Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с драйвери на Ати под Убунту 10.04

Featured Replies

Днес си купих рам памет и видео карта с целта да си инсталирам линукс.Но така се оказа че видео картата няма драйвери за най новия линукс и като го пусна ми засича доста и нямам 3д ефекти.картата е Ati Sapphire x1650 512mb ddr2 .Зех е с главната цел за убунту ама .... помагайте.

Днес си купих рам памет и видео карта с целта да си инсталирам линукс.Но така се оказа че видео картата няма драйвери за най новия линукс и като го пусна ми засича доста и нямам 3д ефекти.картата е Ati Sapphire x1650 512mb ddr2 .Зех е с главната цел за убунту ама .... помагайте.

Абе ти наред ли си? Карта за Линукс е Нвидиа, Ати в никакъв случай.

С AGP или с PCI-E интерфейс е картата?

Ако е от първияг вид изпълни кода в конзолата:

sudo -i

echo options radeon agpmode=-1 > /etc/modprobe.d/radeon.conf

update-initramfs -u

• Автор

Абе ти наред ли си? Карта за Линукс е Нвидиа, Ати в никакъв случай.

Тва го разбрах вече :baby: но късно та имали решение?

Коя версия на убунту си инсталирал. 10.04 няма проблем с ати картите,

но за 10.10 който ще излезе след няколко дни не съм сигурен мисля че има проблем с ати картите.

• Автор

С AGP или с PCI-E интерфейс е картата?

Ако е от първияг вид изпълни кода в конзолата:

sudo -i

echo options radeon agpmode=-1 > /etc/modprobe.d/radeon.conf

update-initramfs -u

с Агп е трябва да отбележа че не съм инсталира още никакви драйвери.

Като дам sudo -i ми иска паролата и като дам да е пиша не ми излиза нищо.се едно не ми работът копчетата на клавиетурата.

Коя версия на убунту си инсталирал. 10.04 няма проблем с ати картите,

но за 10.10 който ще излезе след няколко дни не съм сигурен мисля че има проблем с ати картите.

С 10.04 съм свалих е първо с Луби забиваше ми и след това е изтрих и е записах на диск(свалих е от замунда).Ако някой знае дали този проблем го има в 9.04 да пише ако го няма и картата си бачка ще сложа него :baby:

Редактирано от dontonipz (преглед на промените)

с Агп е трябва да отбележа че не съм инсталира още никакви драйвери.

Като дам sudo -i ми иска паролата и като дам да е пиша не ми излиза нищо.се едно не ми работът копчетата на клавиетурата.

С 10.04 съм свалих е първо с Луби забиваше ми и след това е изтрих и е записах на диск(свалих е от замунда).Ако някой знае дали този проблем го има в 9.04 да пише ако го няма и картата си бачка ще сложа него :wors:

Когато си пишеш паролата символите се въвеждат, не не се вижда нищо. От съображения за сигурност. Ако някой ти наднича зад рамото да не види нищо. Така че си въведи символите на паролата и биеш ентер - паролата е въведена.

А линукс дистрибуциите не се свалят от торентите като замунда - теглиш направо от сайта на разработчиците. Все пак това не ти е затворен и платен софтуер...

Редактирано от tonit1968 (преглед на промените)

• Автор

Когато си пишеш паролата символите се въвеждат, не не се вижда нищо. От съображения за сигурност. Ако някой ти наднича зад рамото да не види нищо. Така че си въведи символите на паролата и биеш ентер - паролата е въведена.

А линукс дистрибуциите не се свалят от торентите като замунда - теглиш направо от сайта на разработчиците. Все пак това не ти е затворен и платен софтуер...

Ами аз първия път е свалих от сайта на линукс но пак ми забиваше и реших от замунда да пробвам.Е сега ще вида дали ще стане.Мерси за помоща.

Нестава сега пробвах ако знаеш някакво решение за версия 9.04 ако ли не ще го трия.

Има си начини за верификация на свалените файлове. Независимо откъде си свалил файловете, те са добри, ако преминат верификацията.

http://en.wikipedia.org/wiki/Md5sum

md5sum is a computer program that calculates and verifies 128-bit MD5 hashes, as described in RFC 1321. The MD5 hash (or checksum) functions as a compact digital fingerprint of a file. It is extremely unlikely that any two non-identical files existing in the real world will have the same MD5 hash (although as with all such hashing algorithms, there are an unlimited number of files that will have any given MD5 hash).

Because almost any change to a file will cause its MD5 hash to also change, the MD5 hash is commonly used to verify the integrity of files (i.e., to verify that a file has not changed as a result of file transfer, disk error, meddling, etc.). The md5sum program is installed by default in most Unix, Linux, and Unix-like operating systems or compatibility layers. BSD variants (including Mac OS X) have a similar utility called md5. Versions for Microsoft Windows do exist (see external links).

https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM

Ubuntu distributes the MD5 hashes in a file called MD5SUMS near the bottom of the download page for your release http://releases.ubuntu.com.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

Има си начини за верификация на свалените файлове. Независимо откъде си свалил файловете, те са добри, ако преминат верификацията.

http://en.wikipedia.org/wiki/Md5sum

md5sum is a computer program that calculates and verifies 128-bit MD5 hashes, as described in RFC 1321. The MD5 hash (or checksum) functions as a compact digital fingerprint of a file. It is extremely unlikely that any two non-identical files existing in the real world will have the same MD5 hash (although as with all such hashing algorithms, there are an unlimited number of files that will have any given MD5 hash).

