Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преинсталация на Windows XP

Featured Replies

Здравейте, искам да помоля за помощ по следният въпрос: Искам да преинсталирам Windows XP на стар компютър, който се ползва за пишешта машина най общо! Компютъра в момента е с Windows XP но е ужасно замазан и бъгва непрекъснато. Проблема идва от там, че СД-то не работи ! Опитах с инсталация от флашкар но не разпознава флашката! Компютъра е в мрежа с още няколко в офиса. Има ли други варианти за преинсталация ???????

Здравейте, искам да помоля за помощ по следният въпрос: Искам да преинсталирам Windows XP на стар компютър, който се ползва за пишешта машина най общо! Компютъра в момента е с Windows XP но е ужасно замазан и бъгва непрекъснато. Проблема идва от там, че СД-то не работи ! Опитах с инсталация от флашкар но не разпознава флашката! Компютъра е в мрежа с още няколко в офиса. Има ли други варианти за преинсталация ???????

Има, но най-лесното е да намериш от някого едно работещо устройство (СД)

• Автор

Досетих се за варианта но ..............Има и други СД-та в офиса, но това е особено, майче е от лаптоп, с особенни букси е, едни тънки, не съм виждал такива до сега! Може би, защото цялата конфигорация е стара !

варианттите са:

1 преинсталация през windows - вероятно ще стане голяма боза

2 преинсталация от дос, но трябва да имаш 2 дяла с fat32 - един за инсталационния windows и един на който ще се инсталира...

правиш дискета за дос и зареждаш от нея, после влизаш в инсталационния windows в i386 и стартираш winnt

от там натастък инсталацията протича по начина от цд, но без възможността за форматиране/триене създаване на дялове...

• Автор

:-))), това сигурно ще проработи! Има 2 дяла. Не са фат32 ама ще ги направя. Остава да намеря ДОС дискета ! Не знаех, че ХР бутва под ДОС ! Благодаря !!!!

Редактирано от MisteriX (преглед на промените)

Не искам да звучи като реклама, но ако си от София можем да ти помогнем с този проблем. Ще ти дам само телефон, че ще ме накажат: SUPPORTPC - Компютърна Поддръжка - 089 9067770 или 087 8509948

• Автор

Не искам да звучи като реклама, но ако си от София можем да ти помогнем с този проблем. Ще ти дам само телефон, че ще ме накажат: SUPPORTPC - Компютърна Поддръжка - 089 9067770 или 087 8509948

От Пловдив съм !

Има и друг вариант за решение на проблема. Виж тук. Само ти трябва външно CD/DVD и бутващ диск на Windows. ;)

Този вариант е логичен, но при старите РС-та, в зависимост от БИОС-а, може и да не може да бутне от външно CD. Все пак то се захранва и чете през USB, а момчето каза, че не му бутва флашката. Предполагам, че няма такава опция.

Щом ползваш компютъра като пишеща машина, само като вариант ще ти предложа да си инсталираш един Линукс. Много лесно се инсталира от флашка за около 4-5 минутки.

• Автор

Има и друг вариант за решение на проблема. Виж тук. Само ти трябва външно CD/DVD и бутващ диск на Windows. ;)

vegas_pik, огледах обясненията за тази програмка, като гледам може да стане с дискета. От снимките видях, че може да посочиш от къде да бутне ! А ако сложа във втория дял едно копие на уина и дам да се инсталира от там, дали ще стане ???????????

Щом ползваш компютъра като пишеща машина, само като вариант ще ти предложа да си инсталираш един Линукс. Много лесно се инсталира от флашка за около 4-5 минутки.

Компа го ползва една леля, .... ако и сложа линукс ще гледа като теле :-000))!

Компа го ползва една леля, .... ако и сложа линукс ще гледа като теле :-000))!

Зависи коя дистрибуция ще и сложиш!

Тази дистрибуция много прилича на ХП, аз в момента съм с нея.

Снимка.

Редактирано от Red Riding Hood (преглед на промените)

Само не разбрах имаш ли флопи или не?

Ако имаш проблема е решен!

:-))), това сигурно ще проработи! Има 2 дяла. Не са фат32 ама ще ги направя. Остава да намеря ДОС дискета ! Не знаех, че ХР бутва под ДОС ! Благодаря !!!!

