Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за тази конфигурация

Featured Replies

• Автор

Момчета не ви разбрах

Дъно:GIGABYTE MA770T-UD3 предложете точно едно.Много дъна се изговориха нз какво точно да се орянтирам. SATA 3 не ми трябва

Процесор:Athlon II X4 Quad Core 630

РАМ:KINGSTON 2GB DDR III 1600 HyperX меже би 2 платки

Хард:SAMSUNG 500GB F3 7200rpm 16MB SATA II / WD 640GB или 32 или 16 но предполагам че ще е 32

Видео:SAPPHIRE 512M HD5670 DDR 5 - Ще работи на ниска резолюция 1024 така че няма разлика м/у 1ГБ и 512-ка

Захранване:XIGMATEK PSU 400W "NRP-PC402" е захранването

Кутия:COOLER MASTER CM-690 II

• Отговори 55
  • Прегледи 6,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Selena&Vanko
    Selena&Vanko

kmvasilev не се занимавай с някакви деца тука дето като се спомене нещо четат веднага ревюта и ти пайстват характеристики от нета и се правят на инженери!

• "Твоето" няма сата 3. Ккаъв е лимита ? Не може ли дъното да е това примерно - цък а диска да е този - цък ?

• antigravity
    antigravity

За да не съм съвсем off, ще започна с коментар към конфигурацията. Дънната платка нека да е GA-770T-UD3 или GA-770T-USB3, ако искаш поддръжка на USB 3.0. И двете са изградени изцяло с твърдотелни конд

За да не съм съвсем off, ще започна с коментар към конфигурацията. Дънната платка нека да е GA-770T-UD3 или GA-770T-USB3, ако искаш поддръжка на USB 3.0. И двете са изградени изцяло с твърдотелни кондензатори, а захранващата зона за процесора включва регулатор на напрежението с 5 фази и 8-пинов конектор за +12V, така че оувърклокът на този четириядрен Athlon II X4 ще е безпроблемен дори и на по-сериозни нива. Нека самият централен чип да е Athlon II X4 635 - не се подлъгвай по ценовите листи, към момента 630 се намира безобразно трудно, пък и цената е почти еднаква. Паметта най-добре да е 2x2GB, за да можеш да се възползваш от двуканалния режим на достъп до нея. Иначе ако отложиш добавянето на втора плочка, може изобщо да не го направиш. Не ти препоръчвам тези модули на Kingston, понеже минималното им стандартно работно напрежение е високо (1.7V). По-добре огледай плочките на Super Talent с честота 1600MHz или комплектите на A-Data от серия Plus, които сега стъпват атрактивно на около 205-210лв. Говоря за 2x2GB с честота 1600MHz, тайминги 8-8-8-24 и напрежение 1.65V - с червените охладителчета. Останалото ми се струва добре, но трябва да знаеш, че тази кутия идва в две разновидности - CM-690 II Advanced и CM-690 II Lite. Първата има някои предимства - един вентилатор повече, специални скоби за разширителните платки и докинг станция за твърди дискове и SSD-та на капака, но пък и цената е едно 30-40лв нагоре.

Няма как да се усети производителност по-голяма от скоростта с която информацията бива четена,записвана или копирана от самият твърд диск и пропускателната способност на буфериращата кеш памет. Скоростта, на четене, запис и копиране на най-бързите съвременни модели твърди дискове е по-малка до около 50% от(практическият) пропускателен капацитет на САТА 3Гб/с(САТА ІІ)(не се лъжи от пропускателната способност на вътрешната магистрала за данни в платката на самото дисково устройство, тя е в състояние да поеме потока данни от няколко едновременно работещи диска, направена е с мисъл за бъдещите модели твърди дискове, които наистина ще бъдат по-бързи, но ще продължат да се възползуват от нея, да не мислиш че всяко ново поколение твърди дискове е с изцяло нова концепция - най-често нов е процеса на миниатюризация за записваемата единица и чуствителността на записващо четящата глава) , няма как по-бърз външен интерфейс да доведе до ускоряване на дисковите операции. Виж, най-бързите любителски модели SSD устройства вече достигнаха практическият таван на пропускателната способност на САТА ІІ и съответните модели оборудвани с новата версия - САТА ІІІ(САТА 6Гб/с) вече могат да се възползуват от това. За сметка на това така наречените "индустриални" SSD устройства, които са няколко пъти по-бързи от любителските се асемблират върху платки с ПЦИ Експрес конектор, защото само този интерфейс към момента е достатъчно бърз, за да не е "тясното място" в комуникационната верига.

