Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за стълбищно осветление

Featured Replies

Привет, В последните години осветлението във входа ни работеше по следния начин: след като изгасне автоматично, трябва да минат 6-7 секунди, преди да бъде натиснато за да светне отново. Ако бъде натиснато веднага след изгасване, не светва и трябва да минат 10-15 минути (или бушонът да бъде отвъртян) за да се нормализира. Напоследък светеше дни наред без прекъсване. Автоматът ни е Балкан Бит, около 20-годишен. Купих нов от същата марка. Без да разбирам много, просто монтирах кабелите в същата последователност. Светна и не спря. Тогава установих, че фазата е била свързана преди автомата, директно към тройката кабели в клема # 1 (лампи?); до # 2 се допираше хлабаво кабел от втория бушон (бушонът навремето беше за втория ред ключове, после те бяха обединени и той отдавна е свален); в # 3 беше единичен кабел (нула?); в # 4 - втора тройка кабели (ключове?). Разкарах кабела от втория бушон и разделих фазата от лампите. Опитах да монтирам всичко по схема: първата тройка (лампи?) на 1, фаза на 2, нула на 3, втората тройка (ключове?) на 4. Светна, изгасна, натиснах, но отказа - както стария автомат. Оказа се, че на новия автомат му трябва над 10 сек. пауза, преди да бъде натиснато отново. Колеги, моля ви за мнение и съвет. От автоматите ли е - повреден стар и дефектен нов? Или от неправилно свързване?

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Единствената схема, която намерих е тази: Публикувано изображение

като във вашия случай ако не се ползва контактор(RL1) изхода се свързва директно към лампите.

• Автор

Много благодаря за намесата. Моля, обяснете ми как да установя дали има контактор (той в автомата ли е или извън?). И имате ли предположение кое пречи на обичайното включване?

Много благодаря за намесата. Моля, обяснете ми как да установя дали има контактор (той в автомата ли е или извън?). И имате ли предположение кое пречи на обичайното включване?

Когато консумацията на крушките надвишава възможностите на автомата се монтира допълнително реле(контактор) което се намира извън самия автомат (вижте на схемата).

За съжаление в момента нямам такова предположение, но в момента в който ми хрумне идея ще я споделя с вас.

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

Благодаря. Най-вероятно нямаме контактор. Цялата ни инсталация заедно с лампата към мазетата е проектирана с 11 крушки. Дали аномалията идва от разместване между кабелите за лампите и тези за ключовете?

Най вероятно нямате контактор. Намерих схеми за монтаж на реле време (стълбищно Тип LS - 15). На сх.1 и сх. 2 са показани два начина на свързване - директно и с контактор. За да работи релето е необходимо да има захранване на клеми 2 и 3. Фазата задължително се свързва към клема 2. Релето сработва при подаване на "Нула" към клема 4. Тъй като единият край на лампите е свързан твърдо към нулата (изв. Общ) , то за да светнат е необходимо само да им се подаде фаза. Важно е състоянието на външния предпазител (max. 10А) и наличието на "Фаза" върху бутоните, при натиснат или отпуснат бутон е недопустимо. С това мога да помогна ако проблема въобще е в свързването.

Doc2.doc

Редактирано от vesi_mm (преглед на промените)

• Автор

Много ми помогнахте - разбрах, че нещо с изводите не е наред. Те трябва да са три (лампи, общ и бутони). Но аз намирам в нашата инсталация двата единични захранващи кабела (фаза и нула) и само две извеждащи тройки. Възможно ли е по-рано това да са били три двойки?

Много ми помогнахте - разбрах, че нещо с изводите не е наред. Те трябва да са три (лампи, общ и бутони). Но аз намирам в нашата инсталация двата единични захранващи кабела (фаза и нула) и само две извеждащи тройки. Възможно ли е по-рано това да са били три двойки?

Много е вероятно общия да е свързан към нулата някъде "по трасето".

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

Здравейте, в нашия вход заради кражби на ток и чести повреди разкарахме стълбищния автомат и сложихме лампи с фотоклетка.

Сметките намаляха наполовина и вече 5-6 месеца няма никакви проблеми, като не броим една две изгорели крушки.

Публикувано изображение

Ето за това говоря,

заменихме крушките с 80w че 150w горят като пуканки. Купих ги на "примоция" от Баумакс за около 150лв десет бройки.

• Автор

Bily, май се прояснява и ви благодаря. Мястото на втория извод е # 4. Може би оттук най-важно е да различа Извод Лампи от Извод Бутони, за да разбера дали не са разменени. Казвате, че наличието на "Фаза" върху бутоните е недопустимо. Но фазомерът примигва на клема "4". Дали причината е свързване там на Извод Лампи? И ако разместя двата извода, рискувам ли да изгърмя новия автомат? Петьо, при нас обичайно работят 7 крушки и сметката е около 3 лв. Хората като цяло са кофти - чупят и модифицират. Едвам събираме по 1.50 на чиляк, а остатъкът в касата вече изгоря в довчерашното непрекъснато осветление. Тези обстоятелства обезсмислят въвеждането на иновации в точно нашия вход.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Bily, май се прояснява и ви благодаря. Мястото на втория извод е # 4. Може би оттук най-важно е да различа Извод Лампи от Извод Бутони, за да разбера дали не са разменени.

Казвате, че наличието на "Фаза" върху бутоните е недопустимо. Но фазомерът примигва на клема "4". Дали причината е свързване там на Извод Лампи? И ако разместя двата извода, рискувам ли да изгърмя новия автомат?

Петьо, при нас обичайно работят 7 крушки и сметката е около 3 лв. Хората като цяло са кофти - чупят и модифицират. Едвам събираме по 1.50 на чиляк, а остатъкът в касата вече изгоря в довчерашното непрекъснато осветление. Тези обстоятелства обезсмислят въвеждането на иновации в точно нашия вход.

В нашия блок е същото като се спомене за пари и се изпокриват.

При поредната повреда на автомата им теглих една и казах да се спасяват, аз живея на първия етаж и ме боли че нагоре е тъмно.

Купих две от тези лампи (бяха най-евтини) прекарах ток от мазетата и ги захраних една пред входа и една на площадката. Комшиите мрънкаха, оплакваха се че нагоре е тъмно и питаха няколко пъти нямали да оправим автомата.

Аз казах да се спасяват и накрая всеки етаж събра пари за една лампа, уцелих промоция и взех десет лампи плюс резервни крушки.

Преди с автомата се слагаха "клечи" на ключовете и светеше нонстоп, сметките ни бяха доста големи.

Сега ги няма тези проблеми и от няколко месеца всичко е мирно и тихо.

Почти съм сигурен, че няма как да са разменени "бутони" и "лампи" , защото тогава лампите нямат никакъв шанс да светнат. За да не се лутате напразно бих ви препоръчал да си направите една опитна постановка. Свържете автомата в домахни условия. За целта ви трябват ... мисля че щом сте се захванали с тази задача сам ще се сетите( лампа, бутон и може би няколко кабела). Така ще тествате автомата и ще сте сигурен къде е проблема.

За да съм в частична помощ, ще вметна, че в по-старите блокове и кооперации инсталацията на стълбищното осветление е много амортизирана благодарение на безкрайните опити на "милите" съкооператори да откраднат некой киловат :speak: Идеята за автономно осветление на всеки етаж с датчици за движение е много добра, тъй като ще имат ток само тези които плащат и съответно са вложили пари за оборудване. ....разбира се не изключвам и възможността да е някоя дребна повреда, ама шанса да е така е минимален. Все пак е добре да се погледне цялата работа от специалист. Успех и дано не съм прав :angry:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.