Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фасунга самоделка даде на късо

Featured Replies

Здравейте, съфорумци. Нямаше какво да правя вкъщи, и реших да си майсторя нещо. Намерих в тавана кабели, фасунги, дори работещи крушки за тях, намерих и една самоделна лампа на дядо ми (лека му пръст). Лампата и щепсел, кабел и фасунга. Еми добре, направих няколко такива, които и проверявах с фазомер след като свързвах кабели за удължаване и нямаше проблеми. Но при самоделката на дядо ми, която намерих, стана нещо. Понеже тя е с прекъсвач, исках да проверя (понеже не знам, а искам да разбера) дали нулата или фазата се свързва през прекъсвача. И включих я! Имаше ток, само че не на прекъсвача (предполагам там е нулата явно), а на фасунгата отвътре. И докато меря с фазомера изведнъж гръмна. Това ме интересува. Защо гръмна? Аз ли съм виновен нещо... При другите самоделки нямах ядове. С фазомера доволно си бърках в контактите ;) , но като проверявах малката самоделна фасунга и гръмна задействайки и защитата на ел. таблото (изключи се тока в стаята). И поради каква причина стана това - така и не разбрах?! Фазомера е черен сега и се е стопил малко. Не съм бел нито мокър нито нищо, просто си проверявах дали дава ток във фасунгата... Нещо да ми кажете защо може да е станало така?

Е ти щом не си разбрал от какво е гръмнало явно си се надценил и ти е рано да пипаш мериш токовете. Най вероятно да не кажа повече съм от сигурен че с фазомера си окъсил фаза с нула понеже тялото или стеблото му не е изолирано или е бил достатъчно широк за да ги съедини двете. Но причината не е във фасунгата определено а в специалиста по мерене.

Отивай по най-бързият начин в църквата и запали свещ,като кажеш същевременно десет пъти-"Повече няма да правя така!"

• Автор

То и Библията няма да е зле да прочета. ;) Сега сериозно: на снимката, която съм качил се вижда, че е разтопена "пъпката" и от долната страна сферичката. Изтращя ме ток, защото съм докоснал с фазомера и двете, така се е стигнало до контакт. Правилно съм разбрал, нали? Ако е така значи да съм спокоен като следващия път внимавам да не докосна пак и двете?

Да.

Имайте предвид че с тока шега не бива! Той е единственият който като те удари не можеш да му го върнеш!

• Автор

Да.

Имайте предвид че с тока шега не бива! Той е единственият който като те удари не можеш да му го върнеш!

Добре, благодаря!

Но при самоделката на дядо ми, която намерих, стана нещо.

Както честичко се случва в този живот, просто си и видял сметката :D .

Понеже тя е с прекъсвач, исках да проверя (понеже не знам, а искам да разбера) дали нулата или фазата се свързва през прекъсвача.

Фазата, когато това е възможно. Понеже някои лампи са преносими, няма как предварително да се знае по какъв начин ще бъде обърнат щепсела.

И включих я! Имаше ток, само че не на прекъсвача (предполагам там е нулата явно), а на фасунгата отвътре. И докато меря с фазомера изведнъж гръмна.

Ти си я гръмнал, ако трябва да сме точни :D .

Това ме интересува. Защо гръмна? Аз ли съм виновен нещо... При другите самоделки нямах ядове. С фазомера доволно си бърках в контактите :) , но като проверявах малката самоделна фасунга и гръмна задействайки и защитата на ел. таблото (изключи се тока в стаята). И поради каква причина стана това - така и не разбрах?! Фазомера е черен сега и се е стопил малко. Не съм бел нито мокър нито нищо, просто си проверявах дали дава ток във фасунгата... Нещо да ми кажете защо може да е станало така?

Понеже контактите са близо, си ги окъсил без да искаш. Поради тази причина не се измерва на такива куци места. Баща ми е правил същото няколко пъти. Той просто е смотан и му се отдава :) .

• Автор

Както честичко се случва в този живот, просто си и видял сметката :D .

Фазата, когато това е възможно. Понеже някои лампи са преносими, няма как предварително да се знае по какъв начин ще бъде обърнат щепсела.

Ти си я гръмнал, ако трябва да сме точни :D .

Понеже контактите са близо, си ги окъсил без да искаш. Поради тази причина не се измерва на такива куци места. Баща ми е правил същото няколко пъти. Той просто е смотан и му се отдава :) .

Да, сега насложих разтопените части на фазомера с фасунгата. Съвпадат! :) Докоснал съм и фазата и нулата, за това съм "гръмнал".

Имаме си една сливенска фирма дето прави все още крушки или ги внася, не зная какъв им статуса но техните крушки понякога предизвикват падане на шалтера. На колегата вече два пъти му се случи. Точни заради изключително некачествена изработка. да имате в предивед като пазарувате, фирмата се казва Светлина.... :speak:

• Автор

Имаме си една сливенска фирма дето прави все още крушки или ги внася, не зная какъв им статуса но техните крушки понякога предизвикват падане на шалтера. На колегата вече два пъти му се случи. Точни заради изключително некачествена изработка. да имате в предивед като пазарувате, фирмата се казва Светлина.... :angry:

Ще го имам в предвид. :P

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.