Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

И пак за енергоспестяващите крушки и (неволите) с означенията по тях

Featured Replies

Да, видях, че вече има две теми по въпроса, но те са по-скоро емоционални , отколкото съдържащи нужните данни, които да помогнат при правилния избор на въпросните крушки.

Тия дни се наложи да се сблъскам отново с проблема и ще споделя неволите си. След поредното, вече не помня кое по ред наводнение, което ми спретнаха съседите над нас (ако някой ви каже, че изразът "чакам да падне таванът" е лишено от съдържание - не му вярвайте!) се стигна до сериозни ремонти работи в коридора, призван да изпълнява ролята на антре, т.е. място откъде започва на влизане, и където завършва при излизане от входната врата "моята крепост". Ремонтните работи са вече извършени, подменени са и осветителните тела - едното в "епицентъра" на събитията, и второто - в съвсем близко намиращата се кухня.

Та се стигна до избора на крушки, енергоспестяващи, разбира се, защото на полилей не бивало да се слагат все още намиращите се тук-там по-мощни крушки с добрата стара волфрамова нагреваема жичка. Наскоро в едно популярно тв предаване бе казано, че процентното отношение светлина/топлина в класическата крушка е 5:95. Е, 5%, ама стигат повече от по-ефективните енергоспестяващи, не знам при тях какво е точно въпросното съотношение.

В мрежата има достатъчно недостатъчни данни за видовете енергоспестяващи крушки, които да объркат хората като мен - с една единствена магистратура и куп други, различни от разделите на физиката кетапи. Изброени са двата основни вида енергоспестяващи крушки - с топла и студена светлина, както и означенията по тях - съответно 2700К (за топлата бяла светлина) и 4500-6500К за студената, която наподобява видимо на луминесцентните тръби. Всеки може и сам да си го прочете, например тук или другаде. Но от написаното няма особена полза, защото възникват и куп други неизяснени уточнения - крушките имат означения 2 U, 3 U, 4 U..., което нищо не ми говори, а и поне на пръв поглед не променя кой знае колко заводските параметри. В случая буквата "U" ми напомня само за една немска подводница от популярен екшън...

"Къде е проблемът ти", ще попита издържалият до тук читател. Ето го - тия означения или са съмнителни, или крушките са изцяло или полументе. Купувам 2 различни крушки с цокъл Е27 - първата е 18 Вт които се равняват (или поне се очаква да е така) на 90 Вт от стария тип, бяла, спирална, 900 лумена, 2700К, според опаковката излъчваща топла бяла светлина. Втората е 20 ВТ, т.е. равняваща се на 100 Вт тип волфрамова жичка, 2700К, бяла, но не спирална, а с "прави" тръби, отново с означение за топла бяла светлина. И двете са от водещ наш производител, няма да го рекламирам, разбира се. В магазина (част от национална верига, която от години наред вече упорито ме шокира с изключително неподготвения си и невежлив персонал) двете крушки са изпробвани след известни възражения ("чи кой днес пробва енергоспестяващи крушки, бе гусподине?" , "кат` не ти свети, шъ я върнеш, нъл за туй ти давами касова билешкъ") и светят, ама магазинът е голям и добре осветен, та е трудно да се добие реална представа за какво иде реч.

"Речта" идва по-късно вкъщи. Слагам първата, онази спиралната, в полилейчето и изпадам в ужас - топлата бяла светлина, старателно описана на (почти) луксозната опаковка излъчва бяла светлина, силно наподобяваща лицето на госпожа Мортиша Адамс от комедията на ужасите, посветена на едноименното семейство. Все едно съм сложил луминесцентна тръба, традиционно променяйки леко цвета на околната среда. Втората (с правите тръби) мигом заменя първата, но ужасът продължава - светлината е мека, но в никой случай не е бяла, макар че много повече от първата напомня за волфрамовата крушка. Изглежда доста по-приемлива откъм цвят, но й се налага да загрява не 5 и не 10 секунди, та да достигне максимума си, който надали се равнява на повече от 40 Вт от стария тип. Викам за свидетели двама съседи, които потвърждават моите изводи, ама до друго не достигаме, а и сме съвсем трезви.

Ако все още има останал запознат с материята читател, то моля за следното: нека да обясни популярно какви енергоспестяващи крушки да си купи човек, та да премине по-плавно през шока на новите технологии, които ще пратят волфрамовата крушка в историята. Какви означения трябва да се гледат, кои са най-важните от тях?

