Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ИЗбор на климатик

Featured Replies

При конвенционалните модели компресора работи на постоянни обороти. При достигане на зададената температура, той спира. При следващо тръгване, компресора тръгва отново на същите обороти, необходими за отоплителната или охлаждащата мощност. При инверторните модели има контрол и промяна на оборотите на компресора. Чрез промяната на оборотите на компресора се постига плавна промяна на отдаваната (респективно консумираната) мощност. Също така, това допринася за тяхната работа при ниски външни температури. Това е най-общо обяснение на това каква е разликата...

Питах те преди за помещението. Освен размери, и други условия имат значение за правилния избор - изложение, изолация, дограма, етаж и т.н. Следа като се разгледат особеностите на помещението се определя каквна мощност е необходима за отопление и респективно за охлаждане.

Публикувано изображение

Редактирано от Aleksandars (преглед на промените)

• Отговори 64
  • Прегледи 33k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Доста климатици имаме. Бракувани имаме едно фуджицу и един хайер. Пълни боклуци. И двата са супершумни и докато работят правят големи вибрации. Изкараха по няколко години и проблемите им струват колко

• Доскора бяха на промоция в Сливен за 1230 лева с монтажа, същия модел, един колега се възползва - цък Подобните Дайкини са с около 150 до 200 лева по-скъпи според зависи. А ако лимита е твърдо д

• D-Link, когато се избира климатизатор, освен с финанси, се подхожда и с малко сметки какво точно ти трябва спрямо условията на помещението и твоите изисквания. Изказвания от този род "климатикът може

Публикувани изображения

При конвенционалните модели компресора работи на постоянни обороти. При достигане на зададената температура, той спира. При следващо тръгване, компресора тръгва отново на същите обороти, необходими за отоплителната или охлаждащата мощност. При инверторните модели има контрол и промяна на оборотите на компресора. Чрез промяната на оборотите на компресора се постига плавна промяна на отдаваната (респективно консумираната) мощност. Също така, това допринася за тяхната работа при ниски външни температури. Това е най-общо обяснение на това каква е разликата...

Питах те преди за помещението. Освен размери, и други условия имат значение за правилния избор - изложение, изолация, дограма, етаж и т.н. Следа като се разгледат особеностите на помещението се определя каквна мощност е необходима за отопление и респективно за охлаждане.

Публикувано изображение

Кви са тез схеми бе :cool: Та за помещението...живея на втория етаж среден апартамент , нормална дограма е , не е PVC и т.н. , въпреки че смятаме да слагаме дограма , но не се знае кога , изолация няма ще я правим като сложим дограмата , а за големината вече ти казах , нормална стая тип хол-спалня.

Редактирано от sa6o (преглед на промените)

При тези условия ти е необходима машина отдаваща номинално на отопление между 3.5 ~ 4 kW

Е добре този , който ми препоръча djagi не е ли хараби , там пише нещо C-3.70kW / 12600 BTU/h и H-4.00kW / 13600 BTU/h. Нищо не ми говорят тез неща (понеже както казах не разбирам от климатици) ама сигурно това имаш предвид. :speak:

Ти май не четеш какво пиша - този модел е добро решение при малък бюджет. Все пак е конвенционален модел, както съм писал....така че, ако ти на сърце, грабвай го.

Редактирано от Aleksandars (преглед на промените)

Ти май не четеш какво пиша - този модел е добро решение при малък бюджет. Все пак е конвенционален модел, както съм писал....така че, ако ти на сърце, грабвай го.

Еми и аз няколко пъти написах...препоръчай ми ти някой модел , който мислиш , че ще ми свърши работа.

През 2003г си купих инверторен климатик SHARP AY-XP10CE за 1700лв. На етикета пише че е произведен в Тайланд. От тогава работи безотказно и при ниски температури под -15градуса! За край ще напиша че това НЕ е реклама! :withflowers:

Редактирано от патарока (преглед на промените)

Хора,човекът(Sa6o)ясно го е написал-такива и такива условия.Ако някой може да помогне,нека е конструктивен.И аз съм със скъпи климатици(по мое мнение),но в случая мисля,че Сашо трябва да мисли за 2ра употреба за японския пазар.Тъкмо там май Алекс беше сила,така,че го натискайте,ще даде ценен съвет и ще предложи модел и марка.Саше,само за твое сведение един мой колега си взе Дайкин 2ра употреба за японския пазар(на 100 волта),стъпи му на около 700 лева с монтажа.Вече 2ра зима е доволен и няма никакъв проблем.Дано съм помогнал поне малко.Говоря за Русе,нашите зими са ужасно студени.

