Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Епидемия от грип 2011

Featured Replies

Интересно кога най-накрая ще обявят епидемия в цялата страна?

2/3 от класа ми е в болничен, аз включително...

Дам, и ние така. От 30 човека сме 11-12.. аз бях болен миналата седмица, а оттогава насам, болните в класа ни се увеличават всекидневно.. Ще ги видим утре колко ще дойдат..

Между другото, и аз съм от Бургас...

• Отговори 53
  • Прегледи 12,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Заради грипа учениците в няколко области излизат във ваканция

В няколко области в страната е обявена грипна епидемия. От днес мярката влиза в сила във Варна. Броят на регистрираните през последната седмица с остри респираторни заболявания е 403, съобщиха от РИОКОЗ-Варна. Най-засегната е възрастта от 5 до 14 години.

Обмисля се дали епидемия да бъде въведена и в област Шумен. Заболеваемостта в областта през миналата седмица беше 187 на 10 000 души население, съобщиха за Дарик от РИОКОЗ. В края на миналата седмица беше потвърден и случай на свински грип при млада жена от Шумен.

Още от края на миналата седмица епидемия беше обявена в София, Враца и Пазарджик, както и в общините Благоевград и Петрич.

Общо за страната заболеваемостта е 166/10 000 души, което е близо до епидемичната стойност, която е 198/10 000. Това обаче е сезонна грипна епидемия, каквато има всяка година у нас и във всички страни, уточни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Заради епидемията за седмица се прекратяват учебните занятия на учениците в някои от тези области. Още в петък Регионалния инспекторат по образование в София разпространи информация, че със заповед на министъра на образованието, младежта и науката се прекратяват учебните занятия във всички столични училища, считано от 24 януари, понеделник, до 28 януари, петък.

В същия период са прекратени учебните занятия и във всички училища на територията на община Плевен.

По данни на Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик заболеваемостта на децата е сравнително ниска - 18%. По преценка на директорите, при прехвърляне на границата от 30% болни в учебно заведение, ще бъде обявявана грипна ваканция.

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановите операции; свижданията в лечебните заведения. Сред мерките за преодоляване на заболеваемостта са ограничаване на масовите прояви, прекратяване на плановите операции и на свижданията в болниците.

Боледуват хора от всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст. Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Очаква се грипната епидемия да отшуми за около 4 до 6 седмици, уточни проф. Кожухарова.

изт.

• Автор

Засега без грипна ваканция в детските градини в София

Грипна ваканция в детските градини в столицата засега няма да бъде обявявана, сочат данните за заболеваемостта на децата, събрани от дирекция "Образование", съобщи шефът й Мария Минчева.

По думите й събраните днес данни за посещаемостта на детските заведения в Столичната община сочат, че тя е в рамките на нормалната за сезона.

По-голям е процентът на децата, неприсъстващи в детските градини днес, главно в районите "Кремиковци", "Панчарево", "Нови Искър" и "Банкя".

Със заповед на СРИОКОЗ от 22 януари е обявена грипна епидемия в Столичната община, като за седмицата от 24 до 28 януари дните са обявени за неучебни.

Следващият понеделник, 31януари, също е неучебен за учениците, тъй като денят е междусрочна ваканция и така учебните занятия ще бъдат възобновени на 1 февруари, когато е началото на втория учебен срок.

изт.

Това с детскте гради ни е просто най-голямата глупост, която обезсмисля остаалите мерки. Само и само за да не се плащат обещения на майките да си седят в къщи рискуваме да се събират децата и да се разболяват. Пък после да харчим пари за лечение (дето в част от случаите не помага), нали ?

• Автор

Ето едно изказване на проф.Кожухарова:

"В София от понеделник до петък няма да се учи – но това не е ваканция, а е ограничителна карантинна мярка, т.е. те не трябва да се срещат повече, да посещават кафенета, клубове и т.н., а е по-добре да си седят в къщи", каза проф. Кожухарова пред "Фокус".

"Лабораторията по грип до момента е доказала само наличието на грипен вирус A(H1N1), пандемичен щам. Други щамове в България няма в момента", обясни тя.

По думите й за този вирус е характерно, че по-често засяга младите хора, децата и е по-рисков за тази възрастова група, за разлика от щамовете, които циркулират от по-отдавна, които създават риск за възрастните хора."

