Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за покупка на LED TV

Featured Replies

Понеже не ми се пише нещо което вече е писано и с което съм напълно съгласен, ще цитирам:

LED телевизорите си имат своите плюсове и минуси.

Плюсове: По-тънък дизайн на телевизора (последното зависи от технологията реализирана в подсветката) и по-ниска консумация на електричество.

Минуси: Картината губи полутонове в тъмни цветове (частична загуба на сивият цвят). Проблемите й /спрямо CCFL/ са по-малкия ъгъл, по-високия лаг /на някои модели/, по-неравномерна подсветка и невъзможност да се постигне яркост на червения цвят. Повечето Led телевизори имат гланцово покритие на матрицата, което както и в случая с плазмата ще влияе на условията на гледане. Естествените и изкуственни източници на светлина (прозорец, лампи и т.н) в зоната на видимост на панела достатъчно силно усложняват гледането и Led телевизора с гланцов панел губи своите преимущества в тези условия .

LED е просто една модерна думичка, позволяваща на производителите да правят по-ефектен дизайн, с който да привличат нови купувачи.

Не казвам, че всичко що е LED е зле, но като при всяка технология си зависи как е изпълнен конкретния модел, че и бройка.

В зависимост от типа използвана технология /или тип подсветка при LCD/ телевизорите имат различна продължителност на живот.

LCD с CCFL подсветка - 60,000 часа /8 часа на ден = 20,54 години/ /10 часа на ден= 16,43 години/

LCD с LED подсветка - 50,000 часа /8 часа на ден = 17,12 години/ /10 часа на ден= 13,69 години/

LCD с Local LED подсветка - 30,000 часа /8 часа на ден = 10,27 години/ /10 часа на ден= 8,21 години/

PDP модели до 2008г - 60,000 часа /8 часа на ден = 20,54 години/ /10 часа на ден= 16,43 години/

PDP модели след 2008г - 100,000 часа /8 часа на ден = 34,24 години/ /10 часа на ден= 27,39 години/

При LCD телевизорите след тези 60000 часа -яркоста на подсветката пада с 50%. Самият LCD панел/матрица/ не се влияе от изстеклото време ,може да го ползвате и 60 години стига да му смените подсветката ,но това ще ви струва скъпо.

Вайпъре, точно при Edge Led пък е най-неравномерна подсветката, но това в магазина няма как да го забележиш. Виж вкъщи с настройки на телевизора за домашно ползване, а не режим "магазин" с бонбонените цветове и силно надутия контрас от който те заболяват очите след 10 минути гледане. Като продаваш телевизори трябва да знаеш, че Самсунг слагат какви ли не матрици в моделите си и един и същ модел може да е с гадна CMI или страхотната Samsung S-PVA, та не казвай, че всеки Самсунг е хубав, както и че LG не правят добри телевизори - напротив, правят и до доста сполучливи модели. Просто не е важна толкова марката, колкото конкретния модел с каква матрица и подсветка е(ако е LCD), с какъв процесор и т.н.

radkolud, за да гледаш 1080p ще ти е нужен външен плеър, бил той HTPC, Блурей или нещо от рода на Popcorn Hour. С вградения в този клас телевизори медиен плейър няма да стане.

• Отговори 55
  • Прегледи 28,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Понеже не ми се пише нещо което вече е писано и с което съм напълно съгласен, ще цитирам:

Вайпъре, точно при Edge Led пък е най-неравномерна подсветката, но това в магазина няма как да го забележиш. Виж вкъщи с настройки на телевизора за домашно ползване, а не режим "магазин" с бонбонените цветове и силно надутия контрас от който те заболяват очите след 10 минути гледане. Като продаваш телевизори трябва да знаеш, че Самсунг слагат какви ли не матрици в моделите си и един и същ модел може да е с гадна CMI или страхотната Samsung S-PVA, та не казвай, че всеки Самсунг е хубав, както и че LG не правят добри телевизори - напротив, правят и до доста сполучливи модели. Просто не е важна толкова марката, колкото конкретния модел с каква матрица и подсветка е(ако е LCD), с какъв процесор и т.н.

radkolud, за да гледаш 1080p ще ти е нужен външен плеър, бил той HTPC, Блурей или нещо от рода на Popcorn Hour. С вградения в този клас телевизори медиен плейър няма да стане.

