Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шум в хоби кит усилвател

Featured Replies

Сглобих си този усилвател http://www.hobbykit.eu/hobbyb/h1561.html направих му двуполярно захранване + - 35V, филтрови кондензатори по 9 400 мф на рамо и свири наистина доста силно- звукът е реалистичен и естектвен. Дотук добре ама не мога да се оттърва от шумът /шумът е съскащ/ има го дори и при намалено до край усилване. При усилване без подаден сигнал шумът си остава почти постоянен/съвсем малко се увеличава/. Ако някой знае как да го лекувам да помага.

С какво захранване си и как е реализирана токоизправителната схема + филтровите кондензатори? ;) Каква кутия ползваш за стъпалото (дърво, метал), и къде е закачен(опрян) радиатора с транзисторите. Слагал ли си някакъв моно потенциометър за регулиране на нивото на звука? П.п. все пак 35в. са си 35в. особено ако си с траф, няма начин да изчистиш шума!(Като не забравяме, че всичко е home made) Имаш диапазон на захранващото напрежение! ±20 - ±40V Ако пробваш с + - 25в. шумът трябва да намалее. Успех!

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

• Автор

С какво захранване си и как е реализирана токоизправителната схема + филтровите кондензатори? ;)

Каква кутия ползваш за стъпалото (дърво, метал), и къде е закачен(опрян) радиатора с транзисторите. Слагал ли си някакъв моно потенциометър за регулиране на нивото на звука?

П.п. все пак 35в. са си 35в. особено ако си с траф, няма начин да изчистиш шума!(Като не забравяме, че всичко е home made)

Имаш диапазон на захранващото напрежение! ±20 - ±40V

Ако пробваш с + - 25в. шумът трябва да намалее.

Успех!

Захранването е стандартно като в схемата http://www.hobbykit.eu/sch/s1004.gif трансформатора е към 400VV , греца е от 4 бр. Д242А, кондензатори 4 бр. по 4700 мф. Х 2 на рамо. Още няма кутия, все още е разхвърлян на масата. Ще влиза в един субуфър ако го наглася. Транзисторите крайни и драйверни са на отделни радиатори. За тонкоректор ползвам цялата платка от стар Респром УС 221. Сега ще затворя захранването отделно от пратката в една метална кутия и ще видя какво ще се промени, но се съмнявам защото шумът е свистящ а не 50 херцов. Имам и траф с променливо 20 V ще ми се изправи на към 28V, може да пробвам и с него.

Захранването е стандартно като в схемата http://www.hobbykit.eu/sch/s1004.gif трансформатора е към 400VV , греца е от 4 бр. Д242А, кондензатори 4 бр. по 4700 мф. Х 2 на рамо. Още няма кутия, все още е разхвърлян на масата. Ще влиза в един субуфър ако го наглася. Транзисторите крайни и драйверни са на отделни радиатори. За тонкоректор ползвам цялата платка от стар Респром УС 221. Сега ще затворя захранването отделно от пратката в една метална кутия и ще видя какво ще се промени, но се съмнявам защото шумът е свистящ а не 50 херцов. Имам и траф с променливо 20 V ще ми се изправи на към 28V, може да пробвам и с него.

Според мен, да пробваш с др. траф(20в.) и да го екранираш добре ако ще го поставяш близо до говорителя и стъпалото.

Също можеш да добавиш + още 1х 4700 мф. на рамо.

Успех и да пишеш пак!

П.п. Помисли за филтрираща схема на звуковия вход на стъпалото. (резистори+кондензатори)

Щом е НЧУ, може- аз така правя понякога!

Какви стойности имат R12,C9 и R6?

Предполагам аудио кабелите/жаковете са нови или поне читави? :rolleyes:

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

Паралелно на филтровите кондензатори 4700 мкФ. се добавят високочестотни 2х100 нФ. и 2х10 нФ. за филтриране по висока честота.Може да се запоят на захранващият блок,ако кабелите са къси,ако не на платката на УНЧ.Също така във веригата R2;C10 може да увеличиш капацитета на С 10.Все пак това типична схема на QUAD 405,нещата там отдавна са изчистени.