изт.

Това,че детските градини функционират независимо от предписанията на епидемолозите говори за "загрижеността" за здравето на хората от страна на тези,от които зависи изпълнението на тези предписания. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Добре де! Аз от известно време си седя и си мисля. Не е ли по-нормално и по-добре грипна епидемия да се обявява преди настъпването на такава?!?! :whist: Или по-друг начин казано - да се опитаме да предотвратим възникването на епидемия. Нали има епидемолози и не знам си какви още там дето "предсказват" епидемиите. И този път се оказаха прави. Подобни мерки трябва да се вземат превантивно, а не сега да ми обявяват грипна епидемия след като повечето хора са взели мерки за лекуването си а и доста от тях пък са се излекували. Аз така мисля!

Редактирано от icemans (преглед на промените)

Ето едно изказване на проф.Кожухарова:

"В София от понеделник до петък няма да се учи – но това не е ваканция, а е ограничителна карантинна мярка, т.е. те не трябва да се срещат повече, да посещават кафенета, клубове и т.н., а е по-добре да си седят в къщи", каза проф. Кожухарова пред "Фокус".

"Лабораторията по грип до момента е доказала само наличието на грипен вирус A(H1N1), пандемичен щам. Други щамове в България няма в момента", обясни тя.

По думите й за този вирус е характерно, че по-често засяга младите хора, децата и е по-рисков за тази възрастова група, за разлика от щамовете, които циркулират от по-отдавна, които създават риск за възрастните хора."

изт.

Това,че детските градини функционират независимо от предписанията на епидемолозите говори за "загрижеността" за здравето на хората от страна на тези,от които зависи изпълнението на тези предписания. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Ами така е.

проф. Кожухарова е абсолютно права -това не е ваканция, ами карантина, за да не се разпространява вируса и да не се стига до заболяване, да не се налага след това лечение и риск за миране на някое детеенце.

В същото време

Засега без грипна ваканция в детските градини в София

Грипна ваканция в детските градини в столицата засега няма да бъде обявявана, сочат данните за заболеваемостта на децата, събрани от дирекция "Образование", съобщи шефът й Мария Минчева.

в инспектората по образованието са явно по-глеми професори, тъй като според тях няа нужда от ограничаване на посещаемостта на децата в градините - тоест те могат да ходят и да си се заразяват едно друго без проблем.

Какво толкова -някое детенце да се разблее от грип ? Докторите ще го лекуват след това.Ако пък не го излекуват -ще ги съдим до дупка, тия мръсници.

Добре де! Аз от известно време си седя и си мисля. Не е ли по-нормално и по-добре грипна епидемия да се обявява преди настъпването на такава?!?! :whist: Или по-друг начин казано - да се опитаме да предотвратим възникването на епидемия. Нали има епидемолози и не знам си какви още там дето "предсказват" епидемиите. И този път се оказаха прави. Подобни мерки трябва да се вземат превантивно, а не сега да ми обявяват грипна епидемия след като повечето хора са взели мерки за лекуването си а и доста от тях пък са се излекували. Аз така мисля!

ами точно така се обявява де :yanim:

При грипа трябва да имаме над 300 болни на 10 000 души население.

Ежедневно всяко GP подава справки в ХЕИ за това предния ден колко болни от грип е прегледал.

като се достгне прага 300 болни на 10 000 се обявява епидемията.

Добре, но за мене пак е късно. Като цяло идеята ми беше, че може би трябва да има засилен контрол през целия зимен сезон в детски градини, училища и болници и може би ще се намали с пъти това заразяване! А сега контрола в посочените заведения - поне детските градини и училища и никакъв като в последното е нулев!

Добре, но за мене пак е късно. Като цяло идеята ми беше, че може би трябва да има засилен контрол през целия зимен сезон в детски градини, училища и болници и може би ще се намали с пъти това заразяване! А сега контрола в посочените заведения - поне детските градини и училища и никакъв като в последното е нулев!

За какъв контрол ми говориш, след като самите им шефове не искат да прекратят заниманията в тези развъдници на зарази ? Нали ще загубят пари....

А и кой да упражни този контрол ?

