Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

бракуване на мпс

Featured Replies

Как да бракувам МПС като го продадох и онзи го препродал и не може да намерим колата? А ако се намери след като подпиша декларация каква отговорност имам

Редактирано от Bori Georgiev (преглед на промените)

Как да бракувам МПС като го продадох и онзи го препродал и не може да намерим колата? А ако се намери след като подпиша декларация каква отговорност имам

Мисля че ти носиш отговорност за всякакви последици от това возило.Дано да бъркам,но маи трябва да намериш талона,малкия,и поне един от номерата,след това отиваш в КАТ и с някои упълномощен в КАТ служител,правите един протокол че са загубени номерата или че МПС е бракувано и следва отписване от регистрация.В противен случаи цял живот ще плащаш за нищо,имам впредвид данъци.Аз минах по този път,и така се отървах.Успех...
  • 2 месеца по-късно...

Аман от глупаци, които си мислят че като са дали талоните, ключовете и са написали пълномощно са продали автомобил. За недвижими имоти и автомобили законът предвижда единствено НОТАРИАЛНА форма. за прехвърляне на собственост.

Отиваш в КАТ и питаш. Има и вариант да се пише открадната и да се обяви за издирване. Внимавай какво подписваш, защото има наказателна отговорност за невярно съдържание.

Стандартната процедура:

Отиваш в КАТ с номерата и двата талона. Попълваш една бланка и това е. Като смисъл - че няма да съхраняваш скрапа на обществен терен. Не са нужни бележки от фирма за оползотворяване на отпадъци. Плащаш 3,20. Връщат ти перфориран големия талон и прибират номерата. Време за всичко - 5-10 мин.

Отиваш с талона в МДТ да ти отпишат МПС от ЕГН. Когато имаш пари плашаш данъка - виси ти на ЕГН. Има и лихви за закъснение, но не и глоби. Ако се прави в началото на годината може да ти излезе към март - април данък за първите месеци на текущата година. Пазиш си талона поне няколко години за да докажеш при срив в системата че нямаш (сестра) кола.

Случайно попаднах на тая тема. Имам и аз един въпрос. Колата ми е спряна от движение през 2002 година ако не греша. Имам номерата, вероятно и талонът е някъде из чекмеджетата. От 5 години имам кола, купена на изплащане. След няколко месеца ще я прехвърлям на мое име. Дали в КАТ може да ми направят проблеми за това, че старата ми кола не е бракувана?

Случайно попаднах на тая тема. Имам и аз един въпрос. Колата ми е спряна от движение през 2002 година ако не греша. Имам номерата, вероятно и талонът е някъде из чекмеджетата. От 5 години имам кола, купена на изплащане. След няколко месеца ще я прехвърлям на мое име. Дали в КАТ може да ми направят проблеми за това, че старата ми кола не е бракувана?

Щом е спряна от движение НЕ. Но те съветвам да я бракуваш----щот с времето се губят документи и става проблем

Двата автомобила не са свързани по никакъв начин. Няма ограничения за броя притежавани автомобили. Стария като не си го бракувал му плащаш данъка като поп. Ако си много отворен имат и теоретичното право да те глобят 400-600 лв за липса на Г.О., без значение дали колата се движи. Справки кодекса по застраховане.

Двата автомобила не са свързани по никакъв начин. Няма ограничения за броя притежавани автомобили. Стария като не си го бракувал му плащаш данъка като поп. Ако си много отворен имат и теоретичното право да те глобят 400-600 лв за липса на Г.О., без значение дали колата се движи. Справки кодекса по застраховане.

Ами аз го спрях от движение преди 8-9 години, точно заради това - да не плащам данък. Поне такива бяха законите тогава. После какви ли не слухове се носеха. Най-странното е, че леля ми работи в КАТ и от години ме кара да я бракувам тая кола. Ама а де! Нещото, което ме кара да не се занимавам с КАТ са опашките. Мразя опашки и неизвестност. Затова и все още не съм подал молба за нови документи. За мен КАТ е нещото, което най-вреди на държавата ни. Имам неописуем страх от него :rolleyes: Дори при комунизма не ме бе страх толкова. Живи и здрави.

Първо, отговарянето не става с бутона за цитат. Има друг бутон по-надолу. Ми като те е страх, плащай. Като ги пропуснеш има глоба, вече са доста солидни по някои параграфи. Вече съм написал, бракуването е няма и 10 мин. И законите отдавна се смениха. Спрян, не спрян, все се плаща данък. Дори и Г. О. с цитираната глоба. И ми е чудно смяташ ли че кола, която 10 години не е карана не е клеясала отвсякъде и ще мопже да се движи пак че я държиш? То заради такива трошки няма къде да се паркира.

Първо, отговарянето не става с бутона за цитат. Има друг бутон по-надолу.

Ми като те е страх, плащай. Като ги пропуснеш има глоба, вече са доста солидни по някои параграфи. Вече съм написал, бракуването е няма и 10 мин. И законите отдавна се смениха. Спрян, не спрян, все се плаща данък. Дори и Г. О. с цитираната глоба. И ми е чудно смяташ ли че кола, която 10 години не е карана не е клеясала отвсякъде и ще мопже да се движи пак че я държиш? То заради такива трошки няма къде да се паркира.

Нещо си се объркал. Когато автомобила е спрян от движение по съответния ред, застраховка ГО не се плаща. Данък, да, но не и ГО.

