Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Твърдият Диск - тестване, изтриване и поправяне с Victoria


Препоръчан отговор


Здравейте,

все по-често ми се налага да обяснявам как се работи с програмата и затова преди малко ми хрумна идеята да направя една тема в която да събера всички обяснения и материали.

Моля Ви не пишете в темата засега, нека първо да придобие вид, че да има какво да коментирате. Също така доколкото Ви е възможно се въздържайте от излишни коментари.

Както виждате, темата има "някакво" развитие. Приемам всякакви препоръки, напътствия, съвети и забележки на ЛС.

Благодаря!

__________________________________________________________________________________________________________________

Начало:

В тази тема като на начало ще обсъдим работата с програмата Victoria 3.52 RUS (for DOS). В последствие (в бъдеще) ще разгледаме и Victoria 4.3 (for Win).

Внимание!!! Тази програма може да навреди на вашия диск или на данните в него! Спазвайте точно процедурите и използвайте САМО споменатите опции. Ако не знаете какво правите по-добре не го правете!

Авторите на темата и на програмата не носят отговорност за възникнали щети вследствие на неправилна употреба. Не забравяйте, че ползвате програмата на собствена отговорност!

Програмата е безплатна, можете да я ползвате от Hiren's пакета или да я изтеглите от тук или тук или тук.

Няколко думи какво можете да правите с нея: тестване/диагностика, изтриване, поправяне(remap) на секторите на диска, регулиране нивото на шум (Acoustic Managemant).

Пълно описание(на Руски) как се работи с нея има тук и тук. Подобна информация можете да намерите и тук, тук, тук, тук, тук

Основните команди са:

P "Port". Избор на контролера на който е свързан HDD.

F1 "HELP".

F2 "INIT". Дава информация за диск-а. При натискане на клавиша се извежда информация за името и модела, серийния номер, версията на микрокода, обема, CHS и LBA параметри, и много други.

F3 "RESET". Софтуерен рестарт на диска.

F4 или "стрелка нагоре". "Scan". Извиква "Центъра за управление на тестовете"

Проверка на повърхността, скрити дефекти, четене или изтриване

F5 AAM. Управление на акустичните шумове.

F6 HPA. Промяна на обема на HDD

F7 SEEK. Тест на позиционирането.

F8 PSWD.

F9 Smart. Извежда на екран състоянието на SMART атрибутите

F10 DisPWD.

1.Стартиране на програмата:

Ако стартирате програмата от Hiren's пакета изберете руската версия (точно преди да се зареди програмата изкача екран за избор).

След като стартирате програмата виждате първоначалния екран - фиг.1 :

Публикувано изображение

фиг.1

2.Избор на контролера/канала/диска:

С помоща на клавища Р извикайте менюто за избор:

Публикувано изображение

фиг.2

на фиг.2 виждате избран "Ext. PCI ATA/SATA" - използва се когато диска ви е закачен на допълнителен контролер или е SATA

Ако вашият диск е такъв и сте избрали горепосочената опция ще видите екран за избор на номера на порта на който е разпознат диск-а:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

фиг.3

Избираме желания диск посредством числото изписано в началото на реда на който е изписан той. В случая е 1.

след като сме избрали диск-а (ако сме го направили правилно) посредством F2 проверяваме - ако е правилно програмата извежда пълна информация за диска:

Публикувано изображение

фиг.4

а ако не е - извежда съобщение за грешка като това на фиг.5 и трябва да направим избора отново.

Публикувано изображение

фиг.5

След това пристъпваме към същинската част:

3.Сканиране и действия

Посредством F4 или "стрелка нагоре" извикайте "Центъра за управление на тестовете" - фиг.6

Публикувано изображение

фиг.6

За сега ще се спрем само на най-необходимите функции:

3.1 Тестване

Ако просто искате да направите тест за проблеми на своя диск: без да променяте нищо от показанията на фиг.6 с помощта на Enter пускате теста.

3.2 Поправяне (Remap)

Основната функция на която ще наблегнем е: Advanced REMAP.