Нали в градините е останала по една сестра, която е на смяна по 4 часа на ден , която получава заплата 300 лв и няма никакви правомощия ? А е казала, че някое дете е болно и не може да остане в градината за деня, а родителят се е оплакал на директорката и сестрата на другия ден вече не е на работа.....

контрол.Пфу.

за обществото ни явно е по-дбре да сме болни и да се тъпчем с лекарства за по стотици левове ( защото по мои сметки 10-дневното лечение на свинския грип със стандартна терапия е около 180 лв) отколото да задържим децата си в домовете за седмица и да не се разболяват.

• Автор

Какъв контрол?!Детските градини и училищата не се отопляват достатъчно,което само по себе си е предпоставка за създаване на подходящи условия за грипния вирус.Една лека простуда гарантира лесно заразяване с грип.

А и кой да упражни този контрол ?

Нали в градините е останала по една сестра, която е на смяна по 4 часа на ден , която получава заплата 300 лв и няма никакви правомощия ? А е казала, че някое дете е болно и не може да остане в градината за деня, а родителят се е оплакал на директорката и сестрата на другия ден вече не е на работа.....

А защо в условия на епидемия този контрол е възможен?!? Или поне моите наблюдения са такива за детските градини. Децата ги вземат от вратата, нне пускат родители, госпожите/сестрите са с маски и проверяват съмнителните деца. Дали им плащат допълнително - не мисля, просто въпрос на принципи и добро желание от страна на заведението и не само на него.
  • Автор

Грипът става национална епидемия

До края на седмицата сигурно ще обявят масовото разрастване на заразата

Публикувано изображение

Има вероятност до края на тази или началото на следващата седмица да бъде обявена грипна епидемия в цялата страна.

Това заяви началникът на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, цитиран от Фокус.

По думите му характерната черта на грипа е това, че заболеваемостта много бързо нараства, но и сравнително бързо спада. Кунчев отчете, че расте заболеваемостта в някои други области на България, включително и в Североизточната част на страната, в които грипната вълна е започнала най-късно.

До момента грипна епидемия е обявена в областите Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново, Перник, Кюстендил, София-град, София област, Плевен, Пазарджик и Търговище, както и в община Лом.

Тази сутрин щабът за борба с грипа обяви грипна епидемия и в община Кърджали.

От днес до 28 януари се прекратяват и учебните занятия в града. В болничните заведения се спират плановите операции, свижданията, прекратяват се детските и женски консултации.

В област Кърджали също се очаква обявяване на грипна епидемия, съобщиха от РИОКОЗ. Заради увеличената заболеваемост бяха преустановени занятията в училищата в селата Черноочене, Комунига и Енчец.

До петък включително се спират и учебните занятия във всички училища на територията на община Гоце Делчев.

изт.

• Автор

Барове, МОЛ-ове и клубове за учениците в грипна ваканция

Публикувано изображение

Кафенетата, компютърните зали и МОЛ-овете в цялата страна се препълниха с ученици, които са в грипна ваканция. Оказа се, че масово подрастващите не си стоят вкъщи, а се събират на обществени места с други свои връстници.

Проверка на Dnes.bg в Пловдив показа, че едно от любимите места на пловдивските ученици в първия ден от грипната ваканция са дневните барове и заведения на центъра, както и компютърните зали.

„Не мисля, че е опасно да ходиш на обществени места, ако не си болен”, споди пред Dnes.bg 15-годишният Мариян, когото намираме в компютърна зала на булевард „Руски”.

„Болен съм малко, ама ако не се излиза, става по-лошо, свинският грип е пълна простотия за мен”, казва 16-годишният Радостин, който играе на компютърни игри на един метър от Мариян.

Тийнейджърите имат и оправдание за това, че не са си вкъщи по време на грипната ваканция.

„Само на село не може да се стои, трябват малко развлечения”, твърди Симеон от село Крумово.

Оказа се, че грипната ваканция пада с цялата си тежест върху родителите. Майки и бащи на по-малки деца зарязват работа, за да се грижат за децата си.

„Детето ми е в първи клас и няма кой да го гледа, докато е във ваканция, по тази причина съм в неплатен отпуск”, разказа пред Dnes.bg 32-годишната Даниела Иванова от Пловдив.

От образователния инспекторат за пореден път предупредиха, че ваканцията не трябва да бъде възприемана от учениците като почивка.