Because almost any change to a file will cause its MD5 hash to also change, the MD5 hash is commonly used to verify the integrity of files (i.e., to verify that a file has not changed as a result of file transfer, disk error, meddling, etc.). The md5sum program is installed by default in most Unix, Linux, and Unix-like operating systems or compatibility layers. BSD variants (including Mac OS X) have a similar utility called md5. Versions for Microsoft Windows do exist (see external links).

https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM

Ubuntu distributes the MD5 hashes in a file called MD5SUMS near the bottom of the download page for your release http://releases.ubuntu.com.
Тва го направих като свалих от замунда файла не минава теста дава грешка този в замунда не е такъв но реших да го пробвам.Не ми е там проблем ,проблема ми е с драйверите.Прочетох че имало някакви пиратски драйвери ноо незнам какви са те .

Тва го направих като свалих от замунда файла не минава теста дава грешка този в замунда не е такъв но реших да го пробвам.Не ми е там проблем ,проблема ми е с драйверите.Прочетох че имало някакви пиратски драйвери ноо незнам какви са те .

Ако теста за проверка на ISO образа покаже грешка, значи нищо няма да стане.

Относно драйверите - в Линукс няма такова понятие "пиратски" драйвери.

То даже не могат да се нарекат драйвери, защото тези "драйвери" са част от кода на ядрото, което е съставено от хиляди такива "драйвери" и могат да бъдат компилирани някои като част от ядрото, а други като отделни допълнително зареждащи се модули. В случая кода за управление на видеокартата се прави като външен модул. Този код се дава от производителя на хардуера и ако този производител е предоставил качествен код - съответно хардуера работи. За съжаление от АТИ кода не е много качествен и не работи добре на всичките им карти. Това е положението. С Ати видеокарта си 50 на 50. В зависимост от модела може да нямаш никакви ядове или обратното.

Така че, вместо да се занимаваш с глупости, купуваш си една NVidia от сорта на 6ххх за 30-40 лева и забравяш проблемите с "драйверите".

http://www.webupd8.org/2010/09/fglrx-finally-works-with-ubuntu-1010.html#disqus_thread в този линк пише че драйверите ще бачкат на новото убунтур ама незнам как се исталира ползвам кубунту 10 10 но немога да намеря опцията за клавиатурните подредби

Да,драйверите на Ати работят на убунту10.10.Става въпрос за техните им от сайта.А въпросната моя карта е хд4850. Драйвера се инсталира лесно.Сваляте ги в домашната папка,отваряте терминала и пишете sudo sh Ati........ run. По-нататък минава в графична инсталация и ще се оправите. Деинсталирането става,като в терминала напишете sudo sh /usr/share/ATI/fgrlhuninstall.sh.Карам по памет,не си спомням скрипта в тази директория дали е точно така описан. Не пиша от моя компютър,съжалявам.

Редактирано от tasmaniec (преглед на промените)

Ам също съм с ати 4850, но не съм пробвал на новото убунту дали бачкат, защото на 10.04 уж се исталират правилно, но няма грам ефекти и много яко сече като местя някой прозорец. Ама ти със gnome или kde?

Ам също съм с ати 4850, но не съм пробвал на новото убунту дали бачкат, защото на 10.04 уж се исталират правилно, но няма грам ефекти и много яко сече като местя някой прозорец.

Ама ти със gnome или kde?

Ключовата дума колега в случая НЕ е Нито Гнома, нито КДЕ Нито Ново убунту нито старо - единственото,което има значение за тоталната, всеобхватна Шитня в момента е ATI - потомствени сладоледоблизци на Бате Бил. Впрочем, когато ги купиха си въобразих, че ще има някаква промяна в политиката обаче неее вече мина доста време и все още :baby: ATI + linux = пълна бълвоч :mad:

Редактирано от juve (преглед на промените)

Да с Gnome съм,и имам всички визуални глезотийки :baby: .На glxgears ми вади 18000 . За сега отлично се представят.Доволен съм.

Пробвах да инсталирам дарайвер на ати от сайта, но възникна грешка, че не се подържа за тоя кернел.

Интересно,и под 10.04 и под 10.10 с същия кернел нямах проблеми.Май ,че не искаше под автоматик да се компилира.А му давах Customize. За сведение съм с УСУ,обновено до ubuntu 10.10.

• Автор

Ей да се обада и аз в мойта тема инсталирах си днес убунту 10.10 за сега няма лаг инсталирах си compiz сичките ефекти в него за сега ми бачкат.Не сам инсталирал драйвери на ати а си карам с тези на убунто да свала ли от сайта на ати драйверите или да си карам с тези.

За първи път да ми бачка драйва, но го инсталирах от addional drivers, понеже от сайта на ати дава грешка с кернела, но сега КДЕ изглежда много гот така, а и бачка като цяло много по добре :mad:

post-188145-048634300 1287577184_thumb.j

За първи път да ми бачка драйва, но го инсталирах от addional drivers, понеже от сайта на ати дава грешка с кернела, но сега КДЕ изглежда много гот така, а и бачка като цяло много по добре :mad:

Би ли ми казал как се казват иконите, който си сложил на снимката или нещо линк ако имаш случайно за тях

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.