Аз никъде не съм казал, че линеийните трансфери са основни за производителността на едно дисково устройство. Дори загатнах за входно-изходните операции, които в комбинация със средното време за достъп също могат да окажат сериозно влияние в ежедневните ситуации. Обемът и пропускателната способност на помощната кеш памет могат да влияят сериозно до един момент, оттам нататък дори и повисококапацитетните дискове нямат особена полза. Да не забравяме, че и самите контролери, които се използват от производителите, са различни за повечето модели, така че в някои случаи се получават така, че едно устройство, което откъм линейни трансфери се справя отлично, при реално ползване работи по-тромаво от конкурентно устройство, което показва малко по-слаби резултати откъм линейни траснфери, но има добре оптимизиран за истинските приложения контролер. Понеже така или иначе другото е синтетика. Общо взето в дадените от мен примери за флагманските настолни твърди дискове се вижда, че трансферните скорости се закотвят именно на около 50% от пропускателните възможности на SATA3Gb/s - исках да съм по-ясен за масата от хора с конкретни устройства и числа. Не съм коментирал никъде вътрешнодисковата шина, но е ясно, че винаги се оставя вратичка за бъдещи разработки. Нито пък си мисля, че има генерални промени при разработването на нови поколения настолни твърди дискове - споменатите процеси по повишаване чувствителността на четящо/пишещата глава и плътността на запис (оттам и възможностите за създаване на по-голами като капацитет плочи) в последните години са ръководещи, но ако се замислиш, тези процеси оказват влияние най-вече върху линейните трансфери. В случая от самото начало се опитвам да кажа, че основен лимитиращ фактор на интерфейса SATA 3Gb/s е пропускателната способност и този лимитиращ фактор не важи за съвременните настолни твърди дискове. Изключваме цялостната производителност на едно устройство, която досега коментирахме, и няма особена пряка връзка с начина на комуникация поне на този етап. Така или иначе моделите, предвидени за работа на интерфейс SATA 6Gb/s могат безпроблмено да си включват към SATA 3Gb/s порт, без по този начин да губят от производителността си. И тук мнението ми беше същото като твоето - не може само чрез смяна на поддържания интерфейс да се подобри производителността на един твърд диск, затова и поне към момента за масовия потребител не е толкова необходимо да купува дънна платка, съвместима със SATA 6Gb/s, което реално само отворя повече пропускателната способност. (Новите интегрирани технологии не ги коментирам.)

Относно високопроизводителните SSD-устройства, разбира се, си прав - моделите от индустриален клас работят на интерфейс PCI-Express, понеже там пропускателната способност на една единствена пътечка е 500MB/s. Малко хора са чували и за PCI-E-базирания HSDL (High Speed Data Link), където OCZ хвърлят много пари за разработки и изгежда обещаващ. Това само като информация.

Редактирано от antigravity (преглед на промените)

Захранването не ми харесва!Имам резерви относно samsung хард диск!

Захранването не ми харесва!

А защо не ти харесва захранването и коя според теб е по-добрата алтернативата за тези пари - 85-90лв. Ако погледнем границата от 100лв, Silver Power SP-SS400 си остава отличен избор, но надолу решението на Xigmatek е без много конкуренция. На +12V има две виртуални подлинии с допустим работен ток 20A за всяка и 32A общо, което одначава, че моделът може да отдаде почти цялата си мощност на тези шини (32A x 12V = 384W). А все пак с оглед на основните консуматори в системата допустимият работен ток на +12V си остава основна характеристика. Освен това NRP-PC402 има бронзов сертификат 80Plus за висока ефективност, която при средно натоварване е в рамките на 84-85%. Охлаждащата перка е голяма (140mm) и тиха. При кръстосано натоварване моделът има някои слабости по регулирането на напреженията, както и пулсациите / високочестотния шум, но в този клас импулсни захранвания няма как да се искат чудеса. Все пак и цената е доста атрактивна.