Братле, на ТВ-то твъгна трейлър 1080р... :cheers: Все пак го имам у нас, не съм го тествал в магазин!!! :rolleyes:

Кой модел телевизор, какъв формат е трейлъра и пробвал ли си с някой истински 1080p филм? Например с 16GB флашка и голям 10-15GB филм.

Да, така е, но все има начин, в който да тръгнат ;](Особено за Panasonic, все ще се намерят). Та питам конкретно за моделите, как са и дали Пана-та е правилно решение ?

Панасоник са може би най-зле като мултимедийни възможности на вградения плеър. Те, както Филипс и Сони са адски орязани като функционалност.

Най-добре са Самсунг, които поддържат mkv/dts/1080p/bg subs и след тях LG.

Така или иначе, най-добре е като избираш телевизор да избираш телевизор, а не плеъер. Варианти за плеър има много и почти всички са по-добри от вградения.

Кой модел телевизор, какъв формат е трейлъра и пробвал ли си с някой истински 1080p филм? Например с 16GB флашка и голям 10-15GB филм.

В предните постове нях споменал за LG 32LE5500.

mkv - 720p / 1080p

mov - 1080p

m2ts - 1080i

Samsung също имат хубави медия-плеъри, но не знам и те дали имат dts декодер. LG ползват IPS-матрица, Samsung - PVA/MVA. Panasonic са с много орязан плеър.

Накратко от личен опит и от 1 месец четене на БГ/руски/американски форуми за мен изводът е: цена/възможности - LG или Samsung !

• Автор

Еми добре, ако тогава предположим, че е LCD, кое е най-добре ? Търся размер 32 или 37, не ми трябва повече, защото е за по-малка стая.

LG 32LD750

или

Samsung LE-32C653

Или ако е 37, да е до 1300лв.

Как са като предложения, или има други ?

• Автор

Наистина, много се колебая между LED и LCD, и за лошите неща, които казахте за LED-a, обаче дали LCD-то е наистина по-добре, особено като и цените са доста по-ниски. Това си е доста голям плюс. Незнам, ебахти дилемите ...

Мислиш ли, че типа "лампички" зад матрицата са съществени за цялостното представяне на телевизора? Виждам, че си решен да си дадеш парите за LED модел и чакаш някой да ти одобри избора. Няколко човека ти казват, че не си струва да вземеш нисък клас LED пред среден клас LCD, но ти настояваш. LED не ти носи никакав плюс по отношение на качеството на изображението. Имаш по-ниска консумация и по-тънък корпус. Всичко останало е или на нивота на LCD или по-често с някои минуси - по-малък ъгъл на виждане и по-неравномерна подсветка.

• Автор

Не съм бил решен да взема ЛЕД, за това пуснах тази тема, за да ме информирате малко повече, да, повече ми харесват, но мнението ми в момента е да си взема 37 c650, но още обмислям, и за това ви питам за най-добър избор от всички. :) Пък и кени, къде видя в горините теливизори LED, които бях посочил?

Редактирано от radkolud (преглед на промените)

по-малък ъгъл на виждане и по-неравномерна подсветка.

Може би има нещо вярно за подсветката но при по евтините марки - при мен почти не се усеща и то само при черен екран (слабо изсветляване по краищата).

Виж за ъгъла не съм съгласен това зависи от типа на матрицата а не от подсветката - моят го виждам перфектно от всякъде.

Редактирано от macsim29 (преглед на промените)

Не съм бил решен да взема ЛЕД, за това пуснах тази тема, за да ме информирате малко повече, да, повече ми харесват, но мнението ми в момента е да си взема 37 c650, но още обмислям, и за това ви питам за най-добър избор от всички. :) Пък и кени, къде видя в горините теливизори LED, които бях посочил?

