Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв беше първият ви компютър? А следващите?

Featured Replies

• Автор

Ето го:

Публикувано изображение

:speak:

Защото няма хард диск. Операционната система се зарежда от дискета в оперативната памет.

За да може да копира информация от една на друга дискета :P

По темата: Правец 8Д със ЗЕЛЕН цвят монитор. Замъка Волфенщейн ми беше любимата игра, молех се флопито да я зареди всеки път и като я заредеше не я изключвах с дни :)

Първия: Дъно: PCChips Хард диск: Quantum Fireball (4 GB) Видео карта: Ati Rage II (4 MB) Рам памет: 2x32 MB SD RAM 133 MHZ Процесор: Pentium MMX 200 MHZ Монитор: Belinea 15" Втория (който още бачка) Дъно: Abit AN7 mGuru Xард диск: 80 GB Seagate Видео карта: (беше nVidia FX 5500, по-късно заменена на Ati X1950 GT). Рам 2x256 => заменена 2x512 Super T Процесор: AMD 2500+ Barton /FSB 333 MHZ Монитор: LG F720P 17" Текущ: Дъно: GB P35-DS3 Xард диск: 250 GB + 750 GB Seagate Видео Карта: Ati HD 4850 Toxic 512 GDDR3 Рам: 2x2 GB A-data Vitesta Процесор: Core2Duo E8400 3 GHZ Монитор: Asus VW222U 22"

Някои знаем че не е идвал такъв по Татово време, щото са били на 2 години, но други знаем, че почти 2 години сме го зглобявали в "Комбината за микропроцесорна техника" гр. Правец. Иначе, моите уважения към Вас, млади господине. 7 години съм работил към този завод и германците като идваха за ремонт на американските стендове за проверка на платките, постоянно се чудеха как може да съществува такъв модерен завод за компютри в Социалистическа България. Нямаша социалистическа страна, която беше по напред в комютърната техника, ОСВЕМ БЪЛГАРИЯ и ако имаше далновидни управници, тази област от индустрията ни нямаше да е в ръцете на Китай - А ТУК! Тези неща, Вие и да искате, неможете да си ги спомните, та даже и баща ВИ!

Баща ми е почти на 60 години и е почнал работа с компютри (преди повече от 30 години) в института в който работи, след като е минал мъката с програмируемите калкулатори. Това, което обаче си спомняме с него не е тази розова идилия за която ми разказваш - всичко друго но не и качество на въпросната компютърна техника. Минали са поне десетина 8-ци през нас (макар и служебни сме ги ползвали вкъщи) и винаги сме брали ядове с тях (то не бяха изгорели захранвания и платки, повредени флопита и монитори, разбити клавиши и т.н.), просто защото всичко, което минаваше без ядове през ОТК-то се изнасяше за братушките. А вкъщи - японския ХТ клонинг изкара 10 години без ремонт, след което просто нямаше смисъл да го пазиме. Горчиво си спомняме, какво качество "бълваха" Правец, ИЗОТ, ДЗУ и завода за пишещи машини.

А и тази индустрия никога нямаше да я има, ако не беше комунизма - защото на Запад си има(ше) закони срещу подобно нагло клониране...  

По темата: Правец 8Д със ЗЕЛЕН цвят монитор. Замъка Волфенщейн ми беше любимата игра, молех се флопито да я зареди всеки път и като я заредеше не я изключвах с дни :)

Имаш в предвид 8Ц. 8Д се връзваше към телевизор и вървеше без флопи (използваше се касетофон за четене/запис)! 

П.П. За по-носталгичните имам качен Apple II емулатор с игри и програми в Ретро-то в Data.bg.

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• Автор

Някой знае ли къде в София продават такива калкулатори? Не вярвам да има нови, но нещо работещо и на не много висока цена, че са зарибявка, а имам тонове програми /дори и игри/.