А защо не ти харесва захранването и коя според теб е по-добрата алтернативата за тези пари - 85-90лв. Ако погледнем границата от 100лв, Silver Power SP-SS400 си остава отличен избор, но надолу решението на Xigmatek е без много конкуренция. На +12V има две виртуални подлинии с допустим работен ток 20A за всяка и 32A общо, което одначава, че моделът може да отдаде почти цялата си мощност на тези шини (32A x 12V = 384W). А все пак с оглед на основните консуматори в системата допустимият работен ток на +12V си остава основна характеристика. Освен това NRP-PC402 има бронзов сертификат 80Plus за висока ефективност, която при средно натоварване е в рамките на 84-85%. Охлаждащата перка е голяма (140mm) и тиха. При кръстосано натоварване моделът има някои слабости по регулирането на напреженията, както и пулсациите / високочестотния шум, но в този клас импулсни захранвания няма как да се искат чудеса. Все пак и цената е доста атрактивна.

http://www.multirama.bg/product/6689/zahranvane-xigmatek-500w-12cm-fan.html

Xigmatek 500W - 78лв.

При тази цена посоченото захранване може да е единствено NRP-VC503, което откъм характеристики и качество на изработка е дори по-лош избор от NRP-PC402. В случая това, че на етикета пише 500W, не може да значи много, още по-малко пък да е определящ фактор в избора.

И аз нямам за цел да се заяждам, ако си останал с такова впечатление. Иначе продължавам стоя зад думите си, които си цитирал. По какъв начин според теб настолните твърди дискове, които са съвместими със SATA 6Gb/s, могат да се възползват от интерфейса, след като скоростта им е далеч от лимита?

Ами много лесно - например чрез някакъв раид. Тогава капацитета на "сатите" идва недостатъчен, особено при някои по-така дискове и се прибягва до други интерфейси и т.н. В реалната работа продължителните четения и запис са доста по-малко от случайните и сравнително кратки и не съвсем "заявки" когато се получават и тези пикове в (максималната или теоретична) скорост/производителностт. Тогава има и се вижда смисъла от новите неща. Очевадна е и разликата в поведението на един комп с диск със сата3 интерфейс и дъно спрямо такива със сата2. Както е осезаема и разликата между едно менташко дъно и едно интелско например при еднакви на хартия показатели. Разлика колкото си искаш голяма. Та не съм съгласен по никакъв начин с твоите твърдения - относно производителността и наличността им на пазара. Лично мнение все пак. Особено когато цените са (почти) изравнени още в момента.

kmvasilev не се занимавай с някакви деца тука дето като се спомене нещо четат веднага ревюта и ти пайстват характеристики от нета и се правят на инженери!

Ами много лесно - например чрез някакъв раид. Тогава капацитета на "сатите" идва недостатъчен, особено при някои по-така дискове и се прибягва до други интерфейси и т.н. В реалната работа продължителните четения и запис са доста по-малко от случайните и сравнително кратки и не съвсем "заявки" когато се получават и тези пикове в (максималната или теоретична) скорост/производителностт. Тогава има и се вижда смисъла от новите неща. Очевадна е и разликата в поведението на един комп с диск със сата3 интерфейс и дъно спрямо такива със сата2. Както е осезаема и разликата между едно менташко дъно и едно интелско например при еднакви на хартия показатели. Разлика колкото си искаш голяма. Та не съм съгласен по никакъв начин с твоите твърдения - относно производителността и наличността им на пазара. Лично мнение все пак. Особено когато цените са (почти) изравнени още в момента.