Здравейте! Аз ще дам един глас за Генерала/Фуджицу/. Преди няколко дена гледах един модел в Практикер за ~1000 лева, 9-ка. + Компресора - до колкото знам си го правят сами; ++ електрониката - много е добра; Все пак всеки само си решава, аз лично си взех Генерал преди 2-3 години, 12-ка с плазма филтър защото: * В България ги продава само Булклима; ** Само те ги монтират и поддържат; *** Техническите им параметри са добри; **** Нивото на шум е в режум QUITE е почти недоловимо; В момента охлаждам ефективно около 40м2, а отделно от това: още един коридор 8м2 и една детска стая около 17м2. Климатика ми е пуснат на 24-25С и в тези помещения е много комфортно, а вечер в детската може да се спи в много добър топлинен комфорт. Каквото и да избереш от: Дайкин, Дженерал/Фуджицу, Митцубиши - няма да съжеляваш. Обърни внимание и на монтажа: екип по монтиране, място, разстояние до външнто тяло, редовно почистване на филтри и пита. Поздрави и успех в търсенето, както и да се похвалиш с придобивката, А3

Еми и аз няколко пъти написах...препоръчай ми ти някой модел , който мислиш , че ще ми свърши работа.

Превод: "този модел е добро решение при малък бюджет" - твоя бюджет е 600-700-800 лева, демек малък. "Все пак е конвенционален модел" - ако разполагаш с повече парички, можеш да се ориентираш и към по-скъпите конвенционални модели. "Този модел е добро решение и се е доказал, но е конвенционален модел. Падне ли драстично външната температура, тази машина ще започне да се задъхва и оттам консумацията на електроенергия ще се увеличи." - явно това трябва да го имаш предвид, защото "този модел е добро решение при малък бюджет". Демек, при повече финанси и според начина по който ще го ползваш, както и дограма, изложение и всичко останало, можеш да се ориентираш и към друга марка и модел, явно включително и втора употреба.

тия написани работи за мен са пълни лъжи СОР: 5,8... модел 2007 година втора употреба - bull shit - ползвал го някой 1-2 години и го разкарал докато е в гаранция - или е бил боклук или всичко написано за него е лъжа (за мен е второто)... тоя СОР при -15 градуса най вероятно ще клони към 1... и за пръв път виждам климатик, който има по голяма мощност на отопление от колкото на охлаждане... и как тази аспирация (те даже са написали "асприцаиа") подменя въздуха - дупчи се още една дупка или аспирацията става през тръбата за конденза? за какъв чеп са филтри на аспирацията щом вади навън мръсния въздух? за какво да го фитрира въздуха като ще го изхвърля? пълна глупост е да се купува нещо втора злоупотреба с 6 месеца гаранция...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

тия написани работи за мен са пълни лъжи СОР: 5,8... модел 2007 година втора употреба - bull shit - ползвал го някой 1-2 години и го разкарал докато е в гаранция - или е бил боклук или всичко написано за него е лъжа (за мен е второто)... тоя СОР при -15 градуса най вероятно ще клони към 1... и за пръв път виждам климатик, който има по голяма мощност на отопление от колкото на охлаждане... и как тази аспирация (те даже са написали "асприцаиа") подменя въздуха - дупчи се още една дупка или аспирацията става през тръбата за конденза? за какъв чеп са филтри на аспирацията щом вади навън мръсния въздух? за какво да го фитрира въздуха като ще го изхвърля?

пълна глупост е да се купува нещо втора злоупотреба с 6 месеца гаранция...

Айде дай тогава някой друг линк с климатик, който на охлаждане отдава повече отколкото на отопление...много е лошо да се изказваш неподготвен. Климатикът е повече от добър и за хората с ограничен бюджет е много по-добро решение да си вземат нещо такова, отколкото някой Haier или Beko не смяташ ли? А за техническите характеристики...питай чичко гугъл - "нема лъжа, нема измама". КОП-овете на съвременните японски климатици достигат и до над 6.5 (нямам време да търся и да показвам в момента), а нормалният им режим на работа е до -25 градуса. За разлика от тук, в Япония си има качествен контрол и хората надали ще оставят боклуци в страната си (100 волтовите климатици са произведени за японския пазар все пак).

стигат 6 ама само когато разликата между външната и вътрешната не минава 10-15 градуса... какво като са за япония - то и НАМА е немска марка ама само си лепи името - всичко се прави в китай... най големия производител на климатици в света е HAIER, не панасоник, или тошиба или фуджитсу... колкото за самсунг: телевизор - да, кораб - да, кран - да, багер - да, ама климатик или харддиск - категорично не! аз пък съм от 4 -5 години с хайер и съм доволен (но е от моделите правени за англисйския пазар, а там е бая студено) - няма студ при който да е замръзвал ама аз казах как да ми го монтират за да топли ефективно - на 50 см от тавана - доста ниско... сам си го чистя... монтажът е много важен - да ти изтеглят въздуха от тръбите, а не да пускат фреона да го гони...

