Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужна ми е малко информация за Mac

Featured Replies

Наскоро се замислих за идеята да си купя машина на Apple. Имат доста добри показатели от страна на хардуер, истината е че живота на батерията на Notebook Apple e почти два пъти по-голям от всички други.

Но нещо, което ми е мнооооого в мъгла е операционната система Mac, с която се предлагат тези машини.

Аз съм един нормален потребител на Windows, който е със стандартни знания и ми е интересно дали Mac би могъл да задоволи моите нужди.

• Автор

нужно ми е да разбера от някой, занимавал се с Mac какво е да работиш на нея, а това не го пише на сайта.

нужно ми е да разбера от някой, занимавал се с Mac какво е да работиш на нея, а това не го пише на сайта.

<{POST_SNAPBACK}>

Горе-долу същото е като при Windows (все пак нали MS от там краде, за да създаде джамовете :) ). Проблема е в намирането на софт. Има на няколко места в нета (не в България), но да теглиш от чужбина всеки го знае как е. Значително по - малко игри.

Но зависи какво искаш да правиш все пак де. Ето какво би трябвало да идва като софтуер с iMac G5

Software iLife ’05 (includes iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand), Mail, Dashboard, Spotlight, iChat, Safari, Sherlock, QuickTime, iSync, iCal, DVD Player, Address Book, AppleWorks, iWork (30-day trial), Classic environment, Quicken 2005 for Macintosh, 2005 World Book Multimedia Reference Suite, Nanosaur 2, Marble Blast Gold, Microsoft Office 2004 for Mac Test Drive, Zinio Reader, XCode Developer Tools and Apple Hardware Test

На посочения ти от dragozow адрес има доста информация, разгледай я

:bye:

• Автор

Много ви благодаря.

Май започнах да се разубеждавам да се снабдя с Mac. :)

И защо Мас си е една доста добра алтернатива - красива,лесна,удобна,има си всичкия необходим софт за работа...игри също има, освен ако не си от геймърите дето искат да пипнат всичко излязло...

• Автор

Притеснява ме следния проблем - ще си взема Mac от US, по принцип съм привърженик на идеята да си плащам за софтуер, там цените са нормални в сравнение с нашите, а сравнено и с жизнения стандарт е като да си купиш книга от книжарница. Обаче аз живея и в BG. Като си дойда и като видя цена в 10 кратен размер....... Добросъвестността ми отлита.... biggrin.gif

Смешно е да плащам на някой решил да гони Гейтс по богатство от продажба на софтуер с девиза "Ден година храни."

:nono:

Съвестта ми остава другаде, а незнам дали за Mac има достатъчно побългарен софтуер.

Притеснява ме следния проблем - ще си взема Mac от US, по принцип съм привърженик на идеята да си плащам за софтуер, там цените са нормални в сравнение с нашите, а сравнено и с жизнения стандарт е като да си купиш книга от книжарница. Обаче аз живея и в BG. Като си дойда и като видя цена в 10 кратен размер....... Добросъвестността ми отлита.... biggrin.gif

Смешно е да плащам на някой решил да гони Гейтс по богатство от продажба на софтуер с девиза "Ден година храни."

:yanim:

Съвестта ми остава другаде, а незнам дали за Mac има достатъчно побългарен софтуер.

<{POST_SNAPBACK}>

След като ще го вземаш то САЩ, то непременно да е със захранване за Европа.

Какво разбираш под побългарен софтуер ?

• Автор

имам предвид всякакви програми с crackove, patchove и т.н. докато съм в щатите даже нямам възможност да се добера до такива сайтове като data, arena......

Там имам ли нужда от нещо отивам в магазин за техника и си купувам програма...

Тук - няма такъв магазин... И да има цената е платинена.

Относно захранване имам в предвид notebook. единственото което трябваше да сменя на сегашния ми бе накрайника на кабела. Адапторът работи на честота от 100-240 V. Даже и батерията не му слагам.

Редактирано от lav (преглед на промените)

имам  предвид всякакви програми с crackove, patchove и т.н. докато съм в щатите даже нямам възможност да се добера до такива сайтове като data, arena......

Там имам ли нужда от нещо отивам в магазин за техника и си купувам програма...

Тук - няма такъв магазин... И да има цената е платинена.

Относно захранване имам в предвид notebook. единственото което трябваше да сменя на сегашния ми бе накрайника на кабела. Адапторът работи на честота от 100-240 V. Даже и батерията не му слагам.

<{POST_SNAPBACK}>

По торентите или в DC++ си и ма и раздели за MAC, но не разчитай много.

Редактирано от lordjohn (преглед на промените)

• Автор

Това е и причината да се разубеждавам, макар че Mac OX е наистина добра алтернатива.

Незнам наистина съм раздвоен, но наистина с оглед на средата май е по-добре да си остана MS client. А и наистина ще ми помага повече във всичко което трябва да върша на машината си.

