Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси за овърклок на Intel C2D Е8500

Featured Replies

проблемът е, че колкото повече вдигаш напрежението се вдига и температурата... а формулата за мощността, която процесора ползва е напрежението на квадрат върху съпротилението на процесора (което е константа), проблемът е, че напрежението влияе на квадрат - тоест малко го вдигаш, но температурата се вдига с повече, а не линейно... така може да имаш син екран от прекалено високо напрежение...

дроп на дъното е: ти задаваш 1,35 волта и като натовариш процесора напреженитето пада на 1,32. прави се на всички дъна - с цел защита на процесора - VRM колкото и бързо да стабилизира при отпадане на товара от процесора (процесора от 100% пада много бързо на 0% натоварване) и стабилизатора докато стабилизира се получава пик с високо напрежение, а волт дропа сваля напрежението и така пика е по малък...)

за стабилност и температура тествай с LinX 0.6.4

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Отговори 67
  • Прегледи 9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мики маус
    мики маус

В скрийншота ти въпросната функция е CPU TM function.Intel твърдят,че температурата,от която трябва да се притесняваш е 100 градуса по Целзий...Виж сега,ако не си изключил въпросната функция от биос-а

• мики маус
    мики маус

Ами това ще са прогнози,най добрият отговор ще можеш да дадеш ти и то след клока,но прогнозирам напрежение за процесора 1,30/1,32v и около пет градуса нагоре.Интел дава за нормално до 1,3625v,практика

• мики маус
    мики маус

Нещо те е спънало-памет(твоята е слаба ракия за клок,ама закрепи клока на системата,пък ще ти кажа какво да правиш с паметта и видеото...),недостатъчно напрежение на процесора,недостатъчно напрежение

проблемът е, че колкото повече вдигаш напрежението се вдига и температурата... а формулата за мощността, която процесора ползва е напрежението на квадрат върху съпротилението на процесора (което е константа), проблемът е, че напрежението влияе на квадрат - тоест малко го вдигаш, но температурата се вдига с повече, а не линейно... така може да имаш син екран от прекалено високо напрежение...

1.29375V за E8500 на 3,9 GHz професоре.Дали са от прекалено високо напрежение сините екрани?:cool:

• Автор

Вече е на 1.3V, както ми каза Мики Маус. Тази вечер го пускам на Prime95. Искам да попитам нещо - аз го тествам на Blend test, нали така трябва?

Сега се врътна и LinX 20 пъти... Без ерори.:ph34r: Максималната температура която видях на ядрата беше 64 градуса. :eek:

Редактирано от Рошав (преглед на промените)

@Рошав, като се разклокиш яко и 1,4 волта вземат да не ти стигат на процесора, тогава че чуди дали да вдигаш още. Аз лично тоя въпрос почвам да си го задавам на около 1,5 волта.

Докато търсех попаднах на един шот (няма да издавам автора), беше си "забравил" процесора е8400 на 1,7волта и малко отгоре. :ph34r:

Да изгориш процесор е трудна работа докато му работи термалната функция от биос, така че не се безпокой за това. И винаги си следи паметта и си цъкай делителя, да не те спъва тя.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

• Автор

Докато търсех попаднах на един шот (няма да издавам автора), беше си "забравил" процесора е8400 на 1,7волта и малко отгоре. :cool:

:cool::P:lol6:

Eмиии добре. Само да попитам, че нещо не мога да зацепя, кой делител на паметта да цъкам???

да изгориш процесора е доста трудно, но мосфетите на VRM...

