Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Осветление със светодиоди ПОМОЩ

Featured Replies

Светодиодите можеш да ги свържеш и директно към захранващата мрежа без да ползваш трансформатор. За целта поставяш една грец схема на входа на веригата, свързваш желания брой светодиоди последователно и изчисляваш съпротивлението на гасящия резистор(който свързваш последователно на светодиодната поредица).Това в случай, че не те интересува особено коефициента на полезно действие на схемата. Ето ти калкулатор. Можеш да ползваш и трансформаторите, като добавиш грец схема на вторичната страна и отново пресметнеш съпротивлението на гасящия резистор, свързан последователно на паралелната поредицата.

Редактирано от Boiski (преглед на промените)

Тъй като спора се разрастна прекалено много, а на автора предполагам не му стана ясно, ще внеса малко разяснения.

Трансформаторът е електрическо устройство без движещи се части, което пренася променливотокова електрическа енергия от една верига към друга, посредством магнитна връзка.

От цитираните по-горе трансформатори обикновения изглежда така:

Публикувано изображение

а наречения електронен така:

Публикувано изображение

обаче това всъщност е цял захранващ блок, който съдържа в себе си импулсен трансформатор:

Публикувано изображение

като принципната му схема е подобна на тази:

Публикувано изображение

Надявам се да съм го обяснил достатъчно ясно.

Тъй като спора се разрастна прекалено много, а на автора предполагам не му стана ясно, ще внеса малко разяснения.

Трансформаторът е електрическо устройство без движещи се части, което пренася променливотокова електрическа енергия от една верига към друга, посредством магнитна връзка.

От цитираните по-горе трансформатори обикновения изглежда така:

а наречения електронен така:

обаче това всъщност е цял захранващ блок, който съдържа в себе си импулсен трансформатор:

като принципната му схема е подобна на тази:

Надявам се да съм го обяснил достатъчно ясно.

Електронен това само като го чуеш и е абсурдно ! Името му е импулсен адаптер и идва от принципа му на деиствие.

Тоест не разни електронни елементи трансформират напрежението ами баш същия траф само че с по малки габарити, като входното напрежение се изправя и след което отново се прави променливо но вече не на синусуида а на трапец и с много голяма честота и се подава към по малкия на габарити траф да го трансформира. Подобни устроиства са обикновенно с куп още защити и предимството му е по малкия размер защото е заменен големия траф.

По просто нямя как да го кажа.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Просто предложение, защо не си купиш лента /светодиодна/ да си я пъхнеш в лайсната вземаш си един ЛЕД траф и свиркаш ?

• Автор

Незнаех ,че има ЛЕД траф. :cheers: Не ми стана ясно на един от отговорите. Нали при последователно свързване волтажа се разпределя по равно на всеки светодиод :) ако ги свържа така след трафа то ще мога да свържа макс 3-4 светодиода понеже изходното ми напрежение след трафа ще е 12V а всеки диод по 3,5V (3,5х3=10.5). Моя траф е като този http://bgaudioclub.org/gallery/albums/userpics/11600/18022011.jpg . Поне прилича като него :) Общо взето мисля ,че няма да успея да се справя. Много взех да се обърквам и май аако ще правя такова нещо трябва даа намеря някой познат който даа ми го покаже и обясни нагледно :). Мерси все пак за отделеното време.

Незнаех ,че има ЛЕД траф. :rolleyes:

Не ми стана ясно на един от отговорите. Нали при последователно свързване волтажа се разпределя по равно на всеки светодиод :whist: ако ги свържа така след трафа то ще мога да свържа макс 3-4 светодиода понеже изходното ми напрежение след трафа ще е 12V а всеки диод по 3,5V (3,5х3=10.5).

Моя траф е като този http://bgaudioclub.org/gallery/albums/userpics/11600/18022011.jpg . Поне прилича като него :)

Общо взето мисля ,че няма да успея да се справя. Много взех да се обърквам и май аако ще правя такова нещо трябва даа намеря някой познат който даа ми го покаже и обясни нагледно :). Мерси все пак за отделеното време.

Последователно свързване=еднакъв ток през светодиодите.

Паралелно свързване=еднакво напрежение приложено към всеки светодиод.

Ако трансформатора ти е 11,5V на вторичната страна и свържеш всичките светодиоди паралелно(например 30) то необходимото напрежението върху всички тях е 3,4V(според спецификацията им). Разликата от 3,4V до 11,5V можеш да разсееш чрез резистор. 11,5-3,4=8,1V От закона на ОМ=> R=U/I=8,1/0,6=13,5 ома. P=U.I=8,1.0,6~5W. Слагаш резистор 15ома 5W и си ти.

edit: I-ток през паралелната поредица светодиоди, за 30бр. с номинален ток 20mA през всеки се получава общо 600mA=0,6A

Редактирано от Boiski (преглед на промените)

Незнаех ,че има ЛЕД траф. :)

Не ми стана ясно на един от отговорите. Нали при последователно свързване волтажа се разпределя по равно на всеки светодиод :P ако ги свържа така след трафа то ще мога да свържа макс 3-4 светодиода понеже изходното ми напрежение след трафа ще е 12V а всеки диод по 3,5V (3,5х3=10.5).

Моя траф е като този http://bgaudioclub.o...00/18022011.jpg . Поне прилича като него :)

Общо взето мисля ,че няма да успея да се справя. Много взех да се обърквам и май аако ще правя такова нещо трябва даа намеря някой познат който даа ми го покаже и обясни нагледно :). Мерси все пак за отделеното време.

Накрая се досети, че най правилното решение е това, което си написал сега /както те посъветвах аз/ После, с течение на времето, ако имаш и желание, полека лека ще ти се изяснят много неща и сам ще започнеш са си конструираш разни мигалки и джидавки. Бъди уверен, че ще ти е интересно, а и може и професия да придобиеш. Аз ти желая успех и не мисли, че някой те е подценил в този форум. Просто теория без практика е все едно да станеш.... политик. Нищо повече!
  • Автор

Ми малко ли е това да стана политик :). Шегата настрана. Благодааря ви много :) сега ще се опитам да видим какво ще стане и ще пиша какво съм нааправил и каакво се е получило :P. Благодаря ви

• 2 седмици по-късно...

Последователно свързване=еднакъв ток през светодиодите.

Паралелно свързване=еднакво напрежение приложено към всеки светодиод.

Ако трансформатора ти е 11,5V на вторичната страна и свържеш всичките светодиоди паралелно(например 30) то необходимото напрежението върху всички тях е 3,4V(според спецификацията им). Разликата от 3,4V до 11,5V можеш да разсееш чрез резистор. 11,5-3,4=8,1V От закона на ОМ=> R=U/I=8,1/0,6=13,5 ома. P=U.I=8,1.0,6~5W. Слагаш резистор 15ома 5W и си ти.

edit: I-ток през паралелната поредица светодиоди, за 30бр. с номинален ток 20mA през всеки се получава общо 600mA=0,6A

Изключително лош отговор.

Включване на светодиоди към трансформатор, респективно променливо напрежение е лоша практика или показ на незнание. Светодиод се включва към източник на постоянно напрежение. Един силов диод с филтриращ кондензатор е най-малкото за целта.

Излишно е да разсейва топлина с резистора. Това е загуба на енергия, оскъпяване, Логично е да се прибегне до последователно свързване или някаква комбинация от смесено.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.