Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Десктоп колони с FRS8/FRS8М

Featured Replies

Може, даже и с пясък може... аз лично бих ги натъпкал с вата. Относно изграждането на филтрите- какво ще предприемеш?

За филтрите мисля, че и сам ще се справя, индуктивноститеси ги навивам сам, ако има проблеми ще съгласувам мнения. Дори съм намислил да си направя няколко пробни бобини с изводи на различни индуктивности за да е по-лесно като се правят настройки на филтрите.
  • Автор

Предполагам знаеш към какви елементи да се насочиш (не говоря за стойностите им), също и за разположението им и най-вече това на бобините, също и за вида на бобините и т.н. ?

• 5 месеца по-късно...

Ето какво се получи до момента http://www.kaldata.com/forums/index.php?app=gallery&album=1548 ще пробвам и с басрефлеск на същите обеми. В момента 50 литра затворен обем, FRS8M в 1,5 литра отделен обем, вата и т.н. Звукът е доста добър, балансирани баса според мен е достатъчен, но въпреки това ще пробвам и с басрефлекс. По натам ще пробвам и ТЛ. ARN 226-7-4 в 50 литра обем сам може да се ползва и за суб бас.

• Автор

Да те поздравя за реализирания проект. Той ARN 226-7-4 си е НЧ говорител все пак. Малко му е висока резонансната честота и със сравнително ниски децибели, но за парите си е страхотен. 50 литра затворен обем са напълно достатъчни, да. Относно FRS8M, обем 1,5 и 2 литра съм виждал. Transmission Line са малко по-трудни за изработване, но ако всичко е изчислено както трябва, ОТ свирят мн. добре. Да те попитам каква е срезната честотата и кой ред филтър ползваш - 2-ри за НЧ и 1-ви за ВЧ? Ако имаш познат с тестова техника, провери диаграмата dB - Hz и сподели впечатленията. Ватата, която ползваш висатонска ли е?

Филтъра е 2-ри клас за НЧ и 3-ти за ВЧ. С филтрите все още не съм приключил и продължавам с експериментите. Добри са резултатите и при срез на 500 херца и при доста нагоре 2500 херца/FRS-а е добър драйвер и ще си купя още няколко чифта/. Ватата тапицерска синтетична, слагам няколко пласта.

• Автор

Аз както бях казал в др. тема бих пробвал с 2-ри ред НЧ и 2-ред ред ВЧ. Там се получават добри теоретичи резултати пък и бягам от противофазата. По спомен мисля, че ползвах и L-pad -3,4 dB за ВЧ. Ако имаш снимки на ОТ отвътре, можеш да ги покажеш. Успех ти желая! П.П. Нямам интернет вкъщи сега и не мога да пиша редовно, но следя темата разбира се.

• Автор

С какъв номинален импеданс са ти НЧ и ВЧ говорители? Също ако може да кажеш и начина на свързване и номиналния имп. на цялостното ОТ.

Нискочестотен ARN 226-7-4 /4 ома/, широколентов FRS8M /8 ома/, на цялото двулентово тяло номиналния импеданс е 4 ома. Тъй като ВЧ филтъра е от 3 -ти ред /дефазиране на 135 градуса/ не съм обръщал поляритета на драйвера при свързването му както при филтри от 2-ри ред. Май ще премина към филтри от 2-ри ред и на двата драйвера и ще си реша проблема с тези 45 градуса дефазиране на сигнала.

• Автор

Я погледни една симулация, по която можеш да реализираш пробна схема. Срезна честота 550 Hz. НЧ-1ред , ВЧ-2ред. Поляритетът на ВЧ е обърнат. (и при нормален режи + с + и - с -, почти няма промяна в диаграмите)

Номиналният импеданс на тялото при 550Hz е ~ 7 Ohm. Закъснението на групата е : НЧ : 0,20ms и ВЧ : 0,36ms (разлика 0,16ms, което е добре). Фази : НЧ : -63,50* , ВЧ : -85,84* (допълване -22,34* - което смятам, че е приемливо). АЧХ (dB/HZ - Net-на) възможно най-плавна. Поставил съм един L-pad 2,5dB (Rp1 и Rp2 на НЧ драйвер) за изравняване на dB-лите на драйверите, с цел плавен преход. Съветвам да пробваш с и без L-pad-а (на слух). Прилагам и диаграмите на двата говорителя. Червените линии показват стойностите при срезната честота. Двата говорителя имат най-малки отклонения от зададените си стойности, а и по между им, което знаеш, че при поставяне на филтър и избор на срез е мн. желателно.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Забравих да спомена за един положителен ефект, който се получава с тези ОТ. Пробвах ги на няколко усилватела и при продължително свирене с около 30 вата мощност усилвателите не загряват. С други колони нелогично, но с по-голям импеданс на 6 или 8 ома усилвателите си загряват доста при същите мощности. На какво може да се дължи този ефект?

Редактирано от AGD (преглед на промените)

• Автор

Предполагам: 30W не е чак толкова мощно пък и роля играе импеданса на ОТ и усилвателя. Натоварването на крайните стъпала - знаеш, че колкото е по-голяма разликата в съпротивленията, в полза на усилвателя, толкова повече загрява с-мата и може да се повреди или да се включат защитите (ако са налични). Иначе от T/S параметрите на ARN 226-7-4, ясно се вижда, че говорителят е предназначен за монтиране в затворен обем. След като го разсвириш заоколо 50ч. (самостоятелен), монтираш го и той "свиква" с типа и формата на кутията. По-нататъшно прехвърляне не е желателно. Аз пък достигнах до извода, че в кутия с подходящ обем и фазоинвертор, драйверът може са свири доста добре в ниските честоти.

Щом казваш, че на ARN 226-7-4 му е удобно в затворен обем, да си играя ли с експерименти с фазоинвертор. Според мен в затворен ARN 226-7-4 си свири достатъчно ниско и приятно.

• Автор

Ако търсиш повече бас (extended bass), можеш да пробваш и в отворен обем различен от куб. В твоето положение, като цяло ОТ свири ниско, такива са говорителите. Аз не бих правил промени. Ако пък трябваше да правя суб бас с ARN 226-7 (4/8), щях да се замисля за правилен паралелепипед с фазоинвертор. Виждал съм го в комбинация с Biema BMH-2502. Пищялка -страхотна за парите си, свиреща бистро.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.