Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Властите атакуват Несебър по море, мирише на гражданска война

Featured Replies

Публикувано изображение

Морска атака бе предприета към Стария Несебър. 20 затворници са били качени на транспортно корабче в Поморие и са изпратени по море към града за да започнат събарянето на постройки според заповедта на РДНСК-Бургас. Те са били ескортирани от девет полицейски коли .

Операцията е била осъществена светкавично като затворниците са били качени веднага на корабчето и са тръгнали в посока Несебър. През деня по-рано те бяха извозени с камионетки към Провлака между Стария и новия град, но събралата се тълпа не ги допусна да слязат. Пандизчиите бяха спряни с жива верига от протестиращите. Сега обаче се предприема нова атака ,този път по море.Така екшънът придобива още по-мащабни измерения като ситуацията вече наподобява гражданска война.

Напрежението в Несебър започна да се покачва още през нощта, когато повече от 60 коли затвориха единствения път към Стария град. Късно снощи са били изпратени паяци от Бургас, за да преместят паркираните автомобили, които са предизвикали блокадата.

Жителите на Несебър се събраха на протест заради обявеното започване на процедура по принудително събаряне на неузаконени строежи и пристройки на къщи. Под мотото „Старият Несебър - вечен, но и жив" протестиращите настояват за спешно възлагане и изготвяне на план за управление на Стария град.

Жителите на града блокираха провлака и спряха с жива верига техниката, която бе докарана да събори незаконните постройки.

Предвидените за днес протести започнаха още снощи и по време на сблъсъците четирима жители на Стария Несебър са арестувани от полицията, съобщи един от организаторите на протеста Ивайло Ляхович.

Според организаторите на протеста липсата на ясни правила за строителството и неизпълнените обещания на институциите през изминалите 20 години за издаване на строителни разрешителни са довели до проблем, засягащ над 100 семейства в Несебър. Според протестиращите до този момент не е проведена сериозна дискусия с жителите и не им е представена алтернатива за решаване на проблема.

Жителите на Несебър заявиха, че няма да си тръгнат, докато събарянето не бъде отложено и настояват да им се даде шанс да узаконят постройките.

Според засегнатите жители на града евентуалното разрушаване на къщи, предвид предстоящата зима, ще остави много семейства буквално на улицата в студа.

На извънредна изнесена сесия Общинският съвет на Несебър прие декларация за отлагане събарянето в Стария град.Според заповедта събарянето на постройките трябва да се случи между 15 ноември и 15 декември, тъй като премахването им ще става тухла по тухла.

blitz.bg

Морска атака бе предприета към Стария Несебър. 20 затворници са били качени на транспортно корабче в Поморие и са изпратени по море към града за да започнат събарянето на постройки според заповедта на РДНСК-Бургас. Те са били ескортирани от девет полицейски коли .

Искам такава кола !

• Автор

Затворниците акостираха в Несебър,започнаха да събарят

Публикувано изображение

Протестиращите ги посрещнаха с дъжд от камъни, жандармерийски кордон им проправя път

Корабчето със затворниците акостира на пристанището в Стария град. Пандизчиите успяха да се придвижат и да започнат събарянето на набелязаните постройки.

Това стана под дъжд от камъни, мятани по тях от протестиращите. Затворниците бяха пазени от гнева на хората от солиден кордон полиция и жандармерия. Имало е и сблъсъци между представителите на властта и жителите на града, казаха очевидци. Един човек е арестуван.

Протестиращите очакваха да дойдат БТР-и и барети от спецчастите.

Опасявайки се, че ситуацията е критична и може да прерасне в масов бунт и за да предотвратят още по-агресивни действия от страна на несебърлии, властите преустановиха събарянето. Взето е решение да се изчака да се произнесе съдът.

Несебър, Петър Ангелов, БЛИЦ

Рано или късно някой ще стреля с РПГ по-народното събрание, и е време българина да се научи да протестира, като южните ни съседи.