Не, не е толкова лесно, макар и никъде да не съм споменавал RAID-решенията. При масив RAID 0, да речем (който е доста рискован и недобър вариант за масовия потребител поначало), скалирането в кои да е трансферни скорости никога не е 100%. И къде е тази очевадна разлика в поведението на компютър, на който твърд диск за SATA 6Gb/s е свързан към дъно със SATA 3Gb/s, а не SATA 6Gb/s. Хайде дай някакви доказателства. Аз мога да кажа, че основната разлика ще е в burst скоростите за краткотрайни трансфери, където предимствата могат да стигнат до 20%, което така или иначе не може да се усети почти по никакъв начин именно поради причината, че тези операции отнемат минимално време. Ето цитат от един прлеглед на [H]ard|OCP:

In our single disk testing, we saw the hard drive operating on the SATA 6Gb/s bus turning in faster Burst Speed data rates of around 20%. Sadly though, given how fast Burst Speeds are with today's drives even these large jumps in speed really do not equate to much more than a graph best used by marketing folks. You would not see much impact from this increased Burst Speed on real world computing.

In terms of everything else, we saw basically no difference from the same single drive being plugged into a SATA 6Gb/s or SATA 3Gb/s port. All of this is obviously due to the hard drive not being able to actually take advantage of the 6Gb/s bus. We will see SATA 6Gb/s start to shine with SATA 6Gb/s SSD drivesл

А сравнението с дънните платки е доста неудачно. Че има "менташки платки" - има, но пък intel изобщо не може да бъда впряган за някакъв лидер нито откъм качеството на изработка, нито откъм функционалността, нито откъм оувърклокърски способности, че да има "разлика колкото искаш". Та те още слагат електролитни кондензатори на флагманските модели от серия Extreme, които струват майка си и баща си и имат отлични алтернативи от други производители. А в днешните времена с актуалните чипсети разликите между производителността на самите дънни платки е направо минимална. Но това е друга тема така или иначе.

За наличности не съм говорил, но как да е. И не отричам поначало закупуването на дънни платки с поддръжка на SAT 6Gb/s - просто в случая при един сравнително тесен бюджет е излишно да се дават 30-40-50лв отгоре, след като е видно, че особена полза няма да има.

Това вече е съвсем реален спам и лична обида към мен. Не мога да се докосна до абсолютно целия хардуер на пазара, че да давам мнения от първа ръка, затова от време на време чета прегледи и форуми. Ти като се научиш да предлагаш конфигурации със съвместими компоненти (което можеше и сега още да не е така), тогава може да кажеш нещо. А и така не ми отговори за захранването, "инженере".

Ами много лесно - например чрез някакъв раид...

Сори, че се бъркам, ама нещо не разбрах. Как САТА интерфейсът няма да ограничи един хард, но ще ограничи два в РАИД?

Сори, че се бъркам, ама нещо не разбрах. Как САТА интерфейсът няма да ограничи един хард, но ще ограничи два в РАИД?

Това и на мен ми е интересно защото дори два от най-бързите модели дискове(велоцираптора) не са в състояние да затапят пропускателната способност на САТА ІІ(виж за САТА І е вярно - в случай че двата са вързани на един канал).

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Това и на мен ми е интересно защото дори два от най-бързите модели дискове(велоцираптора) не са в състояние да затапят пропускателната способност на САТА ІІ(виж за САТА І е вярно - в случай че двата са вързани на един канал).

Именно - два диска WD VelociRaptor WD6000HLHX в масив RAID 0 са на ръба на пропускателната способност на SATA 3Gb/s, но не я превишават - имаше някъде из мрежата даже и видео от реални тестове със стартиране на ОС, линейни трансфери и зареждане на актуална игра. Номерът обаче може и да стане с повече от два диска, но, първо, масовите контролери имат ограничения, второ, цената на тези устройства е главозамайваща дори в сравнение с SSD-тата от среден клас и, трето, малко са обикновените потребители, които ще направят такава установка в системата си, която на всичкото отгоре е доста рисковано решение с оглед на повишената вероятност за дефект, която дори се увеличава още с добавянето на повече дискове.

...масовите контролери имат ограничения, второ, цената на тези устройства е главозамайваща дори в сравнение с SSD-тата от среден клас и, трето, малко са обикновените потребители, които ще направят такава установка в системата си...

И обикновено са на PCI, или PCIex1 слот...