Първо, отговарянето не става с бутона за цитат. Има друг бутон по-надолу.

Ми като те е страх, плащай. Като ги пропуснеш има глоба, вече са доста солидни по някои параграфи. Вече съм написал, бракуването е няма и 10 мин. И законите отдавна се смениха. Спрян, не спрян, все се плаща данък. Дори и Г. О. с цитираната глоба. И ми е чудно смяташ ли че кола, която 10 години не е карана не е клеясала отвсякъде и ще мопже да се движи пак че я държиш? То заради такива трошки няма къде да се паркира.

Всъщност, отдавна е на вторични суровини. Все пак благодаря за отговора.

ПП: Все пак днес питах леля си, дали се дължат данъци. Каза ми, че никой досега не е плащал стари данъци при бракуване на кола, спряна от движение. Другата седмица отивам да я бракувам. Да видим, дали дължа нещо.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

То не знам как се спира от движение, пък номерата са при теб.

Стандартно за да го направиш трябва да се върне в КАТ талона и номерата. А без номера автомобилът не може да стои на обществен терен повече от месец.

А ако е с номера и стои на улицата не би трябвало да е спрян.

Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:

1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка ..., се наказва със:

1. глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице;

2. имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. - за юридическо лице.

http://lex.bg/laws/ldoc/2135514184

И една добра новина - има давност за част от просрочените ти плащания. Общата е 5 години, но ако мине за периодично е 3 години.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

То не знам как се спира от движение, пък номерата са при теб.

Ами тогава недей да пишеш, след като не си запознат. Когато колата е спряна от движение, никой не те задължава да връщаш номерата в КАТ. Остават си при теб, но данъците си ги плащаш като поп, независимо че е спряна от движение. За да не плащаш данъци, колата трябва да се свали от отчет, тоест, връщат се номерата в КАТ, издават ти служебна бележка и с нея се отива в данъчното, където я свалят от отчет и съответно, вече не плащаш данъци.

Благодаря. Колата е спряна от движение и когато направих това през 2002 година, не се дължаха данъци. Аз затова я и спрях от движение. Не я бракувах, защото тогава имаше 80 лева екотакса. Не знам кога са се променили законите и важат ли със стара дата, след като по стария закон не се дължаха данъци. ПП: По-точно не се дължеше пътен данък ( то и това само се дължеше де, никакви други данъци не съм плащал в данъчното). След това законите се промениха и сега ако не греша, се плаща само данък на колата, но не знам, дали се води пътен или по друг начин. Понеже колата ми е на лизинг, данъкът се плаща от лизингодателя и не се води на мое име. Но след като я прехвърля на мое име се чудя, дали няма да ми натресат още 200-300 лева данък за старата кола, че ще ми дойде много нанагорнище.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Данъкът си е един. Данък МПС.

Данък МПС

Съгласно чл. 52 (1) от Закона за местните данъци и такси, с данък върху превозните средства се облагат превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България.

В чл.55 на същия закон е уточнено, че за леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка с наредба, съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство.

За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление - чл.59 (1).

За останалото, най-добре е да идеш в данъчното и да провериш дали дължиш стари данъци.

Редактирано от momolord (преглед на промените)

Данъкът си е един. Данък МПС.

За останалото, най-добре е да идеш в данъчното и да провериш дали дължиш стари данъци.

По тия членове аз разбирам, че явно не дължа данъци, тъй като колата не е в движение, тоест, колата към момента не се води регистрирана за движение по пътната мрежа. Значи данък не се дължи. Ако данъчните тълкуват по друг начин закона, може и да дължа.

...ако си я продал с пълномощно (както си мисля, че е станало...), колата се води още на твоето име по талон! Отиваш в КАТ и казваш, че си изгубил номерата, защото ще ти ги искат при бракуване (...ако кажеш, че са откраднати ще ти искат бележка от РПУ за липсата им..). Може да платиш някоя минимална глоба за това (...а може и да се разминеш с глобата), ама я бракувай, защото ти ще плащаш данъци, а онзи ще си кара. После с бележката от КАТ за бракуването отиваш в Данъчното за отписване! Дано да съм ти бил полезен!
  • 5 седмици по-късно...

Обяви колата за открадната и да не те интересува повече.

• 3 месеца по-късно...

Баща ми почина и ми остави в наследство една стара лада. Искам да се отърва от нея, най-вероятно ще е за брак. Въпросът ми е трябва ли преди това да я прехвърлям (голяма разходка до КАТ и общината) на мое име или може с преписа от акта за смърт и удостоверението за наследници да бракувам/продавам колата?

Редактирано от webdbase (преглед на промените)

• 4 години по-късно...

Много моля за вниманието ви!Ето и моят въпрос : Искам да спра от движение и бракувам МПС което е с регистрация в София област,а аз отдавна не живея там,но автомобила е при мен!Мога ли да отида тук в КАТ- Русе с талоните/малък и голям/ и съответно с номерата,за да го спра и бракувам и каква е точно процедурата?Застраховката ГО е валидна още седмица!Благодаря предварително за всяко компетентно мнение и очаквам такова! :shy11:

Нямаш 20 ст.  да се обадиш в КАТ ли? А можеш да се разходиш и с автомобила. Процедурата съм я описал в темата, има я и на сайта на МВР. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.