С помощта на "стрелка надолу" отидете до Ignore Bad Blocks и със "стрелка надясно" сменете до: BB: Advanced REMAP. Потвърждаваме с Enter И процедурата по анализ и поправяне започва.

3.3. Изтриване (аналогично на формат на ниско ниво):

посредством "стрелка надолу" отиваме до Линейное чтение - линейно четене и със "стрелка надясно" сменяме до: Запись (стирание) - запис (изтриване). Ако наистина сме сигурни в това което правим потвърждаваме с Enter

Възможни резултати:

На фиг.7 се вижда как програмата е намерила две грешки, които не може да поправи:

Публикувано изображение

фиг.7

На фиг.8 виждаме. че програмата е намерила лоши сектори:

Публикувано изображение

фиг.8

И в двата случая (фиг.7 и фиг.8) трябва да знаем, че диска ни е "пътник" и трябва по най-бързия начин да спасяваме информацията си от него доколкото това е възможно.

На фиг.9 се вижда как са намерени 6 сектора и са "ремапнати" :

Публикувано изображение

фиг.9

4.Регулиране нивото на шум (Acoustic Managemant): След като сме установили, че диска е избран правилно (фиг.4) посредством F5 извикваме менюто за управление на акустиката - фиг.10.

Публикувано изображение

фиг.10

Темата все още се редактира и не е довършена.

За сега толкова. Времето е ограничено, но се надявам скоро да я видите в завършен вид.

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 месеца по-късно...

Ще помоля някой да обясни как да направя bootable USB само с тази програма. Форматирах флаш паметта с USBformat, след това използвах grubinst_gui.exe, сложих grldr на паметта, mount на image-a на Victoria 3.52 RUS с Daemon tools за да копирам файловете върху паметта. Обаче като отворих image-a вътре нямаше никакви файлове!? Аз ли не правя нещо както трябва или има някакъв специален начин да се запише тази програма на USB flash?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще помоля някой да обясни как да направя bootable USB само с тази програма. Форматирах флаш паметта с USBformat, след това използвах grubinst_gui.exe, сложих grldr на паметта, mount на image-a на Victoria 3.52 RUS с Daemon tools за да копирам файловете върху паметта. Обаче като отворих image-a вътре нямаше никакви файлове!? Аз ли не правя нещо както трябва или има някакъв специален начин да се запише тази програма на USB flash?

не ти трябва оня боклук деймон тулс. имиджа на виктория (дискетния, не iso-то) го копираш на флашката, ако ползваш iso-то го отваряш с 7-zip и имиджа на дискетата е във папка [boot]

отваряш menu.lst и добавяш следното:

title Victoria 3.52

map (hd0,0)/victoria.ima (fd0)

map --hook

chainloader (fd0)+1

rootnoverify (fd0)

ако няма да буутваш друго само това е достатъчно в menu.lst

като ако имиджа ти е в главната директория това е пътя, при мен е в папка images затова: /images/victoria.ima (обърни внимание на / - така е под линукс)

http://store2.data.bg/professor/FDD%20images/VICTORIA.IMA ето ти линк директно към моя имидж - във оригиналния имидж на виктория има разни драйвери които някои компютри да се рестартират, в тоя имидж (оригинала е от MHDD) съм сменил MHDD с Victoria

Редактирано от the professor (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В bios-a не ми открива паметта като boot-ваща. Показва я в devices, но я няма в boot priority. Свалих си image-a и добавих тези редове в menu.lst. Явно не правя нещо както трябва, някакъв съвет? Ето как изглежда USB паметта: Редакция: Открих опцията в BIOS-а, програмата тръгна. Благодаря за помощта.

post-211055-0-74258600-1309104961_thumb.