1. Pentium II на 333MHZ ; 128MB RAM ; 6.5GB HDD ии ако не се лъжа voodoo 2000 !! ; (CD-ROM) 2. АМД Дурон на 800MHZ ; 384MB RAM ; 30GB HDD ; ATI RADEON 9700 ; (CD-ROM) 3. Celeron на 2.6 GHZ (По-късно Pentium D на 3.0GHZ) ; 1GB RAM (По-късно: 2GB) ; 80GB + 120GB HDD ; ATI RADEON HD 2600 PRO ; (DVD) 4. Лаптоп - Benq Joybook R56 ; Core2Duo 2.0GHZ ; 2GB RAM ; 320GB HDD ; nVidia 8400 Mobile ; (DVD)

Процесори: AMD Athlon 64 3500+, AMD Athlon 64 X2 5400+, AMD Phenom II X2 555 Black Edition ( отключен до 4ядрен ) Видеота: XFX GeForce 7300GS, ASUS EN9600GT, бъдешата ми - XFX GTX260 Black Edition Рам: - 512MB, 1GB, 3GB

486SX на 33 MHz :yanim: с ДОС и ония монитори с протектора отпред. :speak: Цъках като луд досовски игрички :) После подкарах Windows 3.1 Беше голяма сензация :)

Първо искам да поздравя автора за чудесната тема! Ето го и моя разказ. Преди 3 години бях на гости на един приятел и имахме работа в мазата му. Бяхме аз, той и баща му. Като разчиствахме мазата се натъкнахме на доста стара машина. Естествено беше с 1 сантиметър прах, но след големия интерес на мен и приятеля ми решихме да я разгледаме и опитаме да съживим. Оказа се, че докато е бил макък (приятелят ми) доста е разцъквал някой стари досовски игри. Например: Принца на персия, Аладин, Волф 3D, Дуум и т.н. В последствие се разбра, че ПЦ-то се е озовало в семейството в началото на 90-те, тъй като бащата на момчето се е занимавал с програмиране :) Машината е с дънна платка PC CHIPS (Chip6). Процесорът е i486 (или поне това пише върху него)на 33Мhz. Интересното е, че дънната платка има слот за копроцесор, в който обаче няма копроцесор. Паметта е забележителните 8МB FPM RAM. Хард дискът е 400 или 500 МB. Има 2 - 5,25 флопита и 1 - 3,5 инча. Видеокартата е на 8 битов ISA слот. За съжаление не помня каква беше марката и модела. Няма звукова карта (само PC speaker).Тъй като дъното няма вграден IDE контролер, има такъв поставен на ISA 16. Като периферия има клавиатура на голям 5 пинов порт ако не се лъжа (не го знам как се казва :С) и мишка на COM порт. За голяма изненада като пуснахме ПЦ-то биос зареди, но не се зареждаше ДОС. След доста ръчкане установихме, че хард дискът е заминал, заради много лоши сектори. Успяхме да спасим всичко което беше възможно да се копира. Намерихме здрав 1 ГБ хард диск и след инсталация на около 15 дискетки имахме ДОС 6 и WIN 3.11. (доста се радвахме тогава и моят приятел започна да ми разказва как в детството си е щракал като луд). На новият диск върнахме спасената информация и дори записахме нови игрички и няколко програми за 3.11. Мина се време обаче и решихме, че искаме да направим макък ъпгрейд. Случайно ми беше попаднала звукова карта Sound Blaster (ISA 16). Закачихме я и след доста търсене из нета успяхме да намерим драйвер за WIN 3.11. За голямо съжаление в WIN-a с включен звук наставаше мноого голям лаг. Но за досовски игри нямаше проблем. Тогава за пръв път чухме звука на Волф 3D-то. :baby:. След това успяхме да добавим и CD-ROM и след инсталация на дос драйвер, вече имахме и работещо CD :baby: Ето тук линк със снимки: http://gerchooo.snimka.bg/hobby/stariya-komp.537190

Редактирано от gerchooo (преглед на промените)

Intel Celeron 366MHz ~(458MHz); Дъно: Acorp 440BX; CD-Rom Philips 32x, който издаде багажа на 2-рата седмица, HDD Quantum Fireball 8,4GB; Видео: Riva Vanta 8MB, Вътрешен модем на Conexant и mini Tower с АТ захранване и 15" монитор Proview. Мишката ми беше Ice Mouse с 2 бутона и COM порт (и тя се повреди на 2-рата седмица); и клавиатура Turbo+

не помня кой беше първия но знам че сегашния ми телефон е по мощен от него!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.