Сглобих си този усилвател http://www.hobbykit....bbyb/h1561.html направих му двуполярно захранване + - 35V, филтрови кондензатори по 9 400 мф на рамо и свири наистина доста силно- звукът е реалистичен и естектвен. Дотук добре ама не мога да се оттърва от шумът /шумът е съскащ/ има го дори и при намалено до край усилване. При усилване без подаден сигнал шумът си остава почти постоянен/съвсем малко се увеличава/. Ако някой знае как да го лекувам да помага.

1. Първоначално пусни само крайното стъпало на високоговорителите.Явно всичко ти работи и е добре. ако има такъв шум, което е малко вероятно е от това стъпало. Окъси вход казвам ВХОДА на крайното стъпало и шумът не трябва да се чува.Навярно шумът ти се вкарва от този предусилвател на Респром. Всички потенциометри трябва да са с екранирани проводници и ширмовката да е запоена в обща точка към масата.За крайното стъпала - можеш малко да намалиш вторичното напрежение, защото е прекалено голямо.Няма да загубиш нищо. В ниската честота не може да се работи разхвърлено. Всичко трябва да е зглобено, екранирано там дето е наложително и входовете на предусилвателя да не стоят "отворени"Постарай се. Навярно това ти е първият опит, но щом всичко си изработил и е "свирнало" значи, че ще стане. А после ще мислиш как да си ко инсталираш в кутията.Като направиш тези операции, отново напиши.Щумът ти е от това, а не точно от високото вторично напрежение на трансформатора. Желателно е да ползваш по един кондензатор 10000 мф, но и така може.По магазините има доста добри елементи за твоята дейност. Следващият ти усилвател, аз ще ти кажа какво да си понакупиш и ще си още повече доволен.Успех.

• Автор

1. Първоначално пусни само крайното стъпало на високоговорителите.Явно всичко ти работи и е добре. ако има такъв шум, което е малко вероятно е от това стъпало. Окъси вход казвам ВХОДА на крайното стъпало и шумът не трябва да се чува.Навярно шумът ти се вкарва от този предусилвател на Респром. Всички потенциометри трябва да са с екранирани проводници и ширмовката да е запоена в обща точка към масата.За крайното стъпала - можеш малко да намалиш вторичното напрежение, защото е прекалено голямо.Няма да загубиш нищо. В ниската честота не може да се работи разхвърлено. Всичко трябва да е зглобено, екранирано там дето е наложително и входовете на предусилвателя да не стоят "отворени"Постарай се. Навярно това ти е първият опит, но щом всичко си изработил и е "свирнало" значи, че ще стане. А после ще мислиш как да си ко инсталираш в кутията.Като направиш тези операции, отново напиши.Щумът ти е от това, а не точно от високото вторично напрежение на трансформатора. Желателно е да ползваш по един кондензатор 10000 мф, но и така може.По магазините има доста добри елементи за твоята дейност. Следващият ти усилвател, аз ще ти кажа какво да си понакупиш и ще си още повече доволен.Успех.

Благодаря за конкретните отговори!

Като казваш да окъся входа на крайното стъпало имаш предвид след операционния усилвател ли? Ако да това трябва да е базата на Т6 към маса, ако не бъркам.

Ако искам да намаля малко мощността, освен с намаляване на захранващото напрежение, може ли да се сменят ценеровите диоди захранващи ОУ или по друг начин.

Според мен, да пробваш с др. траф(20в.) и да го екранираш добре ако ще го поставяш близо до говорителя и стъпалото.

Също можеш да добавиш + още 1х 4700 мф. на рамо.

Успех и да пишеш пак!

П.п. Помисли за филтрираща схема на звуковия вход на стъпалото. (резистори+кондензатори)

Щом е НЧУ, може- аз така правя понякога!

Какви стойности имат R12,C9 и R6?

Предполагам аудио кабелите/жаковете са нови или поне читави? :clap:

R12- 120ком; R6- 20ком; C9- 470нф .

Благодаря за конкретните отговори!

Като казваш да окъся входа на крайното стъпало имаш предвид след операционния усилвател ли? Ако да това трябва да е базата на Т6 към маса, ако не бъркам.

Ако искам да намаля малко мощността, освен с намаляване на захранващото напрежение, може ли да се сменят ценеровите диоди захранващи ОУ или по друг начин.

