Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

На коя страна трябва да духа вентилатора?!?

Featured Replies

Проблема е там, че тук се заблудих, на къде да обърна вентилатора? 1. Студеният въздух е по-тежък следователно стой по-близо до земята следователно за да се вкарва по-студен въздух в кутията той трябва да е доло. 2. Да обаче така сложен вентлитароа в момента е обърнат да вкарва отвън въздух и да вкарва вътре в кутията, тук идва проблема, че той вкарва въздух, точно там откъдето вентилатора на видеото изкарва въздух(и двете струи се сблъскват)? И сега се чудя на къде да го завъртя пустимуя и вентилатор да вкарва в кутията или да изкарва от там? В момента така сложен вкарва въздух. И още нещо как да разбера температурата на видео картата, в Еверест няма такава опция (поне аз не видях). Искам ми се да следя и температурата на видеото. Видео картата е Аti Radeon Hd 3850. Благодаря!

Редактирано от iordanoff (преглед на промените)

Страничният(в твоя случай) и предния вентилатор(ако имаш такъв) трябва да вкарват въздух,само задния който е под(над) захранването трябва да изкарва топлия въздух.

Видеото би трябвало да смуче възхух от кутията и да го духа към ламелите на радиатора.Следователно е по-добре да вкарва.Сигурен ли си .че видеото духа надолу?

Ако ще изкарва въздуха, трябва да си сигурен, че вкарващите вентилатори вкарват достатъчно въздух, иначе ще се получи вакум и язък, че ще се оправи потока около видеото...

Имаш и модинг вариант - слагаш една преграда между въздушния поток от видеокартата и вентилатора... Така каквото вкара вентила ще си го поеме видеокартата...

Стига бе,вакуум...;)По-важното е да се изхвърля горещият въздух от кутията,и да няма вкарващи вентове(по-добре да има,разбира се)студен външен въздух ще влиза от всички немалко отвори на кутията.Идеалният случай е (поне)един вкарващ отпред,ниско,пред харддиска и един вадещ отзад високо,под захранването.Страничният вкарващ помага на чипсета и видеото,но не е от решаващо значение.Всичко това е по принцип,ако се знае кутията ще е по-точно.

P.S.Разбира се,кабелите да са прибрани и подредени за да не спъват въздушният поток.

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор

Проблема, е че неможах май да ви го обясня както трябва. Затова прилагам снимка как е в момента. Ами кутията е спъната е мисля, че миналото лято пак бях пуснал подобна тема, че немога да сложа вентилатор отпред пред хард диска, а мога само отстрани и отзад под захранването. E то това е кутията: http://www.speedcomp...spire-sp-2009b/ Вече мога да отделя и пари за друга кутия 100лв. Стига да дадете такова предложение, че да ми влязат частите вътре.

А,разбирам.Ами в грешка си.Стрелките на потока от охлаждането на видеото ги насочи обратно-вента на видеото духа в тази посока-не си пречат,споко;).

P.S.Вадещият вент отзад под захранването и страничният за вкарващ ще ти свършат работа.Ето ти и начин да си измериш приблизителната температура на видеото-второто табче-сензор.GPU-Z

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

Страничният(в твоя случай) и предния вентилатор(ако имаш такъв) трябва да вкарват въздух,само задния който е под(над) захранването трябва да изкарва топлия въздух.

точно и ясно ! +1 :cool:

ами като няма място за вкарващ, отзад изкарващ - според мен е за предпочитане пред вкарващия - като ефективност - сваля общата температура и най вече тая на процесора най-много...

п.с. отстрани кутията няма място за вентилатор - там има фуния, друг е въпроса че може да се смени с вентилатор... но ще набива допълнително прах върху перката на процесора (това няма да се получава с изкарваща перка отзад)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

И аз се чудех какъв е тоя страничен вентилатор? Както каза професора, това е място за фуния, чиято цел е АКО попадне точно над вентилатора на процесора да осигури пряк път за топлия въздух от него да напусне кутията възможно най-бързо и да не загрява допълнително останалите елементи. Там не трябва да се слага вентилатор. Нормалния път на охлаждащия въздух е от отворите в предната долна част на кутията към задната горна част. Затова и захранването /отвори и вентилатори в него/ се проектират да осигуряват движението на въздуха точно в тази посока. Допълнителните вентилатори също се поставят така, че да следват същата посока т.е. както казаха колегите преди мен - в предната част на кутията вкарват студен въздух, а в задната част изкарват затопления такъв.

За по-добро охлаждане на видеото се подхожда по по-различен начин. Кутия, с широчината на една допълнителна платка, която обхваща вентилатора на видеото и през нея се изкарва топлия въздух директно навън, през отвор на задната страна на кутията, съседен на пластината на видеото. Тази техника сте я виждали в стандартно изпълнение в много от по-мощните видеокарти.

Въздушната струя от вентилаторите, монтирани върху радиатори /процесор или видео/ винаги е в посока от радиатора навън. Много по-ефективно е да отнемаш топлия въздух, отколкото да се опитваш да смениш със студен върху нагрята повърхност.

Момчета,дъвчете тема в която автора не отговаря.Професоре,повтаряш ми постовете със свои думи за втори път,както и в доста други теми за клок.Колкото до колегата с последният пост-няма да е зле да се поинтересуваш от начините на организиране на въздушните потоци и видовете такива,както и различната им ефективност в зависимост от използваните типове кулъри-и на процесори и на видеокарти в различни типове и размери кутии.Както и в кой случай,кое е по-ефективно.Забавно е да обобщаваш така,но няма да е полезно да се прилага един шаблон към всички системи.Потърси и друго приложение на това,което наричаш фуния(жокер-тип процесорен кулър,също и това,че понякога "фунията" има телескопичен вид).