• Автор

Дъно:MA770T-UD3

Процесор:Athlon II X4 Quad Core 635

РАМ:KINGSTON 2x2GB DDR III 1600 HyperX

Хард:WD 640GB 32MB

Видео:SAPPHIRE 512M HD5670 DDR 5

Захранване:XIGMATEK PSU 400W "NRP-PC402"

Кутия:COOLER MASTER CM-690 II "ADVANCE BLACK"

• Автор

Аз да не ги копая тези пари бе момчета.Конфигурация за 2000 от които половината части ще са излишни.Не са толкожа много нужни тези неща,като разгледам игрите най-тежката игра която видях беше за процесор Core2 Duo 3.2GHz на там вече всичко е излишно.Цените падат ежедневно не е нужно сега да се хвърлят сумати пари и след година да е на 50% по ниска цена същата машина.Както и видео картите най-много до АТИ 4800

Аз да не ги копая тези пари бе момчета.Конфигурация за 2000 от които половината части ще са излишни.Не са толкожа много нужни тези неща,като разгледам игрите най-тежката игра която видях беше за процесор Core2 Duo 3.2GHz на там вече всичко е излишно.Цените падат ежедневно не е нужно сега да се хвърлят сумати пари и след година да е на 50% по ниска цена същата машина.Както и видео картите най-много до АТИ 4800

Някои от нас те разбираме относно парите просто защото и ние си ги вадиме по трудния начин. Щом не искаш последни технологии и лимита е ограничен и ще изстискваме всеки долар дъното може да е това Процесора е леко по-мощен спрямо видеокартата. Ако решиш да подмениш видеото следващата година просто слагаш новото и си свиркаш. Ако нямаш намерение да правиш подобни ъпдейти - остави я тази 5670. Машинката изглежда повече от добре, серията 770 е успешна а с тоя проц няма да имаш проблем и с по-сериозни приложения като фотошопчета и подобни. Осигури добра вентилация в кутията само. Тия синкавите нещо до проца се стоплят добре. Моля, извини ме, че ти пооплесках темата, понякога стават подобни неща, но са за добро общо взето :)

Не, не е толкова лесно, макар и никъде да не съм споменавал RAID-решенията. При масив RAID 0, да речем (който е доста рискован и недобър вариант за масовия потребител поначало), скалирането в кои да е трансферни скорости никога не е 100%. И къде е тази очевадна разлика в поведението на компютър, на който твърд диск за SATA 6Gb/s е свързан към дъно със SATA 3Gb/s, а не SATA 6Gb/s. Хайде дай някакви доказателства. Аз мога да кажа, че основната разлика ще е в burst скоростите за краткотрайни трансфери, където предимствата могат да стигнат до 20%, което така или иначе не може да се усети почти по никакъв начин именно поради причината, че тези операции отнемат минимално време. Ето цитат от един прлеглед на [H]ard|OCP:

А сравнението с дънните платки е доста неудачно. Че има "менташки платки" - има, но пък intel изобщо не може да бъда впряган за някакъв лидер нито откъм качеството на изработка, нито откъм функционалността, нито откъм оувърклокърски способности, че да има "разлика колкото искаш". Та те още слагат електролитни кондензатори на флагманските модели от серия Extreme, които струват майка си и баща си и имат отлични алтернативи от други производители. А в днешните времена с актуалните чипсети разликите между производителността на самите дънни платки е направо минимална. Но това е друга тема така или иначе.

За наличности не съм говорил, но как да е. И не отричам поначало закупуването на дънни платки с поддръжка на SAT 6Gb/s - просто в случая при един сравнително тесен бюджет е излишно да се дават 30-40-50лв отгоре, след като е видно, че особена полза няма да има.

Това вече е съвсем реален спам и лична обида към мен. Не мога да се докосна до абсолютно целия хардуер на пазара, че да давам мнения от първа ръка, затова от време на време чета прегледи и форуми. Ти като се научиш да предлагаш конфигурации със съвместими компоненти (което можеше и сега още да не е така), тогава може да кажеш нещо. А и така не ми отговори за захранването, "инженере".

Захранването като го гледам е NRP-PC502,сбърках за процесора който предложих за което се извинявам просто от разсеяност!

Просто кажи колко пари отделяш за машина,и вече на всички ще е по-лесно да ти направят предложение.