За това, че всичко се прави в Китай спор няма. Все пак китайците смятат, че Фолксваген е тяхна марка (осем завода мисля че имаха). Въпроса е кой провежда контрола там и как, а повярвай ми, няма как да сравниш работата на Haier даже и с 5-та ръка японски климатик. Аз изядох някакво минусче от доброжелател малко по-нагоре в темата, но пък българина нали разбира от всичко. Веднага тръгвате с негативното отношение и с рогата напред (все пак чакам климатици, които на студено отдават повече отколкото на топло :eek: ). Относно КОП-а и потреблението имам пет броя такива климатици вкъщи и съм сложил още поне 100 пъти по 5 и потреблението им е в пъти по-малко от другите модели. Досега най-често звънят за профилактики. От друга страна ремонти не липсват (Haier, Midea, Sang, Beko). В България може да скатава всеки пари за Мерцедес и BMW, но като стане дума за комфорт вкъщи и да не се потим като неандерталци - бюджета никога не надвишава 500-600 лв. Манталитет!

Редактирано от DarkWalker (преглед на промените)

e, аз моя хайер го взех 1200 лв въпреки че за по малко пари можех и друга марка да взема - все пак реших да не плащам за лепенката и марката на климатика, а за тия пари да взема по добро качество... и никога не съм викал човек за профилактика - сам си го чистя... с лаптопите е същото - няма качествено сони или НР за 1000-1200 лв, както и тошиба - те и трите марки не правят лаптопи - но заради фенщината (лепенката, марката) хората дават 200-400лв отгоре... пък качеството е е много зле, за тия пари може да се вземе друга марка, произведена от същия производител - compal electronics, clevo, quanta computer и с по добро качество...

стигат 6 ама само когато разликата между външната и вътрешната не минава 10-15 градуса... какво като са за япония - то и НАМА е немска марка ама само си лепи името - всичко се прави в китай... най големия производител на климатици в света е HAIER, не панасоник, или тошиба или фуджитсу...

колкото за самсунг: телевизор - да, кораб - да, кран - да, багер - да, ама климатик или харддиск - категорично не!

аз пък съм от 4 -5 години с хайер и съм доволен (но е от моделите правени за англисйския пазар, а там е бая студено) - няма студ при който да е замръзвал ама аз казах как да ми го монтират за да топли ефективно - на 50 см от тавана - доста ниско... сам си го чистя... монтажът е много важен - да ти изтеглят въздуха от тръбите, а не да пускат фреона да го гони...

В Англия разправяш ,че е бая студено.Ц Ц Ц. Объркал си рейса ве пич . И си взе климатик с десен волан :)

e, аз моя хайер го взех 1200 лв ...

Много си сбъркал професоре. Трябваше първо да се поинтересуваш и да разбереш, че през зимата циганин и Хайер не работят.

Много си сбъркал професоре. Трябваше първо да се поинтересуваш и да разбереш, че през зимата циганин и Хайер не работят.

хаха, що пишеш като не знаеш - вече 5 години само на него се топля, ако 26-28 градуса ти се струват студени за зимата карай на дърва - там се докарват и 40... това, че ти си си купил или продаваш haier за 600-700 лв не ме бърка хич - каквато и да е марката цената се определя от качеството - като лафа за кебапчетата и кюфтетата "аа ма ти и кайма ли слагаш???", определено за тия пари дето го взех няма конкуренция - ся ако ми се даваха 1500 лв друго щеше да е... същото е със компютърните захранвания - почти всички марки в китай се правят, но не може да сравняваш захранвана от 80 лв с такова за 30-40 нали? тия hipro пък са чиконе (май немски бяха) но качеството е в пъти по назад от китайските фортрон...

В Англия разправяш ,че е бая студено.Ц Ц Ц. Объркал си рейса ве пич . И си взе климатик с десен волан :rolleyes:

даже в момента там е бая студено - брат ми ходи всяка семица...

Колега виж климатиците на Митсубиши Хеви обаче, за тях чувам много добри неща. На този сайт можеш да ги видиш http://www.condex.bg/, имат и нови хипер инверторни системи клас АА, но цените там са брадва разбира се. Аз поне твърдо съм решил такъв да си взема от догодина обаче.