Въпреки това учениците са категорични как ще прекарат останалото време от грипната ваканция.

„Ще бъдем по заведения, клубове и с приятели, но не и вкъщи”, разказа 12-годишният Пламен, който заварихме да играе билярд в един от клубовете на Пловдив.

В същото време броят на болните от грип под тепетата непрекъснато расте.

„Близо 97 % от болните в Пловдив и региона са заразени с вируса AH1N1 California, известен като свински грип”, съобщиха за Dnes.bg от РИОКОЗ – Пловдив.

От там поясниха, че имат достатъчно количество противовирусни препарати и напомниха, че трябва да се търси лекарска помощ още при първите симптоми на настинка.

изт.

С ядки, чесън и вино срещу грипа

Публикувано изображение

Зимните студове и променливото време активизират вирусните заболявания, като на много места в страната вече е обявена грипна епидемия, а учениците са излезли в грипна ваканция.

Вместо да чакаме да се заразим и да гълтаме силни противогрипни препарати, можем да започнем да градим защита срещу болестта още сега - с храните, които приемаме.

Ето няколко продукта, препоръчани от експерт - проф. Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив, които могат да укрепят на имунитета и са подходящи и за децата в училище.

Ядки

Те подобряват работата на белите кръвни телца, богати са на витамини, минерали и микроелементи. Добре е да се хапва по една шепа - около 40 г, всеки ден.

Може да ги добавите и към зърнената закуска сутрин, за да е още по-вкусна и полезна.

Особено подходящи са бадемите. В тяхната обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в организма.

Бадемите са богати и на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант.

Фъстъците пък съдържат фолиева киселина, която е много важна за здравето. Редовният прием на орехи, които са богати на йод, също има роля на чудесно профилактично средство.

За предпочитане ядките да се хапват сурови, но ако все пак си купувате печени, предпочитайте в трипластови опаковки, за да са максимално защитени от външни влияния.

Подправки

Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела, карамфил, анасон, босилек и мента, които също са богати на антиоксиданти.

Храни с голямо съдържание на витамин С

Към тях по правило спадат всякакви плодове и зеленчуци. Особено богати на витамини са лимоните, боровинките, червените чушки и кивито.

Магданозът също е много подходяща храна за предпазване от простуди и грип.

Добре е в зимните месеци да се похапва и тиква, която съдържа големи количества витамин А и калий. Дневната доза трябва да е около 200 г.

Мед

Той е популярно средство за лечение на редица заболявания. Познат е и се използва често в народната медицина. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха.

Медът е богат на много витамини и минерали и може да се приема по около 100 г (1-2 супени лъжици) на ден.

Млечни продукти

Те са богати на белтъчини и са източник на витамин D, който засилва имунната система и предотвратява настинките и грипа.

Червено вино

Една-две чашки на ден също ще ни помогнат да преборим зимните болести. Може да се консумира и греяно с подправки.

Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото.

Чесън

Комбинацията между виното и чесъна е особено силна.Чесънът се смята за универсално лекарство срещу възпаления поради антибиотичното действие на съдържащия се в него естествен антибиотик - алицин. Той има и противогъбично и противовирусното действие.

Достатъчни са 2-3 скилидки на ден, за да се осигури на организма защита от много неприятности, особено през есенно-зимния сезон.

Месо и гъби

Не се лишавайте и от месо, което е богато на животински белтъчини, особено важни през зимата. Похапвайте и гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма, като например цинк.

vesti.bg

...

Тоест, хранете се пълноценно :shy11:
  • Автор

"Надежда" първа срещнала грипа

София кара вируса по квартали, наред са "Слатина" и "Обеля"

Публикувано изображение

София

София кара грипа по квартали, твърдят епидемиолозите от столичната РИОКОЗ. Първи се разболели жителите на "Надежда", "Люлин", части от "Факултета", още през декември, сега бил ред вируса да изкарат в районите "Подуяне", "Слатина" и "Обеля". Възможно е след идната сряда грипната епидемия в София да бъде отменена.

Столичани карат грипа традиционно по квартали, тъй като е трудно 25-километровата дължина на столицата да бъде отбхваната отведнъж от коварния вирус, предаде Bnews.