• Автор

Знам че е така.Сигурен съм че всеки иска с добро да помогне.Знам за вентилацията че АМД-тата имат нужда от повече охлаждане.Дъното си остава MA770T-UD3 процесора го подмених на 635 както казахте.За диска още не съм решил дали да е самсунга или ВД-то защото имам още един на ВД 320ГБ в стария компютър.За видеото по натам мога да мина към 5770 или горен клас но то ще се сменя.За вентилацията мисля да оставя бокса на процесора ако в кутията има някой и друг фабричен вентилатор това ще е добре,мисля да използвам и 2-та 80Мм които имам,но те са малко силни и се съмнявам,че ще са безшумни защото са на по 3000 и 2500 оборота.Сега съм ги вързал на 7W но съм оставил кутията отворена защото съм ги навързъл към моха за флопито и понякога спират работа.А немога да фиксирам проблема

fbwzly.jpg

Сините са проводниците и понякога се разместват

Захранването като го гледам е NRP-PC502...

Не гледай картинката, те от Multirama не случайно не са написали характеристиките. При тази цена е абсурдно да става въпрос за NRP-PC502.

Знам че е така.Сигурен съм че всеки иска с добро да помогне.Знам за вентилацията че АМД-тата имат нужда от повече охлаждане.Дъното си остава MA770T-UD3 процесора го подмених на 635 както казахте.За диска още не съм решил дали да е самсунга или ВД-то защото имам още един на ВД 320ГБ в стария компютър.За видеото по натам мога да мина към 5770 или горен клас но то ще се сменя.За вентилацията мисля да оставя бокса на процесора ако в кутията има някой и друг фабричен вентилатор това ще е добре,мисля да използвам и 2-та 80Мм които имам,но те са малко силни и се съмнявам,че ще са безшумни защото са на по 3000 и 2500 оборота.Сега съм ги вързал на 7W но съм оставил кутията отворена защото съм ги навързъл към моха за флопито и понякога спират работа.А немога да фиксирам проблема

fbwzly.jpg

Сините са проводниците и понякога се разместват

Дори и с боксовия охладител няма да имаш никакви проблеми с охлаждането на процесора в тази кутия. Максималната енергоконсумация на Athlon II X4 635 при работа на стандартна честота и напрежение е 95W, а поради невисокия VID-рейтинг и липсата на кеш от трето ниво самият чип работи сравнително хладно. Всъщност основният проблем на боксовия охладител е шумът, който е доста осезаем след оувърклок, когато малката перка се развърта силно при натоварване. Двата 80-милиметрови вентилатора ги остави - дори и на 7V няма да са най-тихи, а в случая ползата от тях клони към нула. Все пак шасито Cooler Master CM 690 II Advanced [RC-692] пристига с три фабрични перки - една 140-милиметрова отпред, една 120-милиметрова отзад и една 140-милиметрова отгоре, така че по подразбиране въздушният поток е на много добро ниво, което се подпомага от въможностите за пригледен кабелен мениджмънт. Дънната платка така е добре, но може и да помислиш за GA-770T-USB3, която е само няколко лева по-скъпа. Предложението на kmvasilev също е добро откъм цена / характеристики, но поне според мен е излишно да се пести допълнително, понеже там пък страда малко качеството на вложените електронни елементи - в случая масата от кондензатори, изключае в захранващата зона за процесора, са електролитни. Що се касае до твърдия диск - изборът не е много лесен. От една страна Samsung SpinPoint F3 500GB [HD502HJ] е тих твърд диск, който работи икономично и хладно. Използва се най-новият дизайн с единична 500-гигабайтова пластина за по-висока плътност на запис и оттам по-добри постижения в трансферните скорости в сравнение с аналогичните дисковете от предходните F-серии. Моделът не е особено пъргав откъм средно време за достъп, а и не може да впечатли с висока производителност, когато става въпрос за входно-изходни операции за секунда, но пък основният коз на устройството винаги е бил особено приятен за потребителите - изгодна себестойност и съответно ниска цена за гигабайт полезен обем. От друга страна WD Caviar Black 640GB [WD6401AALS] (с 32MB кеш) към момента е безсмислена покупка. Просто разликата в цената с WD Caviar Black 640GB [WD6402AAEX] (този с 64MB кеш) е буквално никаква - около 3-4лв - но пък за сметка на това вторият показва по-добра цялостна производителност. Освен това WD6401AALS в момента не се намира много лесно на пазара, понеже някои от основните дистрибутори сега не го предлагат. Тук като предимство може да изтъкнем 5-годишната гаранция и високата производителност в реални приложения. Контролерът е оптимизиран много добре за целта, а средното време за достъп е по-стегнато от това на Samsung HD502HJ. Входно-изходните операции за секунда също са на традиционно по-високо ниво като за тази серия. Имаше някои проблемни бройки, които показваха странно слаби постижения, но това вече се изчисти, включително и по софтуерен път. Един недостатък е шумът при работа, който обаче може да се редуцира чрез AAM. Ако имаш възможност да избираш, помисли за друга памет, както съм писал на по-предната страница. Вече за видеокартата си прецени сам какво точно искаш. На споменатата разделителна способност специално с HD 5670 ще можеш да играеш актуалните тежки игри поне на средни настройки, а това би трябвало да е достатъчно за непретенциозен домашен гейминг. Все пак може да се замислиш и за HD 5750 с 512MB видеопамет за около 70-80лв отгоре, при положение, че жертваш процесора за триядрен Athlon II X3 440. Така или иначе в момента повечето игри се възползват от 3-4 ядра, а и като цяло разликите между двата чипа няма да са толкова осезаеми за гейминга. И да не забравяме, че в началото на 2011. година ще видим настолните процесори AMD Bulldozer за цокъл AM3, така че ъпгрейдът специално на процесора ще е лесен и атрактивен в близкото бъдеще. :)