Не, че е лош Самсунга, ама за тия пари определено бих предпочел 40 или 42". С жената водихме спор и стояхме в магазина един час докато решим дали 37 или 40", като на нея и се струваше, че 40" е прекалено голям, но в крайна сметка надделях и взехме 40XV733G. Само след две седмици съжалявах, че не изчаках още малко да посъбера пари за 46". В магазина е съвсем различно от вкъщи и много бързо се свиква с голям размер. И нещо което ме изкефи много - въпрос на читател на сп. Wired и отговора на списанието:

I want that Panasonic 103-inch TV. My wife says that’s too big. Is she right?

Optimal viewing distance at 1080p = diagonal screen size ÷ 0.84. Minimum OVD for 103-inch screen = 122.619 inches. Recommendation:If seat-to-screen distance > 122.619 inches: Purchase TV;

If < 122.619 inches: Construct home theater space of necessary size; purchase TV.

Може би има нещо вярно за подсветката но при по евтините марки - при мен почти не се усеща и то само при черен екран (слабо изсветляване по краищата).

Виж за ъгъла не съм съгласен това зависи от типа на матрицата а не от подсветката - моят го виждам перфектно от всякъде.

Разбира се, че матрицата има значение за ъгъла и подсветката.

Обче при равни други условия -примерно Samsung 40C650 vs 40C6500 - ъгъла на виждане е значително по-малък при LED модела и също така е със значително по-неравномерно осветяване.

Няма как да е различно. 99% от LED моделите на пазара целия екран се осветява от няколко диода, поставени в рамката на екрана. Как да се освети равномерно. Разликите са очеизвадни на почти всякакъв равен фон и стигат до 20%.

Качил съм снимки, които показват как изглежда екрана на сравнително добър LED модел. Под лек ъгъл нещата са още по-зле.

radkolud, в момента в Метро има Samsung 40C650 за 1350лв. Взимай го и няма да съжаляваш.

37-инчовата версия е по-лош вариант защото S-PVA матрица в 37 инча няма и слагат най-лошата възможна с доста по-слаби показатели.

post-108458-0-48208000-1299603466_thumb.

post-108458-0-62877800-1299603472_thumb.

Редактирано от kennyb (преглед на промените)

Разбира се, че матрицата има значение за ъгъла и подсветката.

Обче при равни други условия -примерно Samsung 40C650 vs 40C6500 - ъгъла на виждане е значително по-малък при LED модела и също така е със значително по-неравномерно осветяване.

Няма как да е различно. 99% от LED моделите на пазара целия екран се осветява от няколко диода, поставени в рамката на екрана. Как да се освети равномерно. Разликите са очеизвадни на почти всякакъв равен фон и стигат до 20%.

Качил съм снимки, които показват как изглежда екрана на сравнително добър LED модел. Под лек ъгъл нещата са още по-зле.

radkolud, в момента в Метро има Samsung 40C650 за 1350лв. Взимай го и няма да съжаляваш.

37-инчовата версия е по-лош вариант защото S-PVA матрица в 37 инча няма и слагат най-лошата възможна с доста по-слаби показатели.

не знам как е при самсунг защото както казах съм с елджи но на очите си ли да вярвам или на няколко неясни снимки.Гледах си телевизора от всякакви ъгли и не виждам разлика и това е.Нека да уточним - сравнявал ли си тези телевизори на живо или цитираш наизуст някой друг?

LG ползват матрица тип IPS и са с една идея по-добър ъгъл на виждане. При тях също има проблеми с гледане под ъгъл, но от по-различно естество. Виждал съм го и всеки може да го види. Слагаш някаква ярка снимка и правиш 2-3 крачки встрани. Веднага се забелязва промяната. При техните матрици промяната е в гамата - губят се детайли в тъмните участъци и леко избива синия цвят. При IPS проблеми се забелязват с неравномерност на бял фон - леко жълтеникави петна встрани от центъра. Всичко, което пиша е лично проверено. Никога не говоря наизуст.

A Samsung LE-40B750 ? :speak:Щот и е на разпродажба

Модела е старичък. Не се произвежда от поне година. Това значи, че въпросните останали 2-3 бройки в страната са мостри на хиляди часове.

Освен наличието на 200Hz няма нищо в повече от сегашния C650.