Не след операционният усилвател а ПРЕД НЕГО. На самия вход. Това е за проба само. А опорните/ценерови диоди/ няма да ги променяш. Мощността няма да падне от тях, а от напрежението на двете рамена на изправителя.Ако можеш да намалиш навивките във вторичната намотка на трансформатора, ще е най удачно. Но трябва и двете по равно да ги намалиш. За целта трябва да го разглобиш а не го знам какво представлява. ако е тороидален, ще ти е много трудно. Там, където ти се намират двата предпазителя, самите те трябва много добре да са свързани със схемата. При евентуално прекъсване на някой от тях, веднага стъпалото ше се повреди. В средната точка, или там, където присъединяваш колоната, напрежението не трябва да е по голямо от 100-200 МИЛИВОЛТА /правотоково/ Ето ми скайпа и ако има нещо неясно на него. За да не спамим повече по темата. lz4jw-stefan

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Паралелно на филтровите кондензатори 4700 мкФ. се добавят високочестотни 2х100 нФ. и 2х10 нФ. за филтриране по висока честота.Може да се запоят на захранващият блок,ако кабелите са къси,ако не на платката на УНЧ.Също така във веригата R2;C10 може да увеличиш капацитета на С 10.Все пак това типична схема на QUAD 405,нещата там отдавна са изчистени.

Ще добавя и такива кондензаторчета. Това същата работа като кондензаторите свързани паралелно на диодите от греца ли върши?

С10 в момента е 150нф, може би имаш предвид не R2 а R7 който е 120ком /това някъква обратна връзка на ОУ ли е/

• Автор

Искам да питам, ако усложня малко схемата на захранването и го стабилизирам дали да очаквам подобрения. Примерно стабилизатор за напрежение с LM317T и 2N3055 мога да изкарам 20 V до 5А стабилизирано със същия трансформатор 2Х25V променливо.

Искам да питам, ако усложня малко схемата на захранването и го стабилизирам дали да очаквам подобрения. Примерно стабилизатор за напрежение с LM317T и 2N3055 мога да изкарам 20 V до 5А стабилизирано със същия трансформатор 2Х25V променливо.

! Абсолютно безмисленно е да правиш стабилизирано захранване.Никъде не се ползва такова.

2. С посочените от теб схеми LM317 и LM337 не може да стане, щото да консумираш ток, по -голям от 1,5 - 2 А. За такава цел има други схеми като LT1005L например, но аз не ти го препоръчвам.

3. Усилвателчето ще си работи и с това напрежение, но последното му е малко критично .Затова те посъветвах да го намалиш с около 10 волта. Слушайки, нищо няма да загубиш. Няма да го закачаш на "БРЮЕЛА" за да го мериш, а ще го слушаш. Не зная какъв трансформатор ползваш, за да те посъветвам. При положение, че не е тороидален, много бързо би се справил с него. Проверяваш колко волта е променливото, след това прочиташ намотките на макарата и като го развиеш, само сметни колко ще махнеш. После отново го навиваш. Затова ти бях написал скайпа си, но не се обади. Тук надълго и нашироко не ми е удобно да пиша, защото и аз си имам лична работа а и трябва да прегледам подфорумите, за които съм длъжен да се грижа. Успех.

• Автор

! Абсолютно безмисленно е да правиш стабилизирано захранване.Никъде не се ползва такова.

2. С посочените от теб схеми LM317 и LM337 не може да стане, щото да консумираш ток, по -голям от 1,5 - 2 А. За такава цел има други схеми като LT1005L например, но аз не ти го препоръчвам.

3. Усилвателчето ще си работи и с това напрежение, но последното му е малко критично .Затова те посъветвах да го намалиш с около 10 волта. Слушайки, нищо няма да загубиш. Няма да го закачаш на "БРЮЕЛА" за да го мериш, а ще го слушаш. Не зная какъв трансформатор ползваш, за да те посъветвам. При положение, че не е тороидален, много бързо би се справил с него. Проверяваш колко волта е променливото, след това прочиташ намотките на макарата и като го развиеш, само сметни колко ще махнеш. После отново го навиваш. Затова ти бях написал скайпа си, но не се обади. Тук надълго и нашироко не ми е удобно да пиша, защото и аз си имам лична работа а и трябва да прегледам подфорумите, за които съм длъжен да се грижа. Успех.