Още през декември първи започнаха да карат т.нар.свински грип живеещите най-вече в кварталите "Надежда", но и отчасти в "Люлин", "Факултета". Хората в "Студентски град" и "Дружба" пък се тръшнали по Нова година, каза шефката на епидемиологичния отдел в РИОКОЗ-София д-р Марияна Иванова.

Януари дошъл редът да изкарат грипната епидемия и жителите на районите Подуяне, Слатина и Обеля, добави лекарката. Именно от тези квартали в момента са и най-големият брой заболели, докато в останалите грипната вълна преминала.

Най-много болни от грип столичани са били регистрирани в понеделник - общо 800, а през следващите дни цифрите падали до 600 и 400 на ден.

По възрастов признак преобладават болните между 18 и 40 г.

Като цяло заболелите намаляват, и ако така вървят нещата и през новата седмица, твърде вероятно е след сряда в София да бъде обявен край на грипната епидемия.

Събрано като средна стойност обаче заболеваемостта за отиващата си седмица на януари ще бъде почти същата като тази през предходната - 219 болни на 10 000, независимо, че по дни броят на заразените намалява с бързи темпове.

В момента в най-големия български град циркулират три щама на грипния вирус - два от тип А - т.нар. Свински грип и австралийският Пърт, както и един грипен вирус от група В.

Вирусологично доказани обаче през миналата седмица са само няколко случая на т.нар. Калифорнийски или Свински грип.

Лекарите предупреждават, че дори и да прекарате Свински грип, ако на пътя ви се изпречи Пърт или Брисбейн, няма да ви се размине. Имунитетът - временен или доживот, ви пази само от съответния прекаран вирус, припомни д-р Иванова.

Епидемиоложката напомня на пациентите да не смятат, че още при първото кихане личният лекар е длъжен да им даде антивирусния препарат тамифлу.

Той се изписва само по преценка на джипито за лечение на хора, които карат инфекцията по-тежко, но в домашни условия. Пак общопрактикуващият лекар дава рецептата за антибиотици, но само при усложнения - ако вирусната инфекция е преминала вече в бактериална.

изт.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

А тъй,браво мерси-

аз съм в Гео Милев та тъй значи,ние сме на ред.

И защо ги пускат изобщо в грипна ваканция а-

да си ходят на училище там по-малко хора ще разболеят.

А не да ми висят в мола цял ден кашлящи и кихащи дечурлига,дето се чудят как да си убият времето щото в тях им е скучно.

Кошмарно е просто,елате в мола до нас Скай Сити и ще се убедите сами.

• Автор

Свинският грип взе пета жертва

39-годишната Ирина Василева от Симитли почина вчера във Военномедицинска академия след прекаран грип, преминал в двустранна пневмония. Преди дни жената бе транспортирана с остра дихателна и бъбречна недостатъчност във Военномедицинска академия - София, след като бе лекувана в благоевградската реанимация на МБАЛ. В Благоевград пациентката бе консултирана от републикански вирусолог и реаниматор. След вирусната пневмония пациентката развила бактериална, отказали и бъбреците й, на няколко пъти е поставяна на хемодиализа.От началото на 2011 година това е петият смъртен случай в Пиринско след усложнения от грип. Първо в реанимацията на благоевградската болница почина 41-годишният Славчо Чонев. Втора жертва на грипната епидемия бе 44 годишният петричанин Пламен Кондаков. Тежкото вирусно заболяване настъпило след коронарогрофия в София. После почина 43-годишната София Иванова от Благоевград. Иванова бе транспортирана във ВМА в състояние на кома, двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност. Диагнозата на Иванова също бе свински грип. Свинският грип причини смъртта и на 23-годишна родилка от петричкото село Долна Рибница. София Янкова е издъхнала в неделя в "Майчин дом" в София, след като на 18 януари роди здраво момченце с тегло 1,5 кг, в 7-ия месец от бремеността си. След раждането тя е изпаднала в кома, от която не е могла да излезе. Младата жена постъпила в петричката болница на 17 януари с остра дихателна недостатъчност и тежка пневмония.

.изт.

