Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

2 хард диска помощ!

Featured Replies

Значи имам един въпрос мога ли да си сложа 2хард диска на 1 PC ?

И повече може :(

Може,само че трябва да се внимава. Ако дисковете са от по старите модели с IDЕ кабел, на тях има джъмпери,които задават състоянието на диска( MASTER/SLAVE/ Cable Only). Ако са от по-новите SATA, на дъното трябва да имаш такъв слот.

Дай точният модел на дъното,за да видим какво може да се направи.

• Автор

инфото е копирано от програма : General Information : Manufacturer : FUJITSU SIEMENS Product : D1521 Version : S26361-D1521 Serial Number : Unspecified Support MP : No Chassis Information : Manufacturer : FUJITSU SIEMENS Type : Mini Tower Version : SCEP Serial Number : YBEM279065 Asset : YBEM279065 OEM Support SLIC : SLIC : No Sensor Information : Hardware Monitoring : SMSC LPC47M10x/M13x On-Board Device Information : Embedded Controller : No Slots Information : Slot AGP 4X : Available (32-bit) Slot PCI : In Use (32-bit) 5.0v, 3.3v Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v, 3.3v Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v, 3.3v External Connectors : Mouse : PS/2 Keyboard : PS/2 Parallel ECP/EPP : DB25 female Serial 16550 Compatible : DB-9 male USB : Access Bus (USB) USB : Access Bus (USB) Video : DB-15 female Network : RJ-45 Audio : Mini-jack (headphones) Audio : Mini-jack (headphones) Audio : Mini-jack (headphones) Internal Connectors : SMsC : SMsC : SMsC : SMsC : SMsC : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut) SMsC : On Board Floppy ICH4 : On Board IDE ICH4 : On Board IDE ICH4 : ICH4 : ICH4 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut) ICH4 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut) ICH4 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut) ICH4 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut) Intel 845GE : INTEL 82562 : AD1981 : AD1981 : AD1981 : System Configuration Options : Option #1 : DIP1 ON: Reserved Option #2 : DIP2 ON: Recovery BIOS active Option #3 : DIP3 ON: RTC Reset active Option #4 : DIP4 ON: Reserved EEPROM Information : Type : EEPROM Specific Address : 0x57

От това което видях ... компютърът ти трябва да е доста стар или аз нещо се бъркам.. но ако съм прав не знам дали ще можеш да си ползваш дисковете в РАИД.Но ако само искаш да си увеличиш дисковото пространство би трябвало да няма проблем... По този въпрос колегите са по компетентни нека някои от тях даде мнение.

• Автор

да PC то ми е доста старичко. На годинки си е, по въпроса да искам да овелича дисковото пространство.

Това намерих за твоето дъно ... и доколкото мисля можеш да си вържеш 2 ри хард но не съм сигурен.За по сигурно изчакай второ мнение на някои друг.

Имаш 2 броя IDE конектора на дънната платка,което позволява монтирането на допълнителни HDD.Но тези дискове са по-скъпи и малко трудно се намират и не знам има ли смисъл.

Имаш 2 броя IDE конектора на дънната платка,което позволява монтирането на допълнителни HDD.Но тези дискове са по-скъпи и малко трудно се намират и не знам има ли смисъл.

Освен това дисковете са много бавни за съвременните нужди. :rolleyes:

Освен това дисковете са много бавни за съвременните нужди. :)

Чак пък много бавни :rolleyes:

Разбирам да се слага такъв диск на съвременен компютър да кажете че е бавен,

ама тя цялата конфигурация е от едно отминало време.

Ако на новия диск се инсталира ОС даже ще се забърза малко системата.

Western Digital Caviar Blue 320GB 7200 8MB IDE

Не мисля, че има смисъл да се дават 100 лева за такъв компютър не, че ще обеднееш ако ги дадеш, но може да си добавиш Western Digital Caviar Blue 160GB и 160 ГБ мисля, че ще са ти достатъчни.

Редактирано от forgetit (преглед на промените)

За хард дискове АТА не съм чувал, но ето някой от тези ти трябва хард дискове .

Освен това дисковете са много бавни за съвременните нужди. :)

Петьо, очевидно е, че при бързото четене прескачаш някои фрази.

Чак пък много бавни :cool:

Разбирам да се слага такъв диск на съвременен компютър да кажете че е бавен,

ама тя цялата конфигурация е от едно отминало време.

Ако на новия диск се инсталира ОС даже ще се забърза малко системата.

Western Digital Caviar Blue 320GB 7200 8MB IDE

IDE

Търси на страницата "Speed of defined transfer modes"! Там са всички възможни скорости при IDE.

SATA 3.0

--------------

Стара-нова, няма значение каква е конфигурацията му. Достатъчно е да му върши работа.

От друга страна трябва да знае и как стоят нещата в днешно време. Може да се опаричи и да реши да се изкефи с новите "летящи" дискове. Е, ще трябва направо да си прави нов компютър... ;)

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

За хард дискове АТА не съм чувал, но ето някой от тези ти трябва хард дискове .

