Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Hz при Windows XP SP2

Featured Replies

Значи проблемът е в това, че като вляза да играя например Counter-Strike 1.6 херците на монитора от 100 стават на 60, при което очите ми се измарят много бързо (знаете как е). В момента проблема го решавам чрез драйверите на видео картата ми nVIDIA (версия 66.93), в които има меню Refresh Rate Overrrides, от там на ползваните резолюции давам винаги монитора да е на 100Hz. До тук няма проблем, но след като сложа по-нови драйвери го няма това меню (има нещо като заместител, но не върши работа). Не ми пречи да сам си с тези драйвери, но смятам скоро да сменям видео картата и тогава ще трябва да слагам по-нови драйвери и ще имам този проблем. Преди много време си слагах една програма Refresh Rate, ако не се лъжа, но сега не иска да работи и нямам други идеи какво да правя. Моля помогнете !!!

Maлко пояснение.nVIDIA е търговско име на производител за графични чипсети.Видеокартата като краен продукт в повечето случай е китайска или тайванска.Електронна платка, графичен чипсет, памет, електронни компоненти и интерфейс дават завършен вид.

"версия 66.93" е версия на инсталирания видеодрайвър.

След като с 66.93 имаш възможността "Refresh Rate Overrrides", какъв е смисъла от update на видеодрайвера без да е ясно точния модел видеокарта? Сам казваш, че няма проблем.

ТNT2, GF2 MX200, GF4 MX440, GF5 FX5600 са "nVIDIA" карти, но за първата не бих препоръчал 66.93.

• Автор
Maлко пояснение.nVIDIA е търговско име на производител за графични чипсети.Видеокартата като краен продукт в повечето случай е китайска или тайванска.Електронна платка, графичен чипсет, памет, електронни компоненти и интерфейс дават завършен вид.

"версия 66.93" е версия на инсталирания видеодрайвър.

След като с 66.93 имаш възможността "Refresh Rate Overrrides", какъв е смисъла от update на видеодрайвера без да е ясно точния модел видеокарта? Сам казваш, че няма проблем.

ТNT2, GF2 MX200, GF4 MX440, GF5 FX5600 са "nVIDIA" карти, но за първата не бих препоръчал  66.93.

<{POST_SNAPBACK}>

Имах предвид, че видео картата е с чип на nVIDIA и от изречението се пояснява че дайверите са версия 66.93. И сам пояснил защо искам да сменя драйвера. Нз как си чел съобщението, но мисля че след нормален прочит става ясно за какво става въпрос. И като за инфо картата ми е FX5200@128Mb Ram, 64Bit и искам да я сменя с Asus N6600 или на друг производител, но предполагам че ще е с чип на nVIDIA (GeForce 6600).

Start -> Run... -> dxdiag => More help -> Override -> Override value примерно 85.

Така всички DX игри ще превключват на 85 hz. Това е безопасно решение, защото от 85 hz са напълно достатъчни и повечето графични режими ги поддържат.

Този трик обаче не хваща OpenGL... Затова пробвай с Rivatuner - там също има подобни екстри...

• Автор
Start -> Run... -> dxdiag => More help -> Override -> Override value примерно 85.

Така всички DX игри ще превключват на 85 hz. Това е безопасно решение, защото от 85 hz са напълно достатъчни и повечето графични режими ги поддържат.

Този трик обаче не хваща OpenGL... Затова пробвай с Rivatuner - там също има подобни екстри...

<{POST_SNAPBACK}>

Мерси много за информацията, ако някой има други идеи, моля да ги сподели!!!

Мерси много за информацията, ако някой има други идеи, моля да ги сподели!!!

<{POST_SNAPBACK}>

От предишния си опит като потребител на карти с nVidia chipset разбрах, че решението на проблема ти е една малка програмка, която променя регистрите на драйвера и задава стойности на опресняване на екрана по подразбиране за различните резолюции. Програмата се казва nVidia Refresh Rate Fix.

nVidia Refresh Rate Fix @ guru3d.com

nVidia Refresh Rate Fix MKII @ majorgeeks.com

Виж с коя от версиите ще стане, щтото май са различни версии, а може и различни програми да са.