• Автор

Вирусите удрят тежко през 3 години

Страхът от свински грип е пресилен, а молът може да ни разболее, твърди специалистът УНГ д-р Димитър Кехайов

Епидемиолозите вече обявиха, че пикът на грипната вълна преминава и болните ще са все по-малко. Но пък от година на година боледуват все по-голям брой хора. Защо епидемиите стават повсеместни? Грип или настинка имаме? Колко тежко ще понесем нашествието на вирусите и постоянно ли ще ни натискат? Попитахме д-р Димитър Кехайов, к.м.н., специалист УНГ и отоневрология в Университетска болница "Лозенец".

Публикувано изображение

- Д-р Кехайов, епидемиолозите съобщиха, че грипът си отива. Отмина ли най-лошото и какво бе по-различното тази година?

- Да, пикът на епидемията отминава и предполагам, че до 5-10 дни заболеваемостта ще започне рязко да спада. За разлика от миналата, тази година епидемията беше по-тежка като протичане, с повече усложнения. Появиха се бронхопневмонии, дълготрайни бронхити, упорита кашлица с усложнение на синуитите и по-често заболяване на ушите, както директно от вируса, така и като последица. Няма абсолютно разумно обяснение защо специално тази година са засегнати в по-голяма степен ушите. В зависимост от вида на вируса и от неговата агресивност понякога той въздейства само върху горните дихателни пътища, друг път засяга и ушите, понякога и нервите, понякога всички заедно. Вирусите са много изменчиви и не може да кажем кога кои симптоми ще се разгърнат.

- Защо се стига до бум на разпространението на вирусите. Все повече хора боледуват, а тази година доста училища затвориха заради грипна ваканция.

- Бумът на разпространението е поради простичката причина, че в съвременния живот са улеснени комуникациите. Придвижването от една до друга точка е въпрос на часове и нещо, което се е зародило примерно в Щатите, е въпрос на два-три дни да се прехвърли чрез полети върху голям брой хора и в Европа, респективно и в България. И втората причина е, че през последните години масово във всичките големи търговски центрове и учреждения се въведоха климатичните инсталации. Един болен да влезе и чрез климатика инсталацията засмуква бактериите и ги предава на всички останали.

- Т.е. любимите на всички молове ни разболяват?

- Моловете и големите търговски вериги сега са инкубатори и донори на вируси, които разболяват грамаден контингент от хора. Това обяснява и основната причина да се получава по-лесно разгръщане на епидемии, които преди бяха по един-два пъти в годината, а сега се въртят на няколко месеца. Хубавото на този процес е, че непрекъснатото въртене на вируси води до това, че те не са толкова агресивни. А благодарение на този факт като цяло няма ужасяващи последици, както е било при инфлуенцата преди век. Хем самите вируси не мутират толкова, че да са свръхагресивни, а и човешката популация изгражда по-стабилен имунитет.

- Как се отнасяте към ваксините? Въпросът е спорен, но като че ли ваксиниралите се тази година срещу свинския грип спечелиха.

- Ваксината не е лоша като идея, а като реализация зависи доста често не толкова от коректността на производителите, а от случайността какъв щам ще се разгърне.

- Но всяка година ни навестяват Брисбейн и Калифорния, а ето сега и втора година свинският грип...

- Да, ако хората са ваксинирани за дадения щам - или не се разболяват, или карат в лека форма и цялата епидемия протича по-леко. Идеята за групов имунитет на голяма популация от хора наистина допринася за по-леко заболяване. Проблемът е, когато щамовете не съвпаднат и тогава ваксинацията просто натоварва организма.

- Как да различим настинката от грип и да не се нахвърляме още от началото на антибиотици?

- При епидемия трудно се различават - същата симптоматика. Единствената разлика е, че настинката се получава при преохлаждане при липса на закалителни процедури и собствен имунитет. И това води до стандартна настинка. При нея няма рисковете, които се появяват при вируса и след 5-6 дни отшумява. И при епидемия стандартно протичащото заболяване затихва между 3-ти и 7-ми ден. Но ние предпочитаме вместо да се чудим дали е охлаждане или вирус, да слагаме всичко в една графа, за да не направим по-голяма беля.

- И започваме веднага с прахчетата...