тука стана някакво голямо мерене на....;) климатиците :) И от това пак ме засърбяха пръстите... Точно сега, в този момент се каня да човъркам един от моите. панасоник 12 123КЕ инвертор на ...10 години. F99 - голям проблем .. Обаче на толкова години се преглъща. Ама кажете ми като поне 1 на седмицата ( е нека е на 2 седмици) момчетата идват с диагноза "умрел компресор, буФнала платка" на климатици "супер мега хипер" инвертори малко след гаранция... то даже и 1 година да е след - пак е малко.... И какво правим - питам аз ? Нито така - нито иначе. Следват малко сметки и излиза че цялата тая работа за COP-елетата 5,6 и ала бала се обезсмисля от една веселба на Енергото ..или Жегата... Така че всички, които много ми се прехласват по "супер мега новите " инвертори слезте поне малко на земята. Не сме в Япония, нито в Англия а сме тук за зло или добро. Ако можеш да си позволиш лукса да сменяш скъпи климатици и други - ми нека, купувай си ги супер инверторите, лошо няма, работят добре и т.н , но ако си по "средна ръка" в парите моя съвет е да си купиш конвенционален климатик от добра и надеждна марка - може COP да е 4, а не 6, може да не е толкова ефективен, но (когато е добър модел) той пак ще работи тихо, пак ще топли доста добре, пак ще охлажда добре и ИМА вероятност да те изкара доста повече и с доста по малко проблеми. Та така. Иначе и аз мога 'пак" да похваля Fuji - това си е един фуджитцу-генерал със по ниска цена, точно като да угоди на рожденното желание на всеки българин - да Е*** дявола у воздуха :clap: Сега някой ще каже : а бе твоя нали е на 10 години, моя е на 7 и си работи .... дъра-бъра. Прави сте. Никъде не може да се гарантира, че като си вземеш Хубав климатик няма да те кара 10 години - хем икономичен , хем тих... но за съжаление го има и обратното. Затова моето мнение е че НЕ следва да се взимат сложни инсталации - колкото по сложно - толкова по бъгаво, нито модерни и красиви - а трябва да са проверени, стабилни и възможно по прости - друго няма ... така..почесах си пръстите - сега отивам за манометрите и стълбата :down: п.с: Браво. Честито за мен ...компресора е 86 ома към корпус...ще си имам нов климатик :angry: Това което ме интересува какво се прави с климатик на 3 години и 3 дена в този случай :angry:

Редактирано от juve (преглед на промените)

Здравейте, предстои ми покупка на климатици, които ще бъдат използвани като основен източник на отопление през зимата в апартамент ново строителство, тухла с изолация, южно изложение. Спрял съм са на следните два модела, според големината на стаите, които ще бъдат охлаждани/утоплявани: Mitsubishi Electric MSZ-GC25VA - за спалня 17 квадрата Mitsubishi Electric MSZ-GC35VA - за дневна + кухненски бокс 26 квадрата. Интересувам се дали са подходящи и дали има и по-подходящи варианти в същия ценови клас? Извинявам се ако темата е коментирана и преди, но съм нов във форума! Благодаря предварително!

Редактирано от nut001 (преглед на промените)

Здравейте,

предстои ми покупка на климатици, които ще бъдат използвани като основен източник на отопление през зимата в апартамент ново строителство, тухла с изолация, южно изложение.

Спрял съм са на следните два модела, според големината на стаите, които ще бъдат охлаждани/утоплявани:

Mitsubishi Electric MSZ-GC25VA - за спалня 17 квадрата

Mitsubishi Electric MSZ-GC35VA - за дневна + кухненски бокс 26 квадрата.

Интересувам се дали са подходящи и дали има и по-подходящи варианти в същия ценови клас?

Извинявам се ако темата е коментирана и преди, но съм нов във форума!

Благодаря предварително!

Друг вариант или японска клима втора употреба .Като мощност на климатиците си се ориентирал правилно, но коя марка ще избереш и дали ще си доволен си е въпрос на късмет защото зависи от много фактори.

Здравейте, Предстои ми закупуването на климатици за отоплението на две помещения едното е 14м2 а другото 21м2. Става въпрос за апартамент (тухла) на втори етаж с PVC дограма. Спрял съм се на 1. PANASONIC CS/CU-RE9HKE 2. SHARP AY/AE XP12LSR 3. FUJI RS 12LGC 4. General ASY 12 USB Кое е най добрия вариант от изброените, и ако имате по добри предложения ги даите :). Бюджета ми е до 1200 на броика. п.с мисля че за по-малкото помещение конвенционалния General ASY 12 USB ще върши добра работа(мое мнение).

Редактирано от godjara (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.