Редактирано от amat (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Програмата е много ценна и добре ще е да бъде допълнена темата. Скоро я използвах за един клиентски диск, на който бяха открити 270 дефекта + няколко хиляди бавни сектора, но след процедурата Advanced REMAP, диска успя да зареди Windows-а и копирах важните папки. Ще пробвам да пусна и 3.3. Изтриване (аналогично на формат на ниско ниво), за да видя ефекта и от тази функция и ще напиша впечатления и резултати.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като цяло от основните функции остана само да опиша регулирането на шума, но машината на която си правех "ядрените опити" се наложи да я подаря. Понеже не ми се правят опити на работния компютър темата за сега е без продължение, за което се извинявам. Все пак искам да опиша всичко така както съм го тествал, а не да преведа упътването. Относно версията за Windows работата е аналогична, но не препоръчвам да се ползва за поправяне, особено пък на системния диск. Аз лично я ползвам само за анализ.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще пробвам да пусна и 3.3. Изтриване (аналогично на формат на ниско ниво), за да видя ефекта и от тази функция и ще напиша впечатления и резултати.

Снощи пуснах и "изтриването" и резултата е задоволителен, поне вече не дава повредени сектори или вероятно не ги е презаписала програмата. Проблем срещнах с други два диска - SATA. И двата не мога да прихвана с програмата и дава указаната грешка в стартовия пост. Повторих операцията няколко пъти, след това поотделно закачих дисковете, но ефект нула. Ако има нещо по-специфично при свързването, нека някой напише...
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Ако има нещо по-специфично при свързването, нека някой напише...

Дай повече инфо за машината, понякога програмата иска да смениш от AHCI на IDE емулацията на контролера(това съм го забелязал при някои от новите лаптопи). Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дай повече инфо за машината, понякога програмата иска да смениш от AHCI на IDE емулацията на контролера(това съм го забелязал при някои от новите лаптопи).

Машината, на която мъча дисковете, е старичка и преди това на нея мъчих IDE диска. Иначе дъното е Gigabyte 945 GCM http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2669#ov и съм махнал работещите дискове, за да няма объркване. Процесора е Intel 2.2 GHz, RAM 2Gb. Сега ги пиля с Килдиск и не мога да вляза в БИОС-а, но мисля, че е в ИДЕ мод.
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

Тази програма неведнъж ми е вършила страхотна работа.Поздравления за темата.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 месеца по-късно...

Темата все още се редактира и не е довършена.

За сега толкова. Времето е ограничено, но се надявам скоро да я видите в завършен вид.

Да питам само , колко време и трябва да сканира че станах за бръснене :) за два часа 0,3 % .

Диска е скапан , до колкото можах и което можеше го прехвърлих като от дял С нямаше абсолютно нищо , само го виждаше като дял но без обем . Форматирах го целия понеже де искаше само С . Тръгнах да инсталирам 7цата , разделих го и инсталацията замря на 28% но след десетина минути продължи и завърши , но така и не стартира :)

Тогава сканирах за грешки с Виктория и ужас , за два часа 0,3 % като 22 лоши сектора а бавни - извинявайте но не съм учил до това число :no-no:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да питам само , колко време и трябва да сканира че станах за бръснене :) за два часа 0,3 % .

Диска е скапан , до колкото можах и което можеше го прехвърлих като от дял С нямаше абсолютно нищо , само го виждаше като дял но без обем . Форматирах го целия понеже де искаше само С . Тръгнах да инсталирам 7цата , разделих го и инсталацията замря на 28% но след десетина минути продължи и завърши , но така и не стартира :)

Тогава сканирах за грешки с Виктория и ужас , за два часа 0,3 % като 22 лоши сектора а бавни - извинявайте но не съм учил до това число :no-no:

......................

И в двата случая (фиг.7 и фиг.8) трябва да знаем, че диска ни е "пътник" и трябва по най-бързия начин да спасяваме информацията си от него доколкото това е възможно.

...........

освен да пиеш една "вода студена" май друго не ти остава, щото с тея грешки и бавни сектори може и да не доживееш края на теста ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Оо , да :) казал съм на човека , но ми беше чудно дали по принцип така работи но явно лошите са в началото защото като премина тия проценти се позабърза :D . Пусната е вчера 21 часа и в момента пердаши яко - остават и 10 часа , на 50% е :) Не зная дали не е изпускан лаптопа та лошите са повече в началото на диска - за сега показва дефекти 323 - абе правя си експерименти :) .