- И с капките за нос. Проблемът е да не злоупотребим с капките за нос. Около 80 на сто от капките действат фантастично бързо и всички се възхищават, но като последица капките са много вредни. При по-дълготрайна употреба те водят до привикване. Употребата им води до силен спазъм на съдовете и отбъбване на лигавицата - носът се "отваря" и човек диша свободно. Но естествената реакция е като има силен спазъм да се предизвика обратното разширение и става една борба, свиване и отпускане на лигавицата и тези крайни стойности водят до постепенното й увреждане. Аз съм против масовото използване на капките, но всички предпочитат бързия ефект. Капки, които съдържат само физиологични съставки, като морската вода, не попадат в тази категория.

- Високата температура явно ни показва все пак в каква посока тръгва заболяването.

- Първите три-четири дни е трудно да се дефинира в каква степен се разгръща и тогава е хубаво да изчакаме с по-сериозните лекарства. Въпреки високата температура до 38 градуса, това е фактор, който унищожава вирусите, а от друга страна първите дни са необходими, за да може организмът да изгради собствен имунен отговор. А когато човек е здрав и във възраст с повече защитни сили, той по-лесно прекрачва тези заболявания.

- Свинският грип и тази година взема жертви, май пак върви доста тежко.

- Свинският грип е пресилен. Доста преувеличена беше миналата година тази кампания за рисковете от високата смъртност, както и от тежкото му протичане. Проблемът е, че съвременните комуникации носят информация, която стига бързо до голямо количество хора и така се създава паника. Свинският грип протича даже много по-леко от други грипни щамове. Но като се пишеше за смъртен случай, не се споменаваха съпътстващите болести на починалия човек. Трябва да се има предвид и процентът на починалите спрямо броя заболели. Когато имате пет милиона заболели и три смъртни случая, на практика процентът е нулев.

- Вие лично как се лекувате?

- Тази година аз не се лекувам, разминавам се с тежките форми. При човека и в природата всичко протича на цикли. Това се отнася и за имунитета на човешката популация. Като изградите един път някакъв имунитет, организмът се справя по-лесно, дори и да дойде друг грипен вирус. Този имунен отговор трае между три и пет години, в зависимост от индивидуалните особености. Някои казват: Боже мой, една година непрекъснато боледувах, а в следващите години - нищо или по-леко. Това е нормално. Биологичният цикъл е от 3 до 5 години. А при нас, лекарите, помага и това, че ние контактуваме с болните постоянно и това ни държи в имунен тонус.

изт.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Иде втора грипна вълнà

В момента циркулират два щама

Публикувано изображение

В две области вече е обявена грипна епидемия. Снимка: Булфото

Втора грипна вълнà идва у нас, но се очаква тя да обхване само определени региони в страната, предупредиха от здравното министерство. Към момента грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора и Монтана. Висока е заболеваемостта в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна.

По данни на Националната референтна лаборатория по грип в момента в страната циркулират два щама – АH1N1 и тип В. Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че за да се предпазите от болестта, най-важна е добрата лична хигиена и избягването на контакти с болни хора.

Държавата е осигурила и достатъчно антивирусни препарати. Всички лекари, които желаят, могат да вземат допълнителни количества от районните здравни инспекции.

изт.

Неприятна новина... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

По това време на годината организмът е изтощен и лесно се поддава на вируси.

Дано имаме късмет,тази вълна да отнесе по-малко хора от предишната.

• Автор

Аптеките са пълни с препарати,чиято основна съставка е парацетамол.Те се използват най-вече за сваляне на висока температура,която е един от признаците на грипа.

Опасен ли е парацетамола?

Още минуси за парацетамола

Честата употреба на лекарствените средства, понижаващи температурата, като парацетамола например, само увеличава скоростта на разпространяване на бактериите и вирусите в организма.

Освен това този вид медикаменти понижават количеството на левкоцитите в кръвта, което също е в помощ на инфекцията.

Учените от здравния институт във Великобритания напомнят, че колебанията в температурата при детето помагат на лекарите да разпознаят сериозните заболявания.

Освен това трябва да се внимава и с дозата. За 24 часа не трябва да се дават повече от четири приема, съобщи Telegraph.

Ако родителите непрекъснато понижават температурата, специалистите няма да могат да поставят точна диагноза и да помогнат на пациента.

Учените припомнят още, че високата температура демонстрира способността на организма да се бори самостоятелно с инфекцията, а лекарствата, които я понижават, блокират тази възможност.

По-ранно проучване вече доказа, че при децата, приемащи парацетамол във възрастта до 15 месеца, същестувва повишен риск от развитие на астма.