Макар че все още ме влече тоя Apple. Наистина, в момента ползвам Toshiba с 100GB, 1024 RAM, 1,87 Pentium M, което е една доста добра конфигурация дори за desktop, а аз ползвам notebook. Май че ще решавам на място.

Наистина всичко това за Mac ми бе доста полезно и от значително значение за избора ми. Защото каквото и както да ми рекламират в щатите, то си е за щатите. Apple държат огромен пазар отвъд Атлантика, но и всичките възможности на операционната система са разположени там. А на мен ми трябва нещо универсално - каквото в случая се явява windows. За Linux дори не се замислям. В няколко магазина за техника там дори не знаеха за какво говоря... Уви фактът че не се плаща за тази ОС не привлича особено внимание там. А на мен ми трябва нещо УНИВЕРСАЛНО.

Благодаря на всички участвали в разисквамето на този въпрос.

На съпругата ми и дадоха служебен notebook на Мак. Стара конфигурация G4 но работи задоволително.Първото впечатление когато отвориш Мак е: Колко е различен като дизаин и колко е истински.Качеството на изработката е забележителна.

За батерията забравяш да мислиш.Винаги има още.

Операционната система е не много различна и е интуитивна при ползване;все едно че си в по нова кола.Основните неща са ти ясни но е хубаво някой да ти покаже от къде се пускат чистачките :wors: и си ОК.

За офис пакет инсталирахме Open Office. За стандартните приложения е като MS Office само дето е безплатен и е съвместим с последния.

До колкото знам кракнати приложения почти няма и ако ще ползваш Photoshop ще трябва да си го платиш.С операционната с-ма вървят плейер записвачка,чат,е-маил клиент и какво ли не;работещи, лесни за ползване приложение.Антивирусът е излишен.

Операционната им система е по-бърза от Linux но леко по мудна и по-стабилна от WinXP.Забива, но много рядко.Е, ако му сложиш MS Office за Mac няма да те радва с производителност.

Хубаво ще е да решиш за какво ще го ползваш компютъра.Мак винаги са правили удачни неща за хората които не искат да разбират от компютри.Не се вглеждай в хардуерните показатели на Маковете.Те не корелират много много с производителността на системата процесорите им са с по-голям L2 cash,на друга шина с друга архитектура и тнт.

Нали Фиеста 75коня е обикновенна таратайка но Хонда Сивик макар и само75 p.s. си е една малка резачка cool.gif

"...живяхме в копие бездарно, на най-красивите мечти..."

На съпругата ми и дадоха служебен  notebook на Мак. Стара конфигурация G4 но работи задоволително.Първото впечатление когато отвориш Мак е: Колко е различен като дизаин и колко е истински.Качеството на изработката е забележителна.

За батерията забравяш да мислиш.Винаги има още.

Операционната система е не много различна и е интуитивна при ползване;все едно че си в по нова кола.Основните неща са ти ясни но е хубаво някой да ти покаже от къде се пускат чистачките :hush: и си ОК.

За офис пакет инсталирахме Open Office. За стандартните приложения е като MS Office само дето е безплатен и е съвместим с последния.

До колкото знам кракнати приложения почти няма и ако ще ползваш Photoshop ще трябва да си го платиш.С операционната с-ма вървят плейер записвачка,чат,е-маил клиент и какво ли не;работещи, лесни за ползване приложение.Антивирусът е излишен.

Операционната им система  е по-бърза от Linux но леко по мудна и по-стабилна от WinXP.Забива, но много рядко.Е, ако му сложиш MS Office за Mac няма да те радва с производителност.

Хубаво ще е да решиш за какво ще го ползваш компютъра.Мак винаги са правили удачни неща за хората които не искат да разбират от компютри.Не се вглеждай  в хардуерните показатели на Маковете.Те не корелират много много с производителността на системата процесорите им са с по-голям L2 cash,на друга шина с друга архитектура и тнт.

Нали Фиеста 75коня е обикновенна таратайка но Хонда Сивик макар и само75 p.s. си е една малка резачка cool.gif

"...живяхме в копие бездарно, на най-красивите мечти..."

<{POST_SNAPBACK}>

Освен "Добре дошли в клуба"

друго не мога да ви кажа ;)

И би ли споделил малко повече за типа на iBook-a , памет, процесор(честота) и др. хардуер и по - ми е интересно с коя версия на ОС идва

iBook G4

procesor PowerPC G4 800 MHz L2 256KB (мислех че е доста повече)

Bus 133MHz(не видях множителя)

256 MB DDR SDRAM(2*128)

HD 28Gb

Combo drive

Video ATI RV280 32Mb VRAM(миля че е ядрото на Радеон9000)

Mac OS X 10.4.3

FireWire

AirPort-аналог на Wi Fi

4*USB

Ми май това е всичко .Нищо особенно, но работи гладко.

iBook G4

procesor PowerPC G4 800 MHz L2 256KB (мислех че е доста повече)

Bus 133MHz(не видях множителя)

256 MB DDR SDRAM(2*128)

HD 28Gb

Combo drive

Video ATI RV280 32Mb VRAM(миля че е ядрото на Радеон9000)

Mac OS X 10.4.3

FireWire

AirPort-аналог на Wi Fi

4*USB

Ми май това е всичко .Нищо особенно, но работи гладко.