Благодаря за информацията. Ако я закъсам ще ти пиша на скайпа. А трансформатори съм събрал няколко, не са тороидални и са с променливо двуполярно напрежение 12V; 20V; 25V; 27V и 32V. Сега ползвам 25V, но ще го пусна и на по малките напрежения да видя какво ще стане. Забравих да кажа, че при даден на късо вход на усилвателя шумът пак си го има /може би е с една идея по тих/, като измерих напрежението на изхода при същото положение беше 6 миливолта правотоково.

Има самовъзбуждане по висока честота и то се изразява като шум в изхода.При нормално състояние напрежението на изхода трябва да е 20-30 микроволта.Бях писал някои неща,но има ли ефект не е ясно.Също така,веригата R25,C4 е филтър отрязващ ВЧ,може да увеличиш C4-ще има ефект,но се губят и високите.Трябва да се намери нужният баланс.

Има самовъзбуждане по висока честота и то се изразява като шум в изхода.При нормално състояние напрежението на изхода трябва да е 20-30 микроволта.Бях писал някои неща,но има ли ефект не е ясно.Също така,веригата R25,C4 е филтър отрязващ ВЧ,може да увеличиш C4-ще има ефект,но се губят и високите.Трябва да се намери нужният баланс.

Затова Ви накарах да окъсите входа на стъпалото но колегата от горният пост, вече ви е отговорил на въпроса. Сега е ваш ред да се справите с проблема. А трафа нека бъде на първо време 2Х 20 волта променливо. Право ще излезе около 31-32 волта на рамо/ + и _/

• Автор

Ще имам време за експерименти през почивните дни. За сега ще почета малко за тези неща към които ме насочихте. Ще пробвам и проверка за самовъзбуждане с шотки диод и кондензатор на изхода.
  • 2 седмици по-късно...
  • Автор

След много проби и експерименти се оттървах от самовъзбуждането и от шумът. С няколко думи какво направих. 1. Пуснах усилвателя на траф с 20 V променливо двуполярно. 2.Сложих филтрови кондензатори 100 нФ към захранването - нямаше осезаем ефект. 3. В обратната връзка на операционния усилвател R7 го намалих от 120кОм на 15кОм и увеличих капацитета на С10 от 220нФ на 370нФ. Като намалих съпротивлението шумът си остана но чувствителността на входа се намали, след увеличаване капацитета на кондензатора изчезна самовъзбуждането и няма никакъв шум.

След много проби и експерименти се оттървах от самовъзбуждането и от шумът. С няколко думи какво направих.

1. Пуснах усилвателя на траф с 20 V променливо двуполярно.

2.Сложих филтрови кондензатори 100 нФ към захранването - нямаше осезаем ефект.

3. В обратната връзка на операционния усилвател R7 го намалих от 120кОм на 15кОм и увеличих капацитета на С10 от 220нФ на 370нФ. Като намалих съпротивлението шумът си остана но чувствителността на входа се намали, след увеличаване капацитета на кондензатора изчезна самовъзбуждането и няма никакъв шум.

Нали ти казах, че ще съумееш да го оправиш. И знаеш ли защо? Защото си упорит и те влече ниската честота. За напред пак ще помагаме с каквото можем. Имаш нашата подкрепа за хубавото начинание.

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Вече мога да се похваля с почти на 100% завършен усилвател. Направих второ стъпало и почти съм приключил с кутията. Остава само на предният алуминиев панел да сложа потенциометър за усилнане. Други корекции няма да му слагам, защото така си свири перфескно и май не са му необходими. Захранването в момента е +-16.5V на празен ход. Доста е по-ниско от предписаното +-40V и мощност 100вата на 8 ома, но така не греят елементите по платката и крайните транзистори. Естествено падна и мощността /не знам как да я изчисля но по сила на звука според мен е към 2Х15-20 вата/, но пък звукът е много приятен и чист да не казвам голяма дума ама май свири по-хубаво от SU-V55A на Техникс. Ето малко снимки:

http://prikachi.com/images/880/2869880G.jpg

http://prikachi.com/images/907/2869907R.jpg

http://prikachi.com/images/906/2869906D.jpg

http://prikachi.com/images/905/2869905z.jpg

http://prikachi.com/images/904/2869904N.jpg

http://prikachi.com/images/903/2869903h.jpg

Хиляди благодарности на Стефан за информацията и моралната подкрепа!