• Автор

Модела е старичък. Не се произвежда от поне година. Това значи, че въпросните останали 2-3 бройки в страната са мостри на хиляди часове.

Освен наличието на 200Hz няма нищо в повече от сегашния C650.

Мда, и аз са досетих, че разпродажбите най-вероятни са били мострите. А за Метро оферата, има ли го някаде в нет-а, или лично гледа? Защото по принцип гледам да е с кредит от Евро.... за служители на МО. Понеже излиза на сметка, от всички други кредити, а Метро незнам дали има договор с тях. :speak:

radkolud Кво стана с това ТВ , ти докато избереш технология току виж излезнала нова :speak: . Провери колко пари имаш в джоба , отивай на място , гледай , сравнявай и сам си прецени - нали ти ще го гледаш , на теб трябва да ти хареса как предава . Бягай от тия разпродажби - това са мостри , върнати и ремонтирани бройки . Вслушвай се в съветите на kennyb - бягай от тия нови недоиздялани технологии .

• Автор

radkolud Кво стана с това ТВ , ти докато избереш технология току виж излезнала нова :blink: . Провери колко пари имаш в джоба , отивай на място , гледай , сравнявай и сам си прецени - нали ти ще го гледаш , на теб трябва да ти хареса как предава .

Бягай от тия разпродажби - това са мостри , върнати и ремонтирани бройки .

Вслушвай се в съветите на kennyb - бягай от тия нови недоиздялани технологии .

Хехе, то не е до парите в джоба, защото не доста често българин има в брой, за това - на изплащане, ама за да е най-изгодно, завися от технополис и маркет, а за метро незнам, но много бих бил радостен, ако и те са към тези кредити ... :angry: Ще има джакпот :) Иначе ще отида да сравня вдруги ден моделите, и дано вече към вкъщи с ново TV

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Трябва да черпя :speak: Взех 40 C650, супер доволен съм от него. Благодаря, че ме ориентирахте към него. :) Изтеглих си днес на външния хард Батман 46гб блу-рай и имаше само ПФФФФФФ. Бахти картината, бахти чудото. Веднага различвам компютърната анимация и това, което е снимано реално. Невореятна картина. :)

• 7 месеца по-късно...

ето снимка от моят телевизор SAMSUNG ue 40d5500 и много съм недоволен от неравномерната подсветка и се чудя какво да правя :(

post-312903-0-41645600-1322083453_thumb.

Ако е купен скоро, връщай го, ако можеш и си избери някоя плазма, в случай, че държиш толкова много на подсветката.

ето снимка от моят телевизор SAMSUNG ue 40d5500 и много съм недоволен от неравномерната подсветка и се чудя какво да правя :(

Ами нищо не можеш да направиш, освен да опиташ да го подмениш, но нищо не ти гарантира, че новият, който може би ще успееш да вземеш (не съм сигурен, че ще се навият да ти го подменят, защото ТВ-то реално няма повреда) ще е ОК. Като цяло, според писанията по форумите, D-серията на Samsung, обозначаваща моделите от 2011 г е доста проблемна, при това не само с подсветката (да припомним издънката на серия 6ххх по отношение на 3D възпроизвеждането). Моделите 2012 ще се появят през март-април, а и цените им със сигурност ще са по-високи от сегашните. Да търсиш замяна с модел от 2010 г (обозначение С), оказала се според писанията значително по-успешна, си е риск отвсякъде, защото при всеки вариант това са залежали, вероятно вече работили машини. Ама и живот...

Проблеми с подсветката са описани за всички марки LED телевизори, особено пък в по-ниските класове, но пък по-старата версия - LCD почти никой вече не произвежда, а плазмите си имат други кусури. Фирмите играят с поставяните матрици и качеството се свежда до късмет, а опре ли до него...

Не е лесно да си купиш телевизор, на мен ми бяха нужни близо 2 месеца проучвания за определянето на фаворита, който ще купя след броени дни, а и средства за пътуване до магазини, предлагащи голям избор за сравнения. Колегите тук се шегуват незлобиво с моята взискателност, но това не е шега работа - телевизор не се купува всеки ден.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.