<{POST_SNAPBACK}>

Благодаря.

Множителя трябва да е 6.

Любопитно ми беше за ОС, но и тя си е последната версия (Tiger), което си е направо разкош.

Работи, защото е МАС и си е оптимизиран

въобще не се притеснявай за софтуер, на thepiratebay.com има всичко за което можеш да си помислиш, и скоростта е съвсем добра, дори от БГ, а от САЩ да не говорим.

и все пак ако съм на теб бих предпочел нормално ПЦ, много по-продуктивни са за цената която плащаш, а Apple много оскъпяват продуктите си заради дизайна

и все пак ако съм на теб бих предпочел нормално ПЦ, много по-продуктивни са за цената която плащаш, а Apple много оскъпяват продуктите си заради дизайна

<{POST_SNAPBACK}>

С това абсолютно не съм съгласен.

Между другото ти какъв опит имаш на МАС и в момента с каква МАС конфигурация си и какво сравняваш спрямо Win или Linux ?

• 1 година по-късно...
въобще не се притеснявай за софтуер, на thepiratebay.com има всичко за което можеш да си помислиш, и скоростта е съвсем добра, дори от БГ, а от САЩ да не говорим.

Аз никога не съм ползвал нещо различно от уин, обаче знаеш ли какви са законите в щатите за нелицензиран софт?

С колкото и да се тегли от тоя тракер ... :clap:

• 9 месеца по-късно...

Не виждам честно казано причина да не можеш да ползваш пълноценно Mac в България.

Относно софтуера, трябва да направиш избор - лицензиран или пиратски?Аз лично предпочитам да си купувам програмите и наистина в САЩ цените са доста добри, иначе би могъл да намериш доста пиратски софт дори и от щатите!

Повече за преминаването от Windows на Mac можеш да прочетеш на http://macinfo.eu/?p=4

Има много предимства Mac пред Windows, но дали ще се възползваш от тях зависи от теб, до каква степен си готов да навлезеш в материята, в смисъл ако осъзнаеш Mac като част от UNIX семейството за теб не би имало ограничения.Разбирасе всичко зависи от това какви са твоите потребности, ако можеш да споделиш с нас бихме могли да те посъветваме.

UNIX7777

• 5 месеца по-късно...

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница или само с главни букви, се изтриват без предупреждение.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

off nedei 4e i az go imam toz Mac,ni6o nemoga d ainstaliram samo priema dmg failove za exe vuob6te i duma d ane stava,jiva nakaziq,ujass...am pone6e mi e podaruk i go prieh ot usa mi go donesaha,mnogo e trudno da raboti6 na Mac,tova e moq suvet:)

Ako nqkoi znae kak da si instaliram windows,da pi6e.Polzvam v momenta Mac am e ujasno....sad.gif

Всъщност никак не е трудно да се работи с Мак, а ако можеш свободно да работиш с Windows, научаването да ползваш Мак отнема няколко дни максимум. Разликите в начина на работа не са чак толкова фундаментални. Колкото до инсталиране на програми, естествено, че няма да приема .ехе, но това не пречи да си намериш версии за Мак на програмите, които ти трябват. С изключение на игрите, лесно може да се намери Мак версия на най-различни програми във всички области. Имаш ли предвид някакви конкретни програми, които ти трябват? Мога да ти помогна да намериш версии за Мак.

Можеш да си купиш макбук и да му сложиш уиндоус. За кракове забрави! Хората които дават по 5к лв за ябълки не се занимават с такива работи. :)

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Всъщност специализираните тракери за професионален аудио, видео и графичен софтуер са пълни с мак потребители, а и в Америка цените на маковете, както и на всякакъв вид техника, са много по-достъпни отколкото в България.

Точно пък за обикновен потребител, не професионалист в сферата на аудио, видео, предпечат, да си вземеш Мак е напълно безсмислено! Даже аз като човек занимаващ се с видеомонтаж и обработка, пак не бих си взел Мак. Имам един приятел DJ, който пък използва програма, която на Уиндоус непрекъснато крашва и не работи както трябва, а на Мак лети и неговата покупка на Мак е оправдана:rolleyes: Така че - за ежедневна употреба за 3 пъти по-малко пари си взимаш лаптоп, който ще ти върши същата работа - филми, музика, офис програми, интернет, а Мак е гъзария:speak:

Прав си, но след като са ти го подарили, би било жалко да си форматираш харда и да сложиш уиндоус. ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.