за множителя на паметта - виж страница 81 точка 4.4.3 и малко по нагоре таблицата с fsb - ще трябва да си смяташ множителите с елката примерно ако fsb e 800 а паметта е ддр 800 множителя е 1:1 (при клок множителя остава 1:1 до следващото фсб 1066 (266)) и колккото стане шината процесора толкова става и паметта), ако обаче паметта е 800 а процесора е 1066 множителя става 4:3 и т.н. тоест ако клокнеш фсб от 1066 (266)на 1200 (300) и паметта ще тръгне на 900 ако е на ауто (множител 4:3 => (1200/4)*3=900) за това свяляш паметта на 667 (тоест множител 8:5) и при 1200 процесор паметта ще е на 750 въпреки че в биос е на 667 (смятам по следния начин - множителя се смята при стандартни честоти тоест 1066:800=4:3, 1066:667=8:5 при 8:5 по обратния път за нестандартното 1200 паметта трябва да стане (1200/8)*5=750) за по сигурно гледай множителя в cpu-z (всеки модел дъно определя кога да смени множителя - може 8:5 да се смени не чак при 1066 ами при 1060 примерно, така ако процесора е на 800 и го клонеш на 1000 (225) паметта ще се клокне доста и ще се дъни, а на 1060 ще работи ако процесора издържи... или пък я правиш на 667 и ще тръгне на 750, а процесора ще баца на 1000 fsb)

AI Tweaker - dram frequency - стремиш се да държиш паметта си около 800 мхз, защото иначе тя се клоква заедно с процесора, а ти не искаш това в този момент.

Колкото до гърменето на мосфети, процесора му е с TDP 65 вата, а дъното поддържа такива до 136 вата по спецификация, освен това охладителя на процесора му е с такъв дизайн, че подухва както на рам паметта, така и на мосфетите. Виж ако му клъцнем две от фазите бих се притеснил да клоквам.

• Автор

В момента DRAM Frequency e 823 MHz... Добре е нали? При 4.0 ГХЗ рамта се качва на 845 MHz - това как е?

Докато търсех попаднах на един шот (няма да издавам автора), беше си "забравил" процесора е8400 на 1,7волта и малко отгоре. :cool:

Да е малко отгоре,колко да е малко отгоре-да е 0,3v отгоре...:cool:

В момента DRAM Frequency e 823 MHz... Добре е нали? При 4.0 ГХЗ рамта се качва на 845 MHz - това как е?

Ще си перефразирам предния пост: не й позволявай да мине 800мхз, т.е. променяй стойността в биос която ти показах. Така как е?

///пресетих се със закъснение че няма да ти се отвори парашута така, заради това ползвам 1066мхз модули - като разкрепостена тинейджърка са - дават повече свобода.

Да е малко отгоре,колко да е малко отгоре-да е 0,3v отгоре...:cool:

......Аз на тоя човек не бих му дал да ми докосва компютъра, честно :P От непотвърден източник, пожелал да остане анонимен имам непотвърдена информация с непотвърден произход че е шил и по-големи напрежения....ама всичко това е непотвърдено и плод на фантазията ми, все пак не може един процесор да оцелее на такива напрежения :cool:

EDIT: А някой чете и потайно допълва редакции нагоре повтаряйки ме :lol6:

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

• Автор

Ще си перефразирам предния пост: не й позволявай да мине 800мхз, т.е. променяй стойността в биос която ти показах. Така как е?

Еми да де, ама като няма по-ниска честота от това? Аз винаги я слагам на най-ниската. В такъв случай на Auto ли да я оставя?

Това за A-data е като за тайминги на ауто.:wors:Пък като се стабилизира клока ще се стягат тайминги...или да се вдигне честотата докъм 1066 или докъдето стигне,и да се пусне на 5-5-5-15.Едно по едно.Първо стабилизирай клока.В биоса какво напрежение показва за северният мост?

P.S.Като не може да тръгне на по-ниска честота,задай и,за да е сигурно,че няма да попречи, 2,1v.Като казвам 2,1v,имам предвид 2,1v.Не 1,7643v или 1,8723v-това са стойности,различни от 2,1v.

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор

На Auto e...

EDIT: Еми тя по default си е на 2.0V, няма да и давам по-малко напрежение я... :wors: Тя рамта си тръгва, но просто не знам дали е стабилна. Тази вечер ще тествам и утре ще пиша. Кажете ми кой вид Torture test да пусна в prime95? Аз по принцип давам на Blend test. Ако ми даде ерор как да разбера дали е от рамта? Иии само да кажа, че понякога при ерори, самата програма се затваря - Prime95 application has stopped working. Тогава не мога да видя ерора. Дайте някакъв съвет...

Tайминги на ауто или честота на ауто?Разликата е като между стола и електрическият стол при твоята памет и FSB над четиристотин.Tаймингите трябва да са на ауто.За да разбереш дали паметта е стабилна,иползвай програмите за тест на RAM от този материал.