Благодаря за вниманието.

П.П. Уточняване на заглавието.

П.П. 2. Останах с убеждението, че пуснах темата в раздела за битова техника, но явно греша и моля модераторът да я премести.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

• Отговори 200
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много интересно Публикувано изображение но няма как да се разминеш с шока Публикувано изображение Просто са различни като технология и спектър в който светят ! Относно силата на светене си е чиста заблуда за окото. Може да си спокоен , че с течение на времето ще свикнеш ! За мен беше по - малко болезнено защо в коридора от години имам луминесцентна лампа и те светят в един диапазон ! Да ти кажа честно си заслужава ! И сега за нищо на света не бих си сложил от волфрамовите лампи ! Да не споменавам ,че съм фен на скрито осветление и топла бялата светлина отразена е перфектна и никога не бих си сложил полилей дори да е най-красивият на планетата !

Здравей Бъбривко :) Аз имам многобройни хобита и интереси. Едно от тях е за светлината във всякакъв вид и приложение. Според мен не си попаднал на правилния магазин и крушки. Както във всяка друга област, така и в тази е трудно да се намери компетентен магазинер/продавач. Майната им. С малко четене и разсъждения трябва сам да се оправяш.

Аз съм споделил многократно във форума, че от около три години съм подменил всички крушки с енергоспестяващи. Много съм доволен от икономията и от светлината. Никога не си купувам 2700 келвина защото това е жълтакава светлина, не чакам случаен експерт да ми каже или учи. Винаги слагам с около 30% по-мощна крушка. Примерче за да бъда разбран. Ако старата е била 100 вата с наж,жичка слагам 27 вата с еквивалент около 150. Защото спектъра и усещането е друго и крушчицата трябва да е по-мощна. Винаги искам писмена гаранция от поне една година. Никога не купувам най-скъпата. На база дългогодишния си опит знам със затворени очи коя да купя. По принцип за споменатия 150 вата еквивалент давам 7.50. Марката е BS. Така е написано на кутийката. Проверил съм и дори има сервиз в смотаното ми село - Сливен. Е, малко силно казано но всяка рекламирана крушка преминава през проверка на един човек преди да замине за София. Събират си местна статистика и се обучават. Нищо лошо - нека се учат и развиват :rolleyes: И като цяло си нямам никакви проблеми със светлините.

По големите магазини се предлагат ментеливи и скъпи крушки. Набутвации от всякъде. Имам в пред Бриколаж в Стара Загора и останалите. Аз съм обиколил и влизъл във всички магазини из околията. Единствено съм доволен от магазина в Бургас. Евала им правя. Там единствено срещнах грамотни магазинери и бе истинско удоволствие да си поприказваме десетина минутки. Още веднъж браво на тях! Всички останали са технически кахъри от висока класа.

Нямам парички да сменя осветлението си с ЛЕД. Към момента. Защото тия енергоспестяващите в тази тема са вече морално и физически одъртели както прехваленото улично осветление от наш'то кмет - Лечето... :mad: Как не се намери някой да му обясни, че натриевите лампи са архаично недоразумение в днешно време... Поддържам постоянна кореспонденция с една много симпатична кака - китайка от най-големия китайски производител. С много еврпейско име и черрти на лицето. Това нямаше значение де :rolleyes: Ама хубавите хора са си хубави, дори и като китайки :) Следя постоянно новините за ЛЕД проектите навън. Разбира се и специализираните сайтове на Филипс и другите батета от бранша. Както и у нас де - имаме няколко реализации и у нас вече - пример изхода на Варна. Имаме си и поне двама български производители.

Аз съм пускал съобщения в темата за положителните новини. Ако не се лъжа. Иначе в местния ни (селски) сайт пускам постоянно новини за светлините. Позволявам си да ти препоръчам няколко с подходяща тема за теб. Макар и да става дума за друг тип светлина и проблеми - ксеноновите авто-светлени и как се гледа на тези китове на запад - в обединеното кралство примерно.

За споменатите ЛЕД имам поне 15 новини и публикацийки, ето няколко - ЕлЕй проекта пак ЕлЕй от Русия...