Боксовия охладител е много шумен, поне на мен ми е шумен.Дори с добре вентилирана кутия ще държи процесора на около 40градуса.

Замисли се за дъно 870 което подържа отключване и вземи Феном 555 ВЕ.

Имат много висок процент на отключване, в скай е 190лв.Вчера отключих поредната бройка и за сега работи стабилно.

Боксовия охладител е много шумен, поне на мен ми е шумен.Дори с добре вентилирана кутия ще държи процесора на около 40градуса.

Замисли се за дъно 870 което подържа отключване и вземи Феном 555 ВЕ.

Имат много висок процент на отключване, в скай е 190лв.Вчера отключих поредната бройка и за сега работи стабилно.

Шумът е малко субективен, така че нека засега да го остави боксовия охладител - после закупуването на по-ефективно и тихо афтърмаркет решение е лесно.

Всички дънни платки с южен мост SB710 / SB750 поддържат "отключването" на ядра и/или кеш памет чрез корекция на ACC в BIOS, когато е възможно, така че в случая самият чипсет не може да говори нищо конкретно. Специално в новия южен мост SB850 функцията вече е премахната, затова производителите разработиха фирмени технологии за целта. Но на "отключването" никога не може да се разчита и това е по-скоро руска рулетка, коята не е най-препоръчителна за обикновените потребители. При положение, че за горе-долу същите пари се взима физически реален четириглав процесор, макар и без кеш памет от трето ниво, то рискованият вариант не е особено препоръчителен. В добавка мога да кажа, че с по-новите партиди на Phenom II X2 555 BE намаляха бройките, които се отключват успешно. Пък и самият Athlon II X4 635 може да се пробва за отключване на кеш от трето ниво, което, въпреки че става по-рядко, е достатъчно добра идея, без да има никакъв шанс човекът да остане ощетен. Сега вече от ядрата има по-голяма полза в новите игрички.

• Автор

Дъно:MA770T-UD3

Процесор:Athlon II X4 Quad Core 635

РАМ:KINGSTON 2x2GB DDR III 1600 OCZ

Хард:SAMSUNG 500GB SpinPoint F3 7200rpm 16MB

Видео:SAPPHIRE 512M HD5670 DDR 5

Захранване:XIGMATEK PSU 400W "NRP-PC402"

Кутия:COOLER MASTER CM-690 II "ADVANCE BLACK"

Ето така остава конфигурацията вече

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.