Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Начинаещ в програмирането.

Featured Replies

Първо здравейте. Искам да се науча да програмирам, но съм едва 6-ти клас. Кой език е най-подходящ за тази възраст? Пробвах със C++, но ми е доста сложен, въпреки, че доста хора твърдят, че бил лесен (и най-вероятно е такъв). Някой има ли идеи с какво мога да започна, като се има предвид възраста ми?

Първо здравейте. Искам да се науча да програмирам, но съм едва 6-ти клас. Кой език е най-подходящ за тази възраст? Пробвах със C++, но ми е доста сложен, въпреки, че доста хора твърдят, че бил лесен (и най-вероятно е такъв). Някой има ли идеи с какво мога да започна, като се има предвид възраста ми?

C++ е добро начало. Не е лесен спор няма. Както и самото програмиране,въпреки че има доста помощни инструменти и помагала.

Програмиране с видео уроци ? Все си мисля, че програмиране се учи с четене и писане на код.

... много чете, писане и мнооооого мислене

Аз съм 9 клас, започнахме с Pascal. ДА, найстина е много трудно.... :hush:

паскал е добре за въведение, но С++ не е е добър език. Не че няма много софтуер, писан на него, но ако човек иска да се занимава с програмирание и мисли това да му е професия по-добре да се насочи към джава

паскал е добре за въведение, но С++ не е е добър език. Не че няма много софтуер, писан на него, но ако човек иска да се занимава с програмирание и мисли това да му е професия по-добре да се насочи към джава

Или .NET...

Или .NET...

Това не е език а фреймуърк. За .НЕТ може да се пише на С#, джава (мисля) и сигурно поне още един, два езика

Започни със най-елементарното. Уеб програмирането. Но , ако искаш да започнеш със софтуерно ... не знам .

Започни със най-елементарното. Уеб програмирането. Но , ако искаш да започнеш със софтуерно ... не знам .

Фодоре, уеб програмирането създава съвсем друг метод на работа и има различна цел. HTML/CSS са описания за визуализация на информацията и нямат бизнеслогика, каквато е част от всяка програма (презентейшън слой, бизнеслоджик слой, бекенд)

Това не е език а фреймуърк. За .НЕТ може да се пише на С#, джава (мисля) и сигурно поне още един, два езика

Е, строго погледнато и езика е един CIL, останалото са просто различни синтаксиси. И да, когато се говори за .NET, се има предвид C# - останалото са екзотики. J#, Managed C++, VB.NET, Perl.NET, Python.NET (ако не се лъжа навремето имаше опити и с PHP, ама май не стигнаха до никъде), това е списък от популярните езици, които имат .NET байндинги, но веднъж предназначени да обслужват .NET платформата те вече не са същите, а просто различни изразно средство за нея. За това, казвам че трябва да се насочи човек към платформата и да усвои възможностите ѝ, а на какъв език става това, нека сам си избере - аз препоръчвам C#.

Да не забравяме и Delphi, средата за бърза разработка на приложения на Object Pascal, която още от версия 8 предлага пълна подръжка на .NET.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Е, строго погледнато и езика е един CIL, останалото са просто различни синтаксиси. И да, когато се говори за .NET, се има предвид C# - останалото са екзотики. J#, Managed C++, VB.NET, Perl.NET, Python.NET (ако не се лъжа навремето имаше опити и с PHP, ама май не стигнаха до никъде), това е списък от популярните езици, които имат .NET байндинги, но веднъж предназначени да обслужват .NET платформата те вече не са същите, а просто различни изразно средство за нея. За това, казвам че трябва да се насочи човек към платформата и да усвои възможностите ѝ, а на какъв език става това, нека сам си избере - аз препоръчвам C#.

Съгласен, защото в съвременното програмиране не се срещат (освен за упражненя) програми, които ползват само чистите възможности на езиците (освен шел скриптовете :P ) А фреймуърки и платформи много.. .НЕТ от една страна е много разпространена заради разпространението на Windows, от друга страна джава е платформно независима.

Да не забравяме и Delphi, средата за бърза разработка на приложения на Object Pascal, която още от версия 8 предлага пълна подръжка на .NET.

Delphi, моята стара любов... Мърда ли още? Чух че го продават и препродават насам натам, но докъде са го добутали не знам...

Съгласен, защото в съвременното програмиране не се срещат (освен за упражненя) програми, които ползват само чистите възможности на езиците (освен шел скриптовете :) ) А фреймуърки и платформи много.. .НЕТ от една страна е много разпространена заради разпространението на Windows, от друга страна джава е платформно независима.

Само за протокола - откак ximian пуснаха :mono и .NET има многоплатформена поддръжка.

Delphi, моята стара любов... Мърда ли още? Чух че го продават и препродават насам натам, но докъде са го добутали не знам...

Само за протокола - откак ximian пуснаха :mono и .NET има многоплатформена поддръжка.

Само за протокола: тя и самбата има някаква съвместимост с AD. Ако ще е .НЕТ да е на оригиналната платформа, поне сега с виртуализацията не е разхищение да я има :)

Хъм, бих казал, че :mono е едно изключение от правилото. MS наляха много пари и документация в Novel и .NET порта им е на ниво. Без проблем се портват апликейшъни (стига човек да познава особеностите на съответните платформи) - даже повечето тръгват и работят от раз. Направо да се не надяваш...

Хъм, бих казал, че :mono е едно изключение от правилото. MS наляха много пари и документация в Novel и .NET порта им е на ниво. Без проблем се портват апликейшъни (стига човек да познава особеностите на съответните платформи) - даже повечето тръгват и работят от раз. Направо да се не надяваш...

Възможно е, макар и наистина невероятно :) Далеч съм от програмирането, ососбено от MS, просто казвам какво виждам. Във почти всяко корпоративно приложение е намесена джава ....

Това е ако са намесени IBM и Oracle. Но картинката започва да се променя все повече. Не че Java-та ще изчезне, но ще отстъпи голям дял от пазара. При мен се търсят предимно .NEТ програмисти, като заплатите сравнени с Java писачите са съизмерими - почти всичко зависи от опита на индивида, колко е сериозна компанията и какви са плановете и за продукта. За да се върнем на въпроса на питащия - Java и .NET са алтернативи и двете са много добри - това е тенденцията за момента. Според мен няма да съжаляваш, която и от двете да избереш!

Програмиране с видео уроци ? Все си мисля, че програмиране се учи с четене и писане на код.

Е то дали ще го "четеш" или ще го "гледаш"... каква е разликата ?

Едно обаче е сигурно - каквото и да правиш, яко упражнения му е майката ;)

Който иска помагала на български за ц++ да ми пише на имейл [email protected] мога и да му изпратя и URL за видео уроци не се срамувайте пишете ми :go ahead:

• Автор

Който иска помагала на български за ц++ да ми пише на имейл [email protected] мога и да му изпратя и URL за видео уроци не се срамувайте пишете ми :)

Писах ти.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.