отрия медни лепенки, което според мен е най-добрия вариант...

Редактирано от kaldataforumuser (преглед на промените)

За 40лв. спокойно можеш да смениш дъното с някое по-свястно, та остава варианта с алуминиевото фолио. A колко напрежение ще му трябва зависи изцяло от процесора - някои и на default могат 3Ghz, на дуги им трябва 1,4-1,45V. Аз имах Е2180 който беше стабилен на 3,2GHz с 1,38V, но всяка бройка е различна и единственият вариант е да пробваш. Помисли дали няма да е по-удачно да поискаш да ти ъпгрейтнат дъното във фирмата от която си закупил компютъра. Предложеното от daredevil по-горе ще ти свърши идеална работа.

• Автор

А след като се залепи фолиото с канцеларско сухо лепило, при вдигане на температурите, има ли вероятност това лепило да поддаде, или да се разтопи, при което да стане късо, ако фолиото се размести .. Също намерих ТУК, че фатката става и с поставянето на тези пинове на задната част на дънната платка .. дали не е по-добре да го поставя там .. Вече съм решен да го правя мода.. само набирам съвети преди да престъпя към процедура.. Та какво ви е мнението за тезата ми за лепилото и за това мода да се направи на дънната платка (така няма да ми се налага да купувам нова паста за процесора)..

А след като се залепи фолиото с канцеларско сухо лепило, при вдигане на температурите, има ли вероятност това лепило да поддаде, или да се разтопи, при което да стане късо, ако фолиото се размести .. Също намерих ТУК, че фатката става и с поставянето на тези пинове на задната част на дънната платка .. дали не е по-добре да го поставя там .. Вече съм решен да го правя мода.. само набирам съвети преди да престъпя към процедура.. Та какво ви е мнението за тезата ми за лепилото и за това мода да се направи на дънната платка (така няма да ми се налага да купувам нова паста за процесора)..

Toгава губиш гаранцията на дъното, освен ако не си добър с поялника, тогава ще можеш да си махнеш "мода" и да не личи. Става със жичка или с к'вото се сетиш. Недостатъка е че не знам дали на твоето дъно се виждат крачета отзад.... това не е сокет А все пак.

• Автор

Toгава губиш гаранцията на дъното, освен ако не си добър с поялника, тогава ще можеш да си махнеш "мода" и да не личи. Става със жичка или с к'вото се сетиш. Недостатъка е че не знам дали на твоето дъно се виждат крачета отзад.... това не е сокет А все пак.

За какъв поялник става въпрос .. Нали до сега дискутирахме варианта Фолио + Сухо канцеларско лепило .. :cool:

Лепилото се маже съвсем тънко с върха на клечка за зъби,не се нанася с мистрия,та да потече...:hush:Друга е причината да не харесвам този начин-лепилото изсъхва и при всяко вадене на процесора се почва отначало,а и за безпроблемното поставяне в сокета се иска и рутина и сръчност...За процесора и напрежението му бих се притеснявал по-малко,отколкото за дъното-то е,което може да не приеме мода.Опъвали са ми се главно асус и гигабайт.Людмил ти е посочил най-верният подход-просто смени дъното,защото твоето е ужасно.Продаваш твоето за колкото успееш,додаваш малко и си купуваш свястно откъм чипсет дъно,дори и втора ръка.И никога вече не пазарувай от мястото,от което си взел тази конфигурация.

• Автор

Ейййй .. това са гати съдистите .. Кутията е така измислена, че за да махна процесора трябва да разглобя всяко едно болче .. и да махна всяка една жичка от дъното .. Ба*ти .. та нали за това не си сменям дъното .. защото ужким беше мързелива работа да махна само процесора .. Най-вероятно щом ще се налага да махна дъното направо ще го сменям с ново .. : ) Не ми се играеше така.. но .. Вече приемам съветите за дъното .. :)

BSEL мода ти променя шината (и може да го направиш със станиолче и малко лепило - каноконлит, но не под станиолчето ами мацваш на ръба на гетинакса на процесора, за да държи станиолчето докато сложиш процесора, но според мен BSEL мода е безсмислен)... а след като тя е 333 просто няма накъде повече - това е същото като да я пипаш от биос а за напрежението с VID мод, но там вече само с проводяща паста може да минеш щото е на вътрешни контакти... второ по добре не клоквай pci-e шината, че губиш стабилност за сметка на нищожното повишение на скоростта на видеото. за да дигаш напрежението на процесора ти трябва волтмод но не мисля, че ти е по силите... множителя може да го сваляш под windows със rmclock, а може пък да си клокваш софтуерно с clockgen, след като намериш кой е твоя PLL...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Как може поначало да си вземеш една от най-скапаните марки дъно на пазара и да имаш идея да правиш клок?

марката хич не е скапана. даже си е много добра, зависи колко пари ти се дават (има и хубави дъна, ама дето се вика с плюнка лепило да правиш...), за мен най скапаната марка пък е асус щото ефините им дъна са пълни боклуци, а скъпите също освен ако не случиш късмет с биоса, на който от 10 поредни версии 9 не струват, а десетата е чат-пат...

:)Аз пък съм чувал,че AsRock е създадена от Asus,за да се докаже,че е възможно да се произведат по-кофти дъна от PCChips...;)

Доста дъна Асрок сме продавали и много голяма част от тях след година-две почнаха да дават дефекти. От тогава преминахме на евтините еквиваленти на АСУС и Гигабайт и засега няма проблеми. Вярно, не сме купували от няколкото модела на Асрок за над 100 лева, но не си и заслужава, защото за същите пари се взима една от другите изброени марки. С тях поне не сме имали проблеми, а като се има предвид, че става въпрос за бюджетно дъно е нормално БИОС-ът да не бъка от екстри. Като цяло Асрок са ми по-надолу в класацията даже от евтините ЕлитТруп.

п.п. лично мнение.

Редактирано от ivanvazovv (преглед на промените)

Изместихме темата но немога де се сдържа.Аз пък от 5-6 години ползвам дъна ASRock от средния ценови клас и съм доволен.Вярно че имат някои проблеми но пък иначе не е интересно.Следващото ми дъно пак ще е ASrock. За цената си предлагат доста повече екстри от останалите марки. Колкото до ЕлитГруп и те имат доста качествени дъна в по-високия клас обаче.Наблюденията ми са за AMD при интелските дъна нямам наблюдения. Отворете старите теми от преди три години и ще видите в средния клас кои дъна сте препоръчвали в този форум.

Доста дъна Асрок сме продавали и много голяма част от тях след година-две почнаха да дават дефекти. От тогава преминахме на евтините еквиваленти на АСУС и Гигабайт и засега няма проблеми. Вярно, не сме купували от няколкото модела на Асрок за над 100 лева, но не си и заслужава, защото за същите пари се взима една от другите изброени марки. С тях поне не сме имали проблеми, а като се има предвид, че става въпрос за бюджетно дъно е нормално БИОС-ът да не бъка от екстри. Като цяло Асрок са ми по-надолу в класацията даже от евтините ЕлитТруп.

п.п. лично мнение.

връщат се щото сте ги продавали с боклучави захранвания... на мен за това най долу в класацията са ми асус - капризни и скъпи даже с хубаво захранване и памети... а сървъра ми дето ми цепи нета е елитгруп и е 9 годишен, на 6тата година се надуха кондензаторите - за сравнение при гигабайт и асус това става на 3 за първите и най късно на 4-тата за азис... а ще ти кажа че където работех са продадени много повече дъна от колкото си представяш и то на крайни клиенти, не на фирми дето купуват по 10-20 компа, макар че и такива сме продавали...

съпорта на асрок за мен е много по високо ниво - като пиша че имам проблем с биос-а до седмица получавам новия с решен проблема... докато от гигадрув ми рръсят глупости, на асус не съм писал щото съм чел какви глупости пишат на други обърнали се за помощ (ако получат въобще отговор)...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.