• Автор

Момчета,дъвчете тема в която автора не отговаря.Професоре,повтаряш ми постовете със свои думи за втори път,както и в доста други теми за клок.Колкото до колегата с последният пост-няма да е зле да се поинтересуваш от начините на организиране на въздушните потоци и видовете такива,както и различната им ефективност в зависимост от използваните типове кулъри-и на процесори и на видеокарти в различни типове и размери кутии.Както и в кой случай,кое е по-ефективно.Забавно е да обобщаваш така,но няма да е полезно да се прилага един шаблон към всички системи.Потърси и друго приложение на това,което наричаш фуния(жокер-тип процесорен кулър,също и това,че понякога "фунията" има телескопичен вид).

мики маус, защо се обиждаш, че не отговарям в темата. Просто ако взема да питам за всички неща, които незнам ще ме помислите за най-големият спамер в форума, затова гледам да се ограничвам да питам в това, което ми е най-наложително за момента. По-темата от това, което разбрах, е че вместо вкарващ отпред пред харда съм сложил един вкарващ срещу видеото (към няколко по-горни поста момчета има си точно определно място за вентилатор в долната задна част на капака на кутията горе долу срещу видеото)(няма нужда да се слага срещу процесора, защото няма смисъл не че неможе и както го наричаше един човек по-горе "фуния"). (гледайте добре снимките за какво питам нека се придържаме към темата). И един изкарващ вентилатор отзад под-захранването. Дано съм разбрал правилно. Ако не ме поправете. И така и така стана въпрос за така наречената фуния/процесорен кулър какво върши тя. Защо на по-новите кутий слагат. Общо взето каква и е функцията. Така и така съм тръгнал пари да наливам в този компютър дай да го осъвременя малко. Ако има нужда изобщо.

Ето я така наречената 'фуния',но и аз не знам за какво служи.

Служи за да може въздуха, идващ от вън да се засмуче от вента на процесора и от там към радиатора.

мики маус, защо се обиждаш, че не отговарям в темата. Просто ако взема да питам за всички неща, които незнам ще ме помислите за най-големият спамер в форума, затова гледам да се ограничвам да питам в това, което ми е най-наложително за момента. По-темата от това, което разбрах, е че вместо вкарващ отпред пред харда съм сложил един вкарващ срещу видеото (към няколко по-горни поста момчета има си точно определно място за вентилатор в долната задна част на капака на кутията горе долу срещу видеото)(няма нужда да се слага срещу процесора, защото няма смисъл не че неможе и както го наричаше един човек по-горе "фуния"). (гледайте добре снимките за какво питам нека се придържаме към темата). И един изкарващ вентилатор отзад под-захранването. Дано съм разбрал правилно. Ако не ме поправете. И така и така стана въпрос за така наречената фуния/процесорен кулър какво върши тя. Защо на по-новите кутий слагат. Общо взето каква и е функцията. Така и така съм тръгнал пари да наливам в този компютър дай да го осъвременя малко. Ако има нужда изобщо.

ми функцията е пресен въздух за процесора, а не такъв минал през видеокартата и харддисковете... естествено може да разкараш фунията и да си сложиш перка - ще свалиш някой градус но само докато се набие радиатора с прах или се задръстят дупките на фунияата... най добрия вариант е вентилатор под захранването -хем сваляш температурата на процесора, хем на захранването... ако има места за 2 перки под захранването по добре е да се ползва горното място

Ето я така наречената 'фуния',но и аз не знам за какво служи.

тая перка някой идиот я е монтирал на обратно - вместо да вкарва към вентилатора, тя вади...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Понеже не искам да създавам нова тема и ще питам тук-Вчера си взех 2 вентилатора: този който е по-силентози който е по-слаб.

Взех тези различни модели,защото бяха останали от 80 мм само те.Сега въпросът ми е дали съм ги монтирал правилно-по-слабия е на страничния капак,и вкарва върздух,а по-силния е в задната част на кутията под захранването и изкарва върдух.Правилно ли съм ги разпределил,или трябва да им разменя местата?

• Автор

Понеже не искам да създавам нова тема и ще питам тук-Вчера си взех 2 вентилатора: този който е по-силентози който е по-слаб.

Взех тези различни модели,защото бяха останали от 80 мм само те.Сега въпросът ми е дали съм ги монтирал правилно-по-слабия е на страничния капак,и вкарва върздух,а по-силния е в задната част на кутията под захранването и изкарва върдух.Правилно ли съм ги разпределил,или трябва да им разменя местата?

Ами според мен са правилно монтирани.

Правилно е.

И през ум не ми е минавало да се сърдя,имах предвид,че ако не пишеш-значи си получил необходимата ти информация.Нищо лошо не виждам в това да попиташ за нещо,което не знаеш,а и хора,родени научени не познавам.За фунията-професора ти е обяснил много добре-помага на "боксовият" охладител или на такъв с неговата форма и на това около процесора...:rolleyes:.Ако сложиш тип "тауър"-свали я и се обади,има трик с нея.Мисля,че си се справил доста добре.

• Автор

Правилно е.

И през ум не ми е минавало да се сърдя,имах предвид,че ако не пишеш-значи си получил необходимата ти информация.Нищо лошо не виждам в това да попиташ за нещо,което не знаеш,а и хора,родени научени не познавам.За фунията-професора ти е обяснил много добре-помага на "боксовият" охладител или на такъв с неговата форма и на това около процесора...:P.Ако сложиш тип "тауър"-свали я и се обади,има трик с нея.Мисля,че си се справил доста добре.

Ами благодаря за помоща. Весели Великденски празници и всичко най-хубаво. Ако реша да взема ще пиша да видим какво ще се получи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.