Да не споменавам, колко ЛЕД фенерчета имам или съм си купил за последните три години... Както и подарил - оказа се, че е много подходящ подарък, особено за големи момченца :rolleyes: Спирам се със спама, лек ден и успех със осветлението ;)

Не е добра идея да слагаш ЕС в коридора. Много бързо здават багажа при включване и изключване. Отделно им трябват няколко минути работа за да изгреят нормално. По-добре сложи от по-слабите с нажежаема жичка, издържат над 3 години в този режим. Идеята да слагаш 30% по-мощна ЕС е много добра.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

И може би да добавя само 2U, 3U, 4U и т.н. е вида на крушката /2U с 2 тръбички, 3 с 3 и етц./. Всички ЕС крушки са Луминисцентни, а колкото до ЛЕД .... има време и за тях

• Автор

...Относно силата на светене си е чиста заблуда за окото. Може да си спокоен , че с течение на времето ще свикнеш ! ...

Прав си, Илиев, то човек свиква да търпи жена си, камо ли пък с някаква си там крушка.

...Аз съм споделил многократно във форума, че от около три години съм подменил всички крушки с енергоспестяващи. Много съм доволен от икономията и от светлината. Никога не си купувам 2700 келвина защото това е жълтакава светлина, не чакам случаен експерт да ми каже или учи. Винаги слагам с около 30% по-мощна крушка....

Василев, сигурен бях, че ще се включиш в темата с конкретен съвет, в случая да се купуват по-мощни крушки, благодаря за това. Но все пак не съм наясно с отговора на въпроса колко келвина трябва да е ЕС крушката, та да няма проблеми и с цвета? В случая и двете крушки, марка Реалукс, описани по-горе са еднакви на цвят когато ги държиш в ръка - бели, но светят различно: мъртвешки бяло и жълтеникакво.

Изобщо кой е основният показател, който трябва да се следи при покупката на ЕС крушки?

Впрочем, отделих малко време и сега, след коментара ти, и преди него, за да попрочета нещичко за ЛЕД бъдещето, но това ще е на следващ етап.

П.П. А ето че и OneManArmy изясни недоразумението с немската подводница :) Гледах параметрите на крушките, но без да им броя тръбичките, колко простичко било...

И само да отговоря и на колегата Мелмак - видимо едната описаната крушка, спиралната, не променя силата на светене след време, т.е. няма видими следи от "загряване", докато при другата процесът е видим и без особено взиране.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Изобщо кой е основният показател, който трябва да се следи при покупката на ЕС крушки?

1. Температурата на излъчваната светлина. Както е установено слънчевата светлина е с около 5000 келвина. Чел съм тестовете на наистина експерти в областа на осветлението, за да се отчетат тези 5000 келвина измерването трябва да е по обяд, слънчето трябвало да е почти вертикално. И т.н. много подробности са изписани, реалният спектър е всъщност доста широк (та това е все пак нашето Слънце !). Но като цяло спектъра е от около 4200 до около 5200 келвина през по-голяма част от светлия ден. И ако няма много запрашавания (какъвто ужас е в наше село с тези разкопки!) ако не е сутрин на изгрев, или на залез и т.н. Предпоследно - от 4200 до 5200. От тук нататък всеки сам определя кое му пасва най-добре. Аз лично клоня към 4200. Но всеки решава в какъв спектър да си я вземе. Препоръчва се да е близък до този на слънцето.

2. Нека е по-мощна. Аз явно не мога да се спра със спама, особено днес. Ще споделя какво се получи в сливенския ни офис преди близо три години. Дойдоха ни на проверка от инспекцията по труда. Всичкото бе много Убаво, дреболиите като контакти без нула и подобни ги оправих за макс 20 минутки. Обаче за светлината се заядоха здраво. Сложиха уреда и казаха - искаме на всяко бюро (ние работиме на бюра, както казваше Шкумбата :down: ) еди колко си лукса. Като главен отговорник и мераклия за всякакви предизвикателства от всякакъв характер поех ангажимента пред шефката да реша проблема. Резултатът - във всяка стая с дрелката монтирах на таваните по две нови ЕС крушчици по 300 вата плюс старите по 150. Поръчка по интернет от Бургас... Общо се получиха мощности от порядъка на 900 старовремски вата на стая. Спомням си първото включване и тест. Младежите си тръгнаха рано-рано него ден, защо ли... и оставиха стария да се гърчи сам с дупченето и пускането на нова инсталация, ключове и т.н. А беше лято... Към 19:30 бях вече готов, леко изпотен и вмирисан. При първо включване на мощностите (... ??!!) в моята стая останах без очи за поне минута (около 24 квадрата е), светлината наистина беше ослепителна. Като взе да се мръква ефектът пък на улицата пред блока бе много грозен - от двата ни големи прозореца излизаше ярка светлина, която правеше две огромни ярки петна от отсрещния тротоар. Всичко останало около офиса блещукаше като кандила. То и сега е така де. Жестока работа и светлина. Много и се кефих и радвах. Защо пиша това - след тази модификация покрих едва с около 10 до 15% превишение необходимата осветеност на работно място.... Не подценявайте тези изисквания и по възможност ги спазвайте. Особено ако се работи канцеларска/писателска работа. Но и не само тогава. После сложихме и локални халогенни лампи за двете каки в нашата стая. И стана тя каквато стана ами дай... Но това е друга ракия.