На неговото дъно има само IDE портове, като показваш САТА дискове кажи, че му трябва и преходник на човека!

IDE/PATA HDD ще е съвместим със сегашното дъно, но е възможно след време като си взема ново то да няма такива портове, САТА ще има със сигурност поне още 5 години. САТА ХДД не е съвместим със сегашното дъно, но според мен е по-добре сега да се купи САТА диск с преходник и потенциал за употреба в бъдеща конфигурация.

На неговото дъно има само IDE портове, като показваш САТА дискове кажи, че му трябва и преходник на човека!

IDE/PATA HDD ще е съвместим със сегашното дъно, но е възможно след време като си взема ново то да няма такива портове, САТА ще има със сигурност поне още 5 години. САТА ХДД не е съвместим със сегашното дъно, но според мен е по-добре сега да се купи САТА диск с преходник и потенциал за употреба в бъдеща конфигурация.

Информацията трябва да се осмисля и без да е поднесена на тепсия. Между комуникационните елементи, носещи информация, винаги има много скрити връзки, които всъщност водят до повече изводи, отколкото може да предложи самата информация. Процесът на осмисляне се задълбочава с възрастта, докато през първите 30 години от живота на човека той е повърхностен и лекомислен.

---------------

SATA означава да си сложи ново дъно и да сглоби направо нов компютър, а не да прави български врътки с преходници и пр.

Като няма пари, да си сложи някакво IDE дискче, за да си реши временно проблема. Когато може, ще си обнови техниката.

---------------

Реалният живот на компютъра е три до пет годни, като след пет години е толкова морално остарял, че отива в категория пишещи машини. Напоследък нещата леко се променят и сроковете се удължават, но затова пък самият хардуер не издържа и някои компоненти заминават.

Да имаш компютър и за три години да не можеш да изкараш с него парите поне за няколко нови?! Хм, това е трудно смилаемо...

Лапешка му работа! Игрички, игрички, игрички, а после... нямам парички!!! :speak:

---------------

SATA означава да си сложи ново дъно и да сглоби направо нов компютър, а не да прави български врътки с преходници и пр.

Като няма пари, да си сложи някакво IDE дискче, за да си реши временно проблема. Когато може, ще си обнови техниката.

---------------

.

.

.

Лапешка му работа! Игрички, игрички, игрички, а после... нямам парички!!! :)

Естествено, че с ново дъно е най-добре, от там и процесор и рам и видео и захранване ... :) Въпроса за мен е как най-добре да похарчим стотина лева за дисково пространство, което да може да си използваме най-рационално и най-дълго време.

Всички ИДЕ дискове по магазините в момента са Native SATA с допълнителен интерфейсен чип. Това усложнява дизайна на контролера и също носи негативни последствия. От личен опит 1 САТА и 1 ИДЕ диск Самсунг 250ГБ купувани по едно и също време от едно и също място. САТА диска няма проблем, ИДЕ диска започна да се държи странно, появиха се бед сектори и не може да се използва пълноценно. Ако започнат да се появяват такива проблеми предпочитам да хвърля преходник за 15 лева отколкото харддиск за 100. Това са българските врътки и причината е безпаричието, не безхаберието. И аз исках да си купя нов монитор като цъфна моя, но си купих 2 транзистора и 2 кондензатора на обща стойност 6.70 и си го оправих.

Естествено, че с ново дъно е най-добре, от там и процесор и рам и видео и захранване ... ;) Въпроса за мен е как най-добре да похарчим стотина лева за дисково пространство, което да може да си използваме най-рационално и най-дълго време.

Всички ИДЕ дискове по магазините в момента са Native SATA с допълнителен интерфейсен чип. Това усложнява дизайна на контролера и също носи негативни последствия. От личен опит 1 САТА и 1 ИДЕ диск Самсунг 250ГБ купувани по едно и също време от едно и също място. САТА диска няма проблем, ИДЕ диска започна да се държи странно, появиха се бед сектори и не може да се използва пълноценно. Ако започнат да се появяват такива проблеми предпочитам да хвърля преходник за 15 лева отколкото харддиск за 100. Това са българските врътки и причината е безпаричието, не безхаберието. И аз исках да си купя нов монитор като цъфна моя, но си купих 2 транзистора и 2 кондензатора на обща стойност 6.70 и си го оправих.

Прав си. Винаги се намира някакъв начин да се справиш с положението.

Лошото е, че трудно намираш как да изкараш допълнителни пари, за да можеш да използваш техника, която не ти лази по нервите.

От времето на "Правец-16" съм алергичен към всякакъв тип компютри, в които повече ровиш, отколкото работиш на тях.

Това време в България май никога няма да отмине, независимо какви технологични чудеса се появяват. ;)

Имаш +1, но ще го получиш по-късно, че в момента са ми свършили. ;)

сега какъв HDD ми трябва ? SATA,ATA ?!?

Не знам дали вече си си решил проблема, но по-лесно е с АТА, слагаш му джъмпъра на слейв и толкоз.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.