Вече мога да се похваля с почти на 100% завършен усилвател. Направих второ стъпало и почти съм приключил с кутията. Остава само на предният алуминиев панел да сложа потенциометър за усилнане. Други корекции няма да му слагам, защото така си свири перфескно и май не са му необходими. Захранването в момента е +-16.5V на празен ход. Доста е по-ниско от предписаното +-40V и мощност 100вата на 8 ома, но така не греят елементите по платката и крайните транзистори. Естествено падна и мощността /не знам как да я изчисля но по сила на звука според мен е към 2Х15-20 вата/, но пък звукът е много приятен и чист да не казвам голяма дума ама май свири по-хубаво от SU-V55A на Техникс. Ето малко снимки:

http://prikachi.com/...80/2869880G.jpg

http://prikachi.com/...07/2869907R.jpg

http://prikachi.com/...06/2869906D.jpg

http://prikachi.com/...05/2869905z.jpg

http://prikachi.com/...04/2869904N.jpg

http://prikachi.com/...03/2869903h.jpg

Хиляди благодарности на Стефан за информацията и моралната подкрепа!

На мен ми е приятно, че си се справил със всички недостатъци и си доволен от работата. Разбирам, че няма да ти е последното стъпало и ще се радвам, ако продължиш във същия дух.Когато посетиш Велико Търново, каня те на гости за да се запознаем лично и за да ти предоставя още повече интересни схемни решения в ниската честота. Моите поздравления, приятелю!
  • Автор

На мен ми е приятно, че си се справил със всички недостатъци и си доволен от работата. Разбирам, че няма да ти е последното стъпало и ще се радвам, ако продължиш във същия дух.Когато посетиш Велико Търново, каня те на гости за да се запознаем лично и за да ти предоставя още повече интересни схемни решения в ниската честота. Моите поздравления, приятелю!

Блатодаря за поканата, много ще ми е приятно да се видим, да поговорим и "да пия вода от извора" дет се вика.

Следващото стъпало мисля да е транзисторно клас А 5-10 вата по проста схема лесна за "съжевяване" и настройка. В момента съм в процес на проучване и ако намеря нещо интересно ще пробвам.

Поздрави!

О времена, о спомени. Хубаво е когато видиш някого тръгнал по същия път и не се отказал още на първата крачка. Винаги са ме радвали хората, които искат да постигнат нещо, да го направят сами. Колкото и да се развива техниката винаги трябва да се почва от началото. И ето, тук виждам. че вече основите са положени, остава да се гради нагоре. Пожелавам ти скоро да направиш по-хубав усилвател, а защо не и някаква друга схема. И не забравяй: никой не се е родил научен и човек се учи от грешките си. Така че когато една схема не тръгне от първия път - понякога това е нормално, но това не трябва да бъде причина да се отказваш. Успех.

След много проби и експерименти се оттървах от самовъзбуждането и от шумът. С няколко думи какво направих.

1. Пуснах усилвателя на траф с 20 V променливо двуполярно.

2.Сложих филтрови кондензатори 100 нФ към захранването - нямаше осезаем ефект.

3. В обратната връзка на операционния усилвател R7 го намалих от 120кОм на 15кОм и увеличих капацитета на С10 от 220нФ на 370нФ. Като намалих съпротивлението шумът си остана но чувствителността на входа се намали, след увеличаване капацитета на кондензатора изчезна самовъзбуждането и няма никакъв шум.

Стабилността на усилвателя и устойчивостта на самовъзбуждане расте със задълбочаването на ООВ.

Кондензаторите чистят пикове, филтрират и изглаждат напрежението/сигнала

Това за тези, които не са разбрали за какво иде реч...

п.п Авторе,ти имаш литература, от която да се информираш или от прочетено и чуто в интернет?

Не съдя, интересно ми е.

• Автор

Ето и завършеният вид на усилвателя http://prikachi.com/...59/2888859z.jpg , http://prikachi.com/...62/2888862K.jpg, свири наистина много добре с тези колони и въпреки, че кутията няма вентилационни отвори свири по цял ден без да загрее. Копчето за усилване малко ме дразни, че е като въшка и ще му струговам едно алуминиево да може да се хваща с пет пръста.

Редактирано от AGD (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.