3. Гаранция минимум 1 година.

4. Избор на компетентен и честен търговец. Трудна работа. Аз съм решил общо-взето тоя проблем. Добре е търговеца да има вроден стремеж към развитие и усъвършенстване, да е отворен към новите технологии и да има добра душа. Аз затова пазарувам от сравнително малки магазини и контактувам и обменям информация директно със собственика, казвам какво ми харесва или не ми харесва и така заедно намираме най-доброто на пазара. Сливен е малко село и все още има такива магазини, за София е малко по-трудно по този начин но истината е някъде в тая посока.

5. Добре е да имаш някой познат бунак като мене примерно и да си обменяте на живо информация за магазини, практика и историйки :rolleyes: Аз с приятелите и съседите правя редовно това упражнение и се поддържаме взаимно в добра покупателна култура.

Понеже се занимавам с такива работи като крушки, полилей и т.н осветителни тела при ЕС крушки най-важно е Гаранцията, Живота на крушката / всички ЕС крушки на които пише: 6000, 8000, 10000, 12000 и т.н. часа живот, това е изчислено за използване на крушката при 3 часа на денонощие, НЕ е гаранцията на крушката/, както и цената. Цвета на Ес лампи се обозначава с Келвини (К) най- разпространени са тези на 2700К, 4000-4100К и 6500К, лично на мен най много ми допадат тези на 2700к останалите ми синеят. В мрежата на големите вериги има ЕС лампи които светят и розово /Факт/ на които пише 2700К, но не смятам че някой очаква ЕС крушка за 2лв да свети особено силно или качествено ,все още има магазини продаващи "обикновенни" крушки по над левче! Енергоспестяващите крушки "горят" най- често в първата седмица (2) от експлоатацията си. И малко лични впечетления ако ще си копувате ЕС лампа гледайте да има отвори да се проветрява електрониката, не е задължително но е хубаво /доста по-малко рекламация/.

Редактирано от OneManArmy (преглед на промените)

• Автор

По точките на Василев:

1. Излиза, че грешката е моя, не съм разтълкувал правилно понятието "топла бяла светлина" и "студена светлина", прилежно описани тук и другаде из мрежата. Макар че всъщност не е точно така, защото описаните по-горе 2 крушки светят, както вече казах, с различен цвят, пък макар и с означени и на двете по 2700К - това и към коментара на OneManArmy. Излиза, че поне 1 от закупените от мен 2 крушки е менте.

2. Ясно е, и аз като всички останали ще предпочета да не се взирам на светлината на кандилце.

3. Гаранцията е изписана на кутията като брой работни часове, гледам това и из сайтовете на някои вериги магазини в страната - например 6000 работни часа, което практически е безкрайно разтегливо понятие.

4. ... сам си отговорил в началото...

5. Е, то това е първото и задължителното.

OneManArmy, разбирам и благодаря за акцента ти върху келвините и количеството им, съответно цвета на светлината.

Честно казано, не е задължително да е менте ако са от различни партиди /от една марка/ има вероятност да светят малко по-различно, случва се и самите производители да щамповат погрешно самата крушка с келвините на нея /случвало ми се е в 1 кашон даима крушки с 2700К и 4100К/. Ако обаче са на различни фирми е напълно възможно, ако питаш защо.... ами не знам, най - вероятно използването на различни химикали в луминисцентната тръба от различните фирми или са различни или с различни пропорции. А и силно се съмнявам като отидеш от където си взел крушката да не ти я подменят с такава със същия цвят и да ти се извиняват поне 15 минути за недоразумението. И гаранцията не е изписаните часове на кутийката !

Редактирано от OneManArmy (преглед на промените)

Макар че всъщност не е точно така, защото описаните по-горе 2 крушки светят, както вече казах, с различен цвят, пък макар и с означени и на двете по 2700К - това и към коментара на OneManArmy. Излиза, че поне 1 от закупените от мен 2 крушки е менте.