От тук си направи DOS дискета. Препоръчвам ти за Windows ME, защото има опция за boot на CD, която може да ти се наложи някога. Никой не знае! ;)

Редактирано от vegas_pik (преглед на промените)

xp има опция да форматира дискета като сисемна за дос, че и смартдрайв да зареди... и ти не бутваш xp-под дос а си боотваш чист дос...

после дяловете коита са на фат ще се видят като с: и d: та ако на d: ти е уина:

d:

cd winxp\i386

winnt

ако предположим че си копирал инсталационния диск на d:\winxp

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Някой ще ми обясни ли що е то Universal Network Bootdisks и как се прави и използва ! Ще съм много благодарен. Отдавна се чудя каква е тази опция в SETUP na Windows !

Има и друг вариант за решение на проблема. Виж тук. Само ти трябва външно CD/DVD и бутващ диск на Windows. :yanim:

Използвах това, във варианта с дискетате - не стана ! Въобще не чете флашката и от Д дяла пак не стана !

Някой ще ми обясни ли що е то Universal Network Bootdisks и как се прави и използва ! Ще съм много благодарен. Отдавна се чудя каква е тази опция в SETUP na Windows !

Използвах това, във варианта с дискетате - не стана ! Въобще не чете флашката и от Д дяла пак не стана !

Какво означава - не става? получаваш грешка или какво?

• Автор

Какво означава - не става? получаваш грешка или какво?

Като дам да чете от USB дава ERORR и многоточие ................ а от Д, замисля се и после нищо !В Д-то са саво файловете от флашката ! Нея пък я направих с RawWrite for windows version 0.7 ! Да не е от флашката ?

Като дам да чете от USB дава ERORR и многоточие ................ а от Д, замисля се и после нищо !В Д-то са саво файловете от флашката ! Нея пък я направих с RawWrite for windows version 0.7 ! Да не е от флашката ?

Възможно е. Пробвай с друга флашка.

Аз имам същата дилема, имам стара щайга с характеристики: Intel Celeron 2 GHZ; Ge Force 6, 256 mb; Ram - 256mb и неработещо CD. Дали ще е възможно да му сложа не Windows, a linux чрез флашка?

Аз имам същата дилема, имам стара щайга с характеристики: Intel Celeron 2 GHZ; Ge Force 6, 256 mb; Ram - 256mb и неработещо CD. Дали ще е възможно да му сложа не Windows, a linux чрез флашка?

http://www.ubuntugeek.com/how-to-install-ubuntu-linux-from-usb-stick.html

Тук е обяснено как да си направиш флашката, а дали ще бутне, зависи дали има такава опция в БИОС-а на компютъра ти.

За linux много лесно, сваляш от тук програмката unetbootin със която се работи много елементарно, записваш линукса на флашката. Рестартираш компютъра без да вадиш "изключваш" флашката, влизаш в биоса и задаваш да ти зарежда от флашката, и накрая инсталираш!

П.П. Unetbootin и как се работи с програмата тук.

Редактирано от Red Riding Hood (преглед на промените)

забрави варианта с флашка - шанса да стане на лаптоп е точно 0 (става въпрос за windows)... на лаптопите пишат възможно най некадърно биосите, а за да тръгне от флашка инсталацията трябва флашката да се познае като цд... колкото до rawwrite - това е за записване на дискети - тоест ти сейфаш имидж на дискетата на флашката ама нещо трябва да я емулира тая дискета - grub4dos, syslinux...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

За linux много лесно, сваляш от тук програмката unetbootin със която се работи много елементарно, записваш линукса на флашката. Рестартираш компютъра без да вадиш "изключваш" флашката, влизаш в биоса и задаваш да ти зарежда от флашката, и накрая инсталираш!

П.П. Unetbootin и как се работи с програмата тук.

Мерси, надявам се да свърши работа. Линукса като го кача на флашката колко mb заема, в смисъл трябва ми някоя дистрибуция, която да не е по-голяма от 512 mb, че няма да се побере на флашката?

Мерси, надявам се да свърши работа. Линукса като го кача на флашката колко mb заема, в смисъл трябва ми някоя дистрибуция, която да не е по-голяма от 512 mb, че няма да се побере на флашката?

PCLinuxOS

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.