Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Можем ли да си спрем Парното?

Featured Replies

Здравейте,

имам един въпрос на които не можах да намеря отговор от никoй от моите познати!

Живея в чужбина от 9 години.

Преди 4 години си купих апартамент в които имаше парно.

През 2006 си плащаx само данък за парното.

От 2-3 години явно е излязъл закон в които се плаща за това, че примерно тръбите минават през мен(въпреки,че не ползвам парно)

Миналата година имах 170 лв.парно които не можах да оправя ,защото престоят ми в България беше кратък.

Тази година сигурно са пак същите пари.

Питам има ли начин да се спре това нещо?(комшиите искат да ползват парно обаче!)

Интересува ме дали има някaква възможнош ,защото не мога всяка година да плащам по 100-на евро без да съм консумирала, и при наличие,че живея в чужбина.

• Автор

Ако става въпрос за софийската топлофикация, мисля че я направиха държавно дружество и в такъв случай трябва да съдиш държавата.

Благодаря ти за отговора,но не! Апартамента ми е в Плевен.

събирате се 50+1% от собствениците във входа и гласувате да се спре, правите подписка и го спирате... при нас така направихме и като дойде зимата имаше 49% изненадани авантаджии... (по стария закон се искаше мнението на всички, по новия е достатъчно да ги биете с 1 човек (тоест примерно ако сте 15 апартамента 8 човека ако не искат и останалите 7 духат...)

Явно става въпрос за жилище от соцтип !

Тези жилища са градени с инсталации,които трудно може да отчетат консумираната енергия на 100%. За да стане това отчитане,ще е нужно на всяка тръба да бъде монтиран топломер,отчитащ действителна физична величина,но това е много скъпо,защото самите тръби са вертикални и при среден двустаен апартамент,това значи поставяне на около 4 топломера ! За да се отчитат,ще трябва целият блок да бъде оборудван по този начин,но пък цената на един такъв уред е около 400 лева-т.е. за един двустаен-1600 лева.

От друга страна има разлика в един отопляем жилищен блок и жилищен блок,без централно топло подаване. Минавайки през дадено жилище,тръбите поддържат температура от около 10-12 градуса,докато неотопляемо такова,може да стигне до 4 градуса.

Естествено това означава консумирана енергия,а ясно е че ако нещо се консумира,то би следвало и да се плати !

Може би ще е по-умно да се обърне внимание,на по-рационалното използване на имота,като има и фирми,които се занимават с такава дейност,като поддръжка и стопанисване.

• Автор

Всъщност блочето е на 7 години и е на 3 етажа,... и сме само 7 апартамента.

Моя апартамент е последен етаж и през моя апартамент не минават тръби.Има само една лира в банята и това е!

Питам се дали Energo не могат да си отрежат тази лира и да си я затaпят.

А пък не знам дали искат парно останалите 6 апартамента!!!

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

А пък не знам дали искат парно останалите 6 апартамента!!!

Чакай !

Горе казваш,че "комшиите искат да ползват парно обаче !"...

По какъв начин се отчита консумацията при Вас ?

Имате ли отделен топломер,или оборудването е с уреди на всеки радиатор ?

Редактирано от dimd (преглед на промените)

• Автор

Чакай !

Горе казваш,че "комшиите искат да ползват парно обаче !"...

По какъв начин се отчита консумацията при Вас ?

Имате ли отделен топломер,или оборудването е с уреди на всеки радиатор ?

Всъщност говорих предното лято с комшийката до моя апартамент и тя каза,че си ползва парното.Комшията под мен живеят в Испания, а останалите не съм говорила с тях защото не ги познавам.

Мисля,че всеки си има на радиаторите топломер,но на мен ми се падат също,защото въпросната лира в банята е почти до средата(около метър висока)и ми казаха,че именно заради нея имам насъбрани 170 лева(а и тази година сигурно има още толкова ...значи са около 350 !!!)

Аз питам не може ли да се развали договор или нещо от рода?

Питам защото този август ще си дойда до България и искам да отида до Енергото в Плевен и даправя нещо по въпроса.

Не мога да живея в чужбина и да плащам парно.

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

офф/

Даването на апартамента под наем е още един вариант да обърнете нещата в своя полза, но там вече вие си решавате.

Две студентки от 'медицинския' и проблема го няма. Мога и поименно ако искате...

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

• Автор

офф/

Даването на апартамента под наем е още един вариант да обърнете нещата в своя полза, но там вече вие си решавате.