Наистина не е сигурно. Имай в предвид, че едва ли ги контролират строго, така че шават свободно в параметрите. Това е като мощността на компютърно захранване.

• Автор

...Ако обаче са на различни фирми е напълно възможно...

Производителят е един и същ - Реалукс, но единственото различие е в изпълнението на крушките - спираловидната свети с мъртвешки бяла, бих казал стробоскопично бяла светлина, а другата, която е с прави тръби свети в някакъв жълт оттенък. Излиза, че единствения начин за избор на цвят, доближаващ се максимално до тоя на отиващите в историята обикновени волфрамови крушки е личната и поединична проверка, а не толкова топлинната маркировка. Цената на крушката не ме притеснява, стига да не дразни очите.

Наистина не е сигурно. Имай в предвид, че едва ли ги контролират строго, така че шават свободно в параметрите...

Ами ще сменим производителя с такъв, който е контролиран. Разбираемо и нормално е да се насърчава родното производство, но не и когато то прави нужното да опорочи процеса.

До колкото имам представа Реалукс си внасят крушките от К.Н.Р. /енергоспестяващи/, имам някакъв бегъл спомен че в България не се произвеждат луминисцентни лампи.

Не искам да те разочаровам но ефекта който търсиш няма да го постигнеш ! Относно 6000 и повече часа има и още нещо ! За да си наистина толкова тези часове , времето през което свети ЕС лампа непрекъснато не трябва да е повече от 8 часа и това за абсолютно всички ! Има го и на БГ има го и на чуждите ! Цикъла на едно светене е макс. 8 часа :rolleyes:

Относно осветеността която се мери в работни помещения и конкретно в твоя случай просто е трябвало да свалите по ниско наличното осветление и всичко идва на мястото си ! Просто тези които са мерили ако са ви казали как да я постигнете с мин.средства и усилия е щяло да стане много лесно и евтино Публикувано изображение

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

• Автор

...Относно 6000 и повече часа има и още нещо ! ...

Няма значение, не мисля да ги отчитам, я! Колкото издържи - толкова, после в коша, нарушавайки законодателството по отношение третирането на отпадъците.

Днес се каня да си намеря 25-30 Вт ЕС крушка, наподобяваща по цвят светлината на волфрамовите и кандисвам... засега.

....

Да свикна на какво? Че ми е неприятно на очите? Че не мога да чета на такава крушка? Че загрява бавно?

Хайде моля ти се, тези крушки светят толкова гадно, че при първа възможност я смених със стандартна с нажежаема жичка.

Дори стандартните луминисцентни лампи(тръби) светят много по-добре и ми загряват по-бързо от тия боклуци.

Ако ще е за комфорта-ще платя няколко лева повече към сметката. Ама няма да си скапвам очите с неприемливо гадна светлина.Светлината специално е особено грозна, странна и някак..бледа...

Лично аз не съм почитател на мисленето-"Нека да е ла*но, ама да е модерно"

п.п 220V, 15W/2700K никак не е равно на 75W крушка с нажежаема жичка. 3такива смених с такива с нажежаема жичка. Гадна и слаба светлина, дори 60W крушка с нажежаема жичка свети по-силно. И за това да дам 5,50 за една такава ЕС?

Абсурд! По-скоро ще отивам до Турция да си купувам крушки.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Явно на някои като теб никога няма да им стане ясно осветеността ! Осветеността е цяла наука и не е лошо малко да по четеш и след това да ръсиш акъл ! При теб винаги е обратното - първо ръсиш акъл и после четеш ! Вземи малко се образовай и после давай мнение ! Това което си написал е пълна глупост и не е лошо да го осъзнаеш !

Да свикна на какво? Че ми е неприятно на очите? Че не мога да чета на такава крушка? Че загрява бавно?

Осветлението е заместител на естествената светлина, а ЕС крушки са заместител на осветление :blink:;) .

И все пак, може би си струва да се използват, където може и къдете недостатъците им не се проявяват.