Между другото ако потърсиш в Google може и други версии да намериш.

ПП: работи и с DirectX, и с OpenGL

Редактирано от Hedron (преглед на промените)

• Автор

Пробвах начините, които са описани по-горе, но ми се струва, че във версия 81.98 и нагоре на драйверите на nVIDIA трябва да има начин за отстраняването на този проблем. Незнам дали аз немога да направя като хората настройките, но като вляза в някоя игра монитора ми става на 60Hz. Странното е, че във версия 66.93 от Refresh Rate Overrrides можеш да си настроиш херците за всяка резолюция, а в 81.98 това меню е заместено с по-различно, в което като дам на 100Hz и като вляза в някоя игра няма ефект.

Малко е тъпо,но все пак да предложа: виж дали монитора ти има драйвъри и ги инсталирай.Със сигурност при мен реши проглема за уиндоуската среда.Сега каквото и да пипам съм винаги на 100Hz.Не мога да съм сигурен дали ще стане и за игрите.Бих го пробвал но съм със старите драйвъри на нвидиа.

• Автор
Малко е тъпо,но все пак да предложа: виж дали монитора ти има драйвъри и ги инсталирай.Със сигурност при мен реши проглема за уиндоуската среда.Сега каквото и да пипам съм винаги на 100Hz.Не мога да съм сигурен дали ще стане и за игрите.Бих го пробвал но съм със старите драйвъри на нвидиа.

<{POST_SNAPBACK}>

Инсталирал съм драйверите за него, инъче не ми показва, че поддържа 100Hz, но това не решава проблема. Мерси за отговора все пак!!!

Ползвай XtremeG драйвери. В тях има Refresh Rate Overrides, а и са допълнително оптимизирани. Сега съм с версия 83.20 и нямам проблем с опресняването, нито в D3D, нито в OpenGL.

• Автор
Ползвай XtremeG драйвери. В тях има Refresh Rate Overrides, а и са допълнително оптимизирани. Сега съм с версия 83.20 и нямам проблем с опресняването, нито в D3D, нито в OpenGL.

<{POST_SNAPBACK}>

Мерси много за информацията, сега ше ги дръпна и пробвам. Само да попитам, само това ли е разликата с оригиналните драйвери на nVIDIA, че са оптимизирани и имат Refresh Rate Overrides ?

• Автор

Пробвах ги Драйверите, наистина има опция Refresh Rate Overrides и като че ли са малко по-добри от официалните (нали за това са подобрени). Съобщавам тази информация, за някой който има същия проблем, да знае че така става!!!

• 1 година по-късно...

Качих си XtremeG драйвъри за моята Ати HD2600XT, но пак не мога да кача повече от 60хз. sad.gif

Монитора е ASUS 19 LCD VW193S Wide.

Дайте някакви други идеи, че тия 60хз ми избождат очите... ;(

Качих си XtremeG драйвъри за моята Ати HD2600XT, но пак не мога да кача повече от 60хз. sad.gif

Монитора е ASUS 19 LCD VW193S Wide.

Дайте някакви други идеи, че тия 60хз ми избождат очите... ;(

Това трябва да отиде при бисерите :P

Пич, не са херците тези, които ти избождат очите ;) При течнокристалните монитори няма честота на опресняване.

Еми квот ще да е...не съм запознат с мониторите, но като си превключа на друго си е ок, но на резолюцията дето съм избрал не става. ;)

Предполагам е Analog Signal Frequency? :P

Ей ги тука...

65753354nh8.jpg

64259608kn3.jpg

52523105lh8.jpg

Редактирано от electric (преглед на промените)

Еми квот ще да е...не съм запознат с мониторите, но като си превключа на друго си е ок, но на резолюцията дето съм избрал не става. ;)

Предполагам е Analog Signal Frequency? :P

Ей ги тука...

65753354nh8.jpg

64259608kn3.jpg

52523105lh8.jpg

Нямаш инсталирани драйвери за монитора.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.