изт.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Грип уби 22-годишен, лекували го от ангина

Грип уби 22-годишен младеж, докато го лекували от ангина. Радослав Иванов издъхнал след няколкочасови болки в гърдите в дома си в пернишкото село Дивотино. Предишната вечер ходил на преглед в Спешното отделение на многопрофилната болница „Рахила Ангелова”. Там го прегледал дежурният на смяна д-р Георги Янев. Поставил му диагноза „ангина” и го пуснал да си ходи с рецепта за хапчета.

Смъртта е настъпила от усложнения от грип, установи аутопсията. Белият дроб е бил засегнат от вируса. Според близки на Радослав, грипът го е убил за около четири часа. Други обаче твърдят, че от около месец кашлял, но не потърсил навреме лекарска помощ. Заради инцидента с пациента е започнато разследване, а ръководството на болница проверява действията на лекаря, извършил прегледа.

изт.

Жалко за младежа и ...тежко на лекарите - нали напоследък носят вина за всеки смъртен случай. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

131 души са починали от усложнения след грип

131 души са починали от усложнения през сезона на грипната епидемия у нас, продължила от декември 2010 г. до февруари 2011 г.

По време на първата грипна вълна основно е циркулирал новият грипен вирус А(H1N1), познат като свински грип, а при втората вълна по-активен е бил грипен вирус "В".

101 от смъртните случаи се дължат на пневмония, 10 пациенти са починали от други усложнения след грип.

Най-много от починалите - 45 души, са на възраст 46-64 години, 42-ма са били на над 65-години, 19 - на възраст 30-45 г., а седем - 15-29 години.

Пет от смъртните случаи са при деца от 5 до 14 години, а 13 - при деца до 4-годишна възраст.

"Над 95% от случаите на пневмонии се дължат на грипа, другите усложнения в следствие на грип са бронхити, ларингити, отити, синузити, остра дихателна недостатъчност, плеврални изливи", уточни акад. проф. Ангел Гълъбов, директор на института по микробиология при БАН.

Той посочи, че смъртността от вируса А (H1N1) е сравнително ниска - 0,02 %, а от сезонен грип и усложненията следствие на него - 0,3-0,5%.

Най-уязвими за новия грипен вирус, който за пръв път бе установен у нас през април 2009 г., са хората до 50 години.

Грипът започва внезапно с разтрисане, болки в мускулите, силно главоболие, което не се повлиява от медикаменти, висока температура (над 39 градуса), а на третия ден се появява кашлица, болки в гърлото и хрема.

"Това е заболяване, което трябва да се лекува комплексно", посочи Гълъбов и препоръча прием на химиопрепарати още в първите два дни от появата на симптомите.

Той допълни, че лечението трябва да включва антиоксиданти (витамин С над 500 мг и витамин Е), симптоматични средства и имуностимулатори (комбинация от ехинацея, диво индиго и бял кедър).

изт.

• 6 месеца по-късно...

Настъпва времето на грипните епидемии и грипоподобни вирусни заболявания.

Ето някои препоръки как да се предпазим от грипа:

Накратко за храните срещу грип

Ограничаването на консумацията на месо подпомага функциите на имунната система

Публикувано изображение

Снимка: Reuters

Консумацията на определени продукти може да ни предпази от остра респираторна вирусна инфекция или грип. Като природни антибиотици полезни срещу опасните микроорганизми са чесънът и лукът. Специалистите препоръчват червения лук за тези, които имат по-чувствителна лигавица на устната кухина и стомаха.

Полски диетолози са категорични, че за профилактика на простудните заболявания трябва да включим в менюто си възможно по-често рибената супа.

Ограничаването на консумацията на месо подпомага функциите на имунната система. През студеното полугодие е препоръчително блюдата с мазно месо да се заменят с нови рецепти, включващи мазна риба.

Незаменими в полезното хранене срещу вирусните инфекции остават да бъдат топлите зеленчукови супи и пикантните ястия. Стига стомахът да понася хапването на люти чушки, както и използването на лют червен пипер, те могат само да стимулират естествените защитни сили.

Не по-малко необходими са богатите на витамин С плодове и зеленчуци. Такива са лимоните, цитрусовите плодове, зелето, броколите, карфиолът.

dnes.bg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.