Редактирано от tatsu (преглед на промените)

Рано или късно някой ще стреля с РПГ по-народното събрание, и е време българина да се научи да протестира, като южните ни съседи.

Евентуално преди си коментирал така :"Тези крадат,строят и печелят незаконно,а властите изобщо не ги интересува...!"

Каква гражданска война ще има в държава,където полицаите са повече от военните.Ако се върнем 50-60 години назад,такова нещо не е имало и няма да има.Стачки и протести под всякаква форма не може да се считат за такова нещо!

Ефектът ще е нулев. Терористът ще бере ядове.

Насилието поражда насилие и умират хора, най-често невинни.

А ти как протестираш, като дяволчето от аватара ти ли? ;):speak:

---------------

А в Несебър вероятно ще бутнат всичко набелязано, защото принадлежи на обикновени хора.

В България не се закачат само постройки на мутри от всички видове - стандартна мутра, червен или пък ДС бизнесмен, бивш или настоящ политик, митничар и т.н.

Сега господства мутренският морал, а преди имаше диктатура на пролетариата. Разликата е в това, че сега бедните са малко повече, но много по-бедни, а богатите - доста по-малко, но много по-богати.

Главното е, че всички са свободни. Уж, де...

Лично аз заставам на страната на Несебърлии. Има-няма на 10км от Несебър съм... А това, което става ми дава някаква надежда, че някой ден все пак може и да оправим положението в България. Нека Несебърлиите ви бъдат за пример, че нещата в България не стават с мирни протести, а само с размирици, бунтове и гражданско неподчинение.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ей, това българите сме страшен народ!!! Защо не скачаме така като увеличат хляба, тока, парното и всичко останало което вдигат. А скачаме само когато ни опре до г*за ( с извинение)?! Въпреки че увеличаване цената на горе споменатите афектира повече отколкото събарянето на някаква постройка и то незаконна!

Лично аз заставам на страната на Несебърлии.

Има-няма на 10км от Несебър съм...

А това, което става ми дава някаква надежда, че някой ден все пак може и да оправим положението в България.

Нека Несебърлиите ви бъдат за пример, че нещата в България не стават с мирни протести, а само с размирици, бунтове и гражданско неподчинение.

тази статия по въпроса ми хареса натискай смело

Лично аз заставам на страната на Несебърлии.

Има-няма на 10км от Несебър съм...

А това, което става ми дава някаква надежда, че някой ден все пак може и да оправим положението в България.

Нека Несебърлиите ви бъдат за пример, че нещата в България не стават с мирни протести, а само с размирици, бунтове и гражданско неподчинение.

Ти сериозно ли?

Стария град е буквално обезобразен от грозни достроявания и разширявания на магазини и кръчми.И това разбира се е правено със знанието на власт имащите.

Хората са прави да се защитават и протестират и може би построеното до момента трябва да остане и узакони, за в бъдеще просто трябва да се сложи край на безразборното строителство.

Ефектът ще е нулев. Терористът ще бере ядове.

Насилието поражда насилие и умират хора, най-често невинни.

А ти как протестираш, като дяволчето от аватара ти ли? ;):)

---------------

А в Несебър вероятно ще бутнат всичко набелязано, защото принадлежи на обикновени хора.

В България не се закачат само постройки на мутри от всички видове - стандартна мутра, червен или пък ДС бизнесмен, бивш или настоящ политик, митничар и т.н.

Сега господства мутренският морал, а преди имаше диктатура на пролетариата. Разликата е в това, че сега бедните са малко повече, но много по-бедни, а богатите - доста по-малко, но много по-богати.

Главното е, че всички са свободни. Уж, де...

В случая тук кой е терориста ;) ;)

Б.Б. сега по-новите в по-бтв-то е****** малоумното изказване направи.

Редактирано от tatsu (преглед на промените)

Трябва да се упражнява контрол, защото практиката добре показва, че когато няма никакъв контрол, самоконтролът липсва, особено пък при българите. Аз също мисля, че Старият град е застроен повече от необходимото и си припомних това през Август тази година. В този ред на мисли да му се вика "стар град" не мисля, че е съвсем точно. Любопитен съм колко от местните за постоянно живеят в старата част (много по-подходящо според мен). Браво на местните, че типично по български "скачат" според това дали им е удобно. Винаги така се получава, когато някой се опита да сложи някакви рамки и правила на нещо.

...

Когато багерът дойде пред къщата ти, сигурен съм че няма пак да говориш така.

Старият град наистина има сериозно застрояване, но да бутат магазини, пристройки и т.н

Но не да бутат къщи на хора, които нямат къде да отидат.

Иначе циганите като им събориха блок незнам си кой в Ямбол, направо беше ореваха арталъка, на съд дори се ходи, за да се удостовери, че един разпадащ се блок се разпада, а тук имаме напълно здрави къщи, единственото жилище на някои хора и никой не иска да ги чуе!

И смятаха, че държавата им е длъжна да им даде ново жилище!

А Несебърлии какво ще получат, къде ще живеят?

Айде да почнем да "въвеждаме ред" със събаряне на големите хотели на първа линия по морето и т.н.

Става ли?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Трябва да се упражнява контрол, защото практиката добре показва, че когато няма никакъв контрол, самоконтролът липсва, особено пък при българите.

Аз също мисля, че Старият град е застроен повече от необходимото и си припомних това през Август тази година.

В този ред на мисли да му се вика "стар град" не мисля, че е съвсем точно. Любопитен съм колко от местните за постоянно живеят в старата част (много по-подходящо според мен).

Браво на местните, че типично по български "скачат" според това дали им е удобно. Винаги така се получава, когато някой се опита да сложи някакви рамки и правила на нещо.

Крайно време е всички българи да започнат да спазват законите. Едва тогава ще имаме законова държава.

Да, но тарикатите не са съгласни, а те в България са мнозинство.

-------------------

И все пак можеха да започнат с митничарските имоти в язовира, а не с несебърските. Някак си щеше да е по-справедливо...

Собствениците на незаконни надстройки в Стария Несебър започват доброволно да ги премахват.

Това каза за радио „Фокус”- Бургас Ивайло Ляхович от Инициативния комитет, който защитава интересите на гражданите.

Вчера в Несебър започна акция "Булдозер" срещу незаконните надстройки на седем къщи и срещу два магазина. Стигна се до сблъсъци с полицията, но затворници успяха да бутнат магазините. Гражданите на Несебър внесоха молба в Административния съд Бургас за временно прекратяване на заповедите за принудително събаряне на пристройките.

„Подписани са молби към РДНСК–Бургас за доброволно събаряне, които са приети, и от утре сигурно започваме да сваляме покривите. Надявахме се на отсрочка от ДНСК. Все още нямаме отговор, но нещата не изглеждат добре”, каза Ивайло Ляхович.

Въпреки подаването вчера на жалба от седемте собственика на незаконни постройки до съда, при разговор с адвокати, разбрахме, че няма смисъл, допълни той и каза, че по мирен път ще се решават нещата.

Мъжът каза, че хората си признават грешките. "Толкова години нещата са били отлагани и сега искат да се реагира все едно всичко до вчера е било перфектно. Поне на първите съборени къщи можеше да се направи компромис.

Ако институциите позволят отсрочка, това ще бъде единственото нещо добро, от което имаме нужда преди зимата. Ако зимата е наистина толкова тежка и останем без покриви, това ще е човешка трагедия”, каза още Ляхович.

Ако утре сутринта незаконните надстройки в Стария Несебър не бъдат разрушени, ще ги разрушим ние, каза обаче Георги Георгиев, директор на РДНСК – Бургас, цитиран от "Фокус". По думите му, няма уговорка, според която собствениците на незаконни надстройки ще ги премахват доброволно.

„В тази фаза няма как да бъдат приети тези молби. Това трябваше да го направят доста по-рано, а не да воюват с държавата. Нямаме законова възможност да изчакаме собствениците на къщите да премахнат надстройките сами. РДНСК-Бургас няма как да преговаря с тях. Сега като разбраха, че ще ги и глобяваме, мислят по друг начин, но е късно”, категоричен бе Георгиев.

5000 лева е глобата, че не са изпълнили доброволно в дадения им срок премахването на надстройките.

Предстои разрушаването на незаконните обекти и в Новия град на Несебър, общо девет обекта, както и в Обзор”, съобщи шефът на РДНСК - Бургас.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че протестът в Несебър е опит да се узакони беззаконието.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пък обяви, че следващите седмици ще се събарят незаконните строежи на яз. "Искър" и на голф игрище.

днес.дир.бг

Несебър ще излиза от ЮНЕСКО

Бандити се опитаха тази нощ да подпалят Стария град на Несебър като с атомобилни гуми опожариха крепостни стени на древна Месамбрия.

Така представят своя протест някои от собствениците на незаконни надстройки, за които има категорична заповед на държавните органи да бъдат разрушени.

Вандализмът е придружен с открита тази сутрин подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО.

В текста се твърди от името на възмутени собственици, че за тях е по-важно да запазят незаконно надстроените етажи на старинните къщи, а членството на града в ЮНЕСКО носи само ограничения и никакви привилегии.

Общината (nessebarinfo.com) се видя принудена да излезе с остра декларация, в която сравни подпалването на крепостта с унищожаването на културни паметници от талибаните и ислямските фундаменталисти в Афганистан.

"Тези стени, които са преживели превратностите на хилядолетията, днес са непоправимо увредени от група лица, които по недопустим начин извратиха недоволството на местните хора.

Подпалването на стените е варваризъм, който не може да се побере в съзнанието на нормален човек! Това е действие, което в никакъв случай не може да защити интересите на гражданите.

Напротив - унищожаването и увреждането на паметниците, които не принадлежат единствено на нас, а на цялата световна култура, е съзнателен акт, целящ хаос и конфликти. Това работи изключително във вреда на града ни, пред цялата българска и международна общност", декларира несебърската община, която носи определена вина за незаконните строежи и до вчера пасивно подкрепяше протестите.

Vesti.bg

Прилагането на цялата строгост на законите у нас ! За да почувстват и разберат,че са допуснали нарушения,веднага държавата да се намеси и при т.н."хотели",но не само в Несебър и Слънчев бряг !

Тия хора не само, че са дребнави егоисти, ами на всичкото отгоре и луди :cool: Баси -в цял свят хората тачат историята си и правят всичко възможно само и само да влязат в списъка на ЮНЕСКО - това им носи престиж и несекващ поток туристи, а нашите идиоти, не стига дето са си построили етажи на къщите въпреки всички закони и наредби, ами и ще искат да излизат от списъка. Не народ, ами мърша -не знам кой го е казал, ама в случая важи с пълна сила.

Тия хора не само, че са дребнави егоисти, ами на всичкото отгоре и луди :cool:

Баси -в цял свят хората тачат историята си и правят всичко възможно само и само да влязат в списъка на ЮНЕСКО - това им носи престиж и несекващ поток туристи, а нашите идиоти, не стига дето са си построили етажи на къщите въпреки всички закони и наредби, ами и ще искат да излизат от списъка.

Не народ, ами мърша -не знам кой го е казал, ама в случая важи с пълна сила.

Петко Славейков

Не сме народ

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

а всякому меракът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875

...

Не народ, ами мърша -не знам кой го е казал, ама в случая важи с пълна сила.

НЕ СМЕ НАРОД...

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша.

Петко. Р. Славейков

1875

NavNav ме изпревари, ама си го препрочитах и се убеждавам колко е актуално и днес, 135 години след написването на стихотворението.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Аз още съм не само изненадан, ами ...не знам-възмутен ли, огорчен ли, бесен ли ?! :cool: Абе, в Барселона, шуреят ми не може да си сложи антена на "Булстаком" на терасата, защото домсъвета на кооперацията, в която живее не разрешава, че щяло да загрози фасадата им.Не може да си сложи ролетни щори по същата причина, а тук, някакви идиоти си строят цял етаж на къщата, която е паметник на културата без рарешително, съсът казва, че това трябва да се събори, а този същият идиот тръгва да протестира и пали паметници ? :ass: Абе аз ли живея в някаква друга държава или всеки си мисли, че може да прави и да строи каквото си иска ? Чиста цигания. Не само затворници-жандармерията трябва да отиде там и да разчисти тия простести на простаците.

NavNav ме изпревари, ама си го препрочитах и се убеждавам колко е актуално и днес, 135 години след написването на стихотворението.

Извини ме, моля те! :cool:
  • Автор

В такива моменти изобщо не се гордея че съм българка

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

Рашидов: Протестите в Несебър са панаир

Според министъра на културата Вежди Рашидов е абсурдно хората от Стария Несебър да искат курортът да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО.

Ако продължават така ЮНЕСКО ще ни извади и това ще е пълен срам за нас, настоя той по бТВ тази сутрин.

Радишов коментира, че е възмутен от поведението на несебърлии, защото според тях трябвало да има закони за 8 милиона българи, но не и за тях.

Те са напълно наясно, че са нарушили закона, но какво искат сега - оставете ни нас, 20 човека, не ни закачайте, че трябва да си продаваме турските и китайските стоки и да въртим търговийка. Това е панаир, отсече Рашидов.

Той съобщи, че на 29 ноември пристига група от представители на ЮНЕСКО и дотогава всичко трябва да бъде решено, защото България вече е поискала да бъде отложено с една година решението на организацията да извади Несебър от списъка си.

Според министъра фактът, че тези хора живеят в Стария Несебър означава, че имат приходи три пъти повече от средния българин.

Аз като ожених сина си, не сложих една плоча над керемидите, а му помогнах да си купи апартамент на 1 километър от мен. Не е често да се оправдават с това – имам баби, лели, деца, коментира още Рашидов.

Йорданка Кандулкова, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, смята, че е въпрос на национално достойнство Несебър да остане под егидата на ЮНЕСКО.

Това, че някой им иска пари, за да узакони пристройките, са приказки хвърлени на пазара и се съмнявам, че са истина, коментира пък тя, след като несебърлии директно обвиниха института в двоен стандарт.

Прокуратурата отдавна проверява кой и как е строил в Несебър, добави тя.

Само Господ може да оправи тая неоправия, оплака се 24- годишната Ивелина, която се превърна в едно от лицата на протестите.

В другите държави властта се грижи за хората си, а тук ни оставят без препитание, без магазини и къщи. Защо нас, а не виждат палатите на депутатите и на мутрите, възмути се тя.

blitz.bg

Като ви чета мненията виждам че никой от вас не е подавал молба да строи.Ако опитате ще видите че за да строите ще ви трябват доста пари за нечий джоб на чиновник или архитект в общината.Енергото и ВИК дружестваата,пожарната също са на опашка за вашия джоб.И нямам в предвид таксите които се полагат по закон. За да получите разрешение ще ви трябват и години време.А понякога това което ще строите може да е един гараж или дори ремонт.Ако искате да си поставите сглобяема къщичка на лозето ви трябват документи каквито искат и за жилищна кооперация. Бих ви посъветвал да опитате и ще разберете доколко един обикновен човек може да строи законно.Шансът ви да построите нещо по нормален начин клони към 0%. :yanim:

Редактирано от roy2roy (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.