Две студентки от 'медицинския' и проблема го няма. Мога и поименно ако искате...

Не това не е вариант,които би ми харесъл.

Трябва да има вариант с Енергото.

Не могат да ме задължават да им плащам сметки за нещо което не искам.

Това тук се нарича \"насилственна продажба\"

Не това не е вариант,които би ми харесъл.

Трябва да има вариант с Енергото.

Не могат да ме задължават да им плащам сметки за нещо което не искам.

Това тук се нарича \"насилственна продажба\"

Варианта трябва да е с Топлофикация. Енергото в случая са невинни.

Проблема е, че при откриване на партидата ти в Топлофикация ти си се разписала на нещо, наречено договор и си се съгласила да плащаш тези пари

Всъщност говорих предното лято с комшийката до моя апартамент и тя каза,че си ползва парното.Комшията под мен живеят в Испания, а останалите не съм говорила с тях защото не ги познавам.

Мисля,че всеки си има на радиаторите топломер,но на мен ми се падат също,защото въпросната лира в банята е почти до средата(около метър висока)и ми казаха,че именно заради нея имам насъбрани 170 лева(а и тази година сигурно има още толкова ...значи са около 350 !!!)

Аз питам не може ли да се развали договор или нещо от рода?

Питам защото този август ще си дойда до България и искам да отида до Енергото в Плевен и даправя нещо по въпроса.

Не мога да живея в чужбина и да плащам парно.

Махаш лирата в банята.

Затапваш изводите на тръбите и отиваш във фирмата за топлинно счетоводство и в ТЕЦ-а. ( задължително е да отиде собственика на партидата) и попълваш декларация , че всичко е затапено.

От там насетне вече не ти се отчита консумация, ами само "такса мощност" - за сградната инсталация, от която няма как да се отървеш за сега.

Догодина, като се прибереш отново, намираш някой инженер, който да ти направи проект за премахване на тръбите за лирата без да нарушаваш сградната инсталация на тръбите.отиваш пак в ТЕЦ-а и пускаш молба да ти разгледат проекта.

Чакаш да ти го одобрят.

Ако го одобрят от ТЕЦ-а , намираш фирма и осъществяваш проекта - тоест премахваш тръбите и спираш да плащаш и такса мощност.

Цялото упражнение ще ти отнеме около 2-3 години в най-добрия случай и то, ако от ТЕЦ одобрят преправянето на сградната инсталация.

Плевенската "Топлофикация" е частна -собственост е на Ковачки.

По съдебен път нищо не можеш да постигнеш.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Автор

Махаш лирата в банята.

Затапваш изводите на тръбите и отиваш във фирмата за топлинно счетоводство и в ТЕЦ-а. ( задължително е да отиде собственика на партидата) и попълваш декларация , че всичко е затапено.

От там насетне вече не ти се отчита консумация, ами само "такса мощност" - за сградната инсталация, от която няма как да се отървеш за сега.

Догодина, като се прибереш отново, намираш някой инженер, който да ти направи проект за премахване на тръбите за лирата без да нарушаваш сградната инсталация на тръбите.отиваш пак в ТЕЦ-а и пускаш молба да ти разгледат проекта.

Чакаш да ти го одобрят.

Ако го одобрят от ТЕЦ-а , намираш фирма и осъществяваш проекта - тоест премахваш тръбите и спираш да плащаш и такса мощност.

Цялото упражнение ще ти отнеме около 2-3 години в най-добрия случай и то, ако от ТЕЦ одобрят преправянето на сградната инсталация.

Плевенската "Топлофикация" е частна -собственост е на Ковачки.

По съдебен път нищо не можеш да постигнеш.

Да ,това е вече някакъв отговор.

Ако блока е на 7 години би трябвало инсталацията ти да е с индивидуален топломер и хоризонтални щрангове.

Не се занимавай с глупости и топлинно счетоводство.

Изясни за какво са тези пари - процент от общите разходи или т.нар. "сградна инсталация" или нещо друго.

Във всички случаи ще трябва да се говори със ВСИЧКИ съседи, запознай се. Ако повече от половината като топлинен товар не желаят услугата може да спрете абонатното и нищо да не плащате. Другия вариант е общото събрание да те освободи от плащане на частта от общите разходи. Но вероятно има и такива, които ти се полагат, например отопление в общи части като стълбище.

А "данък парно" не съм чул да има, та дори и през 2006. Изясни си понятиата кое какво е и за какво плащаш.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.