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор

Ти нали ме попита за напрежение на север мост? За него ти казах, че е на ауто. Честотата на паметта е нагласена да е на най-ниската възможна - 823 MHz. Таймингите не са на ауто,на manual са. Таймингите са 4-4-4-12 на manual, но по принцип за моята рам A-data ги дават тези тайминги сато default.

ЕДИТ: Ще ползвам програмата Memtest, за да тествам рамта... 20 минути няма да пиша... :wors:

Дават тези тайминги като default,но на честота 800MHz.Наистина за последно-тази памет ще те спре при клокване,всичко,което обясних е начин да забавиш неизбежното.Успех.

• Автор

Кое е неизбежното? 20 минути вече тествам с Memtest и няма проблеми. Да оставя таймингите на ауто и да оставя честотата така или пак да оставя таймингите на ауто и да вдигна честота, волтаж и т.н. Моля те, кажи последно, за да може да не те занимавам и да ти губя времето повече.

1. Мемтест не се използва по този начин - няколко минути и хайде готово ! Има си ред - 1 х Всички Тестове, 5 х Тест 5, 5 х Тест 8, 8 часа Всички Тестове.

2. За стабилност в операционна система не се използва Мемтест. В много случай при него всичко е наред, а уиндоуса крашва. За това използваш или Blend с максмимум налична РАМ в Prime95 (2-3 часа), или цялата налична РАМ в LinX за 20 кръга.

Редактирано от rvp (преглед на промените)

• Автор

Благодаря, но къде са тези "тест1, тест2" на Memtest? Иначе бленд теста си го правя в prime95 3 часа без проблеми, даже и сега предиобяд пак ще го пусна. LinX завъртя 20 пъти със цялата налична рам и всичко беше наред. След всичко това да приемам ли, че системата е стабилна ?

Кое е неизбежното? 20 минути вече тествам с Memtest и няма проблеми. Да оставя таймингите на ауто и да оставя честотата така или пак да оставя таймингите на ауто и да вдигна честота, волтаж и т.н. Моля те, кажи последно, за да може да не те занимавам и да ти губя времето повече.

на мемтест, аз му викам мемнетест щото не тества памет (тоест тя може да се дъни ама той си мълчи...) тествай със snm колкото за множителя според книжката имаш 533 и 667 че и междинни между тях (но е възможно да не се показват на процесори с шина над 800mhz) все пак прочети си книжката (около страница 80 в pdf файла) щото съм сигурен, че не си я отварял... тогава си остава варианта a-data 800+ или 1066, друг вариант е да намалиш множителя на процесора и да вдигнеш още fsb докато се превключи следвашия делител и паметта падне под 800. прайм не тества памет, за мен не е точен тест - може 6 часа да върти на неработеща памет, която при snm се дъни на втората минута... иначе на моя комп съм въртял snm по 10-15 часа и не е имало проблем но на някои компютри птограмата или се затваря или компа рестартира...

• Автор

тогава си остава варианта a-data 800+ или 1066

или 1066? Тоест да я направя на 1066?

или 1066? Тоест да я направя на 1066?

да си купиш на 1066... или клокваш от биос фсб повече за да минеш на следвашия делител и всеми си прочети книжката най накрая - там пише че ако ползваш памет на 800 да настроиш в биос на 1066 (което за мен е малко странно, но знаеш ли какво са имали в предвид асус както са писали биоса)

• Автор

Добре де, аз си прочетох книжната книжка на дъното, но никъде не го открих това? Може ли да ми кажеш откъде го гледаш?

Моя Е8500 (от подписа) работи на 1,208 V (по CPU-Z) при множител 9,5 и шина 425 (тоест 4.04 Ghz) а паметта 850 Mhz (в момента)

Редактирано от SUN_CITY (преглед на промените)

• Автор

1.208V !?!?!? Това и на мене ми се вижда супер малко... :cool: Гледам, че рамта ти е A-Data. Я кажи какъв модел е? Това в подписа 1020 MHZ очзначава ли, че си я клокнал до толкова? Кажи как се държи и колко ти е волтажа на паметта?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.