Редактирано от jonov (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз си направих експеримент. Поправих въпросния диск - Hitachi от подписа ми. Имаше лош сектор и вече 2 месеца безпроблемно работи. Обаче си е шумен диска. Не знам дали попринцип е такъв или просто от дефектите, но от целия ми компютър единствено той се чува вечер. Иначе трети месец ще направи още малко безпроблемна работа. Сложа ли му OС - край. Обаче за втори диск няма грешка и вчера го сканирах с HD Tune - пише че е ОК. Искам да задам въпрос, чийто отговор знам, но за всеки случай. Възможно ли е този диск да повлияе на работата на компютъра ми по някакъв начин - единствено филми свалям в него и не ме притеснява евентуална загуба на данни от въпросния диск.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 месеца по-късно...
 • 1 месец по-късно...

Здравейте,

Изтеглих програмата оттук: http://mobrepair.ru/files2/index.php?dir=Computers/Software/Repair/

Записах .iso-то на компактдиск, буутвам и при менюто за избор (десктоп/ноутбук и тн), каквото и да избера и ми дава грешка в config.sys + bad or missing command interpreter... Какво греша?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Изтеглих програмата оттук: http://mobrepair.ru/...oftware/Repair/

Записах .iso-то на компактдиск, буутвам и при менюто за избор (десктоп/ноутбук и тн), каквото и да избера и ми дава грешка в config.sys + bad or missing command interpreter... Какво греша?

Възможни причини: проблем с оперативната памет или некоректно записано ISO. Препоръчвам ви да ползвате версията от Hirens CD-то, ако пак имате проблем опитайте първо с Мемтест. Успех

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 месеца по-късно...

Здравейте, спецове ;) Като истински лаик се включвам по темата, защото горкия ми лаптоп има сериозен проблем с хард-а (по-скоро аз имам проблем :) Вече седмица се мъча да спася нещичко от него и резултатът е 2-3 ГБ. Какъв е проблемът: При стартиране, след зареждане на биоса забива и показва след 5-6 мин. липсващи файлове. Рековърите на уиндоуса не работят (нормално). Какво съм направил: Пробвам с Хиренс да го тествам - част от тестовете работят, други не, намира ми проблемни сектори, които не могат да бъдат фиксирани. През Мини ХП-то пробвах да прехвърля файлове на външен хард, процесът е хипербавен, защото явно привиква отново и отново файловете в С и отварянето на Му Соmputer и други директории и хипербавно (нормално). Пробвах да махна харда и да го свържа през юсб към друга система, но не го разпознава. Въпросът ми е след като програмата, за която става дума в този раздел, сканира и намери лоши сектори КАК мога да постъпя след това, за да спася част от информацията си. Препоръчаха ми File Scavenger, но преди да се допитам до вас не съм склонен да я изпробвам. Извинявам се предварително ако има подобна тема по моя въпрос и аз не съм я забелязал. Благодаря :) Любен

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 7 месеца по-късно...

Здравейте искам да попитам този хард диск в добро състояние ли е ?

http://prikachi.com/images/835/6391835Z.jpg

 

Според мен си е добре но нека някои по-опитен да каже :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 месеца по-късно...

айде нещо и от мен 

 

Публикувано изображение Публикувано изображение

 

 

Един формат на ниско ниво ми реши проблема HDD Low Level Format Tool 4.40. Програмата има и безплатна версия ,а именно пробвах нея :)

 

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от SLI>Ti (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 години по-късно...
на 6.12.2013 г. at 17:21, 2LI написа:

айде нещо и от мен 

 

Публикувано изображение Публикувано изображение

 

 

Един формат на ниско ниво ми реши проблема HDD Low Level Format Tool 4.40. Програмата има и безплатна версия ,а именно пробвах нея :)

 

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Аз пък съм скептичен, относно поправката на вече дефектирал хард диск. Това че грешките са се премахнали след изтриването, не означава че след нова преинсталация, тези грешки няма да цъфнат пак, а някои дори се възвръщат и чрез повторна проверка с програмата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 година по-късно...

Здравейте,не ми се търсеше много и пиша тук>имам твърд диск от стария комп,днес го тествах и прикачвам файл.Струва ми се че е бая заминал има много лоши сектори,очаквам коментари...

20170629_200731.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване