Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да се защитя от SQL injection ?

Featured Replies

По твоя начин се губи напълно четимостта и възможността от коректни цитати в сайт като този.

Това, не е мой начин, а основен принцип в програмирането - данни се трансформират само при нужда и само на необходимите места! Т

Опитай се да ме цитираш и виж на какво ще заприличат тези символи:

\ " / < >

Мисля, че примера ще е достатъчно красноречив, защо не бива да се доверява човек на вградените функции.

Примера ти красноречиво показва, че ескейпващата функционалност си работи идеално...

:angry: Красноречиво НЕ работи! Виждам наклонени черти. Което отново доказва, че е най-добре да си пишеш сам кода за обработка на $_POST и $_GET заявките. Много по-добре да обработиш допълнително всички специални символи, които вкарваш в базата данни от колкото да рискуваш четимостта на сайта. Каквото и се е получило с показания от мен пример.

Хайде сега иди и прочети за XSS за HTML и JavaScript инджекшън и ще разбереш защо стандартните XML ентитита се ескейпват, а тези с десетичната цифрова репрезентация не се! Как иначе ще ти напиша: Азъ Бѹкы Вѣдя Гла̀голи До̀бро Эсть ... Забележи специалните буквичкии в unicode формат... Забележи сега и ескейпнатите ентити - г ҙ - светна ли ти защо е? И последното което имам да ти река момче, забележката която ти правя е не заради това, че сам си пишеш ескейпването (това е тема на друга бира, но също така лоша практика), а че променяш глобално изходните данни! Откъде ще ги вземеш сега, ако ти потрябват оригиналните стойности на параметрите? За това замяната се прави на място и при нужда!

darkterminal, имаш право на гледната си точка, която според мен само довежда до по-голяма загуба от колкото печалба. На практика ти признаваш, че си склонен да изгубиш правилното изписване на определени символи за сметка на някаква сигурност. Аз казвам, че определени, може би не-повече от 10-на специални символа трябва да се прекарват през шкурка и то не избирателно (както ти се иска), ами абсолютно за всеки елемент на $_POST или $_GET.

И тъй като се чудиш "Откъде ще ги вземеш сега, ако ти потрябват оригиналните стойности на параметрите?"? Е как от къде?! Дано не питаш сериозно! Когато извличаш информацията от базата данни обработваш отново тези 10-на символи и им възвръщаш първоначалният вид, по същият начин както го правиш и с вградената функция, просто си пишеш една твоя си функция. Така нито се губи четимост, нито позволяваш в DB да попадат опасни елементи.

Темата за SQL-инжектирането не ми е особено интересна. Макар, че частично се получава интересен диалог. Има доста по-сериозни заплахи, които могат да те срещнат. Например някой отдалече да ти счупи Apache-то :speak: .

И тъй като се чудиш "Откъде ще ги вземеш сега, ако ти потрябват оригиналните стойности на параметрите?"? Е как от къде?! Дано не питаш сериозно! Когато извличаш информацията от базата данни обработваш отново тези 10-на символи и им възвръщаш първоначалният вид, по същият начин както го правиш и с вградената функция, просто си пишеш една твоя си функция. Така нито се губи четимост, нито позволяваш в DB да попадат опасни елементи.

А ако имам примерно в данните &#x0433 като стринг и като unicode символ. След превръщането и двете стават &#x0433. Как да позная при обратната конверсия кое да обърна и кое не?

...

На практика ти признаваш, че си склонен да изгубиш правилното изписване на определени символи за сметка на някаква сигурност.

...

Нямам повече въпроси към теб...

казано директно готов е да загуби данни. Ех, има разни хора... Не знам как е при него, но при мен данните струват доста пари и НИКОЙ не си и помисля да ги променя невъзвратимо

А ако имам примерно в данните &#x0433 като стринг и като unicode символ. След превръщането и двете стават &#x0433. Как да позная при обратната конверсия кое да обърна и кое не?

Ти как би го на писал с htmlspecialchars(), така че да не промениш символите? Дай прост пример и ще се съглася напълно.

Ти как би го на писал с htmlspecialchars(), така че да не промениш символите? Дай прост пример и ще се съглася напълно.

Съжалявам, но не това ми е областта на експертиза. Но по-горе споменах нещо, замисли се! Ако толкова искаш да променяш данни го направи така че да можеш при нужда да се върнеш в началното състояние. Иначе смятай информацията за частично (или пълно) безвъзвратно загубена

Нямам повече въпроси.

Да разбирам ли че смятате проблема за програмистки, а не проблем на сигурността? Ако да, ще си позволя да цитирам някого:

• 1 месец по-късно...

htmlspecialchars ще ви защити от XSS инжекция, докато mysql_real_escape_string от SQL инжекция. Не се препоръчва ползването на addslashes. Второ: htmlspecialchars се ползва при изкарване на информация от MySQL защото иначе ще ви се пълни с излишни html entities.

Редактирано от dikidera (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

що не ползваш за коментарите чисто и просто $s = strip_tags($_REQUEST["parameter"]); преди да добавиш в базата...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.