Здравейте, да взема и аз да се споделя . .. . . Първите ми опити с енергоспестяващи крушки варират от 6-7 г (не коментирам дългите луминисцентни тръби). Първите няколко години все не попадах на читави и/или устройващи ме светлини. Така до преди 3-4 г. когато броих 7-8 лв (на промоция) в Практикер за някакви Вито..- не помня какви крушки. Във всекидневната съм със 25ватова (150 стари вата), в спалнята с 20 ватова(100 стари), в антрето с 9 вата и т.н.. Всички са топла светлина (на маркировката пише жълта - на английски) Смея да твърдя че светят приятно. Последните години гледам крушките ги продават и в Метро, а сигурно и в другите магазини . .. Всички които съм купувал са спирала. Вече имам и наблюдение колко време изкарват - тази от 25вата (най-мощната), която свети в най - посещаваната стая (разбирай ако има някой у дома и се нуждае от осветление) гори на около 16 - 18 месеца. Преди да изгори издава разни звуци (като от трансформатор) и свети по - слабо. Другите горят по рядко. Та автора, ако се чуди - да вземе да си купи една от този вид и да пробва. Поздрави

...

Просто споделям моето мнение. Или се считаш за всемирен еталон? Извинявай, ама това отношение на нищо не прилича.

Казвам-Не свети крушка от 15W/2700K колкото 75W с нажежаема жичка, свети противно, здразнещо, убито. Натоварва ми очите и не мога да чета на такава светлина, отвратителна е. Усещам как за броени минути очите ми се измарят.Загрява бавно, по-бавно от стандартна луминисцентна лампа.

Лампата е тотално отвратителна като светлина и предпочитам да си карам със 75W крушка с нажежаема жичка.

Ако ги забранят обикновените крушки, или ще си купувам от Турция, или ще си купувам светодиодни, или ще мина на луминисцентни лампи тип "тръби", макар че тяхната светлина е много бяла, но поне не ми натоварва очите.

Не мога да разбера каква е глупостта, че бавно загряват, че ми натоварват очите или че по сила на светене еквивалента на 75W крушка с нажежаема жичка не свети колкото реална такава крушка? Според теб, ако тия крушки, дето съм дал по 5-7лв за тях бяха хубави, дали няма да карам с тях?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз лично предпочитам нажежаемата жичка.Енергоспестяващата ми дразни очите.

Редактирано от Alex&Ramesses_B.H.Л (преглед на промените)

Няма да ти казвам какво съдържат\"модерните крушки\" само ще ти кажа,че това лято си идвам и си купуваm 50\60 от старомодните ,защото в чужбина вече рядко се намират а аз съм старомодна. Харесвам старото кисело мляко което за дни се вкисваше,харесвам старият хляб които мухлясваше,и обичам колбаси само,че вече не са от месо и ги избягвам.Та така и с крушките.:wors:

Редактирано от Coccinelle (преглед на промените)

Изцяло съм на такива крушки, сменил съм всички с енергоспестяващи на Osram. Взел съм от жълтите, по 12 лева бройката, ако не се лъжа, от Метро. В коридорите и кухнята съм с т.нар. гевреци, пак ергономични. Грубо, без гевреците в нас са около 30-ина ергономични и 5-6 геврека. Не се притеснявам да оставям по цели нощи включена крушка, светлината не ме дразни, всичко е светло. И да има нещо вредно като излъчване, за момента не ме интересува изобщо, тровя се достатъчно от алкохол и куп други неща. Светват на секундата с пълна мощност, е, м/би след една-две. 6-7 години нон-стоп свети такава крушка на бюрото ми, оставям я светната дори да не съм в нас. До сега, такава крушка не ми е горяла. Аз предпочитам жълтата светлина, за мен е по-естествена, по не ме дразни и се приближава до светлината на старите крушки. Някак е по-мека. Тези крушки са и по-скъпите, студената светлина ги има по левче в магазините.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Тея енергоспестяващите крушки "боклуци" не са за нашия стандарт.Като спрът обикновенните ще изкупим и фасонките! На мен лично не ме кефят предпочитам да си купя 2 обикновенни по 50ст(не че ги знам колко са )отколкото 1 за 5лева.Светят ужасно, лилавеят най-вече дразнят очите както споменаха по-горе, и не си отговарят реално на ватовете 15W го дават на 100в със нажежаема жица ама друг път.Луминисцентните (със тръбичките) са си най-добре,който е със стара инсталация да му мисли после! Комшията си сложи 2 луминисцентни,една от която е на терасата и осветява пред блока чак.Инсталацията му е от 62год и познайте какво става! П.П На мен ми е гърмяла енергоспестяваща марката не я знам ама струваше цели 7-8 левчета искара 3-4 месеца и така пресветна че все едно мълния има навънка. Просто си изказвам мнението :rolleyes:

